zondag 11 november 2012

Bloedband, een jeugdboek van Aspe

Pieter Aspe is dezer tijden heel erg populair door zijn Van In- reeks, maar de West-Vlaming schreef ook boeken voor de jeugd. 'Bloedband' is een thriller voor kinderen vanaf twaalf jaar. Het handelt over de moordpartijen in Sebrenica.


Gegevens

  • Uitgavejaar: 1998
  • Uitgever: Manteau
  • ISBN: 90-223-1900-8
  • Pagina's: 166


Flaptekst

De wereld stond even stil. Toen de deur dichtviel en iemand de grendels erop schoof, leek het alsof iedereen in slow motion bewoog. Senada draaide zich om. Haar lippen vormden een onhoorbare kreet. Jonas zette zich af als een kat. Hij maakte een sprong in de richting van de deur, een ijdele poging om het onheil ongedaan te maken. Melchior zoomde in op het slot. De close-up illustreerde perfect wat er gebeurd was. Ze waren als kinderen in de val gelopen.

Jonas en Melchior zijn jonge journalisten die een eigen bedrijfje uit de grond willen stampen. Ze zijn aan het filmen op Malta en ze komen Senada tegen. Zij wil de beul van Srebrenica vermoorden, maar ze slaagt er niet in. Gelukkig komen Jonas en Melchior haar te hulp en vanaf dat moment worden ze ook mee het avontuur in gesleurd. Ze besluiten de beul te achtervolgen en hem uit te schakelen. Maar hij is hen telkens te vlug af en Senada ontsnapt aan de dood. Daarvoor moet ze wel een geheim verklappen. Er bestaat een video waar Radoslav – de beul van Srebrenica – op te herkennen is terwijl hij ‘zijn daden aan het verrichten is’. Senada verklapt de schuilplaats terwijl ze vecht voor haar leven.

Senada ontsnapt aan de dood, maar beseft dat ze haar vader in gevaar heeft gebracht. Hij heeft de cassette ergens verstopt, maar zit nu in de gevangenis. Radoslav wil hem onmiddellijk liquideren nadat hij de schuilplaats van de cassette te weten is gekomen. Senada besluit dat ze – samen met haar vrienden – naar de gevangenis zullen gaan om haar vader te bevrijden. Ze lopen echter als ratten in de val, maar slagen erin om te ontsnappen. Ze krijgen zelfs de cassette in handen waardoor Radoslav gestraft zal worden voor zijn daden.


Mijn beoordeling (++)

'Bloedband' is net als alle andere boeken van Aspe goed geschreven en het leest dan ook heel erg vlot. Er zit voldoende spanning in het verhaal en je leert iets bij over een gruwelijke gebeurtenis uit de recente geschiedenis. Voor kinderen in de lagere school is dit boek wellicht nog wat te moeilijk.


Bron foto:
http://www.2dehands.be/boeken-strips/kinderboeken/12-jaar-en-ouder/pieter-aspe-bloedband-139581757.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten