woensdag 11 februari 2015

Danspasjes voor thema Afrika

Het algemeen thema op ons schoolfeest was 'Het museum'. Elk dansje moest aan een welbepaald kunstwerk (of aan een kunstvorm) gelinkt worden. Ik koos voor Afrikaanse kunst omdat dit misschien niet meteen voor de hand liggend is. Niet dat ik het steeds ver wil zoeken, ik wil gewoon origineel zijn. Vroeger hield ik welbepaalde dingen niet bij, maar aangezien ik dit jaar heel erg veel tijd in het uitwerken van mijn dansje stak, denk ik dat het in de toekomst zeker nog bruikbaar is én dat het misschien voor jullie ook interessant kan zijn.

Een video zou hier echt op z'n plaats zijn, maar omdat ik de privé-rechten van mijn leerlingen niet wil schenden probeerde ik mijn dansje zo goed mogelijk neer te schrijven. Alle danspasjes plakte ik op 'Yeke Yeke' van Mory Kante. Bij de meesten onder ons wel een bekend liedje.


Het algemene thema is dus Afrika en ik voorzie zowel een dans met stokken als zonder stokken. Alles wordt hopelijk duidelijk met de volgende werkbeschrijving.

Vooraf: Jongens liggen neer op het podium, kriskras door elkaar. Benen wat opgetrokken.
Er liggen 9 stokken op het podium voor de meisjes en dit juist voor de kruisjes (zie hieronder)

1” – 15”: meisjes komen op en lopen tussen de jongens, ze maken golfbewegingen met hun armen (op met links, neer met rechts en dan omgekeerd). Tegen het einde van dit stukje moeten ze op hun plaats staan. Ik heb negen meisjes die meedoen (de jongens liggen ertussen)


15” – 30“: jongens blijven liggen, meisjes dansen allemaal samen.
-          stap opzij (links) en beide armen naar linksboven,
-          stap terug opzij (rechts) en beide armen naar rechtsboven,
-          stap terug opzij (links) en beide armen naar linksonder,
-          stap terug opzij en beide armen naar rechtsonder
(vier keer herhalen)

meisjes gaan bij de laatste toon op hun knieën zitten 

En zo gaat het verder. De volledige werkbeschrijving vind je hier. Uiteraard kun je hieronder vragen achterlaten moest er iets niet duidelijk zijn!

7 opmerkingen:

 1. Beste,
  wij gaan deze dans ook doen op ons schoolfeest. Ons thema is Afrika. Wij hebben ons ingeschreven om een welkomstdans te doen op dezelfde muziek. We waren op zoek naar een dans en kwamen dan bij jou terecht.
  Zou het misschien mogelijk zijn om mij het filmpje toch te sturen. Dit is makkelijker te gebruiken als voorbeeld voor mijn leerlingen.
  Ik verzeker u dat hier geen misbruik of enige publicatie van te zien zal zijn.
  Indien niet, geen enkel probleem. dan oefen ik nog even verder ;-)
  Alvast bedankt
  Els Claes, juf 2A, Unescoschool Koekelberg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je me een mailtje sturen via gietjescorner@hotmail.com of kun je hier een mailadres achterlaten? Dan stuur ik de filmpjes die ik heb... Het zijn er wel van de repetitie en niet van het optreden zelf, maar ik denk dat je er al een heel eind mee komt!

   Verwijderen
  2. Hé, voor ons komende schoolfeest zou ik graag je dansje eens bekijken en het eventueel geheel of gedeeltelijk overnemen.Zou je mij het filmpje kunnen doorsturen zodat ik woord en beeld samen kan voegen? Alvast bedankt. Het lijkt me echt een leuke dans om te doen met kinderen van het derde leerjaar. Groetjes.dominiquemoons7@gmail.com

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh dank je wel. mijn adres is els.claes82@gmail.com
  super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gietje,
  voor ons thema "een hapje uit de wereld", ben ik ook al volop op zoek naar leuke "wereldse" ideetjes.
  Ik zou ook heel graag je filmpje van de repetitie even kunnen bekijken.
  Dan kan ik me nog beter een beeld vormen van de neergeschreven danspasjes.
  ann.leonard@dekade.be

  Alvast heel erg bedankt!
  Ann

  PS : groooooooooote fan van je blog! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Gietje,
  Ik zou ook graag een stukje van het liedje gebruiken in mijn dansje voor het schoolfeest. Zou je de filmpjes eventueel ook naar mij willen doorsturen? Zo heb ik een idee van hoe het er zou moeten uitzien.
  Hier mijn e-mailadres: lyny11@msn.com

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Lynn

  BeantwoordenVerwijderen