woensdag 31 december 2014

Een heerlijke perentaart

Heb je volk vanavond en wil je snel nog zelf iets bakken? Dan is dit recept op z'n plaats. Ik heb het van de site van Dagelijkse Kost en wil dus helemaal niets pikken. Ik wil er alleen maar wat reclame voor maken. Gisteren probeerde ik het receptje met mijn vriendje uit en de gasten vonden het lekker!

Heel simpel, maar toch overheerlijk... daar ben ik nu echt fan van! Als je Jeroen Meus volledig wil volgen, klik dan op volgende link. Ik vereenvoudigde het recept wat.

Ingrediënten

* bladerdeeg
* 125 gram boter op kamertemperatuur
* 125 gram zelfrijzende bloem
* 90 gram suiker
* 2 zakjes vanillesuiker
* 2 eieren
* 2 peren

Werkwijze

1. Neem een bakvorm en leg je bladerdeeg mét bakpapier erin. 
2. Rol de boordjes van je bladerdeeg over zodat je een dikke korst bekomt. Je kunt de randen ook verwijderen, maar dan moet je dat misschien weggooien.
3. Schil 2 peren en snij ze in partjes (in vier of in acht).
3. Maak met de boter, de bloem, de eieren, de suiker en de vanillesuiker een smeuïg deeg. De boter hoef je niet te smelten
4. Giet het deeg over je bladerdeeg.
5. Leg de partjes geschilde peer op het deeg en duw ze er wat in.
6. Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.


Smakelijk!

Geniet van het einde van 2014 en het prille begin van 2015!


dinsdag 30 december 2014

Anders, maar daarom niet slecht!

Misschien is de volgende tekst een goeie insteek voor 2015. Een duidelijke boodschap voor de kinderen, maar zeker ook voor onszelf. Goede voornemens zijn nu eenmaal op z'n plaats aan de vooravond van een nieuw jaar.

Vader God,
kijk eens hoe verschillend we allemaal zijn:
de een heeft zwarte haren, de andere blonde.
De een heeft een wit vel, de andere is bruin.
Iemand heeft blauwe ogen, iemand anders bruine.
De een zwijgt veel, de ander praat de hele tijd.
De een geeft snel toe, de andere houdt altijd aan zijn eigen mening vast.
Het is een wonder hoe verschillend we zijn!
Toch zijn we allemaal kinderen van jou.
We danken jou voor die verschillen,
want zo is onze wereld helemaal niet saai.
Maar we vragen jou ook om ons te helpen.
Want soms is het niet gemakkelijk om lief te zijn
voor iemand die helemaal anders is dan ik.

Waar ik deze bezinningstekst vond, weet ik niet meer. Ik heb hem al een hele tijd in mijn gebedsdoos zitten en toen hield ik jammer genoeg nog geen bronnen bij.

maandag 29 december 2014

Lesfiche van mijn nieuwjaarsbrieven

In de eerste week van de vakantie toonde ik jullie hier al mijn nieuwjaarsbrieven die ik met mijn tweede leerjaar maakte. Ik beloofde toen ook meteen om er een lesfiche van te maken. Eerst deed ik dat in iOmniwize, maar omdat jullie daar niet veel mee zijn, maakte ik er ook een deelbaar Word-document van. Op die manier zijn ze ook voor mij verzamelbaar in een map en kan ik ze in mijn klas bewaren. Zo hoop ik binnen een paar jaar gewoon nog maar inspiratie in mijn kast op te doen :).

De fiche ziet er als volgt uit...


Wie mijn blogje al een tijdje volgt, herkent hier ook de indeling van mijn fiches voor hoekenwerk. Zo zien fiches er voor mij overzichtelijk uit en heb je meteen ook alles bij de hand als je volgend jaar of binnen een paar jaar weer met dezelfde les aan de slag wil. Eerst wilde ik ook nog een evaluatie aan dit formulier toevoegen, maar ik denk dat ik gewoon bepaalde dingen op de fiche zelf zal noteren...

Och ja, wat maakt het uit.. heb er nu toch nog een stukje evaluatie aan toegevoegd. Je kunt maar zo volledig (of een beetje freaky) zijn zeker? ;). Je ziet dit nog niet op de foto hierboven, maar als je het document hier downloadt, zie je meteen wat ik bedoel.

Veel plezier ermee!

zondag 28 december 2014

Educaplay!

Een paar dagen geleden kreeg ik een berichtje naar aanleiding van mijn post rond links. Deze juf wilde graag haar webstekje voorstellen en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Ten eerste kende ik de site niet, ten tweede ontdekte ik ook Educaplay. Ik schuim nochtans al geruime tijd het net af en nog nooit kwam ik een van beide tegen.

Laat ik me even de 'De wijze uiltjes' voorstellen. De site draait rond het tweede leerjaar, maar is zeker ook inzetbaar in het derde. Er staan allerlei oefeningen op die aansluiten bij de gebruikte methodes. Voor taal is dat 'Kameleon', maar uiteraard zijn het ook goeie oefeningen voor kinderen die met andere handleidingen werken. Intussen staat de link ook tussen mijn andere blogs en websites rond het onderwijs op mijn nieuwe tabblad. Surf gerust eens rond, je zult - net als ik - aangenaam verrast zijn.


Maar hiermee houdt het nog niet op. Intussen mailde ik al een paar keer met de dame achter deze leuke oefensite en het blijkt dat alle oefeningen zelf werden gemaakt! Daarom vind ik ze ook zo goed. Ze zijn op maat en ze oefenen juist dat wat nodig is. Deze computerspelletjes zijn ideaal voor een tussendoortje of voor het hoekenwerk. Blijkt nu dat wij ook zelf oefeningen kunnen maken en dit met Educaplay. Wanneer je de naam van dit programma intikt op Google vind je trouwens een handleiding in PDF (in het Nederlands) wat uiteraard heel handig kan zijn. Ik ga er zeker in de toekomst mee aan de slag en dan laat ik jullie zeker mijn oefeningen zien.

Blijf Gietjes Corner dus zeker in de gaten houden (en delen!) :)

zaterdag 27 december 2014

Zusjesland van Curtis Sittenfeld

Eindelijk nog eens een boek uitgelezen! Waar de vakantie al niet goed voor is. Ik kreeg de raad van mijn ventje om het wat rustiger aan te doen deze veertien dagen en dat doe ik dus met een nieuwe blog een goed boek :). Bij dat eerste fronste hij zowaar zijn wenkbrauwen wat, maar over het tweede was hij zeer te spreken. Hij weet immers hoeveel ik van lezen hou!

Sommige keren grijp ik in de bieb snel naar een boek van een schrijver die ik al ken, maar uiteraard hou ik ook van nieuwe namen. Deze keer werd het Curtis Sittenfeld. Nog nooit van gehoord en daarom ook nog nooit eerder een boek van gelezen. Zusjesland werd het deze keer en ik kan jullie al verklappen dat ik in 2015 zeker op zoek ga naar een ander boek van deze schrijfster.

Gegevens

Oorspronkelijke titel: Sisterland
Uitgeverij: Random House, New York en Cargo
Uitgegeven in: 2013 - 2014 (Nederlands)
Vertaling: Monique Eggermont
Omslagontwerp: b'IJ Barbara
Omslagillustratie: Yolande de Kort/Arcangel Images
Aantal pagina’s: 460
ISBN: 978 90 234 8547 6


Flaptekst

Al van jongs af aan weten Kate en haar tweelingzusje Violet dat ze anders zijn dan anderen. Ze 'zien' gebeurtenissen in de toekomst en geheimen die voor iedereen verborgen blijven. Violet laat haar visioenen toe, terwijl Kate haar best doet een zo normaal mogelijk leven te leiden. De zussen groeien als volwassenen steeds verder uit elkaar, ondanks de sterke band die ze als kind met elkaar hadden. Wanneer er een aardbeving plaatsvindt, voorspelt Violet op televisie dat er meer bevingen zullen volgen. Kate is ontzet, maar beseft dat haar zus gelijk kan hebben. Gaandeweg ontdekt ze dat het tijd is om onder ogen te zien wie ze werkelijk is en de breekbare relatie met Violet te herstellen.

Mijn beoordeling (+/++)

Ik moet erbij vertellen dat ik wel behoorlijk lang over dit boek deed. Dat wil meteen ook zeggen dat mijn beoordeling misschien daardoor wat beïnvloed is. Toch vind ik het hoe dan ook een goed boek. In het begin stond ik wat sceptisch tegenover het paranormaal gebeuren, maar het komt eigenlijk geen enkele keer 'overdreven' over. Het lijkt iets van deze wereld terwijl ik totaal geen voeling heb met deze materie. Ik ken helemaal niemand met gaven in die richting en binnen mijn vriendenkring wordt hierover zelden of nooit gebabbeld. Daarom juist dat ik dit boeiende materie vind. Het boek verveelt geen moment en door bepaalde kleine 'cliffhangers' ben je steeds benieuwd naar het vervolg. Sittenfeld heeft me dus zeker aangenaam weten te verrassen en ik kijk al uit naar een volgend boek van haar!

Bron:
* http://www.uitgeverijcargo.nl/web/Boek-5/9789023485476_Zusjesland.htm

vrijdag 26 december 2014

Eindelijk een nieuw tabblad!

Wie een heel aandachtige lezer is, heeft het misschien gezien, maar ik denk dat het niet erg opvalt... Daarom wil ik het hier nog even bekend maken. Sinds vandaag staat er een nieuw tabblad online! Er was al een hele tijd sprake van, maar de publicatiedatum werd steeds uitgesteld.

Het tabblad Links heb ik aan mijn blogje toegevoegd omdat mijn rechterkolom - naar mijn aanvoelen - niet meer zo overzichtelijk was. Er stonden heel wat websites vermeld, maar de helft bekeek ik niet meer of had te veel met één interesse van mezelf te maken. Daarom plaats ik nu een tabblad met een mooie onderverdeling. Zo vind je niet alleen links in verband met het onderwijs, je kunt er ook van alles lezen over bakken, naaien, knutselen en zo meer.

Binnenkort zullen er ook nog een aantal tabbladen verhuizen naar mijn tweede blog Gietjes Weetjes. Zo wil ik data, info (voor kids), sport en uiteraard weetjes op mijn nieuwe stekje plaatsen.


Wens jij ook een linkje op mijn blog? Dan kan dat. Laat hieronder een reactie achter en dan bekijk ik met heel veel plezier jouw webstek!


Bron:
* http://standplaatsmexico.nl/?page_id=117

woensdag 24 december 2014

Nieuwjaarsbrieven 2014!

Op Sinterklaas liet ik jullie een voorbeeld zien van de nieuwjaarsbrieven die ik wilde maken. Ik was er dit jaar vroeg bij om ze uit te werken, maar dat wil niet zeggen dat ze ruimschoots op tijd klaar waren :).

Ik vond het voorbeeld op Tekenen en zo, een blog die ieder van ons kan inspireren! Sommige werkjes zou ik hier en daar wat aanpassen, maar met de kerstbomen in vloeipapier volgde ik gewoon het volledige stappenplan. Het is hier dus zeker niet de bedoeling om te beweren dat ik het warm water voor deze activiteit heb uitgevonden. Ik heb gewoon gedaan wat er stond, al had ik wel wat extra uitleg - via Facebookgroepjes - nodig.

Materiaal

* Gekleurd papier (A3)
* Wit tekenpapier (A4)
* Zijdepapier
* Waterverf
* Sponsjes
* Water

Over dat zijdepapier valt wel het één en ander te zeggen. In de oorspronkelijke beschrijving staat er vloeipapier, maar dat is echter niet meer te vinden in de handel. Alleen nog in wit, rood en roze. Ik zocht de helft van de Benelux af, maar kreeg uiteindelijk de raad om het toch nog eens met zijdepapier te proberen (wat de eerste keer niet gelukt was) en wat blijkt nu... met wat meer water (en wat meer geduld) is zijdepapier ideaal!

Stappenplan

Schilderen van de achtergrond

* Demonstreer aan het bord!
- We werken met horizontale lijnen!
- We gebruiken weinig water of veel water (toon het verschil!)
- De kleuren mogen in elkaar overgaan
* Laat de kinderen drie kleuren waterverf kiezen
* Met een spons brengen de kinderen de verf aan op een wit tekenblad























(De foto's zullen niet steeds ideaal zijn, maar het moest nogal snel gaan om het nog op beeld te kunnen vastleggen).

Maken van de boompjes

(hier heb ik niet van elke stap een foto, maar ik probeer het wel duidelijk uit te leggen)

* Neem een wit tekenblad en kies drie kleuren zijdepapier. Ook hier mogen de kinderen dat aantal kleuren niet overschrijden. Hoe meer kleuren je gebruikt, hoe slordiger het naar mijn aanvoelen wordt en hoe meer kans je hebt op een volledig bruin resultaat :).
* Maak het tekenblad goed nat met een spons. Sommigen houden het blad onder de kraan, maar dat heb ik niet met de kinderen gedaan. Ik heb gezegd dat ze hun blad echt behoorlijk nat mochten maken.
* Scheur stukjes zijdepapier en bevestig ze op het witte, natte blad. Hier kun je op twee manieren werken. Ofwel doop je ook de stukjes zijdepapier in het water en leg je ze dan op je blad. Het papier durft echter zo wel eens te scheuren of te verkreukelen. Daarom is het bij de kleinere kinderen makkelijker om het zijdepapier droog op het nat blad aan te brengen en daarna weer nat te maken met een spons. Uiteraard kun je hier ook stukjes knippen, maar dan zie je meer geometrische figuren en lopen de kleurtjes niet zo mooi in elkaar over.
* Laat de kinderen het volledige A4-blad met dit papier te bedekken. De kleuren mogen wat overlappen en er mogen hier en daar ook kleine witte gaatjes overblijven. Dan lijkt het achteraf alsof er sneeuw op de bomen ligt. Vele witte vlekken leiden volgens mij tot een minder mooi resultaat.
* Leg het blad ergens bij de verwarming (maar niet rechtstreeks erop!) en laat een tijdje drogen. 
* Wanneer het witte tekenblad én het zijdepapier droog zijn, haal je het zijdepapier er allemaal af.

Dan bekom je het volgende...


* Maak drie driehoeken in karton en laat de kinderen boompjes op hun blad tekenen. Als je hierboven goed kijkt, zie je ze met potlood staan. Ik koos voor één grote en twee kleinere bomen. Uiteraard is hier een eigen invulling mogelijk. Ook zouden oudere kinderen hier zelf een driehoek kunnen tekenen. Voor mijn tweede leerjaar maakte ik echter sjablonen.
* Knip daarna de bomen alle drie zo goed mogelijk uit. Je merkt dat dit voor kinderen niet altijd evident is, maar iedereen deed zijn best om er drie mooie driehoeken van te maken. En oh ja, was er eens iets schots en scheef... bomen zijn in de natuur ook niet allemaal dezelfde!

In elkaar steken van de brief

* Plooi een A3-blad in twee.
* Maak de achtergrond wat kleiner door er aan elke zijde een reepje af te knippen.
(ik deed dat met m'n snijmachine)
* Plak aan de voorkant van het geplooide A3-blad de achtergrond in waterverf. Doordat het blad wat kleiner is, zie je nu een mooie gekleurde rand rond het werkje.
* Positioneer de bomen goed en plak ze op. Kleef eerst de kleine bomen op en als laatste de grote. Die staat immers vooraan (om wat dieptezicht te creëren).
* Bevestig stammetjes onder de boom. Ik deed dat met een soort rubber, maar uiteraard kunnen de kinderen dit ook met stift tekenen.
* Als allerlaatste overtrok ik elke boom van iedere brief met een goud- of zilverstift. Dit is echter niet echt goed zichtbaar op de foto's, maar het gaf wel een heel mooi effect (al zeg ik het zelf).

En ziehier heel wat resultaten...












Omdat ik uiteindelijk heel erg tevreden ben met het resultaat, is het de bedoeling om deze activiteit om de zoveel jaren te laten terugkeren. Daarom kun je hier later zeker nog een lesfiche rond deze les terugvinden. Dan zijn we volgens de inspectie helemaal in orde ;).

Zalig kerstfeest iedereen!

dinsdag 23 december 2014

Grote winterschoonmaak - Deel 1

Zoals ik gisteren al zei, probeer ik er weer wat structuur en regelmaat in te krijgen. Voor ik aan de slag ga met Google Drive ga ik ook de andere tabbladen aanpakken en vervolledigen. Zo begon ik gisteren met mijn lijstje boeken. De laatste maanden las ik echt heel weinig, maar daar wil ik in 2015 weer verandering in brengen. Lezen betekent immers een van de weinige keren dat ik me helemaal probeer te ontspannen en laat dat nu net iets zijn waar ik nood aan heb ;).

Bon, ik heb dus een aantal dingen aangepast of bijgevoegd.
* Op mijn tabblad 'Gelezen boeken' heb ik nu een aantal toegevoegd. Zo moet ik niets steeds opnieuw tellen als ik wil weten hoeveel boeken ik al op Gietjes Corner postte :).
* Bovenaan het tabblad heb ik ook een link naar mijn Pinterestbord geplaatst. Sommige mensen zijn immers verzot op pinnen en op die manier heb je meteen een tweede mooi overzicht van alle gelezen boeken.


* Achter elke pin op Pinterest schuilt nu de juiste link zodat je meteen op het juiste berichtje op mijn blog komt. Op die manier moet je niet meer op zoek naar het boek zelf, maar kun je onmiddellijk de gegevens, de flaptekst en mijn mening lezen.
* De labels werden voor elk bericht aangepast zodat je meteen via bepaalde zoektermen boeken kan vinden. Denk maar aan jeugdboeken, romans, thrillers,...
* Alle boeken die ooit op mijn blog werden gepost, zie je nu meteen ook op mijn tabblad. Zo spaar je veel tijd uit en zie je in één oogopslag waar je naar op zoek bent.

maandag 22 december 2014

Nieuwe wendingen en mijlpalen!

Sommige mensen wachten wellicht al een hele tijd op documenten van mij. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de toestroom amper nog kan bijhouden. Uiteraard flatteert me dat en ben ik blij met alle bezoekers op Gietjes Corner, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik mijn lezers wil blijven plezieren en helpen.

Daarom heb ik dit weekend een besluit genomen. Ik ga mijn materiaal niet meer doorsturen via mail maar dat wil niet zeggen dat ik vanaf nu niets meer deel, integendeel! Eerst was het de bedoeling om alles op mijn Facebookpagina van Gietjes Corner te plaatsen, maar dat lukt blijkbaar alleen maar als je een groep aanmaakt. Omdat dit echter niet echt past bij mijn blog koos ik het voorbije weekend voor een andere tactiek. Zo probeerde ik Google Drive uit. In de komende veertien dagen probeer ik dus zo veel mogelijk berichten op mijn blog te voorzien van linken naar documenten zodat jullie alles gratis en voor niks kunnen gebruiken! Als dat geen cadeau is ;).



Daarnaast zijn er nog een paar andere wendingen in Gietjesland. Omdat mijn onderwerpen op mijn blog nogal uiteenlopend zijn én omdat ik mijn tabbladen wat ordentelijker wil zien, heb ik besloten
om de weetjes er af te halen. Dat wil drie dingen zeggen: vanaf nu zal er geen tabblad rond weetjes meer te vinden zijn (de geposte berichten blijven wel staan), de info voor kids verdwijnt en ook het tabblad 'Sport' verhuist. Toch ben ik niet van plan om mijn 'infoverzamelwoede' te begraven, helemaal niet. Sinds vandaag stel ik je immers mijn tweede blogje voor en de naam kun je wellicht al raden... Gietjes Weetjes staat vanaf NU online! Hopelijk mag ik hier ook heel wat nieuwe lezers verwelkomen en kan ik deze op mijn beurt weer inspireren!

Maar dat is nog niet alles. Aangezien er een aantal tabbladen verdwijnen, is het uiteraard de bedoeling om Gietjes Corner weer wat te herorganiseren en het er nog professioneler te laten uitzien. Daarom komt er eindelijk ook een tabblad 'Links'. Ik sprak er al een hele tijd over, maar deze week komt het er zeker van! Het eigen lesmateriaal wordt ook uitgebreid zodat je alles gerangschikt en met foto's én documenten terug kan vinden.

Heel wat nieuws dus, maar ik weet waar ik het voor doe! Het is immers fijn om te weten dat mijn blogje aanslaat. Gisteren tikten mijn 'vind-ik-leuks' op mijn Facebookpagina aan tot 255 (maar liefst 40 in één dag!) en ik zag vandaag mijn teller op mijn blog over een magische grens gaan!


BEDANKT!

maandag 15 december 2014

Verzameldoos voor tussendoortje rond spelling en de onthoudwoorden

Een tweetal maanden geleden postte ik hier een tussendoortje rond de onthoudwoorden. Kinderen vinden het heel leuk om de woorden op deze manier te oefenen. Het komt er in het tweede trimester op aan om het nog veel vaker te doen. Je merkt immers dat de fouten er beetje bij beetje uitgeslepen worden, maar dan moet de oefening wel op regelmatige basis gebruikt worden.

Door dit goede voornemen maakte ik nu niet alleen alle kaarten voor het hele jaar, ik vroeg aan mijn mama weer een gepaste doos. Straks wordt alles hierin verzameld, maar eerst moet er uiteraard een voorblad gemaakt worden zodat de doos makkelijk terug te vinden is.

Het voorblad ziet er deze keer als volgt uit...


De uiteindelijke doos met schrijfplaten post ik later zeker ook nog eens op mijn blog.

Wie dit voorblad wil gebruiken, klik dan op deze link!

zaterdag 6 december 2014

Nieuwjaarsbrieven knutselen!

Een hele tijd geleden ging ik op zoek naar een goeie nieuwjaarsbrief. In een tweede leerjaar vind ik dat niet zo simpel. De tekst had ik al en vind je zeker op mijn blogje terug, maar ik wilde een originele knutsel vinden. Twee jaar geleden maakte ik al een brief, maar die vond ik niet echt geslaagd. Ik betaalde immers ook 50 euro aan papier en dat vond ik een beetje overdreven. De resultaten vielen daarna ook zelfs nog wat tegen waardoor ik wist dat ik het de volgende keer eenvoudiger moest houden.

Ik vond een aantal voorbeelden op het internet en ik moet zeggen dat de volgende meteen in het oog sprong.


Deze werkjes vond ik op de site van Tekenen en zo en werden door kinderen van 12 jaar gemaakt. Ik denk dat dit misschien ook met mijn groep haalbaar moet zijn. Oké, de resultaten zullen misschien wel iets eenvoudiger zijn, maar met een goeie instructie moeten de kinderen volgens mij in staat zijn om een mooie nieuwjaarsbrief te maken.

Ik heb echter één probleem. Ik ging op zoek naar vloeipapier, maar zowel in de AVA als in Lucas Creativ vond ik alleen maar roze en wit papier. Daarom mijn oproep! Is er iemand die weet waar ik vloeipapier op de kop kan tikken? Of misschien is er een lezer die dat thuis heeft en die mij uit de nood wil helpen. Ik zou je eeuwig dankbaar zijn :).

Fijn weekend!

vrijdag 5 december 2014

Aansprekingen op de nieuwjaarsbrieven

Volgende week beginnen we hier aan de nieuwjaarsbrieven. Kinderen moeten niet alleen een kaart in elkaar knutselen, ze moeten de tekst ook eigenhandig schrijven. Op onze school is het de gewoonte om de kinderen er drie te laten maken en voor leerlingen met gescheiden ouders is er de mogelijkheid om er vier te maken. Het is echter niet altijd even duidelijk naar wie ze die brief moeten schrijven. Wij gaan ervan uit dat dit naar de ouders, naar de meter en peter is, maar bij sommige kinderen worden die mensen anders aangesproken. Daarom maakte ik een paar jaar terug een briefje. Op die manier weet ik exact wat de kinderen moeten schrijven.



Beste ouders,


Volgende week beginnen we aan de nieuwjaarsbrieven. Op onze school is het de gewoonte om er drie per kind te laten maken. Eentje voor de ouders, een exemplaar voor de meter en eentje voor de peter. Wonen mama en papa niet meer samen dan schrijven we er vier. Jullie kinderen weten echter niet altijd even duidelijk naar wie ze een nieuwjaarsbrief moeten schrijven.

Hieronder zie je aanspreektitels voor de nieuwjaarsbrieven. Zou het mogelijk zijn om hier de correcte aanspreektitels aan te duiden? Kies er drie of maximum vier. Je kunt gerust ook andere mogelijkheden aanvullen. Alvast bedankt!


Naam kind: _________________________________________

  • Liefste mama en papa
  • Liefste mama
  • Liefste papa
  • Liefste meter
  • Liefste peter
  • Liefste meter en peter
  • ……………………
  • ……………………

Misschien is dit briefje ook voor jullie een handig instrument? Je vindt het achter deze link!

donderdag 4 december 2014

Een dictee in vier stappen

Ik sta er op dat de kinderen in mijn klas eerst goed luisteren voor ze een woord of een zin noteren. Dat lukt in het begin niet zo goed, maar na verloop van tijd zijn de kinderen dit systeem wel gewoon.

De bedoeling is om steeds vier stappen tijdens een dictee te doorlopen:
1. luisteren (en kijken)
2. nazeggen (herhalen en onthouden dus)
3. opschrijven
4. controleren

Om die stappen goed te memoriseren, ging ik op zoek naar een wandplaat. Ik vond die hier.
Hij is dus niet van mijn hand, maar ik zal hem wel in mijn klas gebruiken.


Ik kleurde bij het eerste mannetje z'n oog en oor, bij het tweede ventje zijn hoofd en zijn mond, bij de derde figuur de hand en de pen en bij het laatste het blad.  Op die manier zien de kinderen in één oogopslag wat ze moeten doen.

Wil je mijn Word-document ook gebruiken? Klik dan hier.

Bron afbeelding:
* http://www.xaco.be/xacols/index.php/educatieve-websites-topmenu-159/taal/spelling/woordpakketten-4de-leerjaar#16

woensdag 3 december 2014

Doelen spelling - laatste keer!

Jullie weten al een hele tijd dat ik nogal veel projecten in één keer aanpak. Soms kan dat tot fantastische creaties leiden, maar meestal resulteert dat in een hele hoop onafgewerkte dingen en een warhoofd van hier tot in Tokio :). Een hele tijd terug vond ik dat al een werkpunt voor mezelf en dus vat ik - wellicht al voor de tiende keer - de koe bij de horens.

Een hele tijd terug postte ik op mijn blog al een aantal dingen rond spelling. Zo gaf ik jullie een overzicht van de algemene doelen spelling, maakte ik een tabel met de doelen van Kameleon 2 en schreef ik ook een overzicht met de specifieke doelen.

Om projecten af te werken en volgend jaar misschien wat meer vrije tijd te hebben, maakte ik nu nog een allerlaatste overzicht. Ik zette de specifieke doelen van de eerste graad (voor het katholiek onderwijs) nog eens allemaal netjes op een rij. Misschien vragen jullie zich af waarom dit nodig is... Wel, wij moeten sinds vorig jaar onze agenda op het net maken en dit met iOmniwize. Het is de bedoeling dat wij van elke les een fiche maken en daaraan doelen koppelen. In die concordantielijsten die je in je handleiding vindt, staan er altijd een hele resem doelen per les en het is de bedoeling dat we die leren beperken. Op die manier vallen ze ook later ook veel makkelijker te evalueren (want we pakken de eerstkomende schooljaren ook ons rapport aan).

Bij deze dus een (stukje van het) overzicht van welke doelen er in het eerste en tweede leerjaar aangepakt moeten worden. De cursieve doelen hoeven niet gerealiseerd te worden tegen het einde van het schooljaar, maar er moet wel een aanzet gegeven worden.



Wens je dit overzicht ook te gebruiken? Klik dan snel op volgende link.

Ik probeer echt eens werk te maken van die uitpuilende mailbox dus geen paniek als je de laatste tijd geen reactie op jullie mailtjes kreeg!

maandag 1 december 2014

Een leuke kerstboodschap

Ik liet jullie eerder al zien dat ik mijn kinderen elk jaar een zelfgemaakt kerstkaartje geef. Het zou veel makkelijker zijn om er een aantal te kopen, maar ik moet zeggen dat ik er op sta om ze zelf in elkaar te knutselen. Vorig jaar deed ik dit zo... (voor meer uitleg, klik hier)




Op de achterkant kan je het heel sober houden en de kinderen een zalig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar wensen, maar een aantal jaar terug vond ik volgende kerstboodschap:

 Een boom met ballen, slingers 
en lichtjes zij aan zij.
Allemaal bedoeld voor dat ene kerst(b)engeltje,
en dat ben jij!

Mits wat aanpassing is dit tekstje in de lagere jaren zeker opnieuw bruikbaar. Dit keer zou ik er misschien van maken...

Een boom met prachtige kleuren, zij aan zij...
Allemaal bedoeld voor dat ene kerst(b)engeltje
en dat ben jij!

Moest je zelf kaartjes maken voor je leerlingen, dan zou ik het zeker leuk vinden om deze te zien. Dus aarzel niet en stuur een foto door naar gietjescorner@hotmail.com!

vrijdag 28 november 2014

December...

Straks beginnen we al aan de vierde maand van het schooljaar. Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. Vroeger dacht ik dat je na vijf jaar in eenzelfde leerjaar dringend nood aan andere lucht zou hebben, maar ik ben nu al helemaal van dat idee afgestapt. Ik denk dat ik minstens tien jaar nodig heb om alles naar mijn hand te zetten en dan zou ik er graag toch nog zeker vijf jaar willen van genieten :).

In mijn gebedsdoos verzamelde ik al heel wat gebedjes en zo zit er ook over elke nieuwe maand een kort tekstje in.

Lieve God,
we zijn alweer de laatste maand van het jaar.
December is een gezellige maand.
De adventskrans vertelt ons dat we uitzien naar Kerstmis,
het geboortefeest van Jezus,
het grote feest van de vrede.

Dank U wel om Jezus die ons leerde
dat U alle mensen graag ziet
en dat U droomt van een wereld vol vrede.

Jammer dat er niet overal in de wereld vrede is.
Soms is er ook onvrede in de klas, of eens ruzie thuis.

Goede God, help ons en help alle mensen
goed te zorgen voor de vrede.
Dan pas wordt het gezellig voor iedereen!

donderdag 27 november 2014

Toets meetkunde

Wij werken hier met de handleiding Kompas, maar ik gebruik de toetsen die daarin zitten niet altijd integraal. Daarom maakte ik de voorbije week een nieuwe voor meetkunde.



Klik hier om de toets te bekijken.
Werkt de link niet? Aarzel dan niet om hieronder een boodschap achter te laten.

maandag 24 november 2014

Gebed voor de advent

Binnenkort kan het aftellen weer beginnen... De dagen worden steeds donkerder, kouder... maar toch blijft het binnen gezellig. Straks komt de kerstboom er en proberen we zowel binnen als buiten wat licht te maken. Kinderen tellen samen met jou af naar Kerstmis. Dit doen we in de klas aan de hand van Welzijnszorg en de advent. Vandaar vandaag dit toepasselijke gebed die in elke klas inzetbaar is.

Lieve God,
het is weer advent.
's Avonds wordt het al vroeg donker.
Buiten ziet alles er een beetje dood uit.
De bomen hebben geen bladeren meer
en de vogels kruipen diep weg voor de kou.
In de adventskrans brandt elke week een kaarsje meer,
tot het Kerstmis wordt.

Lieve God,
maak het ook in ons hart lichter en lichter,
zodat Jezus ook daar kan komen.
Help ons echte kinderen te worden van jou,
thuis, op school, en overal.
Soms zijn we jou vergeten en zijn we niet lief voor elkaar.
Maar we willen het toch weer proberen.
Dan wordt het een echt 'Zalig Kerstfeest!'


zondag 23 november 2014

Met haken en ogen...

Beste lezers,

Ik heb al betere tijden gekend... Niet op persoonlijk vlak, maar wat mijn blog betreft. Ik kwam er de laatste tijd niet meer toe om dagelijks iets te posten en ook mijn mailbox puilt uit. Dagelijks materialen gratis en voor niks delen kost wat tijd en mijn werk schiet er eigenlijk niet mee op. Daarom twijfelde ik de afgelopen maand... maar ik heb goed nieuws! Binnenkort begin ik er weer aan! Alle openstaande mails worden tegen het einde van de maand zeker beantwoord en ik probeer weer vaker dingen op Gietjes Corner te posten.

Ik wil er wel bij zeggen dat ik zelf ook nog naar materiaal op zoek ben. Van sommigen kreeg ik al dingen in ruil (waarvoor een dikke merci!!), maar dat is slechts van 5% van mijn lezers. Ik zou heel tevreden zijn met een stijgend percentage :). Op die manier kan ik de tijd die ik in mijn blog en mails steek wat recupereren en hoef ik niet nog meer te werken. Daar zou mijn wederhelft niet mee kunnen lachen ;).

Bij deze dus een warme oproep voor materiaal voor het tweede leerjaar (al zijn dingen voor het eerste en derde natuurlijk ook nog heel bruikbaar)
* lessen muzische (voor elk domein)
* uitgewerkte hoekenwerken
* taal- en rekenspelletjes
* uitgewerkte werothema's
* tussendoortjes
* extra opdrachten
* tips rond voorleesboeken
* voorbeelden van nieuwjaarsbrieven
* tips rond knutselen van nieuwjaarsbrieven, werkjes sint, pasen, Moederdag en Vaderdag

Stuur dus gerust een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com. Ik zal jullie eeuwig dankbaar zijn en dan begin ik er vanaf morgen weer vol frisse moed aan :).

maandag 17 november 2014

Wandplaten voor taal

Ik toonde jullie een hele tijd geleden hier al mijn wandplaten taal. Die gebruikte ik een paar jaar terug in het vierde leerjaar. Nu sta ik in het tweede en dan moeten de platen wat eenvoudiger zijn. Daarom maakte ik daar het voorbije weekend even wat tijd voor. Ik baseerde mij op de info in het Alfabeestje (van de handleiding Kameleon), maar ik ben er zeker van dat ze ook naast andere handboeken inzetbaar zijn.



































Wil je deze wandplaten ook graag gebruiken? Klik dan snel op volgende link.

Veel plezier in de komende werkweek!


zondag 16 november 2014

Leestussendoortjes

Eens je wat ervaring in een welbepaald leerjaar hebt, probeer je zo veel mogelijk puntjes op de i te zetten. Ik heb tot nu toe niet het gevoel dat ik daar al aan toe ben, maar toch probeer ik elke dag opnieuw een lesonderdeel bij te schaven en het in een betere vorm te gieten.

Via mijn blog heb je al gemerkt dat ik de laatste tijd ook met lezen ben bezig geweest. In een tweede leerjaar is het heel belangrijk om dagelijks wat te oefenen, maar ook in de andere klassen mag lezen niet over het hoofd worden gezien. In de toekomst willen we hier immers ook een leerlijn rond opbouwen.

Lezen is niet voor elk kind even evident en ook veel leerlingen vinden het niet zo leuk. Daarom proberen we zoveel mogelijk variatie in de leesvormen te steken zodat de kinderen toch wat hun draai vinden.

Binnen het lezen hebben we voorlopig vier luikjes:
* de lessen lezen uit de handleiding
* vrij lezen in de vorm van slingerlezen
* tandemlezen (waar ik je binnenkort veel meer over vertel)
* leestussendoortjes (10 minuutjes doorheen de andere lessen)

Over die tussendoortjes wil ik het vandaag nog even hebben. Ik voorzag er nu drie. Dit vind ik meer dan voldoende omdat er ook nog op veel andere manieren wordt gelezen en daarnaast moet er uiteraard ook nog tijd zijn voor andere leuke tussendoortjes.

De leestussendoortjes situeren zich op drie vlakken. Zo lezen we samen, maar ook per twee en individueel. Daarvoor gebruik ik heel wat materiaal dat ik hier eerder al postte. Intussen maakte ik hiervoor ook een lesfiche. Met deze afdruk van onze online agenda help ik jullie - hopelijk - wel weer een eindje op weg.



Voor het samen lezen gebruik ik de oude boekjes van Veilig Leren Lezen. Deze boekjes verdwenen al een hele tijd geleden uit het eerste leerjaar en ik pikte ze nu weer in het tweede leerjaar op. Ze zien er wat verouderd uit, maar de kinderen vinden het heel leuk om er uit te lezen. De eerste bladzijde wordt altijd in koor gelezen, daarna lezen de kinderen elk een zin afzonderlijk. In het begin is deze werkwijze wat moeilijk voor de kinderen, maar je merkt dat ze er heel gauw mee vertrouwd raken.

Bij duolezen lezen de kinderen de woordrijen die ik al met heel veel lezers heb gedeeld. Als ze klaar zijn, kleuren ze het juiste vakje op het bijhorende overzichtsblad.


Tijdens het individueel lezen lezen de kinderen een AVI-kaart. Deze deelde ik hier ook al op mijn blog en kun je vinden via het tabblad Lezen. Na vijf à tien minuten worden de kaarten doorgegeven en worden ze weggestopt voor de volgende keer.

Nu komt het erop aan om routine in deze tussendoortjes te krijgen en om me de komende dagen nog eens volledig te focussen op het tandemlezen met het vijfde. Ik hou jullie zeker op de hoogte!

Fijne zondag!

vrijdag 14 november 2014

Leuke bladwijzers!

Bij ons op school werken we de laatste twee jaar heel veel rond muzische vorming. Het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk voeling met de 21 algemene doelen krijgen en dat we bij elke les zowel een doel rond beschouwen als rond creëren plakken. Op die manier moet het muzisch onderwijs wat gaan evolueren en mogen we niet meer steeds de nadruk op het maken van iets leggen.

Door deze 'drastische' vernieuwingen verdwijnt knutselen wat meer in het pak en springt het niet meer steeds op de voorgrond. Toch is dit moeilijk binnen ons huidig onderwijssysteem. Ouders hebben bepaalde verwachtingen en ik vind eerlijk gezegd dat we daar moeilijk omheen kunnen. Zo maken wij met onze school elk jaar onze eigen Nieuwjaarsbrieven en wordt er ook iets voor Moeder- en Vaderdag geknutseld. Als we daar een aantal lessen aan spenderen, mogen wij daarnaast eigenlijk helemaal niet veel meer maken. Daarom ook dat sommige dingen heel eenvoudig moeten blijven of dat ze gewoon als tussendoortje moeten worden gezien.

Daardoor maakte ik op een heel eenvoudige manier leuke bladwijzers. Kinderen hebben immers een boek waar ze vrij mogen in lezen en een gewone reep papier vind ik maar stom. Ik vond op Pinterest deze hele leuke beestjes en ik liet de kinderen er eentje uitkiezen.


Eerst was het de bedoeling om twee dezelfde op elkaar te kleven, maar aangezien de kinderen - door het steeds veranderende leesonderwijs binnen onze school - sinds kort twee bladwijzers nodig hebben, plakte ik beide diertjes op een gekleurd blad. Het resultaat laat ik je later zeker nog eens zien.

Eigenlijk was ik van plan om volgend jaar op dezelfde manier te werk te gaan, maar ik kreeg nu al weer nieuwe ideeën... :). Bovenstaand voorbeeld is eigenlijk een simpele kleuroefening en vraagt niet zoveel creativiteit van de kinderen. Al heb ik wel een beer met een bikini en een regenboogvogel gezien!
Daarom denk ik er aan om volgend jaar de ingekleurde diertjes opnieuw te gebruiken, maar daarnaast de kinderen ook een eigen boekhoekmonster te laten creëren. Ik zal me dan vooral laten inspireren door volgende ideeën die ik op Pinterest vond.








Ik denk dat het handig is als je sjablonen uit karton maakt zodat de kinderen achteraf zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Om volgend jaar alles terug te vinden maakte ik nu al een bord op Pinterest aan en daar vind je ook een mooi uitgewerkt voorbeeld en nog veel meer boekhoekmonsters!



Heel veel knutsel- en leesplezier!


Bronnen:
* http://www.pinterest.com/pin/542824561309290383/
* http://www.pinterest.com/gietjescorner/klas-bladwijzers/

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...