zondag 7 oktober 2012

Kader Abdolah en 'Het huis van de moskee'

'Het huis van de moskee' werd geschreven door Kader Abdolah. Dit is een Iraans/Nederlandse auteur die diverse romans en bundels met columns op zijn naam heeft staan. Het boek handelt over Aga Djan, tapijthandelaar en hoofd van een grote Iraanse familie die het huis van de moskee bewoont. Iedereen leeft vredig naast elkaar tot de sjah van Perzië wordt verdreven en er in 1979 - onder leiding van Ayatollah Khomeini - een revolutie ontstaat. Het land staat op stelten en de familie van Aga Djan dreigt uiteen te vallen.

Gegevens

  • Uitgegeven in 2005
  • Uitgeverij: De Geus
  • 416 pagina's
  • ISBN 9789044507683


Flaptekst

Al achthonderd jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. Al zolang ze er wonen brengen ze de geestelijke leider van de moskee voort. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan: een tapijthandelaar die aan het hoofd staat van de bazaar. De rechtvaardige koopman leeft volgens de richtlijnen van de Koran en gebruikt zijn macht voor het welzijn van de mensen om hem heen. Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent, onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.


Mijn beoordeling (+/++)

'Het huis van de moskee' is zeker een goed boek, maar heeft niet altijd een duidelijke verhaallijn. Voor mij kwam het verhaal soms wat onsamenhangend over waardoor ik niet op elk moment werd meegetrokken.
Misschien is het bij dit boek interessanter om het in een paar keer uit te lezen en niet telkens per tien bladzijden. Wellicht lees ik dit boek nog eens opnieuw.


Bron foto:
http://deletterschuur.blogspot.be/2011/08/leesclub-het-huis-van-de-moskee.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten