Rekenen

Breuken

Al het materiaal voor een breukendoos: alle breuken van een geheel tot 1/10 in kleur en in wit en daarnaast ook een voorblad en een inhoudstafel voor de doos zelf.


Coöperatief rekenen

Coöperatief rekenen: aan de hand van dit document gaan kinderen per vier, per twee en individueel aan de slag met een reeks oefeningen. Er zijn fiches voor het hele jaar met optellingen en aftrekkingen tot aan 10, maar ook tot aan 20 en 100. Ook voor de tafels zijn er blaadjes. Ik maakte ook een begeleidende brief voor de ouders.
FlitskaartenHonderdveld


Meten en metend rekenen
Spelletjes


Zoek het juiste getal uit het honderdveld: aan de hand van dit spel leren de kinderen meer over de getallen in het honderdveld. Ze leren vragen stellen over groter dan, kleiner dan, staat boven, staat onder,... Als hulpmiddel gebruik ik het blanco honderdveld van hierboven. Kinderen kunnen dan getallen schrappen. Heel leuk spel én de leerlingen moeten leren samenwerken!Zelf rekenzinnen maken: dit werkblad kan ook toegepast worden tijdens de lessen getallenkennis. Ofwel wordt er een getal genoteerd en moeten kinderen omschrijvingen zoeken, anders worden er eerst rekenzinnen gemaakt en gaat een andere leerling op zoek naar het bijpassend getal.

Tafels

Maaltafels en deeltafels


Blanco tafelrooster
Ik laat de kinderen telkens een tafel invullen wanneer die is aangeleerd. Dan mogen ze ook het getal kleuren. Uiteraard kan dit rooster ook als spiekbriefje worden gebruikt.Tafels tekenen en zelf op zoek gaan naar de oplossing van een maal- of deeltafel. Bij een maaltafel schrijven ze in het bovenste kader de tafel (bijvoorbeeld 5x3) en eronder tekenen ze dan vijf groepjes van drie. Op die manier komen de kinderen zelf tot de oplossing van een maaltafel.
Bij de deeltafel schrijven we in het bovenste hokje de tafel (bijvoorbeeld 15:3) en eronder tekenen de kinderen dan een splitsing of een groep van 15. In het hokje van een splitsing zetten de kinderen 15 en dan tekenen ze drie splitsbenen. Onder de splitsbenen zet je dan zakjes waar de 15 bollen in verdeeld kunnen worden. Nog niet voldoende uitleg? Klik dan zeker nog eens op de link hierboven!Tafels thuis oefenen: de kinderen krijgen een mapje met een schrift en twee omslagen mee naar huis. Deze worden ingezet bij het inoefenen van de tafels.

Tafelmapje in het nieuw!Werkblaadjes voor het tafelschrift: elke maal- en deeltafel heeft een afzonderlijk blad

Werkblaadjes voor tafelschrift: maal- en deeltafels door elkaar

MaaltafelsBoekje voor de maaltafel van 1
Boekje voor de maaltafel van 2
Boekje voor de maaltafel van 10
Boekje voor de maaltafel van 5
Boekje voor de maaltafel van 4


Boekje voor de maaltafel van 8 Werkblaadjes maaltafelsGeen opmerkingen:

Een reactie posten