dinsdag 30 oktober 2012

Getekend voor het leven van Rania Al-Baz

Wie van waargebeurde verhalen houdt, moet zeker eens dat van Rania Al-Baz lezen. Dit bekende gezicht uit Saoedie-Arabië maakte in haar jonge leven al heel wat mee. Op haar negentiende kreeg ze een baan als nieuwslezer en dit is heel opmerkelijk in het Midden Oosten. Ze voelt zich goed bij haar job, maar haar man is er niet zo tevreden mee. Rania wordt mishandeld en voor dood achtergelaten.


Gegevens

  • Eerste uitgave: 2009
  • Nederlandse uitgave: 2011
  • Vertaald door Alice Teekman
  • ISBN: 9789022557488
  • Uitgever: Arena
  • Pagina's: 221

Flaptekst

Rania Al-Baz groeit op in een welvarende Saoedische familie. Ondanks de strenge wetten in haar land, die het vrouwen verbieden om in het openbaar te verschijnen zonder mannelijke begeleider, weet zij op haar negentiende een baan te bemachtigen als nieuwslezer. Ze trouwt met een charmante muzikant en krijgt twee zoons. Hun leven ziet er gelukkig en succesvol uit.

Maar binnen de muren van het huis wordt Rania geterroriseerd door haar echtgenoot, die het succes van zijn rouw niet kan verkroppen. Op een kwade dag mishandelt hij Rania tot ze geen teken van leven meer geeft en laat haar daarna achter op de stoep van een ziekenhuis. Het kost enkele dagen om haar te identificeren, maar gelukkig weten de artsen Rania’s leven te redden en uiteindelijk haar gezicht te reconstrueren.

Haar zaak leidt tot grote verontwaardiging, zowel in haar eigen land als internationaal.


Mijn beoordeling (++)

Als je een liefhebber van waargebeurde verhalen bent, dan is dit boek zeker iets voor jou. Hou er wel rekening mee dat alles zich afspeelt in het Midden Oosten en meer bepaald in Saoedie-Arabië. Niet iedereen houdt er van om over andere culturen te lezen. Ik vind dat juist een hele verrijking. Er zijn al meerdere boeken geschreven over de relatie man-vrouw in deze streken, maar toch is ook dit verhaal van begin tot einde heel boeiend. Het leest vlot en je wordt als het ware in het verhaal getrokken. Dat vind ik nog steeds een heel erg belangrijke eigenschap voor een boek.

Veel leesplezier!


Bron foto:
http://www.boekerij.nl/nl/p4c6e861eb9b5c/8761/9789089900951/getekend-voor-het-leven.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten