woensdag 9 januari 2013

Weetjes van de dag '13/2

1. De neusaap is een primaat uit de wouden van Borneo. Hij heeft een opvallende, uitstekende neus.


2. Miss België 2013 heet Noémie Happart.


3. De Rupel is een zijrivier van de Schelde die ter hoogte van Rumst ontstaat door de samenvloeiing van de Nete en de Dijle.

4. De balalaika is een typisch Russisch snaarinstrument met een driehoekige klankkast.

5. Klaren van wijn is het helder maken van de drank voordat er gebotteld wordt. Door toevoeging van een hulpstof (eiwit, gelatine,...) slaan de zwevende delen neer.

6. Hippopotomonstrosesquipedaliofobie is de angst voor het lezen, horen of uitspreken van lange woorden.

7. Suske en Wiske worden in het Chinees Susu en Weiwei genoemd.

8. Pisang is het Maleise woord voor banaan.

9. Lacrosse is een teamsport waarbij elke speler een stick met aan het uiteinde een netje draagt waarin hij/zij de bal houdt. De bedoeling van het spel is om de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te schieten, waarbij 1 doelpunt 1 scorepunt oplevert. De lacrossebal is een harde rubberen bal die te vergelijken valt met een tennisbal. Lacrosse is een grote sport in Canada en de VS. De sport is de nationale zomersport van Canada, naast de wintersport ijshockey.

10. Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie en wordt ook 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten