zondag 8 maart 2015

Woordfrequentielijst voor het eerste leerjaar

Ik probeer elke week een dictee te geven in mijn klas. Op die manier krijg ik nog een beter zicht op de klassikale of individuele problemen en zien de ouders ook waar hun eigen kinderen nog moeite mee hebben. Meestal gebruik ik woorden uit de handleiding, maar ik vind het ook belangrijk dat ze vaak voorkomende woorden goed kunnen schrijven. Daarom gebruik ik al een tijdje een woordfrequentielijst.

Een hele tijd geleden kreeg ik zo'n boek in mijn handen van onze toenmalige taakleerkracht. Een afbeelding van het boek vind ik niet meteen op het net, maar de lijsten werden opgesteld door pedagogisch adviseur Frans Cokelaere en taakleraar en navormer Gilbert Decin. Ook al bestaat de lijst al een hele tijd, de woorden komen me echt nog vaak van pas.

Het enige wat me wat stoorde is het feit dat bepaalde woorden wel heel vaak in de lijst voorkomen. Daarom had ik het lumineuze idee om het document wat handiger te maken door er mijn eigen lijsten van te maken. Ik merk echter dat dit ook weer meer tijd vraagt dan verwacht. Daarom deel ik jullie vandaag al de lijst voor het eerste leerjaar. Later deze week (of volgende week) volgt ook nog die voor de volledige eerste graad.

Het document ziet er als volgt uit...


Het bestaat maar uit twee A4'tjes en is dus een heel handig werkinstrument. Uiteraard kun je het ook weer gratis downloaden. Het document vind je hier.

Ik vind het handig als ik het elk jaar opnieuw zou kopiëren zodat ik het doorheen het schooljaar kan bewerken. Op die manier kan ik woorden schrappen die al vaak voorkwamen of kan ik bepaalde woorden in fluo zetten als nog te veel kinderen fouten tegen de spelling van dat woord maken. Uiteraard zou je alle woorden ook in een tabel kunnen zetten en daar dan bij noteren of de kinderen dit woord beheersen, maar dat vind ik misschien wat verregaand. Door er mee te werken zal het zichzelf wellicht allemaal wel uitwijzen :).

5 opmerkingen:

 1. Top dat je dit (en al je ander materiaal) allemaal deelt!

  Ik gebruik zelf deze: http://www.vanin.be/nl/lager-onderwijs/spelling/de-woordentrommel

  Groetjes,
  Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sarah!
   Woordentrommel kende ik niet. Komt dit ongeveer op hetzelfde neer of is het interessant om naast mijn lijst ook dit boekje aan te schaffen?

   Verwijderen
  2. Hallo Sarah!
   Woordentrommel kende ik niet. Komt dit ongeveer op hetzelfde neer of is het interessant om naast mijn lijst ook dit boekje aan te schaffen?

   Verwijderen
  3. Dag Gietje,
   woordentrommel is een woordfrequentielijst voor spellingonderwijs. De lijst bestaat uit de 3000 (vet gedrukte) en 5000 (gewoon gedrukte) meest frequent gebruikte woorden van kinderen in spontane schrijfteksten. Voor kinderen met lees- en spellingsproblemen is het handig dat je de lijst bijneemt en controleert of voornamelijk de hoogfrequente woorden voorkomen in je dictees en lessen. Erg interessant dus!

   Verwijderen
  4. Bestaat daar een online versie van of koop je dit boek aan?

   Verwijderen