dinsdag 24 september 2024

Speel eens een tafelmemory

 Eind juli deelde ik hier mijn flitskaarten voor de tafels. Ik zei er dan ook meteen bij dat het een must is om niet alleen de oplossing op de achterkant te kopiëren. Dat is geen goed geheugensteuntje voor de kinderen. Dan is het een getal op zich en linken ze minder makkelijk de oefening aan de juiste oplossing.

De flitskaarten zien er als volgt uit...


Met deze flitskaarten is er echter nog veel meer te doen. Je kunt ze meegeven in een tafelmapje om ze thuis te laten oefenen, maar je kunt ze ook in de klas inzetten. In eerste instantie was het de bedoeling om de kinderen hun eigen kaartjes te laten gebruiken, maar dat liep vaak een beetje fout. De oefeningen raakten door elkaar en sommige leerlingen vonden hun eigen materiaal uiteindelijk niet meer terug. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom had ik het in mijn hoofd om zelf ook een paar series tafelkaartjes te maken. Dat is er eigenlijk nooit van gekomen. Er liggen er wel overal rond (die ik ooit eens kopieerde), maar ik moet ze nog knippen en lamineren. Ik heb mezelf moeten beloven dat ik dat pas doe als ik weer in een tweede kom want het zou goed kunnen dat ik ze nooit meer nodig heb. Geen idee of ik me zal kunnen beheersen :). Voorlopig lukt het me nog omdat er hier wel nog wat dozen en zakken staan om te sorteren.

Waar ik vandaag naartoe wil, is een nieuw tafelspel, al is het wellicht al eeuwenoud :). Namelijk memory. Druk de flitskaarten op een kleiner formaat af (ik koos voor 9 bladzijden op één blad) en maak er een leuk spelletje van. Uiteraard voorzag ik ook weer een achterkant voor de kaartjes.


Ik maakte ook dit document op een A4, maar als je die op dezelfde manier afdrukt als je flitskaarten, zijn deze blaadjes even groot en kun je ze makkelijk op elkaar plakken.

De flitskaarten vind je terug via dit blogpostje.

De achterkant voor de memory vind je hieronder.

Het is een serieus werkje om dit aan te leggen want je hebt heel wat kaartjes nodig, maar eens je het hebt is dit spel op tal van momenten in te zetten. Denk maar aan je kieskast (of mijn keuzemuur), als slot van een lesactiviteit of misschien denk je wel aan een tafeltas!

Ik hoop je ook hier weer mee geïnspireerd te hebben. Tot gauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Oude schrijfhuiswerken

 In augustus vertelde ik jullie hier over mijn nieuwe lading huiswerken voor schrift , maar er bestonden uiteraard ook oude exemplaren. Die ...