zondag 16 september 2012

Halima Bashir en 'Tranen van de woestijn'

Een aanrader voor iedereen die van waargebeurde verhalen houdt...


Gegevens over het boek

  • Oorspronkelijke titel: Tears of the Desert (One Woman's True Story of Surviving the Horrors of Darfur) 
  • Nederlandse titel: Tranen van de woestijn (Een Sudanese arts vecht voor haar volk)
  • Jaar van uitgave: 2008, 2009 in het Nederlands
  • Omslagontwerp: Rudy Vrooman
  • Omslagfotografie: Jerome Tisne en Getty Images
  • Uitgeverij: Mouria (Amsterdam)
  • ISBN: 978 90 458 00851

Flaptekst

Halima Bashir wordt geboren in een dorp in westelijk Sudan, als lid van de vrijgevochten Zaghawa-stam. Ze heeft een onbezorgde jeugd in een liefdevol gezin. Omdat ze goed kan leren, mag ze naar de universiteit. Na haar studie medicijnen keert ze terug naar haar dorp, als eerste arts van haar stam. 
Maar de idylle wordt wreed verstoord door de komst van de Arabische Janjaweed-krijgers die het dorp aanvallen en vrouwen en kinderen verkrachten. Na hun vertrek vertelt Halima aan journalisten en VN-waarnemers wat ze heeft gezien. En daarmee begint haar eigen nachtmerrie. Ze wordt opgepakt, gefolterd en verkracht. Een van haar doodzonden, zo wordt haar verteld, is dat ze als arts niet alleen de krijgers heeft behandeld, maar ook de mensen van haar eigen stam. Er rest Halima niets anders dan te vluchten.


Mijn beoordeling (++)

Aangezien dit een waargebeurd verhaal is, trok dit boek meteen mijn aandacht. Je leert via Halima Bashir Sudan kennen en dit op allerlei vlakken. Het is in dit Afrikaanse land mogelijk om een gelukkig familiaal leven te leiden, maar er is ook oorlog die gezinnen uit elkaar drijft. 
Dit boek is goed geschreven en leest vlot. Soms komen er harde en wrede feiten aan bod. Er wordt dan ook niets verbloemd of anders afgeschilderd. Een aanrader dus voor iedereen die van waargebeurde, realistische verhalen houdt.


Bron foto:
http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=639748

Geen opmerkingen:

Een reactie posten