maandag 23 juli 2018

Naamkaartjes voor je klas

In sommige dingen steek ik heel veel tijd, andere dingen maak ik dan weer heel snel. Zoals volgende naamkaartjes. Ik gebruik ze al jaren en ze komen altijd van pas. Ik gebruik ze om naast mijn klastaken te hangen (waarover later zeker nog meer). Er staat geen afbeelding op omdat er al genoeg prenten op mijn klastaken staan. Daarom hou ik mijn naamkaartjes bewust sober. 

Vroeger gebruikte ik ze ook nog voor mijn hoekenwerkbord, maar dit zet ik al een paar jaar niet meer in. Er komt dit jaar een uitgebreide keuzemuur, al weet ik nog niet of ik daarvoor naamkaartjes zal gebruiken. Ik hou jullie zeker op de hoogte.


Wil je deze naamkaartjes ook gebruiken? Dan kan dat!

Uiteraard kun je deze kaartjes ook in een pot verzamelen om namen te kiezen. Ik doe dat met mijn symbolen van Social Shuffle. Dit postje gemist, kijk dan snel hier.

zondag 22 juli 2018

WK op school!

Stond ons land even op z'n kop! Sinds de historische derde plaats van onze Rode Duivels zag ik een samenhorigheid die ik (en velen onder ons) al lang niet meer hadden meegemaakt. Nu lijkt de gekte toch terug wat te gaan liggen en daarom vind ik dat mijn ideeën eigenlijk rijkelijk laat komen.

Het was de bedoeling om in mei al iets over het WK te vertellen. Intussen werd het juni en zelfs al juli en ik vond nog steeds de tijd niet om er een blogpost over te schrijven. Jammer en vijgen na Pasen, maar toch wil ik er graag iets over zeggen. Op die manier kunnen jullie de ideeën en het materiaal terugvinden als jullie er naar op zoek zijn en hoef je niet te wachten tot ik véél te laat met een blogpostje kom ;). Het is niet ideaal en ik speel niet in op de noden, maar het is intussen wel een beetje uit mijn systeem. Anders blijf ik er maar mee zitten :). Misschien herlanceer ik dit bericht dan terug in 2020 en dan misschien net na Pasen. Dan ben ik nog ruimschoots op tijd!


Bron: https://www.wk2018rusland.nl/


In 2016 schreef ik al eens iets over ons EK op school. Je kunt er hier alles over lezen. Ik kan jullie verzekeren dat heel wat kinderen het een fantastisch initiatief vinden waar ze elke keer opnieuw ongelooflijk hard naar uitkijken.

Alle kinderen van de hele lagere school kunnen zich inschrijven, zowel jongens als meisjes. Aan elke klasleerkracht bezorgen we een formulier en zij vullen dan alles in over hun leerlingen.

Het formulier ziet er als volgt uit...


Wil je dit graag integraal gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

We spelen een tornooi met de kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar en daarnaast ook een met die van vier, vijf en zes. We kijken naar de inschrijvingen en zorgen voor evenwaardige groepen. Dit jaar schreven 69 leerlingen zich bij 1-2-3 in dus maakte ik groepen van 7 leerlingen. Er zijn immers tien ploegen per tornooi. Deze formule hanteren we al een aantal jaar. Soms wordt er nog eens onderhandeld om nog een extra leerling te laten meedoen zodat elke ploeg uit evenveel leerlingen bestaat. Soms lukt dat, andere keren niet. Het ongelijk aantal spelertjes vangen we dan op door meer ervaren voetballers in de kleinste ploeg te steken. Dat loopt eigenlijk elke keer opnieuw wel los.

Van alle ploegen maken we een lijst en die ziet er als volgt uit...


Wil je dit document ook gebruiken om jouw ploegen vorm te geven? Klik dan hieronder.


Nadat wij de ploegen hebben verdeeld, beslissen we ook welke landen er aan deze editie meedoen. Uiteraard kiezen we er altijd die ook aan de start van het werkelijke WK staan. Niemand vertegenwoordigt het land België omdat dit wel eens voor strubbelingen zou kunnen zorgen ;). Voor elk land maken we een vlag.


Wil je de vlaggen graag inzetten? Je vindt ze hieronder. Dit zijn zowel de vlaggen van het EK van twee jaar terug als die van het WK van dit jaar.


Om de ploegen aan een land te koppelen, organiseren we een loting. Deze gaat meestal door in onze turnzaal. Alle kinderen komen daar dan samen (ook de kinderen die niet deelnemen) en we voorzien twee bokalen. Eentje met nummers en een met vlaggetjes (in het klein).


We koppelen elk team aan een vlag. Intussen worden ook de namen van het teamleden afgeroepen. Op die manier weten de kinderen voor welk land ze uitkomen en met welke andere leerlingen ze een ploeg vormen.

Wil je de kleine vlagjes ook graag gebruiken? Klik dan hieronder.
De nummers vind je in onderstaande link.

Alle vlagjes en nummers worden in een bolletje gestopt. Alle nummers gaan in de ene bokaal, de vlagjes in de andere. Ik schrijf overal een N of L op. Als ze dan vallen, dan weet je nog waar er nummers en waar er vlaggen inzitten. Lach maar, het is me inderdaad al eens overkomen ;).

Aan de ramen van de sporthal hangen we achteraf alle vlaggen (op A4) op met daaronder de ploegen. Op die manier kunnen de leerlingen altijd nog eens gaan kijken met wie ze in een team zitten. Daar zijn wel altijd veel vragen over.

Na de loting maken de leerkrachten dan een speelschema. Wij hebben twee speelplaatsen waardoor er er telkens een match van 1-2-3 en een wedstrijd van 4-5-6 kan doorgaan. 

Het speelschema ziet er als volgt uit...


Op die manier kunnen kinderen altijd weten wanneer ze moeten spelen en tegen wie.

We organiseren in elk tornooi twee poules. Bij 1-2-3 was dat ploeg 1-5 en 6-10, bij 4-5-6 was dat ploeg 11-15 en 16-20. Ploeg 1 laten we eerst spelen tegen 2, 3 tegen 4,... De vier beste landen van de poule gaan door naar de kwartfinale, er valt dus maar 1 land af. Op die manier spelen de kinderen allemaal een aantal matchen en dat vinden ze uiteraard fijn.

Wil je ook gebruik maken van het speelschema? Download het dan hier. Je kunt het makkelijk aanpassen aan jouw tornooi.


Zo, ik denk dat ik jullie hiermee voldoende heb geïnformeerd. Ik laat het postje staan en zet het ook op mijn tabblad zodat je het makkelijk kan terugvinden indien je in 2020 zelf zin hebt om op school iets dergelijks te organiseren. Ik kan je garanderen dat het een schot in de roos wordt! Nog vragen of opmerkingen? Mail gerust naar gietjescorner@hotmail.com!



zaterdag 21 juli 2018

Een letterspel dat altijd van pas komt!

In het begin van de week toonde ik al mijn jaarplanning voor spelletjes. Miste je deze? Dan post ik hem hier graag nog eens...


Wil je hem graag integraal gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

In oktober leer ik de kinderen het spel Boggle. Ik ontdekte dit op Pinterest en maakte er mijn eigen versie van. Dit letterspel is eigenlijk inzetbaar in elk leerjaar van de lagere school. Je hebt heel weinig materiaal nodig: een aantal letterkaarten en een schrijfblad. Dat laatste kan eigenlijk gewoon op een cursusblad, maar daar nam ik voor mijn klas natuurlijk geen genoegen mee. Ik maakte een tijd terug het volgende blad...


Wil je dit blad ook in je klas inzetten? Download hieronder!

Hoe ik dit aanpak in mijn klas? In bovenstaande jaarplanning kun je zien welke dagen ik er in de klas tijd aan spendeer. Ik trek er ongeveer een kwartier per week voor uit.

1ste week         systeem uitleggen en samen voorbeeld maken (eventueel al in groepjes – nummer 1 van de week trekt de kaartjes) - Nummer 1 van de week is een 'klastaakje', maar dat lag ik jullie later nog uit
eventueel verbeteren en punten geven

2de week         per twee (aangezien iedereen op die manier eens kan winnen), eventueel verbeteren en punten geven

3de week         zie hierboven

4de week         zie hierboven

Dit spelletje kan na de maand uit het jaarplan zeker ook nog als klassikaal tussendoortje ingezet worden!


Het spelletje kan je een vaste plaats in je klas geven en dan is het misschien handig om deze titelkaartjes te gebruiken. Dit kun je boven de lettervakjes hangen zoals hieronder op de foto (deze is niet van mijn klas, bron: http://3rdgradesahoot.blogspot.be/).


In mijn klas zag het er een tijd als volgt uit...


Mijn titelkaartjes zien er als volgt uit...


Ik drukte ze in het rood en blauw af omdat dit de kleuren voor klinkers en medeklinkers zijn, maar uiteraard kun jij hier geheel je eigen versie van maken.
Wil je deze titelletters ook gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Om het spel te spelen heb je letterkaarten nodig. Zestien in totaal moeten er getrokken worden en dan kun je aan de slag. De letterkaarten maakte ik al enkele jaren terug en ik drukte ze af op twee kleuren. Zo leren de kinderen ook wat medeklinkers en klinkers zijn. Bij ons op school zijn ze rood en blauw omdat ze dit zo aangeleerd krijgen in de leesmethode van het eerste leerjaar.

De letterkaarten kun je uiteraard ook gratis downloaden!
Letterkaarten van A tot Z

Om de letterkaarten te verzamelen maakte ik een zak. In het begin van het jaar steek ik nog niet alle letterkaarten in die zak omdat bepaalde klanken nog aan bod moeten komen. Bijvoorbeeld de ieuw en eeuw,... Je kunt dus zeker opbouwen binnen dit spel.


Moest je nog vragen hebben rond dit spel, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Of stuur een mailtje naar het alom bekende adres gietjescorner@hotmail.com :).

vrijdag 20 juli 2018

Een nieuw schooljaar, een nieuwe kalender

Vorig jaar was ik er wat laat mee, daarom deel ik hem nu al! De kalender voor het nieuwe schooljaar. Zoals jullie wel weten is mijn klasthema Geronimo Stilton en dus zitten mijn wandplaten sinds vorig jaar ook in een Stiltonjasje. De kalender ziet er als volgt uit...


Elke maand staat op een apart blad. Ik druk ze op A3 af om in mijn klas op te hangen.
De 'Nummer 1 van de week' (later hierover meer) doorstreept dan telkens de dag die voorbij is.

Wil je ook graag aan de slag met deze kalender? Dat kan! Download alle maanden gratis!


Vroeger maakte ik een andere kalender (niet met Stilton) en misschien vind je die beter inzetbaar in je klas. Dan heb ik ook deze terug in de aanbieding ;). Hij werd wel aangepast aan het schooljaar 2018-2019!



maandag 16 juli 2018

Spelletjes, een heel jaar rond - Deel 1: Sudoku!

Stiltontas check, Social Shuffle check :). Dus op naar het volgende! Dat zijn mijn spelletjes. Al sinds een paar jaar helemaal uitgewerkt, maar nog nooit helemaal doorgebroken in mijn klas. De leerlingen vinden het wel leuk, maar ik trek er maar een kwartier per week voor uit en al snel verwateren die 15 minuten. Er moet nog iets uitgedeeld worden, we zijn op uitstap of ik wil nog net die opdracht van wereldoriëntatie afwerken. Nochtans ben ik ervan overtuigd dat kinderen ook van deze spelletjes heel wat kunnen opsteken. Ik heb immers - al zeg ik het zelf - een heel gevarieerd aanbod in elkaar gestoken.

Er is een planning voor 36 weken en dit voor een kwartiertje per week. Kies zelf wanneer je dit in je klaspraktijk binnenbrengt. Ik zet het als afsluiter van de donderdag, maar uiteraard zijn er heel wat andere mogelijkheden.

Zoals elk jaar maakte ik weer een planning op...


Integraal gebruiken? Klik dan op onderstaande link.


Ik start in mijn klas met sudoku. Eerst is het de bedoeling dat kinderen weten hoe deze puzzel in elkaar zit en daarom start ik met eentje van 3x3 en met figuren. Die zijn net iets kindvriendelijker dan De planning ziet er als volgt uit...

1ste week         systeem sudoku uitleggen + eerste sudoku van Sudoku Start (3x3)


Wil je deze sudoku gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Alleen de eerste sudoku wordt deze week gemaakt. Ik doe dit klassikaal met een uitvergroot exemplaar. De figuurtjes knipte ik uit en aan de ommezijde bevestigde ik velcro. Op die manier kun je stap per stap de sudoku met de klas oplossen.

Wil je nog wat meer info over het ontstaan van de sudoku? Dan kun je deze wandplaat gebruiken.



2de week          andere drie van Sudoku Start (3x3)

De volgende drie sudoku's van het blad van week 1 worden deze week gemaakt. Je kunt dit klassikaal doen, in groepjes of individueel. 

Achteraf krijgen de kinderen nog een extra blad waar vier sudoku's op staan. Deze bewaren ze in hun spelletjesmap. (Over die map vertel ik later meer, ik ben nog op zoek naar een goeie prent binnen mijn Stiltonthema :).)

Wil je dit extra blad gebruiken? Klik dan op de volgende link.

Wanneer het voorblad ‘sudoku’ in de klas uithangt, mogen de kinderen aan deze sudoku’s werken.
Het voorblad kun je hieronder downloaden.

3de week         4x4 sudoku met geometrische figuren
                        vier extra bladen met sudoku’s 4x4 met figuren uitdelen

De klassikale sudoku vind je hieronder.
Sudoku 4x4 met geometrische figuren

De extra blaadjes kun je hieronder downloaden.
Extra sudoku 4x4 - 1
Extra sudoku 4x4 - 2
Extra sudoku 4x4 - 3
Extra sudoku 4x4 - 4

Wanneer het voorblad ‘sudoku’ in de klas uithangt, mogen de kinderen aan deze sudoku’s werken.

4de week          4x4 sudoku met getallen
                        vier extra blaadjes met sudoku’s 4x4 met getallen uitdelen

De klassikale sudoku vind je hieronder.

De extra blaadjes kun je hieronder downloaden.

Als er kinderen zijn die geen blaadjes meer in hun map hebben zitten, dan kunnen ze extra sudoku’s vragen of zelf nemen. Ik verzamelde ze allemaal in een map. Ze komen uit een boekje van 'Smiling Friends'.

Staan de prentjes niet meer op de juiste plaats als je de sudoku's downloadt? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Ik stuur alles dan nog eens door via mail.

vrijdag 13 juli 2018

Hoe organiseer ik mijn banken?

Ik kan me voorstellen dat het voor de startende leerkrachten onder ons niet altijd makkelijk is om een klas uit de grond te stampen. Oké, een lokaal stap per stap uit- en opbouwen is wel spannend, maar je moet aan zoveel dingen tegelijk denken dat je wellicht soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb dat na tien jaar eerlijk gezegd nog vaak. Daarom vind ik het - ook voor mezelf - belangrijk om heel veel op papier te zetten. Onder andere ook hoe ik mijn klas wil organiseren: zowel wat indeling als wat lesgeven betreft.

Vandaag wil ik het even over de indeling hebben. Hoe mijn klaslokaal er uitziet, wil ik zeker ook nog met jullie delen, maar dat zal eerder voor augustus zijn denk ik (als het dit jaar eindelijk eens lukt om daar een blogpostje aan te spenderen).

Vroeger zette ik de banken (als opstart) altijd in rijtjes, maar ik zie heel vaak andere opstellingen passeren en ik moet zeggen dat de banken in groepjes zetten heel wat voordelen heeft. Omdat ik ook verder aan de slag wil gaan met coöperatieve leerstrategieën (waarover later ook meer :)) heb ik besloten om het schooljaar te starten in groepen van drie of vier. De eerste maand zet ik de kinderen in alfabetische volgorde omdat ik op die manier ook de klasnummers makkelijker vanbuiten leer. Werkt dit echt niet, dan kan er uiteraard wat gewisseld worden.

Elke bank krijgt van mij ook een symbool. Deze plak ik in de bank. De symbolen haalde ik van de site Social Shuffle.


Ik schreef hier en hier al iets over deze website!

Wil je de symbolen ook graag gebruiken? Dan kun je ze hieronder downloaden.


Deze afbeeldingen vind ik handig omdat ik er ook kaartjes van gemaakt heb in een doos. Als ik dan iemand uit de klas wil aanduiden, neem ik gewoon die doos en trek ik er een kaartje uit. De kinderen vinden dit een heel fijne manier. Voor de kaartjes gebruikte ik een smeerkaasdoos en plakte ik er het volgende voorblad op.

Wil je dit voorblad ook graag gebruiken? Klik dan hieronder.


Elke eerste schooldag van de maand (vanaf oktober) shuffelen we met de hele klas. Op die manier krijgen de leerlingen een nieuwe plaats toegewezen. De laatste maand mogen de kinderen kiezen waar ze zitten. Ze krijgen een blaadje waar ze drie keuzes op mogen noteren. 

Het blaadje ziet er als volgt uit...


Ook dit kun je downloaden!

Alle shuffels worden op voorhand vastgelegd op de jaarkalender. Zo kan deze activiteit ingepland worden in het lessenrooster. Anders wordt het vaak vergeten of uitgesteld en dat vinden de kinderen echt niet leuk. Ze kijken er immers elke maand opnieuw naar uit!

Wil je graag deze blogpost in een draaiboek zien zodat je alles in één opslag op een rij ziet staan? Dan heb ik iets voor jullie :). 

Dit ziet er als volgt uit...



Heb je nog vragen over deze werking? Aarzel dan niet en reageer hieronder of via mijn Facebookpagina of gietjescorner@hotmail.com!

vrijdag 6 juli 2018

Gebedjes voor in de klas

Een hele tijd terug postte ik hier af en toe al eens een gebed. Deze kun je allemaal terugvinden onder het label 'Gebed'. Dat regelmatig posten, verwaterde echter en daar wil ik nu weer verandering in brengen. Of laat ons zeggen dat ik weer iets wil afwerken :).

Ik vertelde toen wellicht ook al dat ik een verzameldoos in mijn klas heb staan...







Ik maakte trouwens ook een inhoudstafel van al mijn gebedjes...


Wil je deze graag downloaden? Klik dan op onderstaande link.

Ben je ook benieuwd naar alle andere gebedjes en wil je ze meteen in je bezit? Stuur dan een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat hieronder een reactie achter!

donderdag 5 juli 2018

Geronimotas geüpdatet

Heel het Belgenland is in de ban van het WK voetbal en dan vind ik het zelf ook tijd om voorzetten binnen te koppen. Ik maakte immers al heel wat materiaal, maar het is hoognodig om alles te analyseren, te verbeteren en af te werken. Dan komt er misschien volgend schooljaar wat meer rust ;). Of nog meer tijd om nieuwe dingen uit te werken :). Want het wordt een speciaal jaar. Eentje met 11 kinderen meer dan dit jaar, maar met (halftijds) een co-teacher aan mijn zijde!

Ik werk al een aantal jaar met een Stiltontas in mijn klas. Vorig jaar verwaterde het hele gegeven wat, maar daar wil ik komend schooljaar zeker weer verandering in brengen. Maar dan moet ik goed voorbereid zijn. Een uitgelezen moment om er in de vakantie werk van te maken. En na zes dagen is het eerste stukje van komend jaar klaar! Uiteraard deel ik het graag met jullie.

Eerder schreef ik hier en hier al over de volgende tas.


Hoe ik met deze tas aan de slag ga, staat volledig uitgeschreven in een draaiboek. 
Ik ben van plan om dit (zo'n draaiboek) van elk onderdeel van mijn lesgeven te maken. Op die manier kunnen jullie goed volgen en is het ook voor eventuele vervangers makkelijker om mijn werkmethode verder te zetten. Uiteraard ben ik niet van plan om meteen minder te werken, maar als de griep me misschien weer te pakken krijgt... Je weet maar nooit...

Het draaiboek ziet er als volgt uit...


Wil je dit downloaden? Klik dan hieronder.


Deze tas zit vol met leuke spullen. De kinderen nemen deze tas op woensdag mee naar huis en brengen die op maandag of dinsdag terug mee naar school. Ze zijn tot niets verplicht. De leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, maar ze kunnen ook samen met broer of zus een spel spelen. Mama of papa kan helpen koken of de buren kunnen komen puzzelen, kleuren of knutselen.

Hieronder zie je een greep uit het aanbod in de tas...






Alle leerlingen krijgen in het begin van het schooljaar een brief mee naar huis. Hierop staat voldoende uitleg voor de ouders. 

De brief ziet er als volgt uit...


Wil je ook deze downloaden, kijk dan hieronder.


In de tas zit ook een map met allerhande raadsels en kleurplaten. Van elk spelletje zitten er vijf kopieën. Omdat de leerlingen in de eerste jaren dat de rugzak mee naar huis ging de blaadjes telkens terug in de map stopten (en het een ongelooflijke warboel werd), maakte ik nu een voorblad (zodat het duidelijk is wat ze er kunnen mee doen). Ook dit blad is downloadbaar.


Ook dit blad krijg je vandaag gratis aangeboden.



Wil je de blaadjes ook graag gaan inzetten? 
Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com!

Omdat het boek eigenlijk heel wat spelletjes bevat en ik maar de helft in de Geronimotas gebruik, zal ik de andere ook nog inzetten in mijn klas en dit in mijn keuzemuur waarover later zeker meer! Aan de hand van pictogrammen wil ik een soort 'keuzekast' maken, maar dan op mijn manier. 
In onderstaand overzicht zie je welke blaadjes ik voor de tas gebruik en welke voor de keuzemuur.

Wil je het in detail bekijken of downloaden? Klik hieronder.


Als je het draaiboek al onder de loep hebt genomen, dan heb je misschien ook al gezien dat ik mijn lessen actualiteit aan deze tas koppel. De kinderen kunnen net als Geronimo Stilton - die uitgever is van 'De Wakkere Muis' - op pad gaan en dit doen ze aan de hand van een schrift. Dit is echter helemaal geen verplichting. Sprokkelen ze geen nieuwtjes, dan doe ik dat in hun plaats. Maar vinden ze het fijn om de krant uit te pluizen of in de straat wat foto's te gaan nemen, dan hebben ze daar een schrift voor.



Wil je de voorblaadjes gebruiken? Klik dan op onderstaande link.

Elke woensdag zal ik 25 minuten actualiteit geven (aansluitend bij de lessen wereldoriëntatie) en dit doe ik op basis van bovenstaand schrift. Meer uitleg hierover vind je zeker ook in het draaiboek! De eerste woensdag van het schooljaar trek ik er iets meer tijd voor uit, maar daar vertel ik je later nog iets meer over. Het is immers de bedoeling dat ik de tas wat voorstel aan mijn nieuwe leerlingen.
Tijdens die les ga ik ook quizzen met de kinderen. Ze zullen dit samen in een groepje doen, maar er komt ook een schiftingsvraag zodat ik op zoek kan gaan naar 'De Wakkerste Muis' van de klas! 
Maar zoals ik al zei, later nog veel meer hierover!


Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...