vrijdag 4 januari 2019

Robbe en Bas is af of toch niet helemaal...

Eind oktober begon ik ermee. Met een nieuwe reeks artikels rond mijn Robbe en Bas. Intussen zijn we een goeie twee maand en 10 blogpostjes verder en kan ik je zeggen dat het hier niet stopt ;). We zijn wel aan het einde van de reeks vraagkaarten, maar straks vertel ik je nog iets meer over mijn nieuwe plannen. Want jawel, die zijn er ook alweer :).

De voorbije maanden kon je lezen hoe ik binnen dobbellezen en meer bepaald met Robbe en Bas aan de slag ga. Ik deelde mijn draaiboek rond deze lesactiviteit, je kon de ABCD-kaarten downloaden en ook de stappenplannen voor de kinderen kon je makkelijk van mijn site halen. Deze blogpostjes gemist? Kijk dan snel even op mijn tabblad 'lezen'


Intussen vertelde ik jullie ook dat mijn leerlingen niet alleen aan technisch, maar ook aan begrijpend lezen doen in mijn les. Daarom maakte ik voor elke strip van Robbe en Bas vier vraagkaarten. Ik hoop dat jullie kinderen ze even leuk vinden als die van mij. Want Robbe en Bas, daar hebben ze schijnbaar altijd zin in. De meeste van mijn leerlingen toch (ofwel maken zij misschien het meest lawaai, dat kan ook ;)).


Tot nu toe deelde ik alle vraagkaarten van strip 1 tot en met 140. Vandaag kun je de laatste 80 downloaden en wel hieronder!


Zo, dat zijn ze allemaal. Met deze 160 strips kun je dus 40 beurten lezen. Ik hou op mijn weekschema bij welk team er welke strips al heeft gelezen. Ik deel er dit jaar telkens 28 uit aangezien ik zeven teams in mijn klas heb. Ik kan daarmee zeven keer aan de slag. Want stel dat ze op maandag Robbe en Bas gooien, dan deel ik aan elk team vier omslagen uit. De volgende keer dat er weer Robbe en Bas wordt gedobbeld, schuif ik de omslagen gewoon een rondje door. Als je onthoudt hoe je doorschuift, hoef je eigenlijk helemaal niet veel te noteren.

Maar zoals ik al zei, zal ik het hier niet bij laten. In de klas ben ik stelselmatig een keuzemuur aan het uitbouwen. Ik heb daar in het verleden nog niet al te veel over verteld, maar het komt erop neer dat ik wil dat er altijd materiaal voor handen is voor kinderen die klaar zijn of als er bijvoorbeeld ergens wat tijd overblijft. Tijd overblijven, dat is meestal een utopie, maar het kan ook dat ik de keuzemuur gewoon een halfuurtje open zet. Op die manier kunnen de kinderen heel wat herhalen, en inoefenen en werken we eigenlijk in verschillende hoekjes. De leerlingen vinden dat vinden, zeker omdat ik sinds een paar jaar eigenlijk geen hoekenwerk meer op mijn weekplanning zet.

Het is dus mijn bedoeling om ook Robbe en Bas in die keuzemuur aan te bieden. Ik zou kunnen van die 160 omslagen gebruiken, maar dan zullen kinderen bepaalde strips al gelezen hebben en andere niet,... Er zullen heel wat problemen opduiken volgens mij en die wil ik juist zoveel mogelijk uit de weg gaan. Daarom dacht ik aan iets anders. Ik heb opnieuw 56 verhalen bij elkaar gesprokkeld (ik vond bij mijn ouders thuis nog een aantal schatten ;)) en de bedoeling is om weer telkens vier vraagkaarten per strip te maken. Als kinderen dan tijd hebben en de keuzemuur is open, dan mogen ze een map (en een stappenplan) uit de kast halen. Ze kunnen zowel per twee, per drie als per vier aan de slag en doen dan eigenlijk net hetzelfde als bij Robbe en Bas. Door dit ook tussendoor te doen, zullen de kinderen ook sneller het systeem van het lezen en de vragen doorhebben denk ik. 

Dus je kan er van op aan, je hoort nog van me en van Robbe en Bas ook dus ;).

1 opmerking:

  1. We bieden leningen aan alle individuen die projecten hebben maar financiering nodig hebben voor de oprichting. Onze aanbiedingen zijn van een bedrag van 3.000 EUR tot 10.000.000 EUR
    -------------------------------------
    * Financieel
    * Hypotheeklening
    * Investeringslening
    * Autolening
    * Consolidatieschuld.
    * Kredietlijn
    * Tweede hypotheek
    * Terugkoop van krediet
    * Persoonlijke lening

    Contacteer ons:
    E-mail: Axabanquebelge@outlook.fr
    Whatsapp-nummer: +33780725269
    Website: Www.axabanque.fr

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...