maandag 5 september 2016

Vijf maanden dobbellezen!

Ik vertelde jullie gisteren al dat ik met de grove borstel door mijn leesonderwijs ga. Ik deed al een aantal dingen en sommige veranderingen vond ik goed. Andere werkvormen bleven maar wat aanmodderen en hadden nood aan een vernieuwde of voltooiende aanpak. Daarom roep ik naast het slingerlezen van afgelopen jaren ook het dobbellezen in het leven. 'Dobbellezen?', vraag je je wellicht af. Ja, dobbellezen! Omdat kinderen zelf mogen kiezen hoe we die dag zullen lezen en dit voor vijf maanden lang: september, november, januari, maart en mei. Wat ik in de andere maanden zal doen, vertel ik je later pas ;).

Dobbellezen gaat erom dat ik als leerkracht niet opleg hoe we gaan lezen, maar dat er een leerling mag gaan dobbelen met een dobbelsteen. Ik kocht zo'n groot, zacht ding en leg dit vooraan in de klas. Elke dag - behalve op woensdag (want ja, dan doen we aan slingerlezen) - mag er om 9u30 gegooid worden. Zo wordt de klok nog eens herhaald en wordt er op die manier sowieso vier keer intensief getraind. Het is de bedoeling dat de kinderen tegen 9u35 beginnen te lezen en dat ze effectief 15 minuten lezen. Dat kan met de klas, maar ook in groepjes van twee of vier. Hoe alles in zijn werk gaat, leg ik je later uit. Hieronder zie je alvast al een overzicht!


Wil je dit overzicht ook graag gebruiken? Download het dan snel hier!


Ik ben nu bezig om alles tot in de puntjes uit te werken en dan is het uiteraard de bedoeling om al mijn materiaal hier zo snel mogelijk met jullie te delen. Er komt uiteraard ook weer een lesfiche met doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten