donderdag 27 december 2012

Het is tijd!

Het is inderdaad alweer tijd om te gaan slapen! Wat zijn die dagen toch veel te kort! Ik kamp nu al jaren met dat probleem. Alleen heeft er nog niemand ooit gezorgd voor een extra uurtje, jammer :). Daarnaast kan ik ook nooit op tijd gaan slapen. Ik moet er toch maar een voornemen van maken voor 2013 (again...).

En alsof ik nog niet genoeg met dat uurwerk bezig ben, is ook in de klaspraktijk de KLOK een belangrijk gegeven. Ik moet niet alleen goed doorwerken om alles af te krijgen, het is ook de bedoeling dat de kinderen met de klok overweg kunnen.

In het eerste leerjaar leren de leerlingen het uur en het halfuur. In het tweede leerjaar komt daar het kwartier bij. Tot op de minuut wordt aangebracht in het derde leerjaar. Tegen dan moet je kind de klok voldoende vlot kunnen aflezen.

Om dit proces wat te vergemakkelijken maakte ik een jaartje geleden zelf klokjes. Zo kunnen de kinderen op heel geregelde tijdstippen oefenen en kunnen ze zelfs hun klokjes meenemen naar huis. Ik zorgde voor aangepaste doosjes.

Misschien heeft je kind nog wat moeite en wil je er samen aan oefenen? Dan is deze methode zeker een aanrader.

1. Zoek een grote doos van camembert en versier ze met een mooie tekening. Je kind kan zelf iets maken of je kunt iets gaan afdrukken. Ik plakte er een stukje plasticfolie over zodat alles proper blijft.
Mijn 'klokblaadjes' vind je hier.


In het doosje zitten twee klokjes. Eén waar je de minuten afzonderlijk op kunt zien en een andere waar je alleen nog de streepjes (maar geen nummers) bij de minuten ziet staan. Zo kunnen de kinderen rustig opbouwen.

2. Print een klokje af en overtrek de lijnen met stift (of met potlood).

3. Print twee wijzers af of teken ze zelf. Maak deze wijzers eventueel ook wat zwarter.

4. Lamineer het klokje zodat het netjes blijft.

5. Maak een gaatje in beide wijzers en in het midden van de klok.

6. Steek een splitpen doorheen de wijzers en het klokje.


PS: Ik weet dat de achtergrond van mijn foto's nergens op lijkt, maar er was geen TIJD voor andere :)

4 opmerkingen:

 1. Ik sta er telkens versteld van wat je allemaal uit je hoed tovert om het een beetje gemakkelijker te maken voor kinderen. :-o

  De kinderen uit jouw klas mogen blij zijn met zo'n juf als jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het mooie compliment! Daarom verlang ik wel naar een vaste klas want nu moet ik elke keer opnieuw beginnen waardoor er nog heel weinig vrije tijd overblijft :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gietje,

  is het mogelijk om mij zo eens een voorbeeld van een klokje door te mailen aub
  Onze klokjes zijn aan vervanging toe

  alvast bedankt
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit komt uit Zonnekind en kan ik jammer genoeg niet delen, maar ik denk wel dat ze er elk jaar opnieuw in komen...

   Verwijderen