maandag 23 juni 2014

Lessenrooster opstellen

In het begin van mijn loopbaan vond ik het heel moeilijk om een lessenrooster op te maken. Dit was een taak die je nooit hoefde te doen op een stage en van het moment je voor de leeuwen wordt gegooid moet je daar wel in slagen. Het is echter niet zo simpel om alles in elkaar te laten vloeien. Volgend jaar sta ik voor de derde keer in het tweede leerjaar, maar twee jaar terug werkte ik gewoon met het rooster van mijn collega.

Er waren echter een paar dingen die ik aan dit rooster wilde aanpassen. Vroeger werd er in blokken van 50 minuten gewerkt, maar ik merkte dat dit eigenlijk wel lang is voor kinderen van 7-8 jaar. Ze zijn immers iets anders gewoon in het eerste leerjaar. Ik vind het belangrijk om de lijn door te trekken en maak dus nu blokjes van 25 minuten. Taal en rekenen probeer ik ook zoveel mogelijk in de voormiddag te plaatsen.

Eerst maakte ik een gewoon blanco lessenrooster. Dit kun je dan uiteraard in elk leerjaar opnieuw gaan invullen. Ook de lesuren en speeltijden zijn nog aan te passen. Iedereen kan dus met dit document aan de slag.


Wil je dit sjabloon gebruiken? Klik dan hier.

In het schoolreglement en op de website van het katholiek onderwijs ging ik daarna op zoek naar de uren die per vak gegeven moeten worden. Je mag immers niet zomaar kiezen welk vak je hoeveel geeft. Na wat puzzelen bekwam ik twee lessenroosters voor het tweede leerjaar. Bij ons op school is het immers zo dat de kinderen een aantal zwembeurten krijgen. Zo heb ik een lessenrooster voor een zwemweek en voor een gewone week.


In de zwemweek heb je volgende uren per vak:
Schrift: 2 x 25 minuten
Muzische: 6 x 25 minuten
LO: 7 x 25 minuten
Wero: 11 x 25 minuten
Godsdienst: 6 x 25 minuten
Wiskunde: 11 x 25 minuten + 1 x 25 minuten (kan dan eventueel hoekenwerk zijn)
Taal: 10 x 25 minuten + 1 x 25 minuten (tandemlezen) + 1 x 25 minuten (kan dan eventueel hoekenwerk zijn) - Over dat tandemlezen vertel ik je in de toekomst zeker nog meer!


In de gewone lesweek heb je volgende uren per vak:
Schrift: 2 x 25 minuten
Muzische: 6 x 25 minuten
LO: 4 x 25 minuten
Wero: 11 x 25 minuten
Godsdienst: 6 x 25 minuten
Wiskunde: 12 x 25 minuten + 1 x 25 minuten (kan dan eventueel hoekenwerk zijn)
Taal: 12 x 25 minuten + 1 x 25 minuten (tandemlezen) + 1 x 25 minuten (kan dan eventueel hoekenwerk zijn) 

1 opmerking:

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...