zaterdag 11 januari 2014

Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay

Er lijkt wel een vloek op dit weekend te rusten. Vorig jaar geveld met een angina en deze keer is het buikgriep. Om zot van te worden. Het is immers een speciaal weekend want mijn metekind was de voorbije week jarig. Toen ze vijf werd moest ik het feestje annuleren, dit keer kan ik er wel bij zijn. Ik voel me redelijk al moet ik nog wat recupereren van die helse donderdagnacht.

Aangezien ik rust voorgeschreven kreeg van de dokter probeerde ik gisteren en vandaag wat te lezen in mijn bed. Daarom kan ik jullie dit jaar al een tweede boek voorstellen, namelijk 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay. Ik las eerder al 'Het appartement' van deze schrijfster en ook dit werk kon mij echt wel bekoren. Je kunt de boeken niet vergelijken, maar ik las ze allebei heel graag.

Gegevens

Oorspronkelijke titel: Sarah's Key
Uitgeven in: 2006, in het Nederlands in 2007
Uitgeverij: Artemis & co
Omslagontwerp: Janine Jansen
ISBN: 978 90 472 0006 2
Aantal pagina's: 336

Flaptekst

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Ze heeft hem beloofd zo snel mogelijk terug te komen om hem te bevrijden, maar Sarah wordt met haar ouders op transport gesteld en weggevoerd.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt zij een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Mijn beoordeling (++/+++)

Aangezien ik eerder al de film zag, wist ik wat ik van dit boek moest verwachten. Het is dan ook een uitstekend geschreven en meeslepend verhaal. Wellicht was het wat verrassender zonder de voorgeschiedenis van de film en dan gaf ik het gewoon volmondig drie kruisjes. Ik wist nu eigenlijk nog exact wat er zou gebeuren want de film had me trouwens ook heel erg aangegrepen. De gruwel van de Tweede Wereldoorlog wordt hier zodanig goed omschreven dat je je eigenlijk zelf in het jaar 1942 waant. Het boek trekt je echt mee in een verhaal en dat is exact waarom ik zo van lezen hou. Toch zou je niet elke keer zo'n boek lezen, er werd immers toch af en toe een traantje weggepinkt. Het volgende boek zal dus wellicht weer over een wat luchtiger onderwerp gaan.


Bron afbeelding:
*http://boeken.blogo.nl/2009/07/26/recensie-tatiana-de-rosnay-haar-naam-was-sarah/

1 opmerking:

  1. Gelezen... in 2 dagen uit!! Blijft plakken, moet ik zeggen. Bedankt voor de tip, Gietje!

    BeantwoordenVerwijderen