dinsdag 9 april 2013

Macaroni met haas, kam en witloof

Een verspreking is algauw gemaakt en zeker als je een glaasje op hebt. Daarom werd er heel lang geleden ooit eens macaroni met haas en kam besteld, in plaats van de klassieker met kaas en ham. Sindsdien heb ik altijd moeite om het op de juiste manier te zeggen en is het dus haas en kam gebleven.

Juist gezegd of niet, het blijft een simpel, maar o zo lekker gerecht. Een tijdje geleden zag ik echter een recept waar er nog witloof aan toe werd gevoegd. Aangezien we anders altijd hamrolletjes met witloof en puree eten of macaroni met kaas en ham, gooide ik het nu wat door elkaar. Moet kunnen!

Normaal is de wederhelft hier de kok, maar door de verbouwingen die nu al anderhalf jaar bezig zijn, had ik beloofd om de plaats achter het fornuis af en toe eens over te nemen. Dat kwam er eigenlijk nooit van, maar in deze vakantie had ik geen uitvluchten meer :). Dus na het stoofvlees van zaterdag, maakte ik gisteren macaroni met haas/kaas en kam/ham en voegde daar wat gestoofd witloof aan toe.

De foto's zien er misschien niet heel erg smakelijk uit, maar het was wel lekker!

Het recept: 
Volleerde koks zullen dit zonder recept zeker uit hun mouw kunnen schudden, maar ik denk uiteraard aan de leken als ik :)

Kaassaus à la Meus
Neem 30 gram boter en laat die smelten in je pan/pot. Voeg er 40 gram bloem aan toe en blijf goed roeren zodat je goudgele kruimels verkrijgt. Laat het vuur redelijk hoog staan en voeg er 700 ml (of 70 cl of 7 dl) melk aan toe onder voortdurend roeren. In het begin lijkt de saus wat slap, maar voeg er geen extra bloem aan toe. Door het verwarmen wordt de saus alsmaar dikker. Doe er achteraf kaas, peter, zout en nootmuskaat bij. Wees niet te gierig!

Macaroni
Gewoon water laten koken, wat zout en olie aan toevoegen, macaroni erin kieperen, wat roeren en de macaroni zolang laten koken als op de verpakking staat. Afgieten en klaar.

Witloof
Gewoon wat kuisen door de onderkant er af te snijden. Ik haal er ook altijd het hartje uit omdat dit bitter kan smaken. De stronken in kleine stukken snijden. Een stukje boter in de pan en laten smelten. Witloof erin en wat huishoudpapier erop. Daarna wat water in de pan gieten en het deksel erop leggen. Toch een 20-tal minuutjes laten stoven.

De ham snijden, alles in een pot, roeren en klaar! Uiteraard kan je er ook nog kaas over strooien en even in de oven zetten. Daar heb ik meestal het geduld niet meer voor :)

Smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. toch wel goe gedaan als leek :) tis er eentje dak in gedachten hou !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merci ;) - ik hou jullie op de hoogte van mijn culinaire uitspattingen!

    BeantwoordenVerwijderen