woensdag 20 mei 2015

Dambord, maar dan anders

Ik vertelde jullie hier al eerder over een dambord. Dit jaar kwam ik er nog niet toe, maar ik wil de spelborden klaar maken voor komend schooljaar. Dan kan ik mijn leerlingen dit spel aanleren en is het ook mogelijk om deze activiteit als extra werk of tussendoortje in te zetten.

Ik was eigenlijk van plan om het dambord in Word af te drukken en te kopiëren en daarna op zoek te gaan naar schijfjes. Mijn eerste idee was om kurken in schijven te snijden en daarna de plakjes een welbepaalde kleur te geven. Aangezien je bij elk damspel 40 schijven nodig hebt, zag ik eerlijk gezegd geen begin en einde aan dit werkje waardoor ik het vorige week over een andere boeg gooide.

Bij mama thuis ging ik op zoek naar stukken wit laken en ik tekende daarop een dambordpatroon. Als schijven zal ik plastic doppen gebruiken waardoor ik die behoorlijk snel bij elkaar kan hebben. Dan kom je tot het volgende...

(Let wel: de schijven moeten eigenlijk op de zwarte vlakken staan! Het moest wat snel gaan.)


Op de foto's zien de velden er niet al te zwart uit, maar in het echt moet ik zeggen dat het resultaat heel er goed meevalt.

Ik ben begonnen met een textielstift, maar die kleurde niet zo goed. Daarom ben ik verder gegaan met een gewone zwarte alcoholstift. Het is nu het plan om 16 van die spelborden te maken. Op die manier kan ik tot 32 leerlingen aan de slag. Laat ons hopen dat ik er nooit meer dan dit zal hebben :).

Daarnaast zal ik ook nog zakjes maken zodat de damborden en de schijven makkelijk op te bergen zijn. Het dambord kan geplooid worden en alles kan daarna mooi in een kast, doos of bak verzameld worden. Op die manier zijn de kinderen ook in staat om zelfstandig (of per twee) aan de slag te gaan.

Fijne woensdag nog!

1 opmerking:

  1. Een eenvoudige manier om te bewaren: een grote zipp lock zak en vervolgens in een doos. Eenvoudig, snel en niet veel werk! :-)

    BeantwoordenVerwijderen