zondag 13 januari 2013

Een klassieker van Thea Beckman

In de lagere school hadden wij zo'n lekker ouderwetse klasbibliotheek. Die werd door onze leerkracht gevuld met echte klassiekers. Samen met enkele klasgenoten maakten we er een sport van om de bieb uit te lezen in een schooljaar. Het is me nooit gelukt hoor, maar om maar te zeggen dat ik toen al de leeskriebels te pakken had. Eén van die boeken was 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman.

Mensen die net als ik geboren zijn in de jaren tachtig hebben zeker al van dit boek gehoord. De lezers onder ons hebben het dan ook ter hand genomen. Ik las het als kind en probeerde het een tijd geleden opnieuw. Soms werkt dat, andere keren helemaal niet. Dit was zo'n keer. Omdat het eigenlijk tegen mijn principes is om een boek voor het einde naar de bieb terug te brengen,  las ik dit boek uit, maar het kon mij echt niet meer bekoren.


Gegevens

Jaar van uitgave: 1973
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina's: 363
Geschikt voor: 13+
ISBN: 9789060691670
!Gouden Griffel in 1974 voor dit boek!


Flaptekst

Dolf wordt door een materietransmitter terug in de tijd geflitst. Hij komt terecht in een kruistocht. De kinderen zijn op weg naar Jeruzalem omdat ze daar denken te gaan wonen. Ze zullen de Saracenen verdrijven en zich daar vestigen, maar ze worden bedrogen door neppriesters. Gelukkig ontdekt Dolf hun geheim. Uiteindelijk keert Dolf terug dankzij de materietransmitter.


Mijn beoordeling ( + / - )

In mijn kindertijd vond ik dit een goed boek. Dit is nu even anders. Ik vond het verhaal veel te lang uitgesmeerd en daardoor ook niet boeiend genoeg. Misschien denken kinderen er nu nog steeds anders over. Aangezien er nog heel wat mooie boeken op mij liggen te wachten, zal ik dit boek in de toekomst wellicht niet meer lezen. 


Bron afbeelding:
http://www.kb.nl/dossiers/schrijvers/thea-beckman-1923-2004

3 opmerkingen:

 1. Ik heb dit boek nooit gelezen, maar wel de film (verplicht) gezien. Historische boeken/films interesseren mij gewoon niet, zelfs niet als het een klassieker is.
  Geef mij dan maar "Pluk van de Petteflet" of "Otje". :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hou je ook van jeugdboeken? Dan moet je Marc De Bel eens proberen vind ik. Ik ben natuurlijk wel wat beïnvloed door mijn job, maar die verhalen lees ik nog altijd heel erg graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond dit boek eigenlijk niet zo slecht, ik heb dit ook meerdere keren gelezen. Maar als je van historische verhalen houdt en toch graag een boek van Thea Beckman zou lezen, dan zou ik 'Geef me de ruimte!' aanbevelen en de 2 vervolgboeken. Deze zijn ook handig als instap, indien je in de klas over de bourgondische hertogen praat.

  BeantwoordenVerwijderen