zondag 28 augustus 2016

Slingerlezen tot in de puntjes!

Ik had jullie dagelijks berichten (en ideeën) beloofd, maar een echte regelmaat krijg ik nog niet in het schrijven van nieuwe postjes. Het is dan ook een hele opgave om mijn leven weer op de rails te krijgen. Maar het moet voor mezelf en voor alle mensen die om me geven (en gelukkig zijn dat er heel wat ;)) dus doe ik mijn best om recht te krabbelen en te doen wat ik graag doe. Aangezien dat naast schrijven en werken voor mijn klas ook heel wat andere dingen zijn, is het nog een zoektocht naar een evenwicht tussen schilderen, voetballen (na 17 jaar!), lezen, naaien,... en ah ja, een huishouden in je eentje runnen :).

Ik had het hier al heel vaak over mijn slingerlezen en ik ben wel best trots op mijn eigen interpretatie van het vrij lezen. Er stond al heel wat op poten en ik postte hier dan ook heel wat berichten hieromtrent. Weet je niet waarover het gaat? Neem dan zeker eens een kijkje op het tabblad lezen. (Het tabblad moet wel nog aangevuld worden, maar dat zal voor komende maand zijn.)

Slingerlezen dus. Een vorm van vrij lezen dat ik dit jaar op woensdag wil gaan doen. Het voorbije jaar plande ik het twee keer per week, maar ik kwam er vaak niet toe. Dit jaar wil ik het dus met een kwartiertje per week proberen en hopelijk lukt het me nu om me aan mijn planning te houden.

Kort geschetst

Slingerlezen is een vorm van vrij lezen waarbij kindjes in een zelfgekozen boekje uit de klasbieb mogen lezen. Ze doen dit op een manier die ze zelf wel. Ik bedoel daarmee dat ze zitten waar en hoe ze willen. Laat de kinderen zo vrij mogelijk. Op de bank, onder de bank, op de grond, tegen de kast, in een hoekje, op je bureau,... Lees als leerkracht ook mee!

Lesfiche

Het is zo dat ik al een paar keer een lesfiche maakte voor een lesonderwerp. Op die manier heb ik doelen bij de hand én kan ik bevindingen of opmerkingen snel noteren. Moest ik op een moment uitvallen, dan is het ook een handig ding om een collega of vervanger op de hoogte te stellen van mijn klaswerking.Wil je de lesfiche zelf gebruiken of eens van naderbij bekijken? Klik dan snel op de volgende link.

Beloningen

Ik sprak hier op Gietjes Corner ook al eerder over beloningen gekoppeld aan het aantal vlagjes die met de klas worden ingevuld. Bij 25 vlagjes is dat een dagje zonder huiswerk, bij 100 is dat het bakken van croque-monsieurs. Wil je de beloningen bij 50 en 75 vlagjes nog eens zien? Kijk dan op de lesfiche of lees het volgende blogbericht nog eens.

Om alles in goede banen te leiden maakte ik nog twee briefjes voor de ouders. Een dagje zonder huiswerk, dat wordt immers niet door elke mama of papa geloofd ;).

Brief voor 25 vlagjes - geen huiswerk


Download hier: Brief 25 vlagjes

Brief voor 100 vlagjes - croque-monsieurs in de klas


Download hier: Brief 100 vlagjes

Diploma

Als afsluiter maakte ik dan nog een diploma. Het is de bedoeling om dit op het einde van het jaar mee te geven met de kinderen. Op die manier weten ze hoeveel boekjes ze samen hebben gelezen. Ik zou er graag nog iets aan koppelen: een drink, een feestje of iets officieels, maar ik weet nog niet precies wat. Moesten er mensen met ideeën zijn, dan hoor ik het graag! (gietjescorner@hotmail.com of via een reactie hieronder!) Misschien kan de directeur ze komen uitdelen of geef ik ze mee met het rapport. Ik weet het nog niet. Meegeven met het rapport lijkt me wat saai voor de kinderen. Ik zeg het, ik ben er nog niet uit. Toch heb ik het diploma zelf wel al. Eén probleempje, ik kon het niet echt opslaan. Daarom heb ik er alleen een foto van.

Gemaakt met diplomaker.nl

Tot hier het slingerlezen. Ik denk dat alles nu tot in de puntjes werd uitgewerkt. Er komen wel af en toe nog een aantal fiches. Dan blijven jullie op de hoogte van welke boekjes er zich in mijn klasbieb bevinden. 

Nog een hele fijne zondagavond gewenst!

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik ga dit gebruiken in mijn zesde leerjaar. Bedankt om te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoe vlot het intussen, Evi? Ik vind het altijd fijn om nog wat ervaringen te delen :).

      Verwijderen