zondag 14 juli 2024

Wandplaten die ook als inoefenmateriaal inzetbaar zijn

 Soms zijn er wel wat discussies over het al dan niet uithangen van materiaal en hulpmiddelen. In sommige klaslokalen zijn de muren volledig bedekt, op andere plaatsen is alles heel erg kaal. Een juist of fout is er volgens mij niet echt, maar het is uiteraard wel de bedoeling dat het overzichtelijk blijft. Het is geen uitzondering dat de wandplaten in sommige klassen jaar in jaar uit blijven hangen, maar dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn. Ik probeer alles samen met de leerlingen op te bouwen. De leerstof die nog niet werd gezien, moet ook nog niet uithangen. Dit komt pas aan de muur wanneer de nieuwe zaken werden aangebracht. Zo ook de wandplaten voor de tafels. 

In eerste instantie gebruikte ik de kleine versies van Leendert Jan Vis. Niet van mijn hand, maar geen idee waar ik ze vandaan haalde. Deze zou ik nu niet meer ophangen in de klas, tenzij je ze op A3 kopieert. Ze kunnen ook dienen als geheugensteuntje in een zorgklas of bij de kinderen thuis. Hieronder zie je een voorbeeld van één wandplaat.



Wil je deze graag downloaden? Dan kan dat via onderstaande link.


Nadat ik deze kleine versies van iemand anders overnam, vond ik het een tijd geleden meer dan nodig om zelf wandplaten te ontwikkelen. Deze zijn meteen ook inzetbaar als oefenkaarten. Je kunt ze op allerlei manieren in je klaspraktijk gebruiken.
   - Kinderen met een tafel zoeken de juiste uitkomst in de klas.
   - Kinderen gaan op zoek naar een oefening met dezelfde uitkomst.
   - Op de kaart zelf kan de uitkomst met een bordstift worden geschreven.
   - Hang de kaarten uit in de klas en laat de leerlingen rondlopen, overschrijven en oplossen.
   - Enz.

Ze zien er als volgt uit... (voor ik ze uitknipte en lamineerde)




Elke tafel druk ik op een afzonderlijk kleur af. Het doet er eigenlijk niet toe welk kleur, maar ik doe dat met alles rond die tafel (ook de tafelkaartjes voor de kinderen, tafelspelletjes,...). Dit werkt voor sommige leerlingen ondersteunend. Wil je graag mijn kleurindeling overnemen, dan kan je dit hieronder zien.

Tafel van 1: paars
Tafel van 2: groen
Tafel van 3: rood
Tafel van 4: geel
Tafel van 5: pastelblauw
Tafel van 6: blauw
Tafel van 7: donkergroen
Tafel van 8: oranje
Tafel van 9: roze
Tafel van 10: fuchsia

Wil je de wandplaten ook graag gebruiken, dan kan dat. Je kunt zie hieronder gratis downloaden.

Uiteraard voorzag ik ook een doos voor de wandplaten. 

Vroeger zaten mijn wandplaten in één doos, maar omdat ik alle kaarten van magneetlint voorzag, moest ik overschakelen op twee dozen (eentje voor de maaltafels en een voor de deeltafels). Hieronder zie je nog mijn oude doos (waar alles samen in kon).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er mag ook wel eens gekleurd worden!

Het woord keuzemuur  liet ik deze zomer hier en daar al eens vallen. Dat is eigenlijk mijn eigen uitgewerkte kieskast. Wil je alle artikels ...