zaterdag 19 oktober 2024

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden verschillende kleuren gebruikt, zodat je heel snel kan zien waar welk woord staat. Dat kun je hieronder zien...


Wil je ze ook graag inzetten, dan kan dat. Alle 53 te verkrijgen via gietjescorner@hotmail.com of via een reactie hieronder.

Ik hoop jullie ook hiermee van dienst te zijn!

maandag 14 oktober 2024

Huiswerken voor de tafels

 Ik deelde hier al het een en ander rond huiswerk, maar ik heb ook nog een resem werkbladen rond de tafels. Die gaf ik tot vorig jaar ook mee, naast het tafelmapje, waar je hier alles over leest. Miste je de afleveringen rond de huiswerken rekenen (meetkunde, metend rekenen, getallenkennis), huiswerken rekenen tot 100, de schrijfwerkbladen en de huiswerken taal-spelling, kijk dan zeker eens terug via het label 'huiswerk'. Dan kun je daar heel wat materiaal vinden! 

Zoals ik eerder uitlegde kregen de kinderen in mijn vorige school telkens op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een huiswerkje mee naar huis. Daarbij wisselde ik af tussen taal/spelling, schrift en rekenen. Ik werkte met twee bestekmapjes zodat er voldoende tijd was om alle werkjes te verbeteren en te evalueren.

Vooral in het tweede deel van het schooljaar zat daar af en toe een werkblad rond de tafels tussen. Hieronder zie je een paar voorbeelden...





Bovenstaande huiswerkjes kun je hieronder makkelijk downloaden. Klik op de link en dan heb je ze meteen bij jouw bestanden staan. Maar er zijn natuurlijk veel meer werkbladen. Wil je ze allemaal in je mailbox, laat dan hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com


Tot gauw!

zaterdag 12 oktober 2024

Nog een dosis woordzoekers!

 Vorige week vertelde ik jullie hier over mijn woordzoekers en ik liet toen ook verstaan dat er nog veel meer waren. Deze zijn intussen ook allemaal herwerkt en dan deel ik ze uiteraard graag met jullie. De volgende thema's komen aan bod:

Je lichaam (31 woorden), keukengerei (21 woorden), kleding (26 woorden), kruiden (20 woorden), lekker eten (26 woorden), muziekinstrumenten (24 woorden), niet-Europese landen (26 woorden), op de boerderij (21 woorden), paardrijden (22 woorden), paddenstoelen (15 woorden), planeten (8 woorden), reptielen en amfibieƫn (20 woorden), ridders en kastelen (21 woorden), rivieren (24 woorden), speelgoed (24 woorden), speeltuin en spelletjes (19 woorden), sporten (19 worden), sprookjes en verhalen (20 woorden), tijd (24 woorden), uitvinders en uitvindingen (20 woorden), vervoersmiddelen (18 woorden), vissen (27 woorden), vlinders (18 woorden) vogels (21 woorden), vogels (25 woorden), zeedieren (21 woorden), zoogdieren (25 woorden), zoogdieren (30 woorden).

Hieronder zie je opnieuw een voorbeeld...



Woordzoeker 'je lichaam'


Wil je ook nog graag de 25 andere woordzoekers of miste je de vorige aflevering en wens je ze alle 53? Laat me dan iets weten via gietjescorner@hotmail.com of laat hieronder een reactie achter! 

Tot binnenkort!

 


zondag 6 oktober 2024

Hulpkaartjes voor de tafels

 Ooit kwam ik hulpkaartjes voor de tafels tegen. Ik heb geen idee meer waar exact, maar ik weet wel dat ik ze al heel vaak in mijn klas inzette. Want het is nu eenmaal zo dat sommige kinderen moeite hebben met bepaalde oefeningen. Ze krijgen ze maar niet in hun hoofd. En dan heb ik een handig hulpmiddel. Ze zijn in het thema Leendert Jan Vis en het was ooit mijn bedoeling om ze ook in Geronimo Stilton-stijl te maken, maar daar kwam ik eigenlijk nooit toe. Niet erg, ook op die manier zijn ze zeker inzetbaar. Ze zien er als volgt uit...


Uiteraard zocht ik weer een passende doos...


Zo zit alles netjes opgeborgen. Intussen viste ik nog veel verloren kaartjes uit dozen en zakken. Zou het toch kunnen dat plots hier alles netjes gesorteerd is. Een wonder zou het zijn :).

Wil je deze kaartjes ook graag gebruiken? Download ze dan hieronder.

Moest de link niet werken, laat het me dan zeker weten.

Ik wens jullie nog een fijne zondag!




Het enige wat je hoeft te doen is een voorraad aanleggen en zo kun je ze op de bank van de kinderen kleven als je merkt dat ze blijvend moeite hebben met een welbepaalde oefening. Uiteraard kun je meer kaartjes van de grotere tafels gebruiken dan van de kleine. Dus het is eigenlijk slimmer om niet van elke oefening evenveel hulpkaartjes te maken (zoals ik jaren geleden, zonder ervaring, deed) :)


zaterdag 5 oktober 2024

Een hele resem woordzoekers voor je keuzemuur of kieskast

 Ik deelde jullie hier al wat spelletjes om bij de keuzemuur of je kieskast in te zetten, maar ik stel je graag ook nog eens mijn lading woordzoekers voor. Hieronder zie je de eerste helft van de thema's (alfabetisch) met het aantal woorden die er moeten gezocht worden.

Auto (18 woorden) - beroepen (21 woorden) - Bijbelse figuren (31 woorden) - bloemen (21 woorden) - bomen en struiken (16 woorden) - bosdieren (23 woorden), boten (19 woorden), computertermen (21 woorden), dagen, maanden en seizoenen (22 woorden), dieren van de dierentuin (20 woorden) - dierengeluiden (21 woorden), dranken (22 woorden), Europese landen (20 woorden) - familie (23 woorden), feest (20 woorden), fruit en noten (24 woorden), gebouwen (19 woorden), gereedschap (20 woorden), groenten (23 woorden), handen (24 woorden), heelal en ruimtevaart (19 woorden), het weer (25 woorden), hoofdsteden (25 woorden), hoofdsteden (25 woorden), in de keuken (22 woorden), in de klas (18 woorden), in en rond het huis (24 woorden), insecten (19 woorden).

Zoals je ziet, hier kun je toch al een eind mee verder. Heb je geen kieskast of keuzemuur, dan kan het een leuke instap of afsluit van je taal- of weroles zijn.

De woordzoekers zien er eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde uit. Mensen die me al langer volgen weten dat ik wel van wat uniformiteit hou :). Ik deelde ze hier ooit al, maar ik paste ze aan en voorzag sommigen ook van wat woorduitleg (want de woordenschat van de leerlingen is soms eerder beperkt). In eerste instantie krijgen de kinderen uitleg, later introduceer ik Google zodat kinderen zelf op zoek kunnen gaan naar de betekenis van het woord. Op die manier vink je trouwens ook wat doelen rond de pc af!


Woordzoeker 'auto'

Hierboven kun je de woordzoeker rond auto downloaden, maar uiteraard zijn deze eerste lading spelletjes ook integraal te verkrijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is een reactie hieronder achterlaten of zelf een mailtje sturen naar gietjescorner@hotmail.com. Dan krijg je meteen 27 woordzoekers ter beschikking!

Je kunt er voor opteren om een aantal woordzoekers uit te delen (die bijvoorbeeld bij een gegeven thema passen) zodat de kinderen in hun spelletjesmap steeds wat werkbladen zitten hebben of je kunt ze in de kieskast klaarleggen.

Nog op zoek naar doelen die hierbij passen, dan reik ik je dat hieronder ook aan:

 ZILL-doelen:

·        TOtn2 Nadenken over de belangrijkste aspecten van het taalsysteem. Daarbij taalbeschouwelijke termen gebruiken

               Inzetten van woordstrategieĆ«n op initiatief van en met hulp van de leraar:

-        een afbeelding zoeken

·        MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden

Nieuwsgierig zijn naar media en genieten om ermee bezig te zijn – de wereld van de media met een open houding exploreren

Interesse tonen voor (nieuwe) media en hun mogelijkheden en deze mogelijkheden gebruiken

·        MEge2 Passende mediamiddelen kiezen, gebruiken en combineren in functie van een beoogd doel (vooral gebruiken hier)

·        MEva1 Technische en instrumentele computervaardigheden ontwikkelen

-        ICT-basisvaardigheden ontwikkelen voor het bedienen van mediamiddelen waaronder: swipen, muisvaardigheden, toestel aan- en uitzetten, selecteren, openen en sluiten van applicaties, venster minimaliseren, maximaliseren en sluiten

-        Het toetsenbord exploreren

-        Zich aan- en afmelden

·        MEva3 Digitale informatievaardigheden ontwikkelen

Navigeren en zoeken binnen een digitale toepassing waaronder voor leerlingen bestemde webpagina’s, educatieve software …

 Lesdoelen:

·        De leerlingen kunnen woorden zoeken in een letterrooster

·        De leerlingen kunnen woorden die ze niet begrijpen zelfstandig via de computer (en de zoekmachine Google) opzoeken

·        De leerlingen kunnen rustig samenwerken of alleen aan de slag gaan



Wil je aantonen dat kinderen woordzoekers mogen maken, dan heb ik weer een pictogram voor de keuzemuur!



Wil je ook gebruik maken van dit pictogram? Klik dan op onderstaande link.


Hou Gietjes Corner in de gaten want van zodra alle andere woordzoekers op punt staan, worden deze hier uiteraard ook gedeeld!

dinsdag 1 oktober 2024

Boggle, een keileuk puzzelspel met letters

Ik postte het volgende spel hier al een aantal keer, maar dat is ook alweer ettelijke jaren geleden. Vandaar dat ik het graag nog eens in the picture zet. Je hebt er helemaal niet zoveel materiaal voor nodig en het is een ideaal tussendoortje met de hele klas! Al kan het ook in kleinere groepen worden gespeeld. Waar ik het over heb? Over Boggle

Jaren terug was het in mijn klas onderdeel van mijn spelletjeskwartier, maar je kan het spel zeker ook op zichzelf gebruiken. Wil je meer weten over dat spelletjeskwartier, kijk dan zeker eens terug naar het artikel over de sudoku's van 23 september.

Eerst en vooral heb je letterkaarten nodig en deze zijn hier al op mijn blog te vinden. Kijk daarvoor terug naar 'Een letterdoos voor je bord.

De letterkaarten zien er zo uit...


Ik maakte er een hele serie waardoor ik ze niet dubbel hoef te gebruiken. De letterkaarten voor Boggle verzamelde ik in de volgende zelfgemaakte tas...


Je kunt hiermee gevarieerd aan het werk gaan. Doorheen het schooljaar voegde ik er altijd klanken aan toe. Je kunt ook opteren om enkel met letters te werken, in plaats van met klanken. De letters op mijn tas zijn nog steeds in de kleuren van mijn oude letterkaarten, maar ik vond een nieuwe zak maken een beetje van het goeie te veel en vooral geen prioriteit.

Vul de zak met letterkaarten en laat iemand uit de klas 16 kaarten trekken. Als je enkel letters gebruikt, stop dan bepaalde letters wel een aantal keer in de tas. Zo kunnen er langere woorden gemaakt worden.
Voorzie de kaartjes ook van magneetlint of velcro. Het hangt er natuurlijk van af waar je ze wil gaan ophangen. 

Binnen een afgesproken tijd is het dan de bedoeling om zoveel mogelijk woorden met de gegeven letters te maken. Ze mogen elke letter maar Ć©Ć©n keer gebruiken (tenzij er natuurlijk 2 dezelfde letters aan het bord hangen). Je kunt de kinderen alleen laten werken, maar het werkt ook zeker met twee per groepje. Dan zijn de kids soms net iets creatiever of gemotiveerder. 

De woorden worden op een scoreblad genoteerd en dat ziet er dan als volgt uit...


Het schrijfblad kun je hieronder downloaden.

Omdat ik weet dat er in veel scholen nogal sterk op het maken van een agenda gehamerd wordt, zocht ik een hele tijd ook passende doelen bij dit spel. Je vindt ze hieronder...

Doelstellingen:

 ZILL-doelen:

·        TOtg1 Plezier beleven aan taal en het spelen met taal

·        IKvk2 Hoopvol geloven in en vertrouwen op de eigen leef-, leer- en ontwikkelkracht

Ervaren hoe mensen elkaar kunnen steunen en motiveren om zich te ontwikkelen – steun en aanmoediging van anderen toelaten – ervaren hoe men zelf steun kan bieden aan anderen en anderen kan motiveren – ontdekken hoe belangrijk het is voor alle mensen om innerlijk vrij te kunnen zijn

·        SErv3 Samenwerken met anderen en zo bijdragen aan het realiseren van een gemeenschappelijk doel

Op een gezonde manier omgaan met competitie – elkaar aanmoedigen

 Lesdoelen:

·        De leerlingen kunnen verwoorden hoe het spel Boggle in elkaar zit

·        De leerlingen kunnen verwoorden hoe commentaar invloed heeft op welzijn, functioneren en resultaat

·        De leerlingen kunnen verwoorden waarom aanmoedigen, steun en samenwerken belangrijk is

·        De leerlingen kunnen verwoorden wat ze zelf aangenaam vinden

·        De leerlingen kunnen een klasgenoot op een positieve manier aanmoedigen




Tot gauw!






Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...