zaterdag 30 mei 2015

Oefenen tot 100 - alles door elkaar!

De laatste maand van het schooljaar staat voor de deur. Ongelooflijk hoe snel het weer gegaan is. Enkele projecten gerealiseerd en nieuwe materialen uitgewerkt voor mijn klas, maar lang nog niet aan het einde van mijn Latijn. De afgelopen weken en maanden was het hier misschien wat stil en ik kan niet beloven dat er gauw verandering in komt, maar deze zomer verhuizen we naar ons droomhuis en dat krijgt nu wel wat prioriteit. Wat uiteraard niet wegneemt dat ik heel wat uren in mijn klas, mijn leerlingen - en dus mijn werk - pomp. Er blijven dus geregeld postjes komen!

Vandaag wil ik 18 werkblaadjes met oefeningen tot 100 met jullie delen. De meeste blaadjes die je via bepaalde programma's maakt of op het net vindt, voorzien weinig plaats om de kinderen tussenstappen te laten noteren. Laat dit nu net zijn wat veel van mijn leerlingen nodig hebben. Daarom werkte ik een aantal blaadjes uit om alle soorten oefeningen door elkaar in te oefenen. Op die manier is het duidelijk wat gekend is en waar welbepaalde kinderen nog problemen mee hebben.
Het is de bedoeling om deze blaadjes als herhaling in te zetten. Dat kan dagelijks de laatste maand van het schooljaar, maar uiteraard kun je ze meer gespreid gebruiken.

De blaadjes zien er allemaal als volgt uit...


De blaadjes kun je vanaf nu hier gratis downloaden. Ik zie dat de lay-out wat veranderd is via Google Drive. Moest je het niet in orde krijgen, laat dan gerust je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik de blaadjes zo snel mogelijk naar je toe!

zondag 24 mei 2015

Naamkaartje voor spelletjesmap!

Heel kort berichtje vandaag, maar ik ga dan ook voor de allerlaatste keer dit seizoen naar mijn favoriete voetbalploeg kijken! Binnen een goed halfuur moet ik al vertrekken want de voetbaltempel van mijn dromen ligt nu eenmaal niet bij de deur :).

Soit, voor ik vertrek wil ik toch nog snel even iets kleins met jullie delen. Ik maakte gisteren een naamkaartje voor de spelletjesmap. Dan hoef ik in de grote vakantie alleen nog de namen van mijn nieuwe leerlingen in te vullen.

Het kaartje ziet er als volgt uit...


Uiteraard kun je ook dit materiaal weer downloaden en dit hier. Via Word kun je de naam makkelijk aanpassen en heb je meteen iets klaar voor het komende schooljaar :).

Nog een fijne zondag iedereen!

zaterdag 23 mei 2015

De rode kamer van Nicci French

Vroeger waren er een aantal schrijvers en schrijfsters die vaak op mijn nachtkastje lagen. Vreemd hoe die namen dan verdwijnen en nu plots toch weer opduiken. Alsof je altijd teruggrijpt naar je roots of naar je tienerjaren. Ik ontdekte intussen wellicht te veel andere namen, maar toch vraag ik me nu af of de schrijvers van jaren geleden me opnieuw zouden kunnen boeien. Karin Slaughter en Nicci French zet ik onder andere onder die noemer. Ik 'ken' ze al behoorlijk lang, maar ze kregen de afgelopen jaren niet meer de aandacht die ze misschien wel verdienen. Tijd dus om ook hen tussen mijn gelezen boeken te zetten.

In de voorbije weken las ik 'De rode kamer' van Nicci French. De recensies op het net deden me even twijfelen, maar ik moet zeggen dat het inderdaad niet altijd verstandig is om je daardoor te laten leiden. Ieder heeft zijn eigen mening en daarnaast ook z'n eigen smaak. Beginnen aan een verhaal is de boodschap en dan zie je wel waar het schip - of zeg maar het boek - strandt.

Gegevens

Uitgeverij: Anthos
Oorspronkelijke uitgever: Michael Joseph
Uitgegeven in 2001
Oorspronkelijke titel: The Red Room
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer BNO
Omslagillustratie: Michael Trevillion
ISBN: 90 414 0819 3
Aantal pagina's: 351

Flaptekst

Kit Quinn werkt met geesteszieke criminelen. Ze raakt gewond als ze een verdachte ondervraagt die door de politie wordt vastgehouden. Tijdens haar herstel roept de politie haar hulp in bij een eenvoudige zaak. Het lichaam van een voortvluchtige is aangetroffen bij een kanaal in Londen. De politie heeft een verdachte en een bekentenis - van dezelfde man die Kit heeft aangevallen. Naarmate Kit zich meer en meer verdiept in het verhoor van de politie, in de getroebleerde geest van de verdachte en in de eenzame wereld van het mysterieuze slachtoffer, wordt het geheel steeds complexer en duisterder. Als Kit nieuwe verbanden en misdaden ontdekt, raakt ze betrokken in een verbijsterde zaak, die haar dreigt te vernietigen.

Mijn beoordeling (++)

Eerst dacht ik dat Nicci French me eens moet ontgoocheld hebben want ik heb dit schrijversduo echt al een hele tijd niet meer ter hand genomen. Ik kan me wel niet herinneren over welk boek het zou moeten gegaan hebben. Misschien had ik op dat moment geen zin in een thriller of wilde ik gewoon maar een romantische chicklit lezen, ik weet het niet meer. Maar wat ben ik blij dat ik toch weer eens in een Nicci French ben begonnen. De rode kamer kreeg geen zo'n lovende kritieken, maar zoals iemand me de raad op het net gaf, begin er zelf aan en geef daarna eens je eigen mening. Soms laat ik me inderdaad wat te fel leiden door andermans oordelen. Ik wil immers te veel lezen en dan wil ik ook geen tijd verspillen aan boeken die misschien niet zo goed zijn. Maar vanaf nu heb ik besloten om er hoe dan ook in te beginnen. Mijn smaak is trouwens niet die van jou en omgekeerd.
De rode kamer is voor mij een oerdegelijke thriller. Het boek is niet al te moeilijk, maar is ook niet plat of simpel. Het hoofdpersonage wordt duidelijk omschreven en het is erg makkelijk om telkens opnieuw in het verhaal te stappen (als je net als ik maar maximum een halfuurtje per dag kan lezen). Het plot zit goed in elkaar en de dader komt uit een onverwachte hoek. Doorheen het verhaal is het al langer duidelijk dat de vooropgestelde moordenaar niet de schuldige zal zijn, maar dat neemt niks van de spankracht weg. Tot de allerlaatste hoofdstukken heeft dit verhaal me geboeid en het blijft dus zeker niet bij die ene Nicci French op Gietjes Corner :).

Bron:
* http://www.bol.com/nl/p/de-rode-kamer/666883534/

woensdag 20 mei 2015

Dambord, maar dan anders

Ik vertelde jullie hier al eerder over een dambord. Dit jaar kwam ik er nog niet toe, maar ik wil de spelborden klaar maken voor komend schooljaar. Dan kan ik mijn leerlingen dit spel aanleren en is het ook mogelijk om deze activiteit als extra werk of tussendoortje in te zetten.

Ik was eigenlijk van plan om het dambord in Word af te drukken en te kopiƫren en daarna op zoek te gaan naar schijfjes. Mijn eerste idee was om kurken in schijven te snijden en daarna de plakjes een welbepaalde kleur te geven. Aangezien je bij elk damspel 40 schijven nodig hebt, zag ik eerlijk gezegd geen begin en einde aan dit werkje waardoor ik het vorige week over een andere boeg gooide.

Bij mama thuis ging ik op zoek naar stukken wit laken en ik tekende daarop een dambordpatroon. Als schijven zal ik plastic doppen gebruiken waardoor ik die behoorlijk snel bij elkaar kan hebben. Dan kom je tot het volgende...

(Let wel: de schijven moeten eigenlijk op de zwarte vlakken staan! Het moest wat snel gaan.)


















Op de foto's zien de velden er niet al te zwart uit, maar in het echt moet ik zeggen dat het resultaat heel er goed meevalt.

Ik ben begonnen met een textielstift, maar die kleurde niet zo goed. Daarom ben ik verder gegaan met een gewone zwarte alcoholstift. Het is nu het plan om 16 van die spelborden te maken. Op die manier kan ik tot 32 leerlingen aan de slag. Laat ons hopen dat ik er nooit meer dan dit zal hebben :).

Daarnaast zal ik ook nog zakjes maken zodat de damborden en de schijven makkelijk op te bergen zijn. Het dambord kan geplooid worden en alles kan daarna mooi in een kast, doos of bak verzameld worden. Op die manier zijn de kinderen ook in staat om zelfstandig (of per twee) aan de slag te gaan.

Fijne woensdag nog!

dinsdag 19 mei 2015

Klankkaartjes verzameld!

Ik had het hier al een paar keer over mijn klankkaartjes en vandaag verzamelde ik ze allemaal in een bijpassend doosje. Afwerken van projecten heet dit en ik word er stilaan goed in.

De kaartjes zien er als volgt uit...


En werden een tijdje geleden allemaal ingekleurd...


Nu staan ze netjes verzameld in mijn klas en wel hierin. Misschien moest ik nog wat beter mijn best gedaan hebben om de stickers op het sigarenkistje volledig weg te krijgen, maar ik had vandaag niet echt zin om te prutsen ;).

Dus bij deze al verzameld zodat ik ze snel ter hand heb, dat is voorlopig mijn prioriteit.





















Echt handige dingen om op de bank te kleven als kinderen met een welbepaalde klank blijvend moeite hebben. Ik kleurde ze voor jullie allemaal in en je vindt ze hier. Kleur je ze liever zelf in of vind je ze overzichtelijker in het zwart-wit, dan kun je die ook op mijn blogje vinden onder het tabblad klasmateriaal.

Tot morgen!

maandag 18 mei 2015

Zelf cijferbloemen maken!

Hier ben ik weer! Veel te lang geleden, maar ach, wat vliegt de tijd! Morgen heb ik er al een goeie 10 weken looptraining op zitten en ga ik voor de 5km-test en ook onze verhuis komt steeds dichterbij. Allerlei redenen dus om net iets minder tijd achter mijn computer te (kunnen) spenderen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik projectjes blijf afwerken en dat er alweer van alles aan het broeien is in dat koppie van mij :).

Dit gezegd zijnde heb ik het vandaag over een leuke toepassing!

Heel wat leerkrachten en creatievelingen onder ons maken graag dingen zelf en gaan elke dag opnieuw op zoek naar leuke instapjes of leerrijke evaluaties. Een tijdje geleden had ik het hier al over cijferraadsels en ik stel voor om nog een stapje verder te gaan. Ik wil ze in mijn spelletjesdag gebruiken, maar ik denk dat ze ook van toepassingen kunnen zijn als je niet onmiddellijk aan zo'n spelletjesdag denkt.

Aangezien ik de oplossingen aan het maken was, merkte ik op dat er heel wat meer variaties mogelijk zijn met bijvoorbeeld de cijferbloem. Je hoeft alleen maar enkele cirkels in Word te trekken en dan getallen in te gaan vullen. Eronder schrijf je enkele zinnen en de kinderen kunnen met een blanco blad aan de slag.

Kun je even niet volgen? Hieronder zie je een cijferbloem.


De originele versie komt van een boekje van Smiling Friends en is dus niet van mijn hand. Eigen blaadjes maken als instap voor een les of juist als toffe afsluiter is altijd leuk en met dit idee is dit heel erg makkelijk. Op die manier kun je niet alleen begrippen oefenen, maar kun je ook aan de slag met het inzicht van de kinderen.


Deze afbeelding kun je heel erg snel maken met je computer, maar ik deed het al voor jullie. Via de volgende link kun jij die gaan gebruiken als basis. Daaronder zorg je dan voor een aantal zinnen waardoor de kinderen de getallen op de juiste plaats kunnen zetten. Uiteraard is het mogelijk om het aantal bollen aan te passen aan je leeftijdsgroep. 

De cijferbloemen bevatten altijd een reeks getallen, maar of dat nu de getallen van 1 tot 8 zijn of alle even getallen onder 20 of de producten van de tafel van 6. Dat maakt niet uit! Je kunt het echt zo gek niet bedenken. Daarnaast kun je ook begrippen als onder, boven, links, rechts, tussen, product, som, product en zo meer gaan inoefenen.

Voorbeeld:
De som van 3 en 4 staat helemaal onderaan.
Tussen 7 en 3 staat 6.
Rechts van 3 staat 8.
Het quotiƫnt van 45 en 9 staat helemaal bovenaan.
Het product van 1 en 1 staat boven 2.

Voorlopig heb ik nu zes oefeningen in de map met spelletjes, maar ik ben van plan om dit toch wat meer in te zetten tijdens mijn rekenlessen. Ik ben er zeker van dat sommige kinderen die niet zo graag rekenen, het op die manier toch leuk vinden.

Uiteraard mag het altijd om jullie cijferbloemen door te sturen, dan deel ik ze hier met plezier en hebben we binnen de kortste keren een massa blaadjes. Leuk toch of ben ik nu naĆÆef? ;).

dinsdag 5 mei 2015

Cijferraadsels voor mijn spelletjesdag

Mijn trouwe volgers weten dat ik al een tijdje bezig ben met het uitwerken van een spelletjesdag. Voor wie hier nieuw is, wil ik kort nog even uitleggen wat ik hiermee bedoel.

* Een kwartiertje per week een spelletje of raadsel aanleren.
* Ik doe dit op een dag waarin er geen turn- of zwemles valt. Kinderen die moeite hebben met het gewone 'onderwijsleersysteem' hebben op deze manier iets om naar uit te kijken ;).
* Zonder dat de leerlingen het weten, werken ze aan hun reken- of taalskills.

De bedoeling is om een planning van 36 weken uit te werken en dit in 9 blokken van 4 spelletjesdagen. Op die manier kan ik in het begin van het schooljaar de jaarkalender erbij nemen en gaan plannen. Zo hoef ik doorheen het jaar eigenlijk niet al te veel meer te doen voor deze leuke activiteit.

Ik had het op Gietjes Corner al eerder over sudoku'swoordzoekers, dammen en Boggle en het meeste hieromtrent vind je onder mijn label spelletjes terug. Nu heb ik een volledig schema gemaakt dat ik stelselmatig aan het uitbouwen ben met materialen en ideeĆ«n. Zo bracht ik de volgende spelletjes bij elkaar.

A. Sudoku
B. Boggle
C. Dammen
D. Woordzoekers
E. Cijferraadsels
F. Zweedse raadsels
G. Sudoku
H. Kruiswoordraadsels
I. Dammen

Het is de bedoeling om vier weken lang aan een spelletje te werken, maar uiteraard gradaties en variaties aan te brengen. Binnenkort lees je hier zeker nog meer over op Gietjes Corner.

Vandaag wil ik echter eerst nog eens mijn licht over letter E laten schijnen, namelijk de Cijferraadsels. Ik liet jullie vorige week al kennis maken met de boekjes van Smiling Friends en voor dit onderdeel van mijn spelletjesdag ga ik ook weer te rade bij deze serie. Op het voorbije Boekenfestijn kocht ik namelijk het volgende boekje... Ik betaalde er slechts € 1,95 voor!


In dit boekje staan er meerdere raadsels die met rekenen of getallen te maken hebben en ik wil er een aantal van gebruiken.

De eerste week waag ik me samen met de kinderen aan een cijferbloem.


De tweede week proberen we de rekenladder aan te vullen.


De derde week schotel ik de kinderen cijferzoekers voor.



En in de vierde week doen we een poging om het geheimschrift te ontcijferen.


Het is de bedoeling om eerst altijd samen op weg te gaan. Klassikaal proberen we tot een oplossing te komen. Daarna mogen de kinderen individueel of in groep aan de slag om nog meerdere raadsels tot een goed einde te brengen. Achteraf deel ik dan nog een aantal blaadjes uit zodat kinderen dit als extra taakje kunnen gebruiken. Uiteraard is hier ook een koppeling met het hoeken- of contractwerk mogelijk!

Bovenstaande blaadjes goot ik in een Word-document, maar ik deel ze hier wel niet op mijn blog. Ik zou het auteursrecht niet willen schenden! Wil je echter zelf aan de slag met deze raadsels, haast je dan heel snel naar een Boekenfestijn in je buurt!


Bronnen:
* http://www.vanstockum.nl/boeken/kinderboeken/sport-spel--12-jaar/nl/reuzeleuk-puzzelblok-cijferraadsels-8-9-jr-znu-9789044714715/
* Deltas: Reuzeleuk Puzzelblok Cijferraadsels 8-9 jaar

maandag 4 mei 2015

Ingekleurde klankkaartjes

Mijn klankkaartjes gebruik ik al een hele tijd, maar ik heb er nog elk jaar werk aan. Ik kopieer ze, ik knip ze uit en verzamel ze in een kistje. Aangezien ik meestal - of zeg maar altijd - tijd te kort kom, probeer ik wat werk achterwege te laten. Daarom heb ik in de afgelopen vakantie mijn klankkaartjes ingekleurd. Op die manier kan ik ze in kleur kopiƫren, knippen, lamineren en terug knippen om ze elk jaar opnieuw te gebruiken. Dan hoef ik niet elke zomer kaartjes te kopiƫren en te knippen Ʃn zien ze er meteen ook nog een pak aantrekkelijker uit.

Ik scande ze voor jullie in zodat je ze niet zelf meer hoeft te kleuren. Ze zien er allemaal als volgt uit...


Wil je ook meteen aan de slag met de gekleurde versie? Kijk dan snel even hier! Je vindt ze alle 18 in dit PDF-document.

Wanneer ik merk dat een kind problemen heeft met een bepaalde klank, wordt het kaartje op de bank geplakt. Op die manier wordt de moeilijkheid nog wat extra geautomatiseerd en kun je het kaartje meestal na een paar weken terug weghalen.

Veel plezier ermee!

zondag 3 mei 2015

Op zoek naar regelwoorden

In het tweede leerjaar wordt er gestart met de regel van de verenkeling en de verdubbeling. Misschien weten sommigen hiermee niet wat ik bedoel, maar ik heb het over woorden zoals apen en katten. Kinderen moeten aan deze regel wennen want plots moet een medeklinker dubbel worden geschreven of moet de lange klinker nu maar Ć©Ć©n keer meer worden neergepend. Leerlingen hebben binnen het Belgische onderwijs tijd tot in het vierde leerjaar om deze regel onder de knie te krijgen. Sommigen zijn er meteen mee weg, anderen hebben heel veel moeite. Daarom probeerde ik de voorbije week een nieuwe oefening uit.

Ik gaf de kinderen een blad en liet ze in groepjes aan de slag gaan. Op die manier gaan ze zelf op zoek naar regelwoorden en krijgen ze er - hopelijk - meer voeling mee. De eerste keer dat ik het deed, ging het heel moeizaam, maar ik merk dat de kinderen er steeds wat behendiger in worden.

De bladen zien er als volgt uit... Dit is het voorbeeld voor woorden zoals apen, maar ik maakte er ook voor honden, katten en paarden.



Deze bladen sluiten aan bij de taalmethode Kameleon, maar ik ben zeker dat ze ook in andere scholen inzetbaar zijn. Het woordje is makkelijk te vervangen door jouw regelwoord en op die manier kunnen de kinderen ook aan de slag. 

Ik liet mijn leerlingen in groepen werken waardoor ik het A4-blad naar A3 vergrootte. Ze vonden het heel leuk om te doen!

Wil je deze blaadjes ook graag gebruiken? Kijk dan snel hier!

zaterdag 2 mei 2015

Toch nog maar eens letterkaarten die eigenlijk klankkaartjes zijn :)

Ik dacht dat ik het maken van letterkaarten kon afsluiten, maar misschien zijn er nog twee andere die ik kan gebruiken. Op die manier kan ik ze ook inzetten tijdens mijn Boggle. Kinderen zien bepaalde samengevoegde letters immers als een klank en niet als twee afzonderlijke medeklinkers.
Daarom maakte ik nu ook nog ng en nk.



















De ng vind je hier, de nk hier.

Bij deze hou ik er even mee op, met die letterkaarten :).

vrijdag 1 mei 2015

Voorblad woordzoekers

Aangezien ik weer bezig ben met mijn spelletjesdag maakte ik ook opnieuw een voorblad. Ik maakte eerder al eentje voor sudoku's (maar ik vind die nergens meer op de computer) en nu stak ik een voor de woordzoekers in elkaar. Op die manier kan ik makkelijk aan het bord weergeven wanneer de kinderen hier al dan niet mogen aan werken. Zo nemen ze gewoon een spelletjesmap en kunnen ze zelfstandig aan het werk. Dit kan op tal van momenten worden ingezet. Denk maar aan de lessen muzische als een groepje bijvoorbeeld eerder klaar is of tijdens de werolessen wanneer kinderen sneller klaar zijn met een individuele opdracht.


Wil je dit voorblad ook gebruiken? Kijk dan snel hier!

Binnenkort komt er een volledig jaarplan voor mijn spelletjesdag. Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...