vrijdag 31 januari 2014

Maandoverzicht 1

Op 2 januari 2014 maakte ik een lijstje met enkele doelen voor mijn blog. Elke maand wil ik kort even op dat lijstje terugkeren. Het is immers makkelijk om verwachtingen te noteren, maar uiteraard is het net iets moeilijker om ze ook nog te verwezenlijken. Daarom houd ik een stok achter de deur en post ik hier de vooruitgang. Dan weet ik waar ik de komende maanden moet aan werken :).

Een snel overzicht
30 boeken posten - in januari waren er dat vier, nog 26 in 11 maanden te gaan -> HAALBAAR


* minstens 10 naaiwerkjes effectief maken én afwerken - geen tijd gehad in januari -> TANDJE BIJSTEKEN

* minstens 10 keer iets posten over mijn schilder- en tekencursus - nog niet aan begonnen -> TIJD MAKEN

10 nieuwe knutsels met jullie delen (zowel voor kinderen als voor thuis) - vooral werk gemaakt van de originele kerstkaartjes -> IDEEEN VERDER UITWERKEN


5 flockcreaties uitproberen - toch al ééntje -> MOET DUS LUKKEN


3 originele cadeautjes in elkaar steken - nu al twee dus... -> MEER DAN HAALBAAR :)


een 500-tal weetjes blogland insturen (10 per week) - 21 tot nu toe -> DAAR KOMEN DE SPECIALS :)

100 dingen rond het onderwijs (materiaal, versiering, suggesties, tips,...) met jullie delen - deze maand al een 15-tal -> WERKEN, WERKEN EN NOG EENS WERKEN










Het liedje 'Bewegen is gezond': muziek en moves -  vind je hier.
Rustige achtergrondmuziek - vind je hier

12 sites of blogs in de kijker zetten (ééntje per maand) - Worksheetfun -> OP SCHEMA (1 site per maand)

* een 5-tal resto- en reisideeën posten zodat iedereen nieuwe adresjes leert kennen - 2 -> OOK HAALBAAR
-> Mas de Camille, dat lees je hier.
-> De Kluze in Torhout, dat lees je hier.

* de tijd nemen om 5 films te bekijken en ze hier te beoordelen -> NOG WERK VAN MAKEN

* minstens 10 recepten voor beginners - tot nu toe waren dat de donuts van hier -> KOKEN ZAL IK :)

* in totaal zo'n 250 berichten schrijven - ik zit nu aan 31 en sloeg nog geen dag over -> MEER DAN HAALBAAR

* mijn bezoekersaantal verdubbelen (van 30.000 naar 60.000) - ik zit nu al op 40.000 dus... PIECE OF CAKE!

En daarvoor moet ik jullie uiteraard BEDANKEN. Merci aan iedereen die tot nu toe een kijkje op Gietjes Corner kwam nemen! Veel plezier met het lezen en het toegestuurd materiaal. We doen ons best om van 2014 een topjaar te maken.

woensdag 29 januari 2014

Wandplaten februari!

Ik liet jullie al een paar keer zien dat ik voor elke maand enkele wandplaten maak. Die hang ik in de gang op bij de kalender, maar je kunt ze uiteraard ook voor je wereldoriëntatie- of godsdienstmuur gebruiken.

Hier zijn de twee platen voor februari:


















Soms valt Aswoensdag ook in deze maand, maar in 2014 vind je die plaat bij het groepje van maart.
Wil je ook deze wandplaten gebruiken? Kijk dan snel hier. Valentijn vind je hier, carnaval hier.

De wandplaten van januari vind je hier en die van december hier.

Bron afbeeldingen:
* http://kids.flevoland.to/kleuren/valentijn/olifant.shtml
* http://martine-tysmans.skynetblogs.be/archives/category/kleurplaten/index-1.html/

Nu of nooit van Harlan Coben

Ik leerde Harlan Coben al een hele tijd geleden kennen door Majella van Made by Mazella. Voor zij zo creatief was met stof en naaimachine had ze nog tijd om te lezen :). Toen heeft zij mij de naam van Coben doorgespeeld. Ik las vroeger al een aantal boeken, maar toen had ik nog geen blog. Er is hier dan ook nog geen enkel verslagje over deze schrijver te vinden.

Een tijdje geleden vond ik in de bieb een jeugdboek van hem. De kaft en de korte inhoud sprak mij meteen aan en ik weet ook wel wat ik van Coben mag verwachten. Deze Amerikaanse auteur schrijft immers altijd bloedstollende thrillers.

Gegevens

Oorspronkelijke titel: Seconds Away
Uitgegeven in: 2012, in het Nederlands: 2013
Uitgeverij: Boekerij
Omslagontwerp: Wil immink
Vertaling: Gert van Santen
Omslagbeeld: James Walker / Trevillion Images
ISBN: 978-90-225-6618-3
Aantal pagina's: 334

Flaptekst

Mickey Bolitar doet zijn best om het hoofd boven water te houden op zijn nieuwe school, maar dat wordt bemoeilijkt door iets afschuwelijks: een van zijn klasgenoten, Rachel, wordt bemoeilijkt door iets afschuwelijks: een van zijn klasgenoten, Rachel, wordt zomaar neergeschoten, en Mickey en zijn vrienden blijken opeens midden in een samenzwering te zitten. Mickey moet slim en koelbloedig handelen om uit te zoeken wie er achter Rachels familie aanzit, en om zichzelf en zijn vrienden te beschermen. Hij weet alleen niet tegen wie of wat ...

Mijn beoordeling (+/++)

Dit boek van Coben is eigenlijk niet het begin van het verhaal over Mickey Bolitar. Dat had ik eigenlijk maar na een tijdje door. Het boek kan afzonderlijk worden gelezen, maar ik zou je toch aanraden om het eerste deel 'Schuilplaats' eerst te lezen. Zo zullen er bepaalde dingen misschien wat duidelijker worden. Tijdens het boek zijn er enkele verwijzingen naar het verleden van Mickey en die zijn te volgen, maar ze zijn niet altijd even helder. Los daarvan vind ik 'Nu of nooit' zeker een aanrader. Het boek is vlot geschreven en raakt onderwerpen aan die niet alledaags zijn. Zo is de mama van Mickey psychiatrische patiënt en de moeder van Ema is dan weer een beroemde filmster. Dit boek is dus echt wel 100% Amerikaans. Heel degelijk, zonder meer!

dinsdag 28 januari 2014

Achtergrondmuziek voor een rustige les

Bij een collega was het wel heel stil tijdens de schriftlessen. Dat vond ik heel erg aangenaam. Zij heeft een pak meer ervaring dan ik en gaf me dan ook de tip om rustige muziek op te leggen. Vorig jaar testte ik dat uit en ik moet zeggen dat dit inderdaad een positieve invloed op de werksfeer had.

Nu doe ik dit echter ook buiten de schriftlessen en laat ik de kinderen ook vaak rekenen of spelling oefenen met muziek. Vroeger ging ik in de bieb op zoek naar rustige instrumentale muziek, maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd veel meer het internet gebruik.

Op Youtube vind je heel wat bruikbare nummers en dit door achtergrondmuziek in te tikken. Soms gebeurt het wel dat een fragment onderbroken wordt door wat reclame. Dat is wel soms wat vervelend. Maar eens je er gevonden hebt zonder onderbreking kun je ze opslaan of pinnen zodat je elke dag opnieuw samen met je klas een poging kan doen om rustig te werken. In een bende van 30 heeft deze werkwijze hier al vaak vruchten afgeworpen.

maandag 27 januari 2014

Vlakke figuren

In de lagere school is het zo dat kinderen al vanaf het eerste leerjaar over vlakke figuren leren. De eerste graad leert vooral het verschil kennen tussen de verschillende modellen. Zo heb je veelhoeken en niet-veelhoeken. De veelhoeken zijn figuren met alleen maar rechte zijden. Niet-veelhoeken hebben minstens één kromme of gebogen zijde.

In het tweede leerjaar moeten kinderen de veelhoeken ook al kunnen sorteren in verschillende groepjes. Zo moeten ze weten wat een driehoek, vierhoek, vijfhoek,... is. Dit oefenen wij in de klas aan de hand van figuren. Een tijdje terug maakte ik een set van vierkanten, cirkels, driehoeken en zo meer. Die komen echt in elk leerjaar van pas en het vraagt eigenlijk niet al te veel werk. Teken gewoon enkele figuren op gekleurd papier, knip of snij ze uit en lamineer ze. Op die manier kun je er jaren plezier aan beleven.



Later deze week volgt er nog een jeugdboek, een recept, nieuwe wandplaten en leuke tussendoortjes. Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten.

Ik wens jullie een heel fijne werkweek toe!

zondag 26 januari 2014

G/ch en t/d met kaartjes oefenen

Ik vertelde jullie al dat wij gisteren ons schoolfeest organiseerden. Vandaag sliep ik dus vooral bij en werkte ik wat was en strijk weg. Een huishouden runnen, daar kruipt toch wel wat tijd in.

Er gebeurde hier dus dit weekend jammer genoeg weinig, maar ik kan je wel het volgende nog laten zien. Vorige week printte ik welbepaalde letterkaartjes nog eens af en dit op andere kleurtjes. Ik toonde ze eerder al in het rood en blauw (klinkers en medeklinkers), maar ik maakte nu ook nog kaartjes om samen met de kinderen te 'flitsen'. Dat wil zeggen dat de kinderen twee kaartjes krijgen. Ze doen hun ogen dicht en ik zeg woorden. Ze steken dan het juiste kaartje in de lucht. Dit spelletje is een leuk tussendoortje en kinderen oefenen intussen weer een spellingmoeilijkheid. Ik toonde eerder ook al de kaartjes voor ou en au, ij en ei. Mogelijkheden genoeg dus!



Wil je deze letterkaartjes graag gebruiken? Kijk dan snel hieronder.
Letterkaart d, letterkaart t, letterkaart g en letterkaart ch.

Geniet nog van je zondagavond!

zaterdag 25 januari 2014

Een glaasje zoet!

Weekend... maar schoolfeest vandaag! Een jaar met optredens, een jaar zonder optredens. Dit jaar geen dansjes van de kids, maar wel een goochelshow op kindermaat. Daarom is er ook niet veel tijd om iets op mijn blog te posten. Daar komt nog eens bij dat ik gisteren naar een verjaardagsfeestje van een vriendin ging. Fris kun je me vandaag dus niet echt noemen...

Maar kom, we willen toch weer wat inspiratie voor een cadeautje geven. Aangezien Lies - die vriendin - een huisje aan het bouwen is, kan ze wel wat centjes gebruiken. Daarom gebruikte ik weer mijn geliefde recept met het bord en de centjes, maar ik bakte deze keer geen taart maar vulde een glas met heerlijke huisbereide chocolademousse. Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat hij gisterenavond al stond te stollen toen ik thuiskwam. Mijn allerliefste ventje hielp dus ook mee aan het cadeautje ;).


Eigenlijk is het heel eenvoudig, maar Lies was er heel blij mee. Op het bijgevoegde kaartje schreef ik dat ze het glas een aantal keer per jaar mag komen laten vullen bij ons. Als ze misschien eens eenzaam is in haar nieuwe huisje of als ze gewoon in een grote babbelbui is. Alle redenen zijn goed om zoetigheden naar binnen te werken.

Fijn weekend!

vrijdag 24 januari 2014

Verzameldoos voor mijn klokjes

Een hele tijd terug liet ik hier al mijn kleine kaasdoosjes met klokjes zien. Er kruipt wel wat tijd in om deze te maken, maar een goeie week terug zat er weer een sjabloon in Zonnekind. Misschien moet je die zien te bemachtigen als je aan de slag wil. De coverblaadjes voor de doosjes kun je via gietjescorner@hotmail.com bekomen.


Ik maakte echter ook een verzameldoos voor alle kaasdoosjes. Zo gaat er geen enkel klokje verloren en kan ik op het einde van het schooljaar alles netjes opbergen. Ik zocht twee gelijke, passende dozen en beplakte ze weer met een voorblad. Op die manier kan ik meer dan dertig doosjes bewaren. Normaal gezien zou dat voor één klasgroep toch genoeg moeten zijn.

Dit ziet er dan zo uit:




Meteen een goede reden om schoenen te kopen. Aja... waar zou ik anders al dat materiaal moeten in opbergen?! Het is dus altijd voor het goede doel als ik shop :).

donderdag 23 januari 2014

Kompas +, extra boekjes die voor iedereen bruikbaar zijn.

Soms vloek ik wel eens op een handleiding, soms ben ik de schrijvers heel erg dankbaar. Je hebt immers altijd iets om op terug te vallen. In de komende jaren zou ik de handleiding waar wij op onze school mee werken graag hier en daar wat herwerken, maar dat zal nog niet voor meteen zijn. Met een kadettenbende van 30 is daar dit schooljaar niet echt tijd voor. Er kruipt heel wat tijd in verbeteren en in het extra begeleiden van kinderen die wat moeite hebben met een welbepaald leerstofonderdeel.

In het moderne onderwijssysteem wordt er niet alleen veel van de kinderen, maar ook van de leerkracht verwacht. Vroeger wilde ik alles - van a tot z - zelf maken tot ik besefte dat dit eigenlijk geen goeie ingesteldheid is. Het is ook de bedoeling dat je goed uit je doppen kijkt want er bestaat ook echt wel al veel bruikbaar materiaal.

Zo zijn er extra boekjes bij de handleiding Kompas en die vind je onder de noemer Kompas +. Majella van Made by Mazella leerde ze me kennen. Ook al gebruik je deze handleiding niet, ik denk dat de boekjes voor iedereen bruikbaar zijn. In het eerste worden de boekjes tot 20 gebruikt, ik zou die tot 100 volgend jaar willen bestellen. Ook de boekjes rond de maal- en deeltafels en de klok zijn interessant voor het tweede leerjaar. Er bestaan echter ook andere boekjes voor de andere leerjaren en uiteraard zijn de boekjes voor de eerste graad als differentiatie inzetbaar bij het derde en vierde leerjaar.

Hieronder vind je een lijst van de bestaande boekjes. Van elk boekje bestaat er ook een correctiesleutel zodat de kinderen hun eigen werk kunnen verbeteren.

  • Getalbegrip tot 5
  • Getalbegrip tot 10
  • Splitsen tot 10 
  • Optellen en aftrekken tot 10
  • Optellen en aftrekken tot 20 zonder brug
  • Optellen en aftrekken tot 20 met brug
  • Optellen en aftrekken tot 100 zonder brug
  • Optellen en aftrekken tot 100 met brug
  • Maaltafels
  • Deeltafels/delingstafels
  • Kloklezen: uur en halfuur
  • Kloklezen tot op de minuut nauwkeurig
  • Kloklezen: uur en halfuur (GO!)
  • Kloklezen tot op de minuut nauwkeurig (GO!)
  • Kommagetallen tot op 0,1 en tot op 0,01 
  • Kommagetallen tot op 0,001 
  • Breuken: getallenkennis 
  • Breuken: hoofdrekenen 
  • Procent/percent: getallenkennis
  • Procent/percent: hoofdrekenen
  • Lengte en omtrek
  • Omtrek van vlakke figuren

Er zijn ook nog enkele boekjes in de maak. Blijf de website van Die Keure dus zeker in de gaten houden.

Bron:
* http://www.educatief.diekeure.be/educatief/lager/catalogus/detail.php?uitgaveID=1828
* http://www.educatief.diekeure.be/kompas/?ID=1798

woensdag 22 januari 2014

Weetjes '14/3

Aangezien het alweer een tijdje geleden is, zet ik voor de liefhebbers nog eens tien weetjes op een rij. Een mens kan er maar slimmer van worden... :)

1. De pilotenbril wordt ook wel de Aviator genoemd en werd door ontwerper Ray Ban in 1937 op de markt gebracht.

2. De hoofdstad van het prinsdom Monaco is Monte Carlo. In de dertiende eeuw was Monaco een kolonie van Genua en sinds 1297 wordt het land bestuurd door het huis Grimaldi. Het huidige staatshoofd is Albert II (getrouwd met Charlene Wittstock).

3. Tia Hellebaut won Olympisch goud in Peking met een sprong over 2, 05 meter.

4. Thee wordt bereid van de gedroogde bladeren van een theeplant. Pas als een theeplant 4 jaar oud is, kunnen de bladeren voor een eerste keer geoogst worden.

5. Golden Globes zijn filmprijzen die elk jaar in januari uitgereikt worden en dit door Hollywood Foreign Press Association. De winnaars krijgen een beeldje met een gouden wereldbol. De prijzen bestaan sinds 1944.


6. Durango is een western stripreeks van de hand van de Belg Yves Swolfs.

7. HSP staat voor Highly Sensitive Person(s) of hoogsensitieve personen. Zij pikken meer details en signalen op dan anderen. De Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron is de grondlegster van het begrip.

8. De Stasi was de Oost-Duitse geheime dienst. Ze werd opgericht in 1950 en in 1990 ontbonden.




9. Klankschalen zijn muziekinstrumenten maar kunnen ook als eetkommen of offerschalen worden gebruikt.

10. Coco Chanel werd in 1883 geboren als Gabrielle Bonheur Chanel. Haar legendarische parfum Chanel No.5 wordt in 1921 gelanceerd. Ze sterft in 1971.


Bronnen: 
* DE GROTE KENNIS SCHEURKALENDER 2014 (naar een idee van Drs. Peter M. Verhey)
* Wikipedia
* http://www.she.be/celebrities/aid1064854/albert-en-charlene-er-zijn-mensen-die-ons-uit-elkaar-willen.aspx
* http://stripcovers.skynetblogs.be/durango-hc/
* http://www.ambrosialjewel.be/Praktijk/Praktijk.html

dinsdag 21 januari 2014

Spellingblaadjes als huiswerk of extra werk - schrijven van woorden en zinnen

Op maandag moet ik maar tot de middag werken en ik dacht opnieuw dat ik heel wat zou kunnen doen, maar helaas. De tijd vloog weer. Na het maken van mijn agenda en het verbeteren van een 90-tal boekjes (terwijl er nog 60 bleven lachen naar mij), maakte ik alleen nog twaalf blaadjes voor het inoefenen van onthoudwoorden.

Ik maakte ze eigenlijk voor het tweede leerjaar en ter inoefening van de thema's in Kameleon, maar uiteraard zijn ze ook aanpasbaar voor andere handleidingen en leerjaren. Op die manier kunnen de woorden ook uit andere woordpakketten worden ingeoefend. Ik zal ze als huiswerk inschakelen, maar uiteraard kan er ook een boekje van gemaakt worden. Al vind ik dat er te weinig afwisseling in de blaadjes zit voor een extra bundel.

Hieronder zie je één van de blaadjes. Ik gebruikte telkens een prentje die aan het thema gelinkt kan worden en uiteraard zijn alle twaalf de blaadjes te verkrijgen via volgende link.



Bronnen:
http://jufjeanette.maakjestart.nl/spelling.html

maandag 20 januari 2014

Kinderen van Dewindt, na de serie ook het boek

Het gaat hier hard wat lezen betreft. Binnenkort verandert het reglement van de bieb en daarom moet ik ook wat meer leestijd inlassen. Boeken kunnen immers maar maximum 8 weken in je bezit blijven in plaats van de drie maanden die ik hier gewend was. Er moet dus vanaf 1 februari wat sneller gelezen worden en eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg ;). Als ik geen boetes wil betalen, dan moet ik er gewoon voor zorgen dat ik wat meer van het leven geniet en die schoolboeken wat vaker aan de kant schuif. Vanaf nu heb ik dus een afspraak met mezelf. Alles in het teken van onze bankrekening hé ;).

Bon, na 'Vijftig tinten donkerder' en 'Haar naam was Sarah' las ik deze keer het boek rond de familie Dewindt. Kinderen van Dewindt kent iedereen door de gelijknamige reeks op Eén, maar er bestaat ook een boek van de serie. In het begin volgde ik de avonturen van de Kinderen van Dewindt wekelijks, maar de laatste seizoenen miste ik heel wat afleveringen. Daarom koos ik ook dat boek in de bibliotheek. Ik denk echter dat niet alle seizoenen in dit boek verwerkt zijn. Jammer want wat in dit boek beschreven werd, wist ik nog van de televisiereeks.

Gegevens

Schrijfster: Roxane D’haenensUitgeven in: 2005
Uitgeverij: Manteau
Omslagontwerp: Natasja Billiau
Omslagfoto: Lies Willaert
ISBN: 90 223 18737
Aantal pagina's: 439

Flaptekst

De familie Dewindt woont, leeft en werkt in Antwerpen. Vader Karel Dewindt leidt in de Antwerpse haven een succesvol familiebedrijf dat olie koopt bij grote raffinaderijen en die doorverkoopt aan schepen. Maar de familiale verhoudingen binnen de onderneming zorgen voor veel verwikkelingen. Er woedt een bikkelharde broedertwist tussen bedrijfsleider Karel en zijn jongere broer Bob, die er als charmeur geen onberispelijke levensstijl op nahoudt. Ook de toekomstige opvolging belooft allesbehalve probleemloos te zullen verlopen: Bob heeft geen kinderen; Karel vier. Karles oudste zoon Bart en derde zoon Steven proberen allebei een plaats te veroveren in Dewindt Fuel Trading. Tom, de tweede zoon, heeft het jachtige stadsleven de rug toegekeerd en gekozen voor de landbouw. Zijn echtgenoten Sonja wil echter dat hij toch de ban met de familie en het bedrijf aanhaalt. Lies, de benjamin van de familie, wil zich vestigen als zelfstandig modeontwerpster, maar ook dat verloopt niet zonder slag of stoot. Spilfiguur in de familiale relaties i Karels vrouw Rita. Zij heeft gekozen voor de opvoeding van haar kinderen, maar volgt het bedrijf toch nog van nabij. Met de moed der wanhoop probeert ze de familie bij elkaar te houden. De toekomst van het bedrijf laat niemand koud. De kinderen van Dewindt zijn geboren ondernemers. Maar kunnen ze ook samenwerken om het bedrijf van hun vader van de ondergang te redden?

Mijn beoordeling (+/++)

Dit boek is helemaal niet slecht, maar het is gewoon zoals een boek van een serie is. Niets meer en niets minder. Ik mag natuurlijk niet alle werken over dezelfde kam scheren, maar als het boek na de film of de reeks komt, is het verhaal meestal zodanig parallel dat het niets nieuws brengt. Dat is ook zo bij Kinderen van Dewindt. Het is niet slecht geschreven, maar je kunt heel wat dialogen eigenlijk letterlijk voor de geest halen. Daardoor kun je dit boek eigenlijk ook heel snel uitlezen. Het is een turf van meer dan 400 bladzijden, maar ik las het als een jeugdboek. Een welgekomen afwisseling na het intriest verhaal van de Rosnay, maar ook niet meer dan dat. Op naar boek nummer vier!


Bron afbeelding:
* http://houthulst.bibliotheek.be/detail/Roxane-D%27haenens/Kinderen-van-Dewindt/Boek?itemid=|library/marc/vlacc|2816184

zondag 19 januari 2014

Gepimpte T-shirts voor Jaliyah!

Vorige zaterdag moesten wij naar het verjaardagsfeestje van mijn nichtje Carlijn. Er stond echter nog een ander feestje op het programma. Jammer genoeg moesten we kiezen en konden we dus niet bij de party van Jaliyah zijn, maar dat maakten we gisteren helemaal goed.

Het is natuurlijk nooit fijn als je moet kiezen (want kiezen is immers verliezen), maar als er maar vier dagen tussen de geboorte van twee schatten van meisjes zitten, dan heb je dat soms voor. Carlijn werd op 9 januari geboren, vier jaar later zag Jaliyah op 13 januari het levenslicht. 

Speelgoed aan kinderen geven is de dag van vandaag niet meer zo evident want wat hebben die meiden al en wat nog niet? Je mag er zeker van zijn dat die eerste groep al een pak groter is dan de tweede. Het is dan ook echt een zoektocht geweest om origineel te zijn. Aangezien de mama van Jaliyah eens liet vallen dat ze wel iets persoonlijks voor haar dochter wilde, ging ik gisteren met textielpapier, flockfolie en T-shirtjes aan de slag.

Textielpapier
Een hele tijd geleden leerde ik textielpapier kennen. Een vriendin van mij maakte er T-shirts voor een vrijgezellendag mee. Toen ik het een jaartje geleden in de Aldi of Lidl zag liggen, nam ik het mee. Het zat dus al een hele tijd in mijn kast, maar ik deed er tot nog toe niets mee. Tot gisteren.
Aangezien Jaliyah zot is van Kaatje besloot ik om zelf een T-shirtje te maken. Ik weet niet of ik dan helemaal in regel ben met de wetgeving rond het gebruik van afbeeldingen, maar kom, dit moeten ze maar door de vingers zien. Ik heb het T-shirtje immers niet verkocht maar met veel liefde gegeven!

Werken met textielpapier is helemaal niet moeilijk. 
1. Je zoekt een afbeelding en spiegelt die via het tabblad opmaak. Als je de afbeelding in Word invoegt, komt er bovenaan een tabblad opmaak. Helemaal rechts zie je dan het woord draaien staan. Wanneer je de figuur horizontaal spiegelt, zie je de figuur zoals je die nodig hebt.
2. Print de gespiegelde afbeelding op het textielpapier. Leg het zo in de printer dat de witte kant bedrukt wordt.
3. Verwarm je strijkijzer (maximum stand) en zorg er voor dat er zeker geen water meer in het strijkijzer zit.
4. Knip de figuur uit. Ik deed dit nu in een rechthoek en die rechthoek zie je dan ook op je T-shirt. De volgende keer zou ik gewoon rond de randen van de figuren knippen.
5. Zorg voor een harde strijkondergrond en leg een doek onder je T-shirt.
6. Positioneer de afbeelding op het T-shirt met de tekening naar beneden.
7. Strijk nu een tweetal minuten over het papier.
8. Haal de bovenste laag van het textielpapier. Dan bekom je bovenstaand resultaat!

Flockfolie
Ik werkte al een aantal keer met flockfolie en dat bevalt me steeds beter en beter. De foto ziet er misschien wat flets uit, maar ik vond het resultaat meer dan behoorlijk. Ik dacht eerst van paars met oranje te combineren, maar dat kleur ligt nogal gevoelig ten huize Jaliyah. Aangezien mijn voorraad flockfolie behoorlijk is, had ik nog enkele andere mogelijkheden. Groen was ook nog een tijdje een optie, maar uiteindelijk werd het turquoise.

Wil je zelf ook aan de slag met flockfolie dan heb je eigenlijk niet veel materiaal nodig. Gewoon wat flockfolie en een goeie schaar. Flockfolie koop ik altijd bij Hotfix Studio. Bestel je voor 15u., dan vind je je materiaal al de volgende dag in de bus.
Een uitgebreide werkbeschrijving voor flockfolie gaf ik eerder op mijn blog al, dus ik verwijs je door naar het berichtje Flockerdeflock van een hele tijd terug.

Veel knutselplezier en een prettige zondag!

zaterdag 18 januari 2014

Hulplijnen voor het beoordelen van een spreekopdracht

Als je in het onderwijs staat dan kun je altijd - op elk moment van de dag, van de week of van de maand - iets veranderen of verbeteren. Soms moet ik het wat proberen los te laten, maar dat lukt hier o zo moeilijk. Ik weet dat dit niet altijd even gezond is en daar wijzen mij genoeg mensen op. Daarom ben ik deze morgen niet achter de computer gestart, maar heb ik eerst een pot verse soep gemaakt en rammelde ik wat in het huishouden.

Toch is het sterker dan mezelf en wil ik keer op keer iets nieuws uitwerken. Ik hoop dat er ooit een einde komt aan dat 'ziekelijke, perfectionistische gedrag', maar het einde is nog niet in zicht :). Het heeft uiteraard ook z'n voordelen hoor. Ik voel me gewoon goed als ik aan de slag kan. Daarom ben ik ook alweer met een vijftal projectjes bezig.

Zo wil ik graag:
* Concreet materiaal voor de tafels en dit zowel voor de kinderen als voor aan het bord, uiteraard wat themagebonden
* Breukenvoorstellingen voor aan het bord
* Breukendoosjes voor de kinderen, maar aangezien ik 30 leerlingen heb, is dat niet zo evident
* Huiswerkblaadjes rond de themawoorden van het Alfabeestje (Kameleon)
* Een iets beter uitgewerkt bord met de klastaken

Uiteraard zijn er nog heel veel dingen die ik wil en zal doen, maar ik wil mijn lijstje niet gigantisch lang maken. Er moet immers nog wat tijd overblijven om die andere doelen hier te halen. Dat lezen zal wellicht wel lukken (30 boeken tegen eind december), maar naaien, tekenen en schilderen lukte dit jaar echt nog niet.

Bon, genoeg inleiding voor wat ik vandaag eigenlijk wil vertellen en delen. De toetsenperiode is voor iedereen altijd heel erg druk en voor een beginnende leerkracht (waar ik mezelf nog altijd bij reken) is het nog zoveel moeilijker. Daarom is het goed om alles op voorhand wat te plannen. Als je de leerstof en de handleiding nog niet volledig kent, is dat niet altijd evident. 'Randtoetsen' zoals luisteren en spreken worden dan ook vaak in een vergeethoek geduwd. Gelukkig kreeg ik van Majella van Made by Mazella een duwtje in de rug. Zij vond een tijdje geleden een handige turflijst voor spreken en ik denk dat dit uit het Sint-Canisiusblad kwam. Die wil ik ook met jullie delen. Op die manier kun je ook deze toetsen correct en gelijkwaardig quoteren.

Ik haalde tien belangrijke spreekelementen uit de lijst en goot ze in een tabel. Op die tien aspecten kun je punten geven. Uiteraard zul je hier met tienden moeten werken. Tel daarna alles op en kom tot een eerlijk cijfer voor de toets spreken. Er werd ook plaats voorzien voor eventuele opmerkingen.

Wil je onderstaand document graag gebruiken? Kijk dan snel hier.

Uiteraard mag je ook je eigen materiaal opsturen! Daar zou ik ook heel erg blij mee zijn!

vrijdag 17 januari 2014

Eet- en drankhuis De Kluze in Torhout

Een tijdje terug gingen we samen met ouders en schoonouders naar de kerstmarkt in Brugge. Mijn schoonzus en haar fietsgekke vriend stonden er immers met een kraampje zodat wij met veel plezier de kas wat gingen spijzen. Omdat het er zo druk was en er haast geen vrij plaatsje in een restaurant te bemachtigen was, zakten we 's avonds af naar Torhout. Ik ging er vroeger naar school en twee vriendinnen woonden er ooit zodat ik de buurt wel wat ken. Eerder namen Lies en Eva mij mee naar 'De Kluze' en dat deed ik nu ook met mijn ouders en schoonouders.


Er moesten wat tafels verschoven worden, maar uiteindelijk kregen we een comfortabel plaatsje in het gezellige eet- en drankhuis. Er hangen heel wat gitaren in het cafeetje en de eerste keer dat je er binnengaat, kom je echt ogen te kort. Er hangt zo'n vertrouwde en oervlaamse sfeer dat je je onmiddellijk op je gemak voelt.

Op maandag en woensdag is 'De Kluze' gesloten, andere dagen is het open vanaf 18 uur. Hun specialiteiten zijn varkenshammetje in triple Karmeliet en varkenshaasje in Torhoutse mosterdsaus. Maar uiteraard kun je er ook terecht voor een slaatje, scampi's of een lekkere steak. Elke week zijn er ook suggesties zodat je steeds weer verrast kan worden.

Wil je de sfeer opsnuiven en wat meer te weten te komen over 'De Kluze'? Surf dan zeker eens naar hun site. De foto's zijn daar een pak duidelijker en je zult ook zien dat er een gezellig terras bij het huis hoort. Voor elke dag van het jaar is het dus de plaats bij uitstek om samen te komen onder vrienden of familie. Breng je 'De Kluze' liever bij jou thuis? Dan kan dit want er is een ook een traiteurdienst.

Fijn weekend (straks)!

Bron afbeelding:
*http://www.dekluze.be/home.html

donderdag 16 januari 2014

Twee hoekfiches voor bekende spelletjes

Een tijdje terug toonde ik hier mijn pictogrammen voor hoekenwerk. Ik werkte er in totaal 12 uit. Er bestaan zowel kleine als grote. De grote dienen voor de hoek zelf, de kleintjes voor mijn klaswand. Zo kan ik naamkaartjes bij de hoeken hangen.

Daarnaast gebruikte ik een bijlage van Klascement om (blanco) fiches per hoek te maken. Die zag je hier al. Het is nu de bedoeling om een tiental fiches per hoek te maken zodat ik weer een tijdje gewoon kan putten uit mijn materiaal. Ik begon er vorig jaar al aan, maar dit jaar bleef het wat liggen. Ik moet dit jaar immers toch geen hoekenwerk geven, alleen godsdienst, taal en rekenen.

Bij de spelhoek heb ik er al een stuk of vijf, maar niet alle spelletjes zijn even bekend. Dat zijn Jenga en Mikado echter wel. Deze fiches zijn dus bruikbaar voor heel wat leerkrachten onder ons.

Wens je deze fiches te gebruiken? Kijk dan snel hieronder.
Spelfiche Mikado en spelfiche Jenga

Beide fiches zijn even groot hoor, dat lijkt alleen wat anders bij deze foto's.



woensdag 15 januari 2014

Zelfgemaakte donuts op woensdagmiddag!

Een hele tijd terug kocht ik een goedkope donutmaker. We gebruikten hem al één keer eerder, maar toen liep er iets mis. We hadden geen bakpoeder in huis waardoor de donuts heel erg plat waren. In de kerstvakantie probeerde ik het samen met mama en nichtje Cathelin opnieuw. Zij deden het meeste werk, maar ik zocht het recept. Ze werden overheerlijk!

Ingrediënten:
* 250 gram gewone bloem
* 25 cl liter melk
* 1 zakje vanillesuiker
* 3 eieren
* 125 gram suiker
* 15 ml olie
* 1 zakje bakpoeder
* snuifje zout

Meng alles goed door elkaar en giet het deeg in kleine porties in de donutmaker. In het begin is het wat zoeken want ze zijn niet altijd heel mooi rond (zoals je kan zien), maar ze smaken wel echt heel erg lekker. Je kunt ze wel niet vergelijken met die van bij de bakker, daarvoor moet je met ander deeg en je friteuse aan de slag.



Bron recept:
http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/taart_en_gebak/mini-donuts-voor-de-donutmaker-18745.html

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...