zaterdag 27 juli 2024

Gevoelens uitleggen aan de hand van gevoelenskaarten

 In de handleiding 'Sterren aan de hemel' wordt er met gevoelenskaarten gewerkt. Op die manier willen de makers dat kinderen het principe van 'Geweldloze Communicatie' leren kennen. Marshall Rosenberg werkt met twee dieren die symbool staan voor een manier van communiceren: Giraf (symbool voor Geweldloze Communicatie) en Jakhals (symbool voor taal en geweld). Aan de hand van deze methodiek is het de bedoeling om de woordenschat van de kinderen geleidelijk aan uit te breiden, zodat ze zelf beter en juister kunnen uitleggen wat er met hen aan de hand is.

De kaarten zien er als volgt uit...


Voor het tweede leerjaar zijn er in totaal zestien. Deze set van afbeeldingen (en dus tegelijk de woordenschat) wordt naarmate de leerlingen ouder worden aangevuld met nieuwe kaarten.

Het is de bedoeling dat elk kind in het bezit is van zo'n reeks afbeeldingen. Ik kan je verzekeren dat het een serieus werkje is om ze te maken, maar eens je ze hebt liggen, komen ze doorheen de jaren heel goed van pas! Om niks kwijt te spelen (want dat overkomt me wel eens), verzamelde ik alles in een doos. Elke vakantie opnieuw controleer ik welke kaarten ik te kort heb en tegen 1 september zorg ik er voor dat alle series weer compleet zijn. 

Mijn doos ziet er als volgt uit...



Wil je deze kaarten ook graag gebruiken, geef me dan een seintje.

Het voorblad van mijn doos kun je hieronder alvast downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er mag ook wel eens gekleurd worden!

Het woord keuzemuur  liet ik deze zomer hier en daar al eens vallen. Dat is eigenlijk mijn eigen uitgewerkte kieskast. Wil je alle artikels ...