woensdag 21 oktober 2020

Hulpmiddel bij rekenen tot 20 en tot 100

Het was de bedoeling om vandaag weer iets groots te lanceren, maar mijn energiepeil laat het even niet toe. Barstende hoofdpijn en dat al een paar dagen. Er waren wat stresstoestanden, zowel privé als op het werk dus ik geef mezelf wat tijd. Maar er komt dus nog heel wat. Andere actieve werkvormen om te lezen en heel veel materiaal. Blijf  Gietjes Corner dus zeker in de gaten houden. Hopelijk kan ik morgen een frisse neus halen tijdens mijn wekelijkse voetbaltraining en plukken jullie daar komend weekend de vruchten van :).

Toch wilde ik vandaag graag nog iets met jullie delen want anders wordt de stapel met 'nog te schrijven blogpostjes' veel te groot.

Doorheen de jaren ging ik op zoek naar de beste manier om bewerkingen aan te brengen. Daarom legde ik verschillende handleidingen naast elkaar en daaruit probeer ik dan de ideale les met een functioneel werkblad samen te stellen. Dit staat eigenlijk nog niet op punt, maar ik probeer niet te streng voor mezelf te zijn. Het is immers een serieuze zoektocht en een behoorlijke tijdrovende klus. Zo ben ik me nu aan het verdiepen in Kompas, De Wiskanjers, Reken Maar, Katapult en Wiskidz. Ik moet het van de meeste wel met de werkboeken stellen, alleen van Katapult en Kompas heb ik ook de handleiding ter beschikking. Moesten er mensen zijn die iets liggen hebben en het toch weggooien, let me know ;). 

Bij het rekenen tot aan 20 wordt in het tweede leerjaar ook de sprong over de 10 herhaald. Dit is immers nodig voor de opstap naar 100. Sommige kinderen zitten echter al te rillen op hun stoel als ze nog maar het woordje brug horen. Daarom laat ik dat eigenlijk al jaren achterwege. Vroeger werkten we met splitsbenen en met haakjes, maar ook die haakjes gooide ik al een hele tijd geleden overboord. In De Wiskanjers zag ik blaadjes met oefeningen waarbij de leerlingen tegelijk moeten kleuren of schrappen. Ze zullen het me wellicht niet kwalijk nemen als ik hieronder even een voorbeeld aanhaal.


Vroeger werkte ik met staafjes en losse (en die heb ik nu ook al gebruikt tot 10), maar voor sommige zwakke kinderen is dat nog altijd moeilijk. Het handelen met de blokken en het blijven geconcentreerd werken, het juist tellen,... Daarom besloot ik om een hulpboekje te maken. Voor het ogenblik merk ik een evolutie bij mijn mindere rekenaars, maar het is nog te vroeg om te zien of het echt werkt.

De Wiskanjers zorgt voor deze visuele ondersteuning bij de eerste oefening binnen deze les, maar ik maakte hulpblaadjes zodat kinderen de oefeningen altijd kunnen kleuren als ze dat willen. Let er wel op dat ze er geen schoonheidswedstrijd van maken want dan kleuren ze meer dan dat ze rekenen. Uiteraard is het werken met fluostiften hier ook mogelijk, dat werkt misschien nog net dat tikkeltje sneller (maar ik heb dat in mijn klas niet ter beschikking). Ik laat ze het eerste rijtje ook altijd met groen kleuren, de losse met geel. Op die manier werken we ook aan de structuur van tientallen en eenheden.

Benieuwd naar de boekjes? Ik heb er eentje met 20-velden en ik maakte er ook al met een 100-veld. Dan kan ik die later ook inzetten in mijn rekenlessen. De boekjes gaan ook meer naar huis voor de kinderen die bij hun huiswerk extra hulp nodig hebben.







maandag 19 oktober 2020

Temporekenen op een vast tijdstip, vier keer per week

Heel veel ideeën rijpen eigenlijk jaren in mijn hoofd. Ik pas ze toe in mijn klas, voer ze vaak weer af of ik ga op zoek naar een betere uitwerking. We schaven, we schrappen, we beginnen opnieuw, we genieten en dan... durven we wel nog eens schaven, schrappen en opnieuw te beginnen :). Dit is hoe het werkt voor mij. Alleen ben ik misschien wel wat met teveel tegelijk bezig. Daarom heb ik het gevoel dat ik dit jaar bepaalde zaken gewoon moet afwerken. Dit zou me wellicht wat meer innerlijke rust opleveren. Lijkt me gezond, voor mezelf, maar ook voor de mensen rondom mij ;). 

Vandaag wil ik het over temporekenen hebben. Sommigen onder jullie houden niet van dit woord en al zeker niet van dit lesonderdeel, maar ik blijf het belangrijk vinden dat de oefeningen tot 10, tot 20 en later tot 100 geautomatiseerd worden. Het lukt meestal niet met de hele klasgroep en gaandeweg werk ik met gedifferentieerde bundels, maar het is wel een goeie indicatie voor wie nog welke inoefening nodig heeft en waar je desnoods ook even hulp bij de ouders moet gaan vragen (als dit mogelijk is).

Het was de bedoeling om er al de eerste week van oktober mee te beginnen, maar ik ben - door omstandigheden - dit jaar wat laat. Ik startte vandaag met de volgende bundel...

De scans zijn wat scheef, maar je ziet wel duidelijk waar ik naartoe wil ;).





Wil je de bundel ook graag inzetten? Dan kan dat. Download hem hieronder:

Zin in rechte blaadjes? Kijk dan op somprint.nl of sommenprinter.nl.

Elke schooldag - behalve op woensdag - werken de kinderen in deze bundel en dit om 14u.45. Aan de hand van een klok (digitaal en analoog naast elkaar) laat ik mijn leerlingen ook meekijken wanneer we hieraan moeten beginnen. Op die manier leren ze ook beetje bij beetje wat kwart voor is. Als ik dat alleen in de rekenles aanbreng, verwarren kinderen dit vaak. Door er heel het jaar al op te focussen hoop ik stiekem dat er meer leerlingen het kwartier onder de knie krijgen.

Per dag maken de kinderen twee bladzijden. Ze krijgen telkens één minuut per blad (soms geef ik ook twee minuten). Na de twee (of vier) minuten worden de bladen verbeterd. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt het klassikaal doen (neemt soms behoorlijk wat tijd in beslag) of je kunt de boekjes onderling laten wisselen. Dan moeten de kinderen jouw taak even overnemen. Meestal vinden ze dat wel leuk. Door de verbeteraar zijn of haar klasnummer op de bundel te laten schrijven, weet je ook meteen wie welk werkje heeft nagekeken. Dat kan handig zijn als er wat 'broekvegers' tussen zitten.

In het begin van het jaar werk ik met dezelfde bundels voor iedereen. Na verloop van tijd differentieer ik: naar inhoud, maar ook naar hoeveelheid. Op somprint kun je immers kiezen hoeveel oefeningen er op een blad komen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om de kinderen te blijven uitdagen. Het heeft geen zin om blijvend tot 10 te oefenen als de kinderen dat al lang onder de knie hebben. 

Wil je tot in detail lezen hoe ik met temporekenen tewerk ga? Of heb je een naslagwerk nodig? Bekijk dan zeker eens mijn draaiboek.

Op een lijst hou ik bij welke bundels ik per jaar geef. Ik maakte een document waar je makkelijk alles kunt aanvullen. Ook zin om dit te gebruiken? Klik dan hieronder.

Alle punten worden ook bijgehouden. Op die manier heb ik een goed overzicht van wie wat al kan. Ik werk met een duidelijke code. Die kun je zien op volgend document.

Sjabloon foutenanalyses temporekenen

Na een week gaat de bundel mee naar huis. Op die manier kunnen de ouders hun kinderen ook goed opvolgen, indien ze dat wensen. Om wat extra uitleg te geven, maakte ik voor hen ook een brief. 

Wil je deze brief graag integraal gebruiken? Dan kan dat!

Brief temporekenen - voor de ouders


Ik wens jullie een heel fijne werkweek toe!

maandag 12 oktober 2020

Een leuk lied voor de Sint!

Bij ons hier in de buurt en dus ook op school vieren we Sint-Maarten. De klas krijgt - in ruil voor een liedje en/of een dansje - een bezoekje en een pakje. In de aanloop naar deze heuglijke dag leer ik het lied 'Linkerbeen rechterbeen' aan. 


Hoe ik dit doe zie je op mijn lesfiche, mét ZILL-doelen ;). 

Veel plezier ermee!

dinsdag 6 oktober 2020

Leesfiches van Start tot Plus

Ik begon er ooit al eens aan om mijn leesfiches hier te delen, maar zoals zo vaak begon ik eraan, maar raakte ik halverwege de weg even kwijt ;). Vandaar mijn postje vandaag!

De voorbije week moesten wij weer het leesniveau van onze kinderen testen. Ik heb altijd wel wat problemen met van die algemene toetsen (voor heel Vlaanderen en soms ook Nederland), vooral omdat we altijd maar moeten differentiëren en bij deze toetsen dan niet. Oké, er moet ergens een lijn getrokken worden, maar bepaalde toetsen zijn voor enkele leerlingen gewoon niet haalbaar. Toch worden we verplicht om ze af te nemen. Dat vind ik niet altijd fijn. Mijn kinderen in de klas trouwens ook niet ;).

Dit gezegd zijnde wil ik vandaag even vertellen hoe ik aan de slag ga met de resultaten van de nieuwe AVI-testen. Heb je daar geen oren naar, scrol dan meteen door naar beneden. Daar zal je lezen waar en hoe je de leesfiches kan bekomen. Het zijn er meer dan honderd!

Binnen de nieuwe leestoetsen krijgen de leerlingen een niveau toegewezen. Dit kan gaan van 'Start' tot 'Plus'. M3 staat voor midden eerste leerjaar, E3 voor einde eerste leerjaar, M4 voor midden 2de leerjaar enz. M staat altijd voor midden, E altijd voor eind. Trek gewoon twee van het cijfer af en je bekomt het leerjaar. Deze codes komen immers uit Nederland en daar is groep 3 het eerste leerjaar, groep 4 het tweede leerjaar,...



Zoals sommigen onder jullie weten, sta ik al een aantal jaren in het tweede leerjaar. Het is dus de bedoeling dat mijn leerlingen nu ongeveer op E3-M4 uitkomen. In de ideale wereld zou dat ook zo zijn. Maar zoals jullie al kunnen raden... in de realiteit is het vaak helemaal anders. Zeker nu kinderen het voorbije jaar maanden thuis zaten... Er zijn er dus heel wat die wat extra inoefening en begeleiding nodig hebben.

Daarom ging ik een paar weken terug al aan de slag. Oké, we deden dat al op vele manieren (waarover later zeker ook nog meer), maar ik zou hen graag nog wat extra willen begeleiden. Een aantal jaren terug maakte ik goeie leesfiches per niveau, maar die vlogen aan de kant en ze werden eigenlijk niet meer in mijn klaspraktijk ingezet. Omdat ik er toen echt veel tijd in stak en ze zeker hun meerwaarde hebben, gebruik ik ze sinds vorig schooljaar weer.

Ze zien er als volgt uit...





Ik heb een oplijsting gemaakt van al mijn leerlingen en gekeken waar de noden het hoogst zijn. Omdat we op andere momenten al met heterogene groepen werken, opteer ik voor dit onderdeeltje van lezen (extra ondersteuning) voor kleine homogene groepen. De fiches werden op gekleurd papier gekopieerd (ik heb vaste kleuren voor elk AVI-niveau - zie tabel hierboven) en gelamineerd. Die kan ik dan blijven inzetten. Daarnaast plakte ik op een kopie van de leesblaadjes ook overal leesmannetjes. Op die bladen noteer ik terwijl de kinderen lezen. Waarom die leesmannetjes? Omdat de bladen later meegaan in de leesmap (waarover later zeker nog meer). De ouders zien dan ook waar er aan gewerkt wordt en op welk niveau hun kind leest. Ik startte dit jaar bij de meeste kinderen met AVI Start, eentje mag al een niveau hoger oefenen omdat ze echt te makkelijk zijn en mijn beste lezer begon bij de individuele leesbeurten meteen bij M4.

Wil je zelf ook graag aan de slag met de fiches? Dan kan dat! Hieronder kun AVI Start en AVI M3 downloaden, zowel met als zonder leesmannetjes. Vroeger zette ik het niveau onderaan de pagina, maar soms werd daar wat lacherig over gedaan, bij de kinderen onderling. Dat wil ik zeker vermijden. Al zijn er altijd wel een paar slimmeriken die snel beseffen dat een welbepaald kleur veel makkelijker is dan een ander.

Sommigen onder jullie zullen de fiches misschien herkennen, ik postte ze hier al een aantal keer. Maar ik paste ze hier en daar wat aan, haalde de typfouten eruit, liet het niveau dus verdwijnen en maakte er nu dus ook met leesmannetjes.


Wil je de andere meteen ook kunnen gebruiken? Dan kan dat! Stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat je e-mailadres hieronder achter in een reactie!

Nog een fijne dinsdag iedereen!

maandag 5 oktober 2020

Doelen en kaarten voor actua

Ik vertelde jullie hier en hier al over actualiteit in mijn klas. De eerste woensdag van het schooljaar stel ik de Stiltontas voor en daarna brengen we elke week het nieuws in de klas, zij het door de kinderen, door ikzelf (een combi van beide kan ook) of met het weekoverzicht van Karrewiet. Uiteraard is dit iets dat nergens in een handleiding neergeschreven staat, maar ik breng het elk jaar opnieuw met heel veel plezier en enthousiasme binnen in mijn lessen. Soms ervaar ik dat de reportages en vragen wel wat moeilijk zijn, maar de voorstelling van het nieuws en de quiz betekenen zoveel meer dan pure kennis. 

Oké, het is mij ook om de kennis te doen, maar het gaat evenzeer over aandachtig luisteren, op zoek gaan naar nieuws, nieuwsgierig zijn en kunnen samenwerken. Daarom zocht ik voor dit lesonderdeel naar verschillende doelen. Ik zet ze even op een rij... (voor het katholiek onderwijs in Vlaanderen).

  • SErv 2: De verscheidenheid van mensen als een rijkdom ervaren en deze benutten
  • SErv 3: Samenwerken met anderen en zo bijdragen aan het realiseren van een gemeenschappelijk doel
  • IKvk 4: Situaties die als moeilijk ervaren worden en frustraties ombuigen door te zoeken naar mogelijkheden om er bevrijdend mee om te gaan
  • IVzv 1: Keuzes willen, durven en kunnen maken door betekenis te geven aan die keuzes en daar de verantwoordelijkheid voor opnemen
  • IVoc 1: Nieuwsgierig zijn naar en bereidheid tonen om het nieuwe te ontdekken en erover te leren
  • OWru 6: Kaartbegrip, oriëntatie- en kaartvaardigheid ontwikkelen
Het onderste doel voeg ik toe aan mijn actualiteit omdat ik bepaalde landen uit Karrewiet of uit het nieuws van de leerling op een kaart laat situeren. Het is niet de bedoeling om de kinderen hierop te gaan evalueren, maar ik vind het goed dat ze al kennismaken met de kaart van België, Europa en de wereld. Op die manier beseffen ze dat wij eigenlijk maar een heel klein stukje van een veel groter geheel zijn. Ik hoop elk jaar opnieuw dat kinderen met deze opdracht al een basis leggen voor de latere jaren. Daar zullen immers heel wat landen en steden uit hun hoofd moeten leren. Als ik hen in een tweede leerjaar al op weg kan helpen dan ben ik daar heel blij mee. 

Ik gebruik hiervoor drie kaarten...

Eentje van België



Eentje van Europa





Eentje van de wereld



Ik maakte trouwens ook een voorblad voor de actuamap. Dat ziet er zo uit...


Wil je dit kaartje ook gebruiken? Klik dan hieronder...

Alles nog eens herlezen in een overzichtelijke lesfiche? Doelen, materiaal, werkvormen,...


Op de afbeelding zie je de lesfiche niet volledig, je kunt ze hieronder wel integraal bekijken.

zaterdag 3 oktober 2020

Maand-, seizoenkaarten en extra wandplaten

Nog zo'n werkje dat eigenlijk niet zo heel veel tijd in beslag neemt, maar het kwam er gewoon niet van. Woensdag toch eens werk van gemaakt! De maandkaartjes voor mijn klas zijn klaar! Uiteraard in mijn alom bekend klasthema 'Geronimo Stilton'.


Wil je ze ook graag inzetten in je klas? Of aanpassen aan je eigen klasthema?
Download ze dan hier!

Alleen die maandkaartjes vond ik onvoldoende. Ik werk al een hele tijd met dezelfde kalender in mijn klas en ik ben er best tevreden over, maar er zijn een aantal dingen die nog beter kunnen. Zoals het aanbrengen van de begrippen maand, jaar en seizoen. Daarom maakte ik hiervoor ook nog wat kaarten.



Wil je ook deze kaartjes kunnen inzetten? Klik dan hieronder.

Seizoenskaarten en andere extra kaarten voor de kalender

vrijdag 2 oktober 2020

Remediëringsbundel tot 20

Vorige zondag vertelde ik al welke bundels ik als extra werk inzet bij het rekenen tot 20. Heb je dit blogpostje gemist, kijk dan zeker even hier: Extra rekenbundels tot 20.

Ik gebruik echter bij sommige kinderen nog een vijfde boekje. Als de leerstof tot 10 nog niet voldoende gekend is, wordt het straks heel moeilijk om de moeilijkere oefening tot 20 en zeker die tot 100 onder de knie te krijgen. Daarom vind ik het heel belangrijk om met een aantal kinderen wat extra oefeningen te maken. Op het net kwam ik een heel uitgebreide bundel tegen om de splitsingen tot 10 en allerlei oefeningen tot 20 nog eens goed te herhalen. Ik voegde paginanummers toe, ik veranderde de titels wat (want ik hou niet van het woord 'brugoefening') en ik maakte een inhoudstafel.


Wil je de inhoudstafel gebruiken? Download hem dan hieronder.

Ik maak elke dag één blad met drie van mijn leerlingen (elk apart), ze krijgen het volgende blad altijd mee naar huis als extra huiswerk. Voorlopig werkt dit prima. Ik maak dit wel wanneer we met twee voor de klas staan! Als de kinderen (of ouders) zouden aangeven dat ze te veel werk hebben, dan zal ik dat wel moeten bekijken. Voorlopig is hun werk altijd gemaakt.

Interesse in de bundel? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.
Hij is niet van mijn hand, maar wel heel erg bruikbaar! Als ik de bron nog terugvind, zet ik hem er uiteraard bij! Ik wil niet zomaar weglopen met de pluimen van iemand anders. Dat is zeker mijn bedoeling niet.


donderdag 1 oktober 2020

Ken je juffenbabbels al?

Als je in het begin van je carrière verschillende interims doet, dan kom je heel wat onderwijsmensen tegen. Dat vermindert echter wanneer je een vast stekje op de werkvloer te pakken krijgt. Op bijscholingen worden er nog eens ideeën uitgewisseld en ook verse collega's brengen nieuwe ideeën mee, maar de laatste jaren schuim ik ook heel vaak het net af. Soms lijkt dat tijdverlies, andere keren stoot je op iets moois, leuks, bruikbaars en o zo interessant. 

Via Gietjes Corner wil ik eigenlijk al heel lang andere sites in de kijker zetten zodat jullie zoektocht net iets minder omslachtig en tijdrovend is. Vandaar mijn blogpost van vandaag. Ik leerde een hele tijd geleden Juffenbabbels kennen. De site bleef hangen en kruiste soms mijn pad. Er staan immers heel wat bruikbare materialen op! Juf Sandy schrijft vooral voor het derde leerjaar en maakt bijvoorbeeld ook een blaadje Dagelijkse Kost. Daarnaast zijn er nog heel wat materialen voor hoekenwerk, je klasorganisatie, rekenen,... te vinden. Dus lezers, meer dan de moeite waard!

Juffenbabbels en ik mailden wat over en weer en ik denk dat wij voor hetzelfde staan: delen van materiaal omdat we nu eenmaal ons steentje willen bijdragen. Voor de leerkrachten, maar ook voor alle kinderen. Want goed materiaal vraagt tijd, bijschaving en perfectie. En dat is ook waar Sandy voor staat. Kijk maar eens!

Juffenbabbels bestaat ook al van 2015 en ik weet hoe moeilijk het is om naast een klaspraktijk ook nog eens materiaal te ontwikkelen en dit dan uit overtuiging nog eens te delen met jullie. Het is dan ook fijn als het echt wel bij de leerkrachten en kinderen terecht komt, vandaar mijn blogpost van vandaag. Neem een kijkje op Juffenbabbels en maak maar wat reclame, Sandy verdient dat :).



woensdag 30 september 2020

Eerste Communie met muziek en misboekje

In september was ik op mijn blog weer een pak minder bedrijvig dan in augustus. Jammer vind ik dat want ik zat niet stil. Er is dus nog heel wat materiaal te delen, alleen vond ik de tijd niet meteen. Ik moest immers een Eerste Communie in elkaar zien te flansen. Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik dat nog deed. Mijn collega's van het eerste leerjaar bezorgden me het nodige materiaal, maar ik vond mijn draai niet echt bij de mis. Daarom ging ik op zoek naar andere mogelijkheden. Gelukkig vond ik nog het een en ander terug van mijn verleden in het eerste leerjaar. Om jullie die zoektocht te besparen, deel ik graag ook mijn materiaal hierrond.

Centrale thema van de mis werd: 'Jij hoort er ook bij!' (als een puzzelstuk in een veel groter geheel).

Als basis van mijn kerkversiering gebruikte ik een ingekleurd puzzelstuk

De kinderen gingen zelf aan de slag met een A4-formaat. 

Wil je dit puzzelstuk gebruiken? Klik dan hieronder.

Puzzelstuk


De puzzelstukken werden gekopieerd en op de stoel van het kind geplakt (met plasticfolie). Op die manier wisten ze meteen op welke stoel ze moesten gaan zitten. Dit zie je op de foto hierboven.

Voor de stoelversiering van de ouders vergrootte ik het ingekleurd puzzelstuk (naar A3). Er werden foto's gemaakt en die werden op het puzzelstuk bevestigd. Ik maakte de puzzelstukken dubbelzijdig (maar dan zonder foto). Met twee brochettestokken bleven de stukken goed zitten. Ik zorgde er wel voor dat de scherpe punt bedekt werden met plakband.



Alle teksten van de kinderen stonden in een boekje, maar werden ook op een puzzelstuk geplakt. Ik gebruikte daarvoor hetzelfde sjabloon als dat van het puzzelstuk aan de stoelen. Ik zette er alleen de titel van de misviering op. De tekst typte ik groter uit en plakte ik op de bladen. 

Zo zag het blad eruit... Aan de andere kant werd de tekst geplakt.
(Ik knipte deze stukken niet uit, ik gebruikte gewoon A4-bladen.)


Wil je ook dit blad gebruiken? Download het dan hieronder.

De kinderen kregen de teksten ook al op voorhand mee naar huis om nog wat te oefenen. We hadden immers niet zo veel tijd om deze mis voor te bereiden.

Wil je ook deze teksten graag inzetten? Klik dan op de link hieronder. Alleen de namen even veranderen en je kunt ermee aan de slag.

Aangezien we nog altijd met een aantal coronamaatregelen rekening moesten houden, werd er in kleinere groepjes gezongen en voorgelezen. De kinderen werden aan de hand van kleuren in groepen verdeeld: groen, blauw, rood en geel. Daarom stonden de leesteksten op gekleurde kaarten (de blauwe zie je hierboven) en had ik ook gelamineerde bladen in verschillende kleuren voor het zingen van de liedjes.



Wanneer ik het groene kaartje in de lucht stak, moest de groene groep het liedje 'Sorry' zingen. Wanneer ik de rode kaart in de lucht stak, was het 'Wiebediebie wiebedieba' die door de boxen klonk. Daarnaast was er nog een blauw (Kom uit die boom) en een geel lied (Voor de mensen die goed zorgen). Het laatste liedje werd door de vier groepen gezongen (elk een deel). Dan stak ik telkens gewoon een kleurtje in de lucht. Kinderen gingen staan, zongen, gingen zitten en dan volgde de volgende groep.

Wil je graag ook de muziek voor deze misviering? 
Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Om te weten welke kinderen er moesten voorlezen of iets moesten uitbeelden, gebruikte ik kaarten met woorden of klasnummers. Door dit in de lucht te steken, wisten de kinderen meteen wie wat moest doen. Bij nummers was het gewoon voorlezen, bij woorden was het bijvoorbeeld het evangelie uitbeelden of het aanbrengen van de gaven.


Wil je dit sjabloon graag gebruiken? Kijk hieronder.


Er werd ook een misboekje gemaakt. Eentje waar ik stiekem wel wat trots op was. Al had ik het niet zonder de hulp van onze secretaresse gekund!! Vrienden zijn op zo'n momenten van goudwaarde ;).


                                  

Wil je het boekje ook graag eens inkijken of integraal gebruiken? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Hieronder nog enkele sfeerbeelden. Ik maakte ook nog grote kartonnen puzzelstukken om de lege plekken in de kerk wat op te vullen. Ze werden in houten blokken gezet. Op die manier werd alles nog wat kleurrijker en beleefden de ouders en kinderen alsnog een fijn feest.











dinsdag 29 september 2020

Stiltontas en actualiteit

Wie mijn blogje al een tijd volgt, weet dat ik een Stiltontas in mijn klas heb. Dit is meteen ook mijn aanleiding om op zoek te gaan naar nieuws. Geronimo heeft immers zijn eigen krant, de 'Wakkere Muis'. Met de tas kunnen kinderen zelf nieuws verzamelen, maar dit is niet verplicht. Aan de hand van een brief leg ik de ouders uit wat ze kunnen en vooral mogen doen. Niets moet. 

De tas ziet er als volgt uit...


Wil je de brief eens zien of gebruiken? Dan kan dat!

De tas zit vol leuke Stiltonspullen: een poppenhuis, een sprookjesboek, een puzzel, een kookboek, een luisterboek, een knutselboek, een 'gewoon' leesboek,... 





Ik kocht ook een kleur- en spelletjesboek en voorzag een map met kopieën en een pennenzak met allerlei spullen. Op die manier kunnen de kinderen zelfstandig aan de slag. In de map hangt een briefje zodat ze weten dat de blaadjes thuis mogen blijven, maar ze kunnen ze ook gewoon terug meebrengen naar school. 




Wil je ook dit briefje zien? Download het dan hieronder.
Of wil je de blaadjes ook graag inzetten? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

In de tas zit ook een actuaschrift. Dit schrift is bedoeld om de kinderen op zoek te laten gaan naar leuke nieuwtjes. Vorig jaar (in het eerste leerjaar) deden ze dat aan de hand van Hup en toen vertelden ze vooral over de avonturen die ze samen beleefden, maar nu wil ik het wat verder opentrekken. Kinderen kunnen vertellen wat ze thuis met de tas allemaal deden, maar ze kunnen ook op zoek gaan naar nieuws in hun straat, buurt, dorp of zelfs in de wereld. In het schrift worden foto's en/of artikels geplakt. Als er mensen zijn die de mogelijkheid niet hebben om iets af te drukken, dan staat mijn e-mailadres in de brief vermeld zodat ik als leerkracht kan bijspringen waar nodig.

Het schrift ziet er als volgt uit... (al is het dit jaar een blauw exemplaar)



Wil je de voorbladen graag gebruiken? Dan kan dit uiteraard ook.
Op de achterflap plak ik een omslag en daar bewaar ik dan de brief 'Reporter van de week:_____'. Op die manier weet iedereen van wie welk nieuws komt.

Wil je weten hoe ik deze tas voorstel en welke doelen ik eraan koppel? Dan maakte ik een uitgebreide lesfiche voor jullie! Je kunt ze hieronder downloaden.

maandag 28 september 2020

Voorblad huiswerkbundel en huiswerkjes september

De huiswerkmapjes puilen vaak uit en wegen te veel voor de kinderen. Daarom haal ik de blaadjes soms uit de mapjes. Vroeger was het idee om dat elke maand te doen, ik zou al blij zijn als het me een paar keer per jaar lukt. Zomaar meegeven naar huis is geen optie, dus maakte ik weer een voorblad. Op die manier niet ik alles vast in een boekje en kun je weer met een leeg mapje beginnen. 

Interesse in het voorblad? Het kan makkelijk aangepast worden aan jouw klasthema!

Voorblad huiswerkbundel


Maar misschien zijn jullie eerder op zoek naar nieuwe/vernieuwde huiswerkblaadjes. Ik maak er geregeld wel eens. Ik postte er hier al twee een paar weken terug, maar intussen zijn er nog een aantal bijgekomen. Onder andere deze van vandaag. Een huiswerk rond de klok en temperatuur. Ik baseerde mijn huiswerk op blaadjes van Klascement.


Wil je dit huiswerkje graag downloaden? Dan kan dat! Klik hieronder op de link.


Benieuwd naar de andere huiswerkjes van de maand september? Dan heb ik er een paar in de aanbieding. Stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com en ik stuur ze zo snel mogelijk naar je toe!

zondag 27 september 2020

Extra rekenbundels tot 20

De afgelopen weken was ik nogal druk bezig met het verzamelen van extra werk voor rekenen. Zoals bij iedereen zit er ook in mijn klas een heel gevarieerd publiek. Het ene kind verslindt oefeningen, het andere begint nauwelijks of moet gestimuleerd en van heel kortbij begeleid worden. Met een groep van 28 is dat niet altijd evident. Vandaar dat ik graag extra werk heb klaarliggen. Dit keer in de vorm van werkboekjes, maar in mijn stoutste dromen zou dit ook op een andere manier moeten kunnen. Zo wil ik een box met leerrijke spelletjes uitwerken en zou de computer ook nog vaker ingeschakeld moeten worden. Later daarover wellicht veel meer. 

Vandaag wil ik het  over mijn vier extra boekjes voor rekenen hebben. Pas op: ik maakte ze dit keer niet zelf. Ik verzamelde wat werk en deed er mijn ding mee. Alles handelt over de bewerkingen tot 20. Uiteraard volgen er later op het jaar nog boekjes tot 100. De andere onderdelen van rekenen zou ik eerder in die box met spelletjes willen oefenen (meetkunde, metend rekenen,...). Wanneer ik daar tijd voor zal hebben, weet ik niet :). Aan de hand van pictogrammen op mijn keuzemuur weten de kinderen wanneer ze in welk boekje mogen werken. Handig vind ik dat. 

Interesse in de bundels? Laat dan een reactie hieronder achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Hieronder deel ik de pictogrammen voor mijn keuzemuur. Gewoon ophangen en kinderen weten wat hen te doen staat!



In deze bundel komen er nog geen brugoefeningen voor. Ook al noem ik ze al een tijdje niet meer zo...

Pictogram keuzemuur - rekenen tot 20 (oefeningen met splitsingen)
Ik wil het geen brugoefeningen meer noemen omdat ik merk dat er spontaan paniek in mijn klas uitbreekt. Terwijl de kinderen dit soms beter onder de knie hebben dan dat ze zelf doorhebben. Een lange weg laat ik hen ook niet meer uitschrijven (zo met haakjes) omdat ook dit eigenlijk niet bevorderlijk werkt. Het is niet dat ze er meer inzicht door krijgen. Integendeel. Ik spreek van een omwegje. Stel dat je 9 + 7 hebt staan, dan schrijf je de splitsing 1 en 6 onder de 7. In plaats van de weg rechtdoor te nemen (9+7), neem je een omweg (9 + 1 + 6).


Dit boekje werd aangekocht, maar ik plakte ze om genummerde bladzijden. Werkt voor mij makkelijker.


Nog een fijne zondag!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...