maandag 7 januari 2013

Weetjes van de dag - '13/1

Vorig jaar postte ik al enkele weetjes, maar het was eigenlijk de bedoeling om dit dagelijks te doen. Eén januari brengt onlosmakelijk goeie voornemens met zich mee en daarom start ik vandaag met een nieuwe poging. Misschien is dagelijks heel erg optimistisch, maar heel regelmatig moet toch doenbaar zijn :).

Vrijdag ging ik naar een quiz, amuseerde me kostelijk, leerde veel bij en strandde uiteindelijk op een negende plaats. Met wat meer studiewerk én slaap zat een top vijf er misschien wel in. Daarom deel ik hieronder met jullie weer wat interessante weetjes.

1. Een stermol of sterneusmol is een kleine Noord-Amerikaanse mol die in het oosten van Canada en het noordoosten van de VS voorkomt. Het dier heeft een lange dikke staart die als voedselreserve voor het broedseizoen in de lente dient. De stermol dankt zijn naam aan zijn ster van 22 vleesachtige tentakels aan het einde van zijn snuit.


2. Mickey is de eenheid waarin de verplaatsing van een computermuis wordt gemeten, genoemd naar de wereldberoemde muis Mickey Mouse.

3. Een trenchcoat is een jas dat oorspronkelijk werd gedragen in de Eerste Wereldoorlog. Trench betekent dan ook loopgraven. De jas heeft meestal een dubbele rij knopen.

4. Mezcal is een Mexicaanse soort gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van agaves. De bekendste soort is tequila. In sommige flessen mezcal zit er een worm (een larve van een mot).

5. Wheelen of rolstoelracen is hardlopen voor rolstoelgebruikers.

6. Tom Dice nam in 2010 deel aan het Eurovisiesongfestival.

7. De soap Dallas draait rond de familie Ewing.

8. Walsen is een bekende wijnterm. Het is het ronddraaien van de drank in je glas waardoor er bepaalde aroma's vrijkomen.

9. Zarzuela is een Spaans (Catalaans) gerecht waarin verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren worden verwerkt. Men stooft de vis in een mengsel van uien, knoflook, paprika en olijfolie. Andere ingrediënten zijn tomaten, rauwe ham en amandelmeel. Het gerecht wordt uiteindelijk gekruid met laurier en peterselie. 

10. De vlag van Libanon bestaat uit twee rode en één witte streep. De middelste (witte) streep wordt versierd met een ceder, die voor geluk en voorspoed staat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten