zondag 23 september 2012

Aanrader voor jong en oud

Onder vriendinnen delen wij onze leeservaringen wel eens. Zo kreeg ik 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten deze zomer aangeboden. Het boek zag er heel volwassen uit, maar is eigenlijk een jeugdroman. De schrijfster heeft een eigen schrijfstijl en vertelt het verhaal met een wisselende ik-persoon. In het begin moet je daar misschien wat aan wennen, maar vanaf hoofdstuk één word je meegezogen in een prachtig verhaal over een gezin dat zich probeert te handhaven in de Tweede Wereldoorlog.

Gegevens over het boek

  • Jaar van uitgave: 2008 
  • Uitgeverij: Querido 
  • ISBN: 9789045106199 
  • Bladzijden: 498 
  • Leeftijd: 15 +

Flaptekst

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Mijn beoordeling (++)

Eens je gewoon bent aan de schrijfstijl van Els Beerten tuimel je in een verhaal midden in de 20ste eeuw. Je krijgt een heel duidelijk en scherp beeld van hoe het was om in een tijd van oorlog te leven. Kinderen zijn niet meer zo vrij zoals ze voor WO II waren en moeten op tal van vlakken inbinden. Ouders weten niet wat de toekomst zal brengen. Iedereen wacht bang af en hoopt op een bevrijding...


Meer info over dit boek vind je ook hier.


Bron foto:
http://bibliotheekkortrijk.blogspot.be/2009/05/gouden-uil-2009.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten