zondag 9 oktober 2022

Ook actua op de keuzemuur!

  Ik heb al heel lang plannen in die richting en eens een schooljaar een tijdje uitgevoerd, maar nog nooit tien maanden volgehouden. Toen raakte mijn idee ook niet op mijn blog. Nu maak ik echter tijd om jullie iets nieuws te vertellen! Nog veel meer actua via de keuzemuur!

Vaak zit ik met mijn gedachten bij de kinderen die het meeste hulp nodig hebben. Ik wil hen zo goed mogelijk vooruit helpen, hen zien evolueren, maar ik merk dat alle andere kinderen ons als leerkrachten evenzeer nodig hebben. Zij willen ook evolueren en sommigen zelfs nog zo snel mogelijk ook :). 

We hebben jammer genoeg geen honderd armen en kunnen onmogelijk overal tegelijk zijn, maar ik wil mijn klaspraktijk wel zo gaan inrichten dat er op elk vlak, voor iedere leerling uitdagingen zijn. Ze zullen niet altijd van A tot Z door de leerkrachten begeleid worden, maar er moet wel genoeg voor handen zijn. In een klas van rond de 30 leerlingen, met anderstalige kinderen en ook evenzeer Vlaamse kinderen met zorg is dat niet altijd evident. Daarom vind ik mijn keuzemuur zeker ook een handig ding.

Elk weekend zal ik proberen een nieuwe lading actualiteit te verzamelen. Daarvoor heb ik al heel wat voorbereidend werk gedaan, maar ik put ook elke week uit de artikels van Kidsweek.nl.


Het is de bedoeling om een zestal artikels klaar te zetten. Dat kan op allerlei manieren. Zo kan je online werken, maar ik druk ze voorlopig af en stop ze in mappen. 

Hoe ik dat doe, dat zie je hieronder.

Eerst en vooral werk ik opnieuw met een pictogram.


In de klas heb ik mappen voorzien waar ik de actua in kan bewaren. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel er elke week bijkomt. Zo kun je de oude berichten er ook uithalen en alleen de nieuwe erin laten. Ik heb er een stuk of acht klaargezet zodat meerdere leerlingen ermee kunnen werken. Eens ze het pictogram zien ophangen en ze zijn klaar met hun werk, dan nemen ze een map en zoeken ze een plaatsje in de klas. Dat kan gewoon aan hun bank zijn, maar dat kan evengoed in de zit- of leeshoek zijn,...


Kinderen kunnen hier alleen, maar zeker ook met twee mee aan de slag. Zo is het leesniveau van de teksten behoorlijk hoog (want het gaat om artikels voor kinderen van 7 tot 12), maar sommige leerlingen lezen dit al vlot en kunnen dit zelfs voorlezen aan medeleerlingen.

Voor de binnenkant van de mappen heb ik een paar tabbladen voorzien. Zo zit alles netjes gerangschikt.



De blaadjes zien er dan als volgt uit...


Ik pik een aantal artikels uit de voorbije week en zet die netjes chronologisch achter elkaar. 
Het voorbereidende werk kun je doorheen de week doen, maar je kunt gerust ook wachten tot het weekend. Hangt ervan af wanneer je tijd vindt. Maar je hoeft dus eigenlijk geen tijd te vinden. Ik doe het voor mijn klas en deel het met plezier met jullie!

Wil je alle artikels op een rij zien, klik dan hieronder. Hieronder zie je de bundel van de laatste week van september.

Maar dit is nog niet alles! Ik voeg er ook elke week nog een dier, een mop en in verdere bundels een spreekwoord aan toe!
Hieronder zie je een voorbeeld van een dier en een mop, maar die kun je ook nalezen in de bundel die je hierboven kon downloaden





vrijdag 7 oktober 2022

Draaiboek Dagelijkse Kost

 Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik van vele onderdelen van mijn lesgeven een draaiboek maak. Dat is net iets makkelijker als ik aan een nieuwe collega wil uitleggen hoe ik te werk ga. Op die manier heb ik ook altijd alles bij de hand als de inspectie langskomt. Doelen, werkwijze, materiaal,... het staat allemaal opgelijst. Wat voor mij ook goed werkt, is het feit dat ik daar ook taakjes op kan noteren. Zo kan ik ze tijdens de grote vakantie afvinken en weet ik goed wat er al gebeurd is en wat er nog moet gebeuren. Er is namelijk wel wat structuur nodig ten huize Hogie :).

Dat draaiboek deelde ik hier ooit al eens, maar werd intussen ook wel al een aantal keer aangepast. Vandaar dat ik deze aangepaste versie graag nog eens met jullie deel... Hieronder zie je een aantal stukken uit dat draaiboek. Het volledige kun je makkelijk onder de foto's downloaden.



Draaiboek Dagelijkse Kost

woensdag 5 oktober 2022

Er is kleuren, tekenen en kleuren en tekenen!

 Vrijdag had ik het over mijn tekenluikje bij de keuzemuur. Ik vertelde er toen ook bij dat er ook een mogelijkheid was om te tekenen én te kleuren. Dat kan eigenlijk ook bij tekenen uiteraard, maar ik ontdekte nog wat speciale tekenplaten. Kent er iemand van jullie Studio Marcel al? Daar vond ik heel leuke alternatieve kleurplaten

Ik voorzag opnieuw een label voor de map (in mijn gekende huisstijl) ...


Uiteraard deel ik de platen hier niet, je kunt ze vinden op de website hierboven. 

Wat ik wel nog wil delen is mijn draaiboek.

Kinderen kunnen hieraan werken als beide pictogrammen ophangen (tekenen en kleuren).




Ik hoop jullie hier weer een eind mee op weg te helpen. Later volgt ook nog een luikje godsdienst, actua, spelling, rekenen,... Blijf Gietjes Corner dus zeker volgen! Dat kan via deze blog, maar ook via Facebook (https://www.facebook.com/GietjesCorner).

zaterdag 1 oktober 2022

Dagelijkse Kost kan mee naar huis

 De voorbije weken vertelde ik al het een en ander over mijn 'Dagelijkse Kost'. Miste je die blogpostjes, scrol dan zeker even terug of bekijk eens het tabblad 'Klasorganisatie'.

In het L-mapje zitten intussen al een aantal bundels want er gingen voorlopig nog geen mee naar huis. Elk weekend worden de oude blaadjes aan elkaar geniet en komen er drie nieuwe bladen in. Zo weten de leerlingen dat ze eerst aan de losse herhalingsoefeningen moeten beginnen. Eens dat af zou zijn, kunnen ze nog terugbladeren in de bundels van de afgelopen weken. Na elke maand ruimen we op en dat doen we als volgt...

De volledige bundel met blaadjes + dicteebladen worden aan elkaar geniet en voorzien van een voorblad. Dit ziet er dan zo uit...


Wil je dit voorblad ook graag gebruiken? Dan kan dat uiteraard.

Je kunt ook opteren om de maand al voor te typen zodat de leerlingen dat niet meer zelf hoeven te schrijven. Ik maak echter maar één blad per schooljaar, dat werkt voor mij iets makkelijker.

Omdat deze bundel in het begin van oktober voor de eerste keer meegaat naar huis, heb ik ook een begeleidende brief gemaakt. Zo weten de ouders wat ze met deze bundel kunnen/mogen.

De brief ziet er als volgt uit...


Deze kun je ook makkelijk via onderstaande link bewerken en afdrukken.

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...