woensdag 22 juni 2016

Bijna vakantie!

Straks gaan we de laatste week van het schooljaar 2015-2016 in. Dat voelt een beetje vreemd. Want weet je nog toen we 10 maanden terug voor de eerste keer de klas binnen kwamen? Het lijkt alsof het gisteren was. De jaren vliegen en voor je het weet staat de deur naar het volgende jaar al terug open. Voor we straks nieuwe leerlingen ontvangen, willen we uiteraard afscheid nemen van de kindjes van dit jaar. Onze kindjes, als ik het even zo mag noemen. We hebben immers heel wat samen beleefd en je mag het zeker zijn: ik ga ze missen! Daarom kan het nooit kwaad om even stil te staan, maar uiteraard kunnen we ook samen uitkijken naar de langverwachte grote vakantie!


Vakantie

Lieve God,
morgen begint de vakantie.
We zullen onze klasgenootjes en de juf
een tijdje niet zien.
We hoeven geen moeilijke sommen te maken
en geen teksten te lezen waar we geen zin in hebben.
We zullen veel tijd hebben om te spelen.
Vervelen hoeven we ons niet:
we willen nieuwe dingen ontdekken,
praten met mensen die we nog niet zo goed kenden,
op stap gaan in onbekende stukjes natuur,
een nieuwe sport aanleren of een hobby uitproberen.
Help ons om in al die heerlijke dagen
ook te denken aan elkaar en aan jou.

maandag 13 juni 2016

Drijven of zinken?

Ik vertelde jullie hier eerder wellicht al eens dat ik de thema's wero in het tweede leerjaar weinig aantrekkelijk vind. Een tijd geleden had ik het er nog over met mijn collega uit het derde kleuter. Zij heeft het in mei meestal over vlaggen en landen en kinderen pikken tijdens dit thema echt heel veel op. Ze vinden het ook meestal allemaal superboeiend. Eens de leerlingen dan weer in het lager komen, krijgen ze heel wat simpelere dingen voorgeschoteld als het verschil tussen groente en fruit, dieren met twee en vier poten,... De kinderen uit mijn klas weten die dingen meestal wel al en toch moeten we dit allemaal nog eens - tot vervelends toe - herhalen... Jammer vind ik dat, heel jammer. Daarom ben ik van plan om ook zelf lessen wero uit te gaan werken, maar dat zal niet voor meteen zijn. Te veel lopende zaken spoken nog op mijn bureau... :).

Toch zou ik volgende video rond drijven en zinken al eens willen delen met jullie. Ik vind hem behoorlijk interessant en hij is misschien nu al inzetbaar in jullie klaspraktijk.


Eerder deelde ik andere video's van Snap je, zowel rond rekenen als rond spelling. Neem zeker eens een kijkje onder het label 'Video'.

donderdag 9 juni 2016

Een gebed voor Vaderdag

Op de tweede zondag van juni vieren wij hier in België Vaderdag en net als voor Moederdag heb ik voor deze feestdag een gebed in mijn doos zitten. Tijd om deze nog even met jullie te delen.


Vaderdag

Vader God,
het is bijna Vaderdag, het feest van alle vaders.
Wij hebben allemaal een papa.
Onze papa houdt van ons,
gewoon omdat wij zijn kinderen zijn.
Hij zorgt voor ons
en wil graag dat we gelukkig zijn.
En ook al wonen sommige kinderen
niet meer bij hun papa,
toch blijft die van hen houden.
Op Vaderdag zeggen we dankjewel tegen onze papa,
en ook tegen jou, lieve Goed.
Want jij bent ook een soort papa:
de Vader van alle mensen!

zaterdag 4 juni 2016

Geheugenpaleis, een tip om lijstjes op te slaan

Met de examens en toetsen voor de deur is het tijd om een handige tip te delen. Uit het hoofd leren is niet altijd makkelijk en iedereen moet het ooit wel eens in z'n leven doen. Ik had het geluk dat ik dat behoorlijk graag deed, maar ik kwam ook wel eens dingen tegen die er echt helemaal niet in gingen. Dan liep je zo een uurtje gefrustreerd rond en probeerde je het later op de dag nog eens opnieuw. Er bestaan echter wat tips om het beter in je hoofd te (d)rammen. Zo maakte mijn vriend tijdens mijn studies soms een grap of een verhaal rond een bepaald onderwerp. Gegarandeerd wist ik de volgende dag het antwoord op een vraag uit dat hoofdstuk. Voor de kinderen in het lager is het ook handig om hen mee te geven dat ze zelf beelden in hun hoofd moeten vormen. Op die manier creëren ze een aantal kapstokken waar ze hun leerstof aan kunnen ophangen. Misschien moeilijk om klassikaal uit te leggen, daarom deze video vandaag. Hij verklaart veel in één keer!


woensdag 1 juni 2016

Flitskaarten met oplossingen

Een tijdje terug volgde ik een heel interessante bijscholing rond wiskunde. Later vertel ik jullie hier nog wat meer over (als ik een gaatje vind), maar toen kreeg ik te horen dat mijn tafelkaartjes niet helemaal oké zijn. Ik gebruik deze uit de handleiding Kompas en kopieer die recto verso voor elk kind. Op de voorkant staan dan de tafels, aan de ommezijde de oplossing. De man die de bijscholing gaf, vindt dit echter geen goed idee. Het is beter om op de ommezijde ook opnieuw de tafel te geven, maar dan met de oplossing uiteraard.

Daarom ging ik nog eens aan de slag met mijn zelfgemaakte flitskaarten voor de maal- en deeltafels en maakte ik nu ook een reeks met de oplossingen.


Wil je deze flitskaarten ook graag gebruiken? Klik dan op onderstaande linkjes!


Ik denk van deze nu volgend jaar aan mijn leerlingen mee te geven. Hoe precies weet ik nog niet, dus ook daar omtrent zijn alle tips welkom! Geven jullie nog tafelkaartjes mee? Ja of nee? Indien ja, hoe doen jullie dat? In een klassiek botervlootje of op een andere manier? Laat gerust een reactie onder mijn postje achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...