In het eerste en tweede leerjaar is het splitsen tot 10 heel erg belangrijk. Deze leerstof hebben de kinderen doorheen hun hele loopbaan eigenlijk nog nodig. Ook al staan ze daar niet bij stil. Je splitst immers bij heel wat oefeningen als je uit je hoofd rekent. Aangezien ik in het tweede altijd op zoek ging naar vernieuwende manieren om leerstof uit het eerste te herhalen, bedacht ik een paar jaar terug deze splitskaart.
Je kunt deze kaart als individueel differentiatie- of herhalingsmateriaal gebruiken (bij de zorg van een leerling), maar het kan ook als spelletje ingezet worden. Als afsluiter van een rekenles, als opstart en opfrissing van een andere les of je kunt het zelfs in je kieskast klaarleggen.
Geef de kinderen met deze fiche ook een pak speelkaarten. De figuurtjes (boeren, dames en koningen) worden uit de stapel gehaald en de rest wordt door elkaar geschud. De kaarten worden omgekeerd op tafel gelegd. Wie begint? Spreek af of doe 'blad-steen-schaar'. De eerste leerling neemt twee kaarten van de stapel en legt die op het speelveld. Wil je beneden de 10 oefenen, dan moet de hoogste kaart bovenaan liggen. Uiteraard kun je het moeilijker maken en de leerlingen laten kiezen. Bijvoorbeeld door de twee kaarten onderaan te leggen (dan wordt het een opteloefening). Sterke rekenaars kun je hiermee uitdagen, de hele klas hoeft uiteraard niet identiek hetzelfde te doen.
Eens de kaarten werden gelegd, moet leerling twee de oefening oplossen. Dat kan op allerhande manieren. Met een bordstift kan het antwoord worden ingevuld, maar je kunt er ook een speelkaart (uit een andere pak kaarten) voor laten gebruiken of de oplossing kan ook mondeling worden gezegd. Er zijn tal van mogelijkheden. Een echte controle is er hier niet, tenzij je een 'spiekkaart' geeft. In het tweede leerjaar vond ik dat niet nodig want de meeste leerlingen helpen elkaar wel. Uiteraard kan er ook een verbeteraar aangesteld worden en dan werk je best in groepjes van drie. Eén iemand is dan de juf of meester. In groepjes van twee kan dit ook: dan oefent één leerling, de andere verbetert.
Wil je deze kaarten ook graag inzetten in klaspraktijk? Dan kan dat.
Druk af, lamineer en beleef er jaren plezier aan! Download ze snel hieronder.
Tot morgen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten