woensdag 13 december 2017

Ralfiteksten blijven maar komen :)

Hier ben ik alweer met tien nieuwe ralfiteksten! Jullie weten intussen hoe ze eruit zien. Ieder document bestaat uit twee bladzijden. Meestal kan de tekst op één blad, maar soms loopt hij nog door op het tweede blad. Elke tekst is voorzien van leesmannetjes zodat er netjes bijgehouden kan worden hoeveel keer de tekst werd gelezen.


De nieuwe teksten voor vandaag gaan over de volgende onderwerpen...

dinsdag 12 december 2017

Tafelboekje voor de tafel van 4

Onder het tabblad rekenen vind je al een aantal tafelboekjes. Ik maakte er al eentje voor de tafel van 1, 2, 10 en 5 en nu is ook het boekje voor de tafel van 4 klaar! Wil je het ook inzetten in je klas? Dan kan dit vanaf vandaag. Klik op de link onder de afbeeldingen en download snel!







vrijdag 8 december 2017

Tien nieuwe teksten voor ralfi!

Vorige zondag deelde ik nieuwe teksten voor ralfilezen en ik vertelde er toen ook bij dat ik nog heel wat meer teksten had. Daarom deel ik er vandaag terug tien!! Hieronder download je ze gratis en voor niks.




Veel plezier ermee!

maandag 4 december 2017

Hier is er weer een tafelboekje!

Mijn lessen rond de tafels bouw ik op rond een tafelboekje en daar vertelde ik jullie eerder al iets over. Deze blogpostjes gemist? Dan kun je ze hieronder nog eens opnieuw bekijken!


Na de tafel van 1, 2 en 10 komt de tafel van 5 aan de beurt. Daar heb ik nu ook een boekje voor gemaakt. De blaadjes maakte ik deels zelf, maar ik liet me ook inspireren door juf Anke en juf Milou!


Wil je dit boekje vol met oefeningen ook graag gebruiken? Klik dan snel hieronder!

zondag 3 december 2017

Nieuwe maand, ralfimaand!

Zoals ik hier al eerder uitlegde, doe ik in de maand december terug aan ralfilezen. Ik schreef al heel wat over deze leesvorm, maar misschien miste je een aflevering. Daarom zet ik ze nog even op een rij voor jou!



Korte uitleg en tien teksten: de kruisspin, de mier, dolfijnen, Halloween, herfst, het moderne circus, illustrator, kickboksen, stuntman en trucjes in de supermarkt


Nieuwe lading ralfiteksten: alles valt even snel, capoeira, betalen voor plastic tasjes, drones, gewervelde dieren, het menselijk lichaam, langpootmuggen, Mount Everest, piloot en vuurwerk

Nieuwe lading teksten voor ralfilezen: Bengaalse tijger, chimpansee, cobra's, de bruine rat, games, giraf, het leven van een kikker, leeuw (1), leeuw (2) en verjaardag in de dierentuin

Ik schreef dit weekend weer een nieuwe lading teksten en ik maakte ook tussenbladen voor mijn map. Zo kan ik alle teksten per thema steken. Ik deel niet meteen alle teksten, anders zie je misschien door de bomen het bos niet meer ;). Maar je hebt ze zeker nog tegoed!

De tussenbladen zien er als volgt uit...




En de nieuwe teksten gaan over de volgende onderwerpen...


Nog een fijne zondagavond toegewenst!

donderdag 23 november 2017

Nieuwe werkblaadjes voor de onthoudwoorden

Een hele tijd terug begon ik ook met het maken van blaadjes voor het inoefenen van de onthoudwoorden. Nog een project dat nog lang niet afgewerkt is... Dus vanavond vatte ik de koe bij de horens en maakte ik nieuwe blaadjes. Dit keer voor thema 3.

Ze zien er als volgt uit...



Ik maakte vroeger ook al thema 1 en algemene blaadjes en meer daarover vind je onder de volgende link.

Hoe ik de blaadjes maak? Daar schreef ik een hele tijd terug ook al iets over? Kijk hieronder en ontdek twee handige sites!

Of ik de blaadjes van thema 2 ooit deelde, dat weet ik niet, maar je krijgt ze er vandaag ook gratis bij!


dinsdag 21 november 2017

(Voorlopig) laatste aflevering over mijn beloningssysteem

Een hele tijd terug vertelde ik al eens over mijn klassikaal beloningssysteem. Dat gebruik ik tegelijk met het duimensysteem waar ik het de afgelopen weken al vaak over had.

De basis voor dit systeem zijn de volgende drie letters: SST. Dat ideetje zag ik ergens op Pinterest voorbij komen.


Ik maakte drie letters, maar plakte er duimen in. 
Wil je ook deze letters gebruiken? Klik dan snel op onderstaande link.


Alle drie de letters hangen elke morgen aan het bord. Van het moment dat het te rumoerig wordt, verdwijnt er een letter. Een letter kan uiteraard ook terug geplaatst worden als de leerlingen opnieuw hun best doen. Zijn alle letters weg, dan krijgen de kinderen een extra huistaakje. Tot nu toe gebeurde dat eigenlijk heel erg zelden. Blijven alle drie de letters hangen, dan verdienen de kinderen een grote (klassikale) groene duim.


Wil je deze grote, groene duimen gebruiken, klik dan hieronder.

De duimen verzamelde ik zoals gewoonlijk weer in een bijpassende doos.



Wil je deze doos ook graag voorzien van een label? Klik dan op de volgende link.

De kinderen zijn met zestien in de klas en ik tekende dan ook 16 hokjes op het bord. Je beslist hier natuurlijk zelf hoeveel grote duimen de kinderen moeten verdienen voor ze een beloning krijgen.
Ik vulde een grote glazen bokaal met verschillende verrassingen. Die werden vooraf met de klas doorgenomen. Zo hadden ze ook nog de kans om zelf een verrassing te verzinnen. Deze werden dan ook nog toegevoegd aan de bokaal.


De klassikale verrassingen typte ik allemaal uit, overliep ik dus met de kinderen, knipte ze los en stopte ze in een doorzichtig doosje. Deze potjes stopte ik allemaal samen in bovenstaande bokaal.


Dit jaar werden volgende verrassingen er nog aan toegevoegd: een halfuurtje spelen met speelgoed die we van thuis meebrengen en een kwartier extra speeltijd.

Uiteraard zijn er hier nog heel wat andere mogelijkheden en kunnen de verrassingen wat aangepast worden aan de leeftijd van je klasgroep. Wil je toch aan de slag met bovenstaande verrassingen? Dan kun je deze uiteraard ook downloaden! Klassikale beloningen

Ik wens jullie nog een hele fijne woensdagnamiddag!

maandag 20 november 2017

Tafelboekje nummer 3

Ik vertelde jullie eerder al dat ik van elke tafel een boekje wil maken en dat is nu mijn prioriteit voor de komende weken. Niet dat ik ze allemaal meteen nodig heb, maar ik wil de komende tijd echt project per project afwerken. Anders wordt het wat te hectisch. Zowel in mijn hoofd als op mijn bureau ;). Daarom deel ik vandaag tafelboekje 3. Let hierbij wel op: het gaat niet om de tafel van 3, maar wel om die van 10!

Zoals ik eerder al zei, maak ik het materiaal niet volledig zelf. Ik baseer me op blaadjes van Juf Anke en Juf Milou.

De eerste blaadjes van het boekje zien er als volgt uit...


Wil je het boekje ook graag gebruiken? Klik dan hieronder op de link.

Eerder deelde ik ook al het boekje van 1 en 2. Die zien er geheel gelijklopend uit!


Wil je het boekje van de tafel van 1 en/of 2 ook gebruiken? Kijk dan hieronder!


zondag 19 november 2017

Gericht zoeken naar tafelblaadjes

Wellicht misten een aantal mensen mijn bericht van gisteren want het kwam wat laat op de avond. Daarom wil ik mijn blaadjes vandaag nog eens in the picture zetten. Maar niet zomaar, zonder iets nieuws natuurlijk. Voor wie gerichter op zoek wil gaan naar een werkblad rond de maal- en deeltafels, dan kan het volgende wel handig zijn.


Dit is de inhoudstafel van alle blaadjes die ik gisteren en een tijd terug met jullie deelde. 
Ik druk alles af op A5 zodat de kinderen deze blaadjes in hun tafelschrift kunnen plakken.

Met de eerste serie oefen je enkel de maaltafels...



en met de nieuwe van gisteren maal- en deeltafels!



Wil je graag bovenstaande documenten gebruiken? Kijk dan snel hieronder.



zaterdag 18 november 2017

Nu ook blaadjes voor de deeltafels!

De afgelopen weken sprak ik hier al vaak over mijn tafelschrift. Het komt erop neer dat kinderen een mapje meekrijgen naar huis zodat ze ook daar hun tafels wat verder kunnen inoefenen. In dat mapje zit een schrift en twee omslagen.

Wil je meer weten over dat tafelmapje? Kijk dan zeker eens naar het volgende blogpostje:



Via de link hierboven en mijn tabblad rekenen vind je al heel wat materiaal voor dit mapje: voorblaadjes voor het schrift en de omslagen, flitskaartjes voor de kinderen,... 
Vroeger diende het schrift alleen maar om oefeningen in te noteren. Omdat kinderen hierbij volledig zelfstandig aan het werk moesten, lukte dat bij velen niet zo erg goed. Daarom maakte ik sinds vorig jaar een aantal blaadjes. Toen had ik er al voor elke maal- en deeltafel afzonderlijk.

Die zien er als volgt uit...


Wil je deze blaadjes graag gebruiken? Download ze dan hieronder.

Ik deelde hier een tijdje terug ook al heel wat blaadjes voor de maaltafels.


Ook deze kun je makkelijk donwloaden...

Maar nu maakte ik dus ook blaadjes voor de deeltafels. Aan de hand van de volgende bladen kunnen kinderen heel snel, heel veel oefeningen herhalen.
Dit is in mijn klas helemaal niet verplicht. Kinderen krijgen ze mee, maar hoeven ze niet te maken. Tenzij ik echt merk dat een tafel echt nog niet gekend is. Dan kan ik daar wel eens een uitzondering op maken.

De blaadjes zien er als volgt uit...


Deze zijn dus vers van de pers en kun je hieronder gratis downloaden! Heel veel plezier ermee!

Ik wens iedereen nog een heel fijne zondag!

woensdag 15 november 2017

Een nieuwe klas met een nieuwe kapstok

Vorige zomer moest ik opnieuw een klas inrichten. Drie jaar geleden deed ik dat al eens, maar het leerlingenaantal van onze school blijft stijgen, waardoor ik in juli mijn klas moest verlaten en opnieuw een eigen stekje moest zien in te richten. Ik kreeg daarvoor een container ter beschikking. Het was de bedoeling om het inrichtingsproces hier met jullie te delen, maar dat is er jammer genoeg nog niet van gekomen. Misschien doe ik het later wel nog eens... als ik even ergens een potje tijd vind ;).

Mijn nieuwe klas zag er in juli als volgt uit...


En tegen eind augutus zag hij er zo uit...



Het hoe en wat doe ik - zoals ik eerder al zei - misschien nog eens uit te doeken.


De nieuwe klas bezorgde me wel wat kopzorgen. Wij hadden op onze school nog nooit eerder containers en ik ging dan ook overal op zoek naar tips om deze ruimte zo praktisch (en gezellig) mogelijk in te richten. Er moest daarbij ook een bord en kapstok besteld worden. Iets wat ik ook nog nooit deed omdat deze materialen in mijn vorige klassen altijd automatisch al voorzien waren. In juli werd de bestelling doorgegeven, maar ik moest wachten tot de herfstvakantie vooraleer ze geleverd werden (vandaar nu mijn postje). Een paar maanden zonder bord, het was niet evident. En jassen aan de stoelen, die bleven ook niet altijd op hun plaats hangen! Dus wat ben ik blij met mijn bord én kapstok (jammer, nog geen foto van genomen :)). Al moest er nu weer wat nieuw materiaal voorzien worden. Vroeger hingen mijn kapstokken verder uit elkaar en toen gebruikte ik de volgende kapstokkaartjes. Uiteraard weer geheel in Geronimostijl :).


Wil je deze kaartjes ook graag gebruiken en aanpassen aan jouw klas? Dan kan dat! Klik op onderstaande link.

Maar mijn nieuwe kapstok vroeg dus om nieuwe kaartjes en ik maakte deze...


Wil je deze ook graag in jouw klas zien? Dan hoef je ze enkel af te drukken, uit te knippen en te lamineren. 


Heel veel plezier ermee en tot morgen!

dinsdag 14 november 2017

Tafelboekje nummer 2!

Vorige donderdag showde ik mijn boekje voor de tafel van 1. Ik vertelde er dan ook meteen bij dat ik niet alles zelf maakte. Ik maak gebruik van de blaadjes van juf Anke en juf Milou en ik kreeg deze keer ook hulp van mijn parallelcollega. Waarvoor dank, Floris! Daarom kan ik vandaag al tafelboekje nummer 2 met jullie delen!


Er zijn in totaal 10 blaadjes en die kun je allemaal hieronder downloaden!

maandag 13 november 2017

Oepskaarten voor mijn duimensysteem

Eind vorige maand vertelde ik jullie hier en hier wat meer over mijn beloningssysteem. Toen deed ik alles uit de doeken over mijn groene en rode duimen, mijn groene en rode bonnen en mijn verrassingen voor de kinderen die drie groene bonnen hebben verdiend. Ik zei er toen ook bij dat er ook een sanctie volgt wanneer iemand drie rode duimen verzamelt.

Wil je het materiaal graag downloaden, klik dan zeker op de linkjes (hier en hier) hierboven!

Hieronder zie je nog een aantal foto's...






Ik weet dat niet iedereen akkoord gaat met het uitdelen van straffen en er is ook discussie over het inzetten van bepaalde leerstof als straf, maar ik heb toch strafwerkjes in die richting gemaakt. Het zou kunnen dat ik ze later nog aanpas als ik er niet tevreden over ben, maar voorlopig wil ik het wel op deze manier aanpakken.

Als kinderen iets fout doen, ga ik daarover in gesprek. Het moet duidelijk zijn waarom ik bepaald gedrag niet apprecieer of gewoonweg niet kan toelaten. Ik deel betrekkelijk weinig rode duimen uit, maar ik wil ze wel achter de hand houden. In een tweede leerjaar werkt dat echt. Zwijgen in de rij, anders... Ja, dat is dreigen en volgens sommigen pedagogisch misschien niet verantwoord, maar het werkt wel.

Drie rode duimen dan is er een OEPS-kaart. Die zien er als volgt uit...



De kinderen trekken bij mij drie kaartjes en dan kies ik zelf een gepaste straf. Bij de groene bonnen en de verrassingen kiezen de kinderen zelf, maar hier vind ik het handiger als ik er eentje uitpik.

Wil je deze OEPSkaarten ook graag gebruiken? Klik dan hieronder op de link.

Voor de strafwerkjes heb je nog verschillende bijlagen nodig. Uiteraard krijg je ook deze cadeau!

Een blad om de onthoudwoorden extra te oefenen...




Een blad om de tafels extra te oefenen...





Pluimen om complimenten op te schrijven...






En morgen post ik de uitslag van de GIVEAWAY! Wil je nog meedoen om mijn oude bravobonnen en oepskaarten (in het thema Leendert Jan Vis) in de wacht te slepen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Je hebt nog tijd tot middernacht :). Veel succes!

zondag 12 november 2017

Dagelijkse kost voor morgen

Elke dag een nieuw blaadje maken, het lukt mij ook niet altijd. Maar ik heb geleerd om daar wat rustiger mee om te gaan. Lukt het? Oké! Is het niet klaar? Even rustig ademhalen en er in het weekend weer volop tegenaan gaan :).

Ik vertelde jullie eerder al hoe ik mijn dag sinds dit schooljaar start. Ik begin dus zo vaak mogelijk met Dagelijkse Kost. Miste je de algemene uitleg? Dan kun je hier terecht!

Vorig weekend deelde ik het blaadje voor vorige maandag, ik doe nu hetzelfde voor morgen.


Wil je dit ook graag gebruiken? Kijk dan hieronder.

Ben je nog op zoek naar andere blaadjes? Klik dan op de linkjes hierboven of voor die van deze week hieronder.

vrijdag 10 november 2017

Nieuwe blaadjes voor de tafels

Ik had het de laatste week al een paar keer over de tafels en ik maakte nu nog een reeks blaadjes. Eerst krijgen de kinderen van mij een blad per tafel, maar omdat sommige kinderen echt wel graag veel werk verzetten, werkte ik nog een nieuwe reeks uit. Die voor de maaltafels zijn nu af. Ik deel ze met heel veel plezier. Ze zien er als volgt uit...


Er zijn er in totaal 18.
Je kunt ze hieronder meteen downloaden!

donderdag 9 november 2017

Tafelboekje nummer 1

Zoals jullie wel weten, probeer ik zoveel mogelijk zelf uit te werken. Zo had ik al heel lang plannen om de lessen rond de tafels volledig zelf in elkaar te boksen. Het is de bedoeling om dan ook uitgeschreven lessen hier te posten, maar zo ver zijn we nog (lang) niet. Ik ben al blij dat het eerste tafelboekje klaar is! In het rekenboek waar wij tot voor kort mee werkten, stond er eigenlijk per tafel maar één werkblad. Die tafel werd dan hier en daar wel nog eens sporadisch herhaald, maar dat vind ik eerlijk gezegd veel te weinig. Daarom ging ik zelf aan de slag en maakte ik om te beginnen een boekje voor de tafel van 1.

Voor de herfstvakantie kregen de kinderen al de introductie rond maal (waarover later meer) en nu worden de tafels één voor één aangeleerd, te beginnen met de tafel van 1. Het boekje bestaat uit 10 blaadjes, maar ik maakte NIET alles zelf. Ik wil dan ook Juf Anke en juf Milou bedanken voor de handige werkblaadjes! Hopelijk vinden jullie het niet erg dat ik uit jullie ideeën putte.

De leerkrachten die hun sites nog niet kenden, ze zijn zeker de moeite waard!

Mijn tafelboekje ziet er als volgt uit. Dit zijn de eerste drie blaadjes.
Als voorstelling van de tafel van 1, neem ik een los blokje. Die gebruiken wij ook vaak in de andere rekenlessen.


Het is de bedoeling om elk boekje op dezelfde manier op te bouwen. Op die manier leren de kinderen heel wat rond x en krijgen ze volgens mij ook meer inzicht.
Uiteraard is het ook de bedoeling om de tafels daarna verder in te oefenen met allerlei spelletjes!

Wanneer we aan een nieuwe tafel beginnen, krijgen de kinderen het boekje mee naar huis. Zo zitten er niet te veel bundels in hun bank en kunnen ze thuis ook nog wat verder oefenen. Wanneer het boekje helemaal gemaakt is, kunnen ze ook een groene duim verdienen. Ik verzeker je, ze gaan er voor :).

Wil je dit boekje ook graag gebruiken? Dan kan dat! Kijk snel hieronder.

woensdag 8 november 2017

Tafelmapje in het nieuw!

Vorige donderdag zei ik jullie al dat ik mijn tafelmapje in een nieuw jasje wilde steken. Ik zocht eigenlijk gewoon naar een meer passende Stiltonprent en die toonde ik toen ook al. Nu heb ik alle voorbladen aangepast en die wil ik graag met jullie delen.

Het tafelmapje bestaat uit een mapje, een schrift en twee omslagen. Als mapje gebruik ik een kartonnen A5-klepmap met elastieken. Het volgende blad plak ik er op.


Wil je dit voorblad ook gebruiken? Download hieronder.


Op het schrift plak ik het volgende blad...


Wil je dit voorblad gebruiken? Hieronder kun je het downloaden.


In de map zitten er ook twee omslagen. Een rode en een witte. In de witte zitten alle 'makkelijke' tafelkaartjes. De rode omslag gebruiken de kinderen voor hun moeilijkste tafels.


Ook dit voorblad kun je gebruiken. Kijk snel hieronder.


Hieronder download je het laatste voorblad.


Voor de tafelkaartjes gebruik ik mijn eigen flitskaarten. De handleiding voorziet er ook, maar daar staan geen oplossingen bij en op een bijscholing hoorde ik dat dit wel bevorderlijk is voor de beelddenkers. De flitskaarten print ik veel kleiner af door een aantal bladzijden op één blad af te drukken. 





Ik probeerde alles nog eens te scannen, maar ik ben niet zo tevreden met de kwaliteit. Het geeft je wel een beeld van hoe ik te werk ga.
Je kunt dus met onderstaande documenten aan de slag, maar bovenstaande zijn net iets beter van kwaliteit.



Veel plezier met het materiaal!

maandag 6 november 2017

Nieuwe lading teksten voor Ralfilezen

In het begin van de herfstvakantie had ik het op Gietjes Corner eindelijk nog eens over ralfilezen. Ik deed het de hele oktobermaand met mijn klasje en in december gaan we gewoon verder. Om nog wat meer keuze te hebben, schreef ik opnieuw een lading teksten. Er volgen er zeker nog, maar ik zal ze iedere keer per tien op het net gooien. Dan hoef ik niet te veel links in één blogpost te plaatsen.

De teksten zien er nog steeds hetzelfde uit...


De volgende onderwerpen vond je eerder al op Gietjes Corner: de kruisspin, mier, dolfijnen, Halloween, herfst, het moderne circus, illustrator, kickboksen, stuntman/stuntvrouw, trucjes in de supermarkt, alles valt even snel, betalen voor plastic tasjes, capoeira, dornes, gewervelde dieren, menselijk lichaam, langpootmuggen, Mount Everest, piloot en vuurwerk.

Wil je deze teksten nog downloaden? Kijk dan zeker eens op het tabblad 'lezen'.

Hieronder vind je tien nieuwe teksten!

zondag 5 november 2017

Voor iedere tafel een werkblad!

Een hele tijd en ook een paar dagen terug had ik het al eens over mijn tafelmapje. De bedoeling van dit mapje is dat de kinderen ook thuis hun tafels wat oefenen.


Vroeger liet ik hen dat alleen met kaartjes doen, maar ik merkte dat heel wat leerlingen het mapje amper bovenhaalden. Daarom bedacht ik een paar jaar geleden ook het tafelschrift. Op die manier kunnen de kinderen aan de slag door oefeningen op te schrijven, over te schrijven, op te lossen,...  Ook dit liep echter niet van een leien dakje.

Sommige kinderen hebben - in een tweede leerjaar - moeite om het heft in eigen handen te nemen en daarom dacht ik dat het wel handig zou zijn als ik wat blaadjes voor hen zou maken. Leerlingen zijn automatisch een pak gemotiveerder en werken onmiddellijk heel wat vaker in het schrift. (De meeste dan toch ... ;)).

Bij iedere tafel hoort een apart blad. Ik baseerde ze op blaadjes die ik ergens op het net vond. Moest iemand ze herkennen, dan plaats ik er onmiddellijk de bron bij! Die is nu namelijk verdwenen. Ik had die blaadjes al een hele tijd geleden opgeslagen en het lijkt me voorlopig onmogelijk te achterhalen van waar ze komen.

De blaadjes zien er als volgt uit...


Er is een afzonderlijk blad voor iedere maal- én deeltafel!

Wil je ze graag inzetten in je klas? Klik dan hieronder!
Werkblaadjes per tafel


Nadat ik een tafel heb aangebracht, krijgen de kinderen flitskaartjes mee naar huis en wordt er ook en blad in hun schrift geplakt. Maken ze vijf blaadjes in hun schrift, dan verdienen ze ook weer een groene duim.

Er is nog heel wat meer op komst voor dit schrift (en uiteraard is dat materiaal ook anders inzetbaar) dus hou Gietjes Corner deze week zeker in de gaten!  Ik maakte nog een serie blaadjes rond de maaltafels waar sommige tafels samen worden ingeoefend, de voorbladen voor de omslagen zijn vernieuwd en ook de flitskaarten deel ik hier nog eens met heel veel plezier.

Tot morgen en nog een fijne zondag gewenst!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...