zaterdag 21 juli 2018

Een letterspel dat altijd van pas komt!

In het begin van de week toonde ik al mijn jaarplanning voor spelletjes. Miste je deze? Dan post ik hem hier graag nog eens...


Wil je hem graag integraal gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

In oktober leer ik de kinderen het spel Boggle. Ik ontdekte dit op Pinterest en maakte er mijn eigen versie van. Dit letterspel is eigenlijk inzetbaar in elk leerjaar van de lagere school. Je hebt heel weinig materiaal nodig: een aantal letterkaarten en een schrijfblad. Dat laatste kan eigenlijk gewoon op een cursusblad, maar daar nam ik voor mijn klas natuurlijk geen genoegen mee. Ik maakte een tijd terug het volgende blad...


Wil je dit blad ook in je klas inzetten? Download hieronder!

Hoe ik dit aanpak in mijn klas? In bovenstaande jaarplanning kun je zien welke dagen ik er in de klas tijd aan spendeer. Ik trek er ongeveer een kwartier per week voor uit.

1ste week         systeem uitleggen en samen voorbeeld maken (eventueel al in groepjes – nummer 1 van de week trekt de kaartjes) - Nummer 1 van de week is een 'klastaakje', maar dat lag ik jullie later nog uit
eventueel verbeteren en punten geven

2de week         per twee (aangezien iedereen op die manier eens kan winnen), eventueel verbeteren en punten geven

3de week         zie hierboven

4de week         zie hierboven

Dit spelletje kan na de maand uit het jaarplan zeker ook nog als klassikaal tussendoortje ingezet worden!


Het spelletje kan je een vaste plaats in je klas geven en dan is het misschien handig om deze titelkaartjes te gebruiken. Dit kun je boven de lettervakjes hangen zoals hieronder op de foto (deze is niet van mijn klas, bron: http://3rdgradesahoot.blogspot.be/).


In mijn klas zag het er een tijd als volgt uit...


Mijn titelkaartjes zien er als volgt uit...


Ik drukte ze in het rood en blauw af omdat dit de kleuren voor klinkers en medeklinkers zijn, maar uiteraard kun jij hier geheel je eigen versie van maken.
Wil je deze titelletters ook gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Om het spel te spelen heb je letterkaarten nodig. Zestien in totaal moeten er getrokken worden en dan kun je aan de slag. De letterkaarten maakte ik al enkele jaren terug en ik drukte ze af op twee kleuren. Zo leren de kinderen ook wat medeklinkers en klinkers zijn. Bij ons op school zijn ze rood en blauw omdat ze dit zo aangeleerd krijgen in de leesmethode van het eerste leerjaar.

De letterkaarten kun je uiteraard ook gratis downloaden!
Letterkaarten van A tot Z

Om de letterkaarten te verzamelen maakte ik een zak. In het begin van het jaar steek ik nog niet alle letterkaarten in die zak omdat bepaalde klanken nog aan bod moeten komen. Bijvoorbeeld de ieuw en eeuw,... Je kunt dus zeker opbouwen binnen dit spel.


Moest je nog vragen hebben rond dit spel, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Of stuur een mailtje naar het alom bekende adres gietjescorner@hotmail.com :).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten