woensdag 17 oktober 2018

Leer je kinderen dammen!

Kinderen moeten inzicht verwerven en dit op allerlei vlakken en op allerhande manieren. Daarom leer ik ze in mijn klas dammen. Eigenlijk dacht ik eerst aan schaken, maar volgens mij is dat nog wat te moeilijk voor mijn leeftijdscategorie. Dammen is een onderdeel van mijn wekelijks spelmoment. Las je nog niets over de spelletjes? Kijk dan snel even hier en hier.

Het is de bedoeling om in mijn klas elke week een kwartier spelletjes aan te brengen en daarna te laten ontdekken. Ik maakte een jaarplanning op en die ziet er als volgt uit...


Wil je hem graag integraal gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Zoals je op de planning hierboven ziet, ga ik in november van start met dammen. In eerste instantie leg ik de spelregels uit en dat doe ik aan de hand van een video van Youtube.



Achteraf beantwoord ik eventuele vragen of laat ik de video nog een tweede keer zien. Meteen daarna kunnen de kinderen per vier (in hun teams) aan de slag. Waarom per vier? Omdat er op die manier veel van elkaar wordt opgestoken. Kinderen gaan overleggen met elkaar, bediscussiƫren de regels en bekijken samen wat de beste zetten zijn.

Uiteraard kun je gewoon damborden in een speelgoedwinkel kopen, maar ik deed het anders. Ik maakte er zelf met oude, witte lakens, stiften en doppen van flessen. Opteer je om met de kinderen aan de slag te gaan, dan kan dat natuurlijk ook! Ik kwam uiteindelijk tot dit resultaat...

(Foto niet helemaal scherp, dringend tijd voor een nieuwe gsm... :) )


Ik maakte ook zakjes om alles in op te bergen. Met oude lappen en veters kom je al een heel eind. Wil je ook zelf aan de slag? Dan kan dat! Ik legde een hele tijd terug al eens uit hoe je te werk moet gaan!


In elk zakje zitten de spelregels nog eens kort samengevat. Zo kunnen de leerlingen daar naar teruggrijpen indien ze met vragen zitten.

De spelregels zien er als volgt uit...


Wil je de spelregels ook graag gebruiken? Dan kan dat!

De andere drie weken laat ik de kinderen kiezen. Ofwel spelen ze met twee, met drie of met vier het spel. Op die manier leren ze op hun eigen tempo. Willen ze het alleen proberen, dan mag dat. Hebben ze liever iemand in steun naast hen, dan kan dat ook. 

Vanaf november kunnen de leerlingen ook dammen als extra taak of wordt dit ingezet als tussendoortje voor de hele klas, waarover later zeker nog meer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...