zaterdag 31 augustus 2024

Een letterdoos voor je bord

 Letterdozen voor de kinderen bestaan al heel erg lang, maar een aantal jaren terug maakte ik er ook eentje voor mezelf. En dit om de letters doorheen het jaar aan het bord te kunnen hangen. In een tweede leerjaar worden de afzonderlijke klankjes vooral in de eerste maand nog eens herhaald want het is voor sommige leerlingen toch twee maanden geleden dat ze ermee aan de slag gingen. Ik vind het dan ook belangrijk om die vooraan te visualiseren. Er hoeven daar weinig franjes bij, enkel de letters staan op die kleine wand- of bordplaten (hoe je het ook wil noemen). Jaren terug maakte ik ze in een blauwe en rode versie (omdat de juffen van het eerste deze kleuren gebruikten), maar sinds een paar jaar zijn het witte, blauwe, groene en oranje kaartjes (en dit door de overstap van Kameleon naar De Taalkanjers). De witte kaartjes zijn de medeklinkers, de blauwe de korte klinkers, de groene de lange klinkers en de oranje de andere klinkers. 

Dit ziet er dan als volgt uit...



Je merkt dat het deksel van de doos nog niet aan de nieuwe kleuren werd aangepast en ik vond nog niet meteen de tijd (en de zin) om dat te doen :).

In de doos heb ik kaartjes zonder en een reeks met magneten. Op die manier kan er ook gelezen worden met deze kaarten. 

Deel bijvoorbeeld je kaarten en uit en laat de kinderen luidop zeggen wat ze in hun handen hebben. Je kan uiteraard ook per groepje werken en dan doorschuiven. Of leg er vier neer per twee kinderen en laat ze luidop lezen. Je kan ook een klank zeggen en de leerlingen moeten dan het juiste kaartje opsteken,... Er zijn tal van mogelijkheden. Eens je een voorraad hebt, zul je er heel blij mee zijn :). Ik gebruik ze echt al jaren op allerlei manieren. Vroeger zat er ook nog een reeks hoofdletters in deze doos, maar die zit nu ergens anders opgeborgen. Door de opruimactie van deze zomer weet ik zelfs meteen waar :).

Voor de mensen die goed naar de doos kijken, merken ook dat er kleinere kaartjes in bewaard worden. Dit zijn de kaartjes die ik eventueel op de bank plak bij moeilijkheden of die meekunnen naar huis. Dan kan geef ik een reeks in een omslag mee om thuis wat extra te oefenen (als blijkt dat er iemand bepaalde klanken niet voldoende heeft geautomatiseerd).

Alle letterkaarten zien er als volgt uit...


Hieronder kun je de andere klanken downloaden.

Wil je alle letterkaarten graag gebruiken? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat hieronder een reactie achter. 

Ik wil ook nog even vermelden dat ik nog andere klankkaarten heb. Die stelde ik al in juli aan jullie voor. Die zien er als volgt uit...


Je leest er via de volgende link alles over: Klankkaartjes, een ondersteuning voor op de bank.

Wil je deze klankkaarten graag, dan kan je deze ook in je mailbox ontvangen. Ik hoor het graag!

Nog een fijn weekend gewenst!






vrijdag 30 augustus 2024

Een eerste huiswerkje

 Vroeger voorzag ik nooit een huiswerk voor de eerste schooldag, maar ik merkte gaandeweg de jaren dat kinderen daar eigenlijk echt wel naar uitkijken. Vandaar dat ik tegemoet kwam aan hun wensen. Aangezien ze een nieuwe schoolagenda krijgen die elke dag mee naar huis gaat (waarover je hier meer kon lezen), is er natuurlijk ook wat info die ingevuld moet worden. De ouders doen dit meestal, maar ik geef de kinderen ook een belangrijke taak :). Op die manier zie ik ook meteen wie er zijn naam correct kan schrijven en wie bijvoorbeeld schrijfmotorisch nog wat inoefening nodig heeft. Je zou er versteld van staan hoeveel kinderen nog moeite hebben met hun eigen naam.

De uitleg van het eerste huiswerk ziet er als volgt uit...


Wil je dit blad als basis gebruiken voor je eigen eerste huiswerk, klik dan hieronder.

Begin wel tijdig aan het invullen van deze bladen. Je zou het ook kunnen typen voor de kinderen, maar ik weet dat sommige leerlingen bij het begin van het schooljaar nog problemen hebben met het omzetten van gedrukte letters naar geschreven letters. Vandaar dat ik elk blad afzonderlijk invulde, per kind dus één blad. Hoe meer leerlingen, hoe meer voorbereidend werk uiteraard. Maar het loont wel ;).

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf minstens hun voornaam invullen. De rest van het eerste blad is een magtaakje.
Het blad ziet er als volgt uit...


Het onderste stukje vulde ik zelf in, aan de hand van een sticker.
Die ziet er zo uit...

Deze plak ik in de vakantie al op de juiste plaats.

Wil je die sticker graag downloaden, klik dan op de volgende link.


Probeer nog wat te genieten van het komend weekend en dan wens ik iedereen alvast een hele mooie start van het nieuwe schooljaar! En blijf vooral Gietjes Corner volgen want ook in september laat ik nog heel wat materiaal op jullie los. Benieuwd of ik doorheen al mijn activiteiten nog tijd zal vinden om te blijven bloggen. Ik hoop het alvast!


donderdag 29 augustus 2024

Laat kinderen kennismaken met Annie M.G. Schmidt en Jip en Janneke

Als leerkracht vind ik het altijd fijn als je kinderen iets nieuws kan leren of hen iets kan aanreiken waar ze anders misschien niet zo snel mee in contact zouden komen. Vandaar dat ik ooit het idee had om mijn klas kennis te laten maken met Annie M.G. Schmidt. Dat kwam eigenlijk nooit echt helemaal van de grond want ik vond enkel tijd om Jip en Janneke te herwerken. 

Omdat ik tijdens mijn opruimwerken deze bundels terug tegenkwam, zet ik ze hier graag nog eens in the picture. Misschien voeg ik er nog nieuwe dingen aan toe, maar voorlopig wil ik eerst alles op orde krijgen voor ik nieuw materiaal ontwikkel. 

Ik maakte 16 bundels omdat ik op dat moment ook maar 16 kinderen in mijn klas had. Als je dit vergelijkt met hoe het de laatste jaren was, dan is het eigenlijk onmogelijk om nog zo'n materiaal voor je leerlingen te ontwikkelen. Vandaar dat ik hoop dat het vanaf komend schooljaar wel weer kan want het is echt een van de onderdelen die ik zo fijn aan onze job vind. Om het dan hier nog te kunnen delen en er over te schrijven, dan combineer ik het beste van twee werelden :). En al deze dingen zorgen voor rust en stabiliteit. Iets waar ik zoveel nood aan heb.

De bundels van Jip en Janneke zien er als volgt uit. Ik heb in totaal acht delen (die nog gecorrigeerd moeten worden).




Iemand geïnteresseerd in het eerste deel met 29 verhalen?! Laat hieronder dan een reactie achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Dan deel ik het graag met jullie!

woensdag 28 augustus 2024

Stoelzakken, in elke klas erg bruikbaar!

Doordat ik vanaf september geen vaste klas meer heb, zijn er ook een aantal materialen die ik niet meer meteen nodig zal hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik ze graag nog eens aan jullie toon voor ze in een doos opgeborgen worden. Zo heb ik een aantal jaren heel erg veel gebruik gemaakt van mijn stoelzakken

Jaren geleden begon ik eraan, samen met mijn moetie. Wat zou ik toch zonder haar (en mijn paje) doen? We hadden nog hele lappen jeansstof liggen (geërfd van een grootoom) en die leken me uitermate geschikt voor het volgende idee.

In vele klassen in Vlaanderen staan er nog steeds ietwat ouderwetse banken. In andere scholen worden ze dan weer vervangen door exemplaren zonder opbergruimte. Dat maakt dat kinderen ofwel geen of misschien wel te weinig plaats hebben. Omdat elk kind een huiswerkmap (en een oefenschrift) krijgt, moet deze doorheen de dag ook ergens opgeborgen worden en daarom kwam ik tot het volgende...

Wil je meer weten over de huiswerkmap en het oefenschrift? Klik dan hier en hier.

Zelfs voor mensen die niet goed kunnen naaien, is dit zeker haalbaar. Je meet de breedte van je stoel en je bepaalt hoe diep je de zak wil maken. Van mij zit de map er helemaal in, uiteraard kun je ook opteren om de zakken een stuk minder diep te maken. 


Eens je de lengte en de breedte van de zak weet, voeg je een aantal centimeter aan de breedte toe (om de zak natuurlijk dicht te kunnen stikken) en de lengte doe je x 2,5. Op die manier heb je een zak met een flap (zoals een kussensloop). Het stukje dat je normaal als een omslag rond je kussen vouwt, doe je hier om de voorkant van je stoel (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik heb dat even groot gemaakt als de helft van de tas omdat het er dan niet makkelijk terug afschuift. Natuurlijk kan het zijn dat die flap bij andere stoelen wat kleiner gemaakt moet worden.

Elke morgen steken de kinderen hun huiswerkmap in deze zak (nadat ze hun schoolagenda hebben ingevuld) en zoals je ziet zit er nog iets in. Dat is hun oefenschrift. Weet je niet wat ik daarmee bedoel? Herlees mijn blogpost van vorige week dan nog eens. Daar gaf ik meer uitleg over de huiswerkmap, agenda en het oefenschrift (...).

Uiteraard kun je de stoelzakken ook nog pimpen. Zo had ik ooit het idee om er overal een Stilton op te stikken, maar ik dacht dat dit dan misschien wat te druk zou zijn. Vandaar dat het nooit zover kwam.

Hopelijk ben je ook met dit idee iets, zo niet, dan hoor je morgen weer iets anders van me :).

dinsdag 27 augustus 2024

Begrijpend lezen met gezelschapsspellen

 We weten intussen allemaal dat het begrijpend lezen van de meeste kinderen niet meer zo goed is. Ik dacht er iets op gevonden te hebben, al moet je de frustratie in eerste instantie misschien even verbijten. Het heeft heel wat volharding nodig en knijp de eerste oefensessies misschien een oogje dicht...

Waar ik het over heb? Over mijn spelfiches bij de gezelschapsspellen uit mijn vroegere klas. Soms werd er wel eens een spel aan de Sint gevraagd of kocht ik hier of daar zelf iets leuks voor mijn hoekenwerk. Maar ik moet er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik de laatste jaren niet meer tot hoekenwerk kwam. Wat ik spijtig vond: voor mijn investeringen, maar zeker ook voor mijn leerlingen. Want een spel spelen kan leuk en leerrijk zijn. Zowel voor de kinderen als voor de leerkracht. Want je ziet enorm veel. Kunnen ze (net als hun juf) moeilijk tegen hun verlies, spelen ze graag, kunnen ze zich concentreren, spelen ze eerlijk, helpen ze elkaar,...? Daarom had ik vorig schooljaar het idee om de spellen tijdens het tandemlezen in te zetten. 

Tandemlezen is een manier van lezen waarbij de kinderen van het vijfde de kinderen van het tweede leerjaar begeleiden.

Maar kinderen kennen steeds minder vaak de spelregels en dan is het uiteraard moeilijk om overal tegelijk een woordje uitleg te doen. Je zou de spelregels kunnen meegeven aan het vijfde en hen vragen om dit als huistaak voor te bereiden, maar aangezien de nadruk bij tandemlezen op lezen ligt, vond ik dat ze het wel samen konden doen. Dan lezen ze en mogen ze 'spelen als beloning'. Dat kan bijvoorbeeld de invulling van het tandemlezen net voor een vakantie zijn.

Doe je niet aan tandemlezen, dan zijn de fiches uiteraard ook gewoon inzetbaar tijdens een spelkwartier of kun je ze ter verduidelijking in je kieskast bij het spel leggen.

De fiches zien er als volgt uit...


Ik werkte in totaal negen spellen uit. Ik had ook nog Junior Scrabble en Catan in mijn klas, maar daarvan heb ik voorlopig geen fiche. Wel van: Bank Attack, Doolhof, Halli Galli, Jenga, Jungle Speed (3 spelvarianten), Kiekeboe!, Mikado, Mumbo Jumbo en Teken het maar.

Ik drukte elke fiche een aantal keer af en bewaar ze in omslagen. Zo kan elke speler op zijn of haar eigen kaart meevolgen. Uiteraard kregen de enveloppen weer gepaste labels...


Wil je graag alle spelfiches en de labels voor de omslagen ontvangen? Dan kan dat!
Laat hieronder een reactie achter of mail meteen naar gietjescorner@hotmail.com!

Tot morgen!

maandag 26 augustus 2024

'Kraak de code' omdat rekenen FUN is!

Het was een aantal jaar een vaste waarde in mijn klas: het spel 'Kraak de code'. Ik kwam het ooit ergens op het net tegen en ik maakte er uiteraard mijn eigen versie van. Geen idee of ik het komend jaar nog zal kunnen inzetten, maar misschien brengt het jullie wel weer op een idee. Daarom dat ik vandaag het materiaal met jullie deel en jullie in 't kort probeer uit te leggen hoe je te werk kan gaan.

Net voor de speeltijd in de voormiddag nemen de kinderen de invulkaart uit hun jeanszak. Miste je de aflevering over die stoelzakken, dan kun je hier nog eens terugkijken.

De invulkaart ziet er als volgt uit...

Ooit zag ik er een deur van een kluis in, maar hoe meer ik er naar kijk... hoe minder ik het zie :). 

Wil je dit sjabloon ook graag gebruiken? Dan kan dat. 
Uiteraard kun je het ook aanpassen naar je eigen klasthema. 

Elk jaar maak ik nieuwe invulkaarten, zo kunnen de leerlingen met een proper exemplaar aan de slag. Deze sjablonen worden immers gelamineerd zodat er met een bordstift op geschreven kan worden. Elke kaart krijg een klasnummer en ze worden klaargelegd in een doos. Dat is een werkje dat makkelijk al in de vakantie kan gebeuren. Sjabloon afdrukken, lamineren, nummeren en klaar. 



Ik voorzag geen apart voorblad, ik plakte er gewoon een kopie van het sjabloon op.

Elke dag krijgen de kinderen vier oefeningen voorgeschoteld. Het is de nummer 1 van de week die deze fiches uit een doos mag trekken. De nummer 1 van de week hangt bij de klastaken. Deze aflevering op Gietjes Corner gemist? Kijk dan hier

De kaarten worden aan het bord opgehangen. Ik lamineerde ze zodat ze een lang leven beschoren zouden zijn, maar ik merk wel dat ze niet altijd even goed leesbaar zijn. Het is dus misschien een beter idee om ze gewoon op dik papier af te drukken. Want nu moeten we de oefeningen er soms nog eens  met een stift onder noteren (wat eigenlijk de bedoeling niet kan zijn).

De fiches zien er als volgt uit.

Niet meteen de beste foto, maar je hebt wel een idee ;).

Ik maakte per onderdeel dat ik wil automatiseren een serie oefeningen. Alles werd op verschillende kleuren afgedrukt zodat je makkelijk de verschillende soorten kunt onderscheiden.
* De splitsingen tot 10 op zalmkleur
* De oefeningen tot 10 op geel
* De oefeningen tot 20 op groen
* De maal- en deeltafels op blauw
* De oefeningen tot 100 op roze

In het begin van het schooljaar worden eerst de oefeningen tot 10 in een fichebak gestopt, daarna voeg ik steeds meer oefeningen toe. Alles werkte ik uit op A4, maar daarna drukte ik 2 vellen op één blad af. Zo bekwam ik kaarten op A5. Kun je deze fichekaarten ook gebruiken? Download ze dan hieronder.


Alle fiches zien er hetzelfde uit...


Ook deze tot aan 100 werkte ik allemaal uit. Dat zijn er maar liefst 5000! Wens je ook deze te ontvangen? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Je kunt opteren om een map als muurtje te zetten zodat de leerlingen elk afzonderlijk werken. Ze lossen de vier oefeningen op en noteren de antwoorden op hun sjabloon. De nummer 1 van de week doet dit ook. Hij of zij mag dan door de klas lopen en de antwoorden gaan controleren. Duurt dit te lang, dan kan de juf of meester meehelpen. Een andere mogelijkheid is dat de nummer 1 van de week één letter van het team controleert en deze leerling controleert dan zijn eigen team. 

Als er fouten zijn, dan moet de leerling in kwestie op zoek naar het juiste antwoord. Klaar? Dan mogen de leerlingen naar buiten.

Je kunt het ook anders aanpakken. Ik vertelde jullie hier over het oefenschrift en dit differentiatiemiddel werd soms ook bij 'Kraak de Code' ingezet. Vanaf een bepaalde periode (meestal oktober) kregen de kinderen die fouten maakten een extra inoefening voorgeschoteld. Er waren twee opties: die oefeningen in de speeltijd maken of ze meenemen naar huis.

Via somprint drukte ik een aantal reeksen oefeningen af. Deze bewaarde ik per soort oefening in een omslag zodat ik tegen het begin van het schooljaar een mooie voorraad had. Zoals je ziet, heeft het voorblad dezelfde kleur als de fiche met de oefening. Als de omslagen dus ergens ophangen, kunnen de leerlingen zelf een oefenkaartje nemen. Al moet ik er wel bijzeggen dat omslagen niet het handigst zijn. Als je ze ergens ophangt, scheuren ze redelijk makkelijk als leerlingen er hun hand in steken. Dus er zullen wellicht wel betere manieren zijn, maar ik had die nog niet meteen gevonden. Terwijl ik er nu aan denk dat ik bij mijn ouders op zolder zo'n oud kaartenrekje heb. Ik zou ze misschien daarin wel kunnen bewaren als ik terug mijn eigen klas heb (als dat ooit nog zo is).

De omslagen zien er als volgt uit...



en ze worden in deze doos bewaard...



 Je hoort me morgen opnieuw!

zondag 25 augustus 2024

Lezen hoeft helemaal niet saai te zijn!

 Voor sommige kinderen is lezen een echte marteling en als leerkracht willen wij daar graag verandering in krijgen. Vroeger dacht ik - verkeerdelijk - dat ik elk kind de liefde van het lezen zou kunnen bijbrengen, maar dat is helemaal niet zo. Al ben ik altijd superblij als kinderen toch plots hun draai tussen de boeken vinden. Er zijn allerhande manieren om naar dat doel toe te werken en daar deed ik er de voorbije maand al een aantal van uit te doeken. Vandaag wil ik het over 'ik LEES, ik DOE' van Abimo hebben.


Door kinderen iets te laten doen, associëren ze lezen niet meer automatisch met iets saai of met stil zijn, maar wel met het ondernemen van actie. Het lezen wordt leuk en is tegelijkertijd onmisbaar om tot een goed resultaat te komen. Er is voor elk leerjaar een map, maar ik had uiteraard die voor het tweede leerjaar in mijn klas. Het is een aanvulling op de gewone taalmethode en is dus zeker inzetbaar tijdens je leeskwartier, je creatieve invulling van je leeslessen of zoals bij ons bij het tandemlezen (een samenwerking tussen het tweede en vijfde leerjaar).

Er zijn in totaal 30 opdrachten en ik maakte voor elke opdracht een mapje. Uiteraard voorzag ik ook dit weer van een label. Dit ziet er zo uit...


Elke opdracht werd herwerkt omdat de leerlingen hier en daar dezelfde vragen bleven stellen. Het is bij 'Ik lees ik doe' wel handig als kinderen begeleiding krijgen van een ouder kind of van een leerkracht. 

Wil je niks met Geronimo te maken hebben, koop dan zeker deze map aan. 
Hieronder kun je zien hoe mijn opdrachtkaarten geworden zijn.



Benieuwd naar de eerste acht herwerkte opdrachten? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!

PS: De andere opdrachtenkaarten volgen zeker ook nog, dus hou Gietjes Corner in de gaten!

zaterdag 24 augustus 2024

Een oefenschrift is een heel handig differentiatiemiddel

 Differentiëren doen we allemaal, maar heel vaak op verschillende manieren. In de handleiding zorgt men meestal al voor een aanpak op uiteenlopende niveaus, maar ik werk daarnaast ook nog graag met een oefenschrift. Dit is voor elk kind een persoonlijk document. Hierin worden oefeningen geplakt of geschreven waar deze leerling nog moeite mee heeft. Deze kunnen heel uiteenlopend zijn: van schrijfmotorische oefeningen tot rekensommen, van leesmoeilijkheden tot extra oefeningen spelling. Uiteraard kan het schrift ook klassikaal worden ingezet als je bijvoorbeeld snel wat woorden of getallen tot 100 wil dicteren. Iedereen heeft het bij de hand (want het zit in de stoelzak, waarover later meer) en je kunt er dus meteen mee aan de slag. Ook als je na school nog even aan het verbeteren bent en ergens een probleem opmerkt, dan vind je het schrift van iedereen moeiteloos en kun je heel snel handelen. Dat was vroeger even anders toen ik het schrift uit banken moest gaan vissen. Bij sommige leerlingen vond ik het in vijf seconden, bij anderen kon het wel een paar minuten in beslag nemen :).

Via de jaarlijkse bestellingen, vroeg ik naar A4-schriften met lijnen en plakte ik er het volgende voorblad op.


Wil je dit voorblad graag gebruiken? Download het dan hieronder.

Het idee voor dit schrift keek ik jaren geleden af bij een collega van mij. Het toeval wil nu dat zij dit jaar mijn plaatsje in het tweede leerjaar opvult. Benieuwd of zij er ook nog mee zal werken. Ik zal het alvast proberen te introduceren in de klassen waar ik kom. Niemand zal verplicht worden, maar ik zal het toch even voorstellen als een heel handig hulpmiddel :).

Vooraan in het schrift plakte ik ook een briefje voor de ouders. Op die manier wisten ze wat er hen en hun kinderen te doen stond.

Wil je jouw brief op die van mij baseren? Klik dan hieronder.


vrijdag 23 augustus 2024

Vingertwister als opwarming voor de schrijfles

 Heel lang geleden werkte ik schrijflessen uit voor klassen van ongeveer 18 kinderen. Vandaar dat ik deze vakantie toch heel wat materiaal tegenkwam die de laatste jaren niet meer werd ingezet. Gewoon omdat er geen tijd voor was of omdat de werkvormen niet meer zo ideaal leken voor grote groepen. Eén van de dingen is Vingertwister. Elke schrijfles begon ik vroeger met een leuke instap. Dat was natuurlijk ook vereist vanuit de opleiding. Ik zie er nog altijd het voordeel van in want je kunt de kinderen prikkelen en ook hun voorkennis activeren. Misschien is het niet slecht om daar in de toekomst weer wat meer bij stil te staan. In het lerarenplatform ga ik daar wellicht net iets meer tijd voor hebben. Of ik ben nog steeds een tikkeltje naïef, dat kan ook ;).

Op Pinterest vond ik ooit eens het volgende spelbord..


Normaal gezien heb je dan ook nog een rad nodig, maar omdat ik vreesde dat de pijl (met een splitpen) niet vlot zou draaien, maakte ik gewoon kaartjes. Ik zorgde weer voor een voor- en achterkant. De kaartjes drukte ik twee keer af.




Wil je dit spel zelf ook maken? Gebruik dan de documenten hieronder.

Alles werd achteraf opgeborgen in een doos, as usual :)



Veel plezier ermee!


Bronnen:
* http://www.pinterest.com/pin/297378381617554562/

donderdag 22 augustus 2024

Als je 't mij vraagt is spelling nog steeds erg belangrijk!

  Vroeger gaf ik na elke 'Dagelijkse Kost' ook nog een kort dictee. Dit werd echter wat veel aangezien er in de handleiding 'De Taalkanjers' ook nog veel dictees zitten. Ik moest dus mijn werking wat bijsturen. We kozen ervoor om vanaf vorig schooljaar vooral in te zetten op het inoefenen van spelling na Dagelijkse Kost op dagen zonder spelling in het uurrooster. De handleiding voorziet drie lessen per week (van telkens 25 minuten) dus deden we nog twee keer per week een flitsdictee met de nummer 1 van de klas als trekker. Uiteraard kan gelijk wel kind dicteren.

In het mapje van Dagelijkse Kost voorzie ik voor elk kind een schrijfblad.

Heb je geen idee wat Dagelijkse Kost is? Klik dan op de volgende link.

In het begin van het schooljaar een blad met 4 woorden per dictee (en een zin)...



Later kun je ook de volgende gebruiken (voor 6 woorden per dictee) en een zin/twee zinnen...


Wil je één van deze bladen graag gebruiken, klik dan op de onderstaande linkjes...

Eens we aan het dictee beginnen, noteren de leerlingen zo zelfstandig mogelijk de datum en daarna gaan we aan het werk. In het begin van het jaar kies ik altijd voor een klassikaal moment. Er zijn echter meerdere differentiatiemogelijkheden:
* Zo kun je met een zorggroepje rond een tafel gaan zitten waardoor je ze beter kunt begeleiden. 
* Ofwel neem je dat zorggroepje mee en spits je je toe op basiskennis.
* De sterkere leerlingen kunnen ergens anders in de klas moeilijkere woorden aan elkaar dicteren (waarover later meer).
* Woorden flitsen bij de zwakke spellers (of zelfs laten overschrijven).

De leerling die nummer 1 van de week is (hangt bij mijn klastaken), trekt een aantal kaartjes uit een fichebak. Ik heb maar liefst drie schoendozen vol. Als ik iets doe, dan doe ik het goed ;).
Eerst baseerde ik me op een oude woordfrequentielijst, maar ik miste toch nog wat woorden. Daarom ging ik een paar zomers geleden met mijn handleiding aan de slag en maakte ik nog veel meer woordkaarten. 

Ze zien er als volgt uit (heel simpel trouwens) ...


Wil je zien van welke woorden ik allemaal een fiche heb? Kijk dan hier...

Hieronder kun je er al een groot aantal downloaden.

Wil je er nog meer? Dan kan dat. Je kunt ze allemaal toegestuurd krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is een mailtje te sturen naar het alom bekende adres: gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!

woensdag 21 augustus 2024

Een agenda mag er wel wat vrolijk uitzien

Ik vertelde je precies een week geleden over de huiswerkmap. Miste je die aflevering, dan kan je die hier opnieuw lezen: 'Huiswerkmap met persoonlijke touch'

Toen zei ik er ook bij dat de agenda in die huiswerkmap opgeborgen wordt. Bij ons op school waren er al een aantal leerkrachten die dit communicatiemiddel hadden afgevoerd en er waren ook twee klassen die met een eigen ontwikkeld exemplaar werkten, maar ik bleef de liggende agenda's van Van In bestellen. Je ziet een voorbeeld hieronder.

Elke zomer kaftte ik alle agenda's, een werkje waar ik dit jaar dus niet aan hoef te denken. Maar wil jij dat wel graag doen met die van jou, dan heb ik een handig stappenplan uitgeschreven. Dat vind je hier: Kaftstappenplan.


Maar daar stopte het niet bij :). Niet alleen voorzag ik de agenda's van een verpakking, ik plakte er ook telkens een voorblad op en ik voorzag iedereen van een persoonlijke bladwijzer.

Van het voorblad was er zowel een versie voor de jongens als voor de meisjes. Dat zag er dan als volgt uit...



Wil je deze voorbladen ook graag gebruiken? Integraal of als basis? Dat kan allemaal.

De bladwijzers zien er dan weer als volgt uit, ook weer met Geronimo bij de jongens, Thea bij de meisjes...




Eens de bladwijzers gelamineerd waren, dan liet ik er een stukje plastic aan. Daar maakte ik dan een gaatje in. Met een koord die ik rond de rug van de agenda bond en door het gaatje in het plastic stak, bevestigde ik de bladwijzer in de schoolagenda. Even gezocht naar een duidelijke foto, maar die is er jammer genoeg niet. 

Hopelijk ben ik je ook met dit materiaal van dienst!

Tot morgen.

dinsdag 20 augustus 2024

Extra materiaal voor het aanbrengen of verder ondersteunen van de tafels

 Een paar weken terug postte ik hier nog eens mijn tafelboekjes. Ze kunnen tijdens de lessen rond de maaltafels ingezet worden, maar evenzeer als extra inoefening, herhaling of als hulpmiddel in de zorgklas. Voor sommige leerlingen is dit echter nog onvoldoende. De overgang van concreet naar abstract gaat soms te snel waardoor er nog andere hulpmiddelen nodig zijn. Daarom bedacht ik de volgende kaartjes...

Deze prenten vind je telkens terug op het eerste blad van het tafelboekje. Ze stellen een groepje van deze tafel voor. Heeft er een leerling moeite met de tafel, dan kan dit een handig hulpmiddel zijn. In plaats van groepjes te tekenen, leggen ze het aantal kaartjes die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld 5 x 2 = 5 kaartjes met een paar schoenen. Op die manier kunnen ze effectief gaan tellen en zien ze beter wat 5 x 2 eigenlijk wil zeggen. 

Deze kaartjes kunnen ook op dezelfde kleuren als de andere tafelkaartjes worden afgedrukt. Dan is de link nog duidelijker. Weet je niet waarover ik het heb, kijk dan zeker nog eens terug naar dit blogpostje (over de wandplaten) of over het artikel rond het tafelmapje.

Wil je deze kaartjes graag inzetten, dan kan dat heel eenvoudig. Download ze hieronder.

Hulpkaarten voor de tafels (voorstelling van de groepjes)

Dat doet er mij aan denken dat ik ook nog ander materiaal heb. Deze afbeeldingen gebruik ik dan vooral bij de aanbreng van de tafels om groepjes voor te stellen. 



Het zijn niet de meest professionele foto's, maar ik denk dat jullie zich kunnen voorstellen wat er in de doosjes zit. Ik heb er zo vijf. Eentje met een honderdtal uiltjes, dan auto's en daarnaast nog bomen, lieveheersbeestjes en paddenstoelen. Een serieus werkje om alles netjes uit te knippen, maar ze gaan al een aantal jaren mee en ze komen echt goed van pas. Van wat magneetlint voorzien en je kunt ze heel snel aan het bord bevestigen. 
Of je kunt de kinderen groepjes laten leggen op hun bank. Geef hen een tafelkaart of laat hen zelf een tafel kiezen. Zorg dat er ergens op de bank ook een klasnummer staat (dat kan met een wisbordje of op een kladblad,...). Dan is het heel eenvoudig om een tabel aan ieder kind te geven en hen de tafel die bij de groepjes hoort te laten opschrijven. Ze kunnen de tafel ook oplossen (uit hun hoofd of door de figuurtjes te tellen).

Wil je deze figuren ook graag gebruiken? Klik dan hieronder.

Uiteraard kan dit met gelijk welke figuren! En ook tijdens de rekenlessen tot 10 en tot 20 zijn ze zeker bruikbaar!

Ook het inoefenblad heb ik snel voor jullie gemaakt. De ideeën ontstaan hier zelfs door gewoon materiaal voor te stellen :).


Veel plezier ermee en tot gauw!

maandag 19 augustus 2024

Nieuwe jaargang van de actuaquiz

 De meeste onder mijn lezers kennen de actuaquiz wel. Ik heb volgend jaar geen vaste klas meer, maar ik wil speciaal voor jullie wel nog wekelijks tien meerkeuzevragen opstellen. Dit zal ik telkens na het weekoverzicht van Karrewiet - dat op zaterdag wordt uitgezonden - opmaken en doorsturen naar de geïnteresseerden. Het enige verschil is dat ik er nu wel een vrijwillige bijdrage voor zal vragen. 

De quiz is echt in elke klas van de lagere school inzetbaar en de voorbije jaren werd hij zelfs ook in het middelbaar gebruikt. Wie niet weet waarover ik het heb, hieronder zie je een voorbeeld.


Wil je deze quiz vanaf de eerste week van september ook graag inzetten, dan kan dat. Het enige wat je hoeft te doen, is hieronder een reactie achter te laten of een mailtje te sturen naar gietjescorner@hotmail.com. Dan hoor je snel van mij hoe je je kan inschrijven. Elk week krijg je dan een quiz in je mailbox en dit van september tot en met juni.

Ik hoop dat jullie zoals elk jaar weer massaal geïnteresseerd zijn :).

Tot morgen!

zondag 18 augustus 2024

Straffen, maar vooral belonen met duimen en bonnen

 Ik weet het, er zijn voor- en tegenstanders. Sommigen zweren bij een beloningssysteem, andere leerkrachten zijn er helemaal niet voor te vinden. Toen ik nog voor kleinere klasgroepen stond, werkte ik er wel mee, daarna kwam ik er niet meer toe om voor iedereen materiaal te voorzien. En liep het ook ooit eens wat mis op een ouderavond. In mijn hoofd is het misschien een grotere rel geweest dan dat het effectief was, maar de duimen die in de klas ophingen, werden vergeleken. Op die manier werden er conclusies getrokken die eigenlijk niet helemaal juist waren. Vandaar dat mijn duimensysteem jaren geleden een stille dood stierf. Maar eigenlijk heb ik het altijd gemist. Want hoe je het draait of keert, het is volgens mij een handige tool om orde te handhaven. Bij bepaalde leeftijden en klasgroepen helpt het echt wel om goed gedrag te bevestigen en de minder fijne manieren te benoemen en aan te kaarten.

Als leerkracht verval je naar mijn gevoel soms te snel in het berispen, terwijl het net ook gaat om een voorbeeld te stellen en goed gedrag te benadrukken en kinderen hiervoor een letterlijke of figuurlijke schouderklop te geven. Want hoe vaak is het niet dat je aandacht niet netjes verdeeld is, zelfs helemaal scheefgetrokken. Denk maar eens na hoe vaak je welbepaalde namen zegt, terwijl er een aantal kinderen eigenlijk veel vaker een compliment of een duwtje in de rug zouden kunnen gebruiken. Zie ze maar eens stralen als je ze even op een verhoogje zet of wanneer je voor de hele klas duidelijk maakt dat zij echt wel een voorbeeld zijn.

Hoe ik te werk ging, wil ik heel graag met jullie delen. Want misschien zijn jullie ook op zoek en is het duimensysteem een (goeie) insteek om een beloningssysteem op maat uit te dokteren.

De kinderen konden groene (of rode) duimen krijgen. 


Deze duimen plakte ik allemaal op wasspelden.


Je kunt ze hieronder downloaden:

Alle duimen werden in een grote doos verzameld. Die ziet er als volgt uit...



Wil je het voorblad voor deze doos ook graag gebruiken? Dan kan dat.

Mijn leerlingen spaarden die duimen op een duimspaarkaart en die zie je hieronder.
De kaarten hingen aan een lange waslijn in mijn klas. Wat soms wel wat confronterend voor m'n leerlingen was.


In het hok bovenaan plakte ik een foto van het kind. Bij mij was dat telkens een exemplaar met zelfgemaakte Stiltonoren :).

Wil je deze kaart ook gebruiken? Klik dan op onderstaande link.


Kinderen konden op allerlei manieren duimen verdienen. Niet alleen als ze goed gewerkt hadden, maar ook als ze spontaan iemand hielpen, lief en vriendelijk voor elkaar waren, heel veel in hun leesmap gelezen hadden,... Je kunt het zelf naar eigen aanvoelen invullen.

Wanneer de kinderen drie groene duimen hadden verzameld, kregen ze één bon. Deze noemden we een bravo-bon. Deze zien er als volgt uit...


Ik drukte ze af op 70% zodat ze iets kleiner zijn. Alle kaartjes plakte ik op groen papier. Zo is het duidelijk dat de kinderen voor drie groene duimen zo'n bon konden verdienen.

Wil je zelf aan de slag met de bonnen? Kijk dan hieronder.

Al haalde ik de mosterd ergens anders. Er waren ook bonnen met andere figuurtjes (nog voor ik mijn klasthema had). Wil je deze graag bekijken, dan kan dat ook.

De bonnen konden de kinderen in hun 'bonnenbus' verzamelen en die bevond zich op de allerlaatste bladzijde van hun schoolagenda. Ik nam gewoon een omslag, plakte er 'bonnenbus' op en bevestigde die aan het begin van het nieuwe schooljaar in hun agenda.


Het labeltje kun je hieronder downloaden...


De kinderen die drie groene duimen hadden verzameld en dus één groene bon hadden verdiend, konden kiezen. Ofwel dienen ze die ene bon in en dan mochten ze drie verrassingen trekken. Ofwel spaarden ze de bon gewoon in hun bonnenbus. 

De verrassingen waren eigenlijk BRAVO-kaarten. Deze zagen er als volgt uit...



Ik maakte er 22. Sommige kaarten zijn een verrassing enkel voor het kind, met andere bravo-kaarten kon de winnaar de hele klas blij maken.

Voor de hele klas:
* Na de speeltijd spelen we nog een kringspel
* We spelen een tafelspel (kan pas later op het jaar gebruikt worden)
* Je mag een hele dag naast je vriend of vriendin zitten
* We zingen samen een geleerd liedje naar keuze
* We kijken samen naar een (teken)filmpje
* De juf leest vandaag minimum 10 minuten voor
* Je mag de hele dag op een zacht kussen zitten
* Jullie krijgen vijf extra minuten speeltijd
* Jullie mogen vandaag een kwartiertje tekenen
* We dansen samen op een gekend liedje
* Drie mensen vertellen een mopje aan de klas
* We rennen tien minuutjes
* We spelen een kaartspel in groepjes
* We spelen samen het kringspel dirigentje
* In groepjes mag je 20 minuten puzzelen
* We spelen een kwartier een balspel
* Extra kwartier spelletjesmap

Voor één leerling: 
* Je mag de hele dag met een reuzenpotlood schrijven
* Je krijgt een groepsknuffel van de hele klas en dit 's morgens en 's avonds
* Je mag een lesuurtje aan de lessenaar van de juf zitten
* Je krijgt een ballon die je mee naar huis mag nemen
* Iedereen schrijft jou een leuk, kort briefje



Alle bravokaarten en groene bonnen (waarvan ik een voorraad in de vakantie aanlegde) verzamel ik in de volgende doos...


met dit voorblad.


Wil je het voorblad ook graag gebruiken? Klik hieronder.

Maar de leerlingen konden dus ook hun groene bonnen opsparen. Die konden ze later ook nog omruilen...

* Drie bonnen gaven recht op één keer huiswerk niet maken
* Vijf bonnen gaven recht op tien minuten extra speeltijd voor de hele klas

Uiteraard zijn er ook nog rode duimen, maar die hou ik voor een andere keer. Ik vertelde vandaag al meer dan genoeg :).

Tot morgen!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...