maandag 5 september 2016

Vijf maanden dobbellezen!

Ik vertelde jullie gisteren al dat ik met de grove borstel door mijn leesonderwijs ga. Ik deed al een aantal dingen en sommige veranderingen vond ik goed. Andere werkvormen bleven maar wat aanmodderen en hadden nood aan een vernieuwde of voltooiende aanpak. Daarom roep ik naast het slingerlezen van afgelopen jaren ook het dobbellezen in het leven. 'Dobbellezen?', vraag je je wellicht af. Ja, dobbellezen! Omdat kinderen zelf mogen kiezen hoe we die dag zullen lezen en dit voor vijf maanden lang: september, november, januari, maart en mei. Wat ik in de andere maanden zal doen, vertel ik je later pas ;).

Dobbellezen gaat erom dat ik als leerkracht niet opleg hoe we gaan lezen, maar dat er een leerling mag gaan dobbelen met een dobbelsteen. Ik kocht zo'n groot, zacht ding en leg dit vooraan in de klas. Elke dag - behalve op woensdag (want ja, dan doen we aan slingerlezen) - mag er om 9u30 gegooid worden. Zo wordt de klok nog eens herhaald en wordt er op die manier sowieso vier keer intensief getraind. Het is de bedoeling dat de kinderen tegen 9u35 beginnen te lezen en dat ze effectief 15 minuten lezen. Dat kan met de klas, maar ook in groepjes van twee of vier. Hoe alles in zijn werk gaat, leg ik je later uit. Hieronder zie je alvast al een overzicht!


Wil je dit overzicht ook graag gebruiken? Download het dan snel hier!


Ik ben nu bezig om alles tot in de puntjes uit te werken en dan is het uiteraard de bedoeling om al mijn materiaal hier zo snel mogelijk met jullie te delen. Er komt uiteraard ook weer een lesfiche met doelen.

4 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Toevallig kwam ik op jouw blog, amai super wat jij allemaal doet! Proficiat!
    Ik ben zorgjuf en was op zoek naar leesmateriaal vandaar deze mail.
    Heb interesse in Pacmanlezen en dobbellezen
    Maar vind niet de strips van Robbe en Bas..
    Is het mogelijk deze met mij te delen? Via drive of ... ?
    Alvast bedankt en geniet nog een beetje van de vakantie! Jij bent vast een superjuf!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piep, aangezien we dit schooljaar echt inzetten op het lezen, ben ik dus wat op zoek gegaan op het net. Wat een toffe dingen doe je, denk dat ik hier best wel wat ideetjes kan meenemen. Daarom ook een vraagje...zou je me de verhaaltjes van Robbe en Bas ook kunnen doormailen? 2c@sbskoersel.be alvast grote dank in de plaats :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, knap werk! Al veel inspiratie uit jouw blog gehaald! Zou je de verhalen van Robbe en Bas ook naar mij kunnen doormailen. Dank u. ilse.vansteen@katoba.be

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Annelies De Bakker7 augustus 2020 om 12:58

    Beste, wat een leuke ideeën ivm lezen zeg! Ik heb interesse in je verhalen van Robbe en Bas. Is het mogelijk deze te delen aub? Ik wil er gerust iets voor betalen als dat nodig is hoor! Groetjes Annelies (anneliesdebakker@hotmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...