vrijdag 28 augustus 2020

Kaftstappenplan

Het is vroeger al eens een idee geweest om een hier een kaftstappenplan te posten, maar het is er blijkbaar nog nooit van gekomen. Daarom probeer ik dat vandaag met jullie te delen. De meesten onder jullie hebben wellicht al wat ervaring (met boeken van zonen of dochters), maar ik had dat in mijn beginjaren als leerkracht dus helemaal niet. Mijn mama deed dat in het middelbaar altijd voor mij en ze kon het uitstekend. Dus ik ging jaren terug even bij haar in de leer en probeerde het van dan af aan zelf. Het is soms net iets minder secuur, maar meestal bekom ik toch een behoorlijk treffelijk resultaat (al zeg ik het zelf). Om jullie op weg te helpen wil ik een aantal foto's met jullie delen. Het zijn niet meteen de meest professionele kiekjes, maar met de uitleg erbij zou ook jij aan de slag moeten kunnen.

Leg de schoolagenda open en zorg dat je minstens drie centimeter rand rond om rond hebt (zeker aan de linker- en rechterkant).


Snij dan het stuk papier af. Om snel te werken is het handig om nu telkens gewoon het papier te gebruiken om af te meten (in plaats van altijd de agenda erop te leggen). Zo knip ik heel snel het aantal stukken papier dat ik nodig heb. Dit jaar 28 stuks...

Leg de schoolagenda mooi in het midden op je blad kaftpapier en sla hem daarna dicht. Maakt twee inkepingen zoals hieronder. Het is belangrijk dat je linker snee niet helemaal tot in het hoekje gaat en de rechter moet iets verder zitten dan de rechterbenedenhoek van je agenda.


Leg de schoolagenda open (op de laatste bladzijde) en plooi de onderste flap naar binnen. Zorg dat je een mooie plooi maakt tegen de boord van de agenda.


Dan draai je de hele boel (op z'n kop) en dan doe je net hetzelfde aan de bovenkant van de achterflap (die om makkelijk te werken dan even de onderkant is). Maak weer twee inkepingen. Niet helemaal tot tegen de rug en aan de andere kant een stuk over het hoekpunt. Plooi ook die flap in.


Als je de agenda nu toeslaat, dan merk je waarom dat je ver genoeg moet knippen (weg van het hoekje). De boel verschuift immers nog een stuk. Doe de agenda nu dicht en werk de laatste flap aan deze zijde af. Maak weer links en rechts een inkeping (tot aan de andere sneetjes) en plooi naar binnen.

Doe nu ook hetzelfde aan de voorkant van de agenda. Maar werk met de agenda half dicht. Dan merk je waar de hoeken zullen komen. Hef dus de hele agenda wat op dat je met je flappen tussen de eerste pagina kan wringen. 

Op die manier hou je nog twee vierhoeken over (eentje vanboven, eentje vanonder). Je mag hier zelf kiezen. Sommigen opteren ervoor om dit stukje gewoon weg te knippen, maar ik plooi het naar binnen. Dan is het naar mijn gevoel net iets mooier afgewerkt.


Ik hoop dat dit stappenplan duidelijk genoeg is! Anders kun je altijd een reactie (of vraag) hieronder achterlaten.

Veel succes en geniet nog van de laatste dagen vakantie!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...