zondag 21 april 2013

Op naar Moeder- en Vaderdag: een kader met aluminiumfolie, karton, kurk en ecoline

De Paasvakantie is nog maar net voorbij of er moet alweer dringend aan de slag gegaan worden voor Moeder- en Vaderdag. Vroeger gaf ik al een paar keer muzische in het vijfde en zesde leerjaar en dan probeerde ik het volgende uit. Een fotokader met karton, aluminiumfolie, kurken en ecoline. 

Ik leg je hier stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Ik werkte een kader uit voor drie foto's: ofwel drie liggende ofwel drie rechtstaande foto's. Uiteraard is het ook mogelijk om een kader voor één, twee of meerdere foto's te maken.

1. Neem een rechthoekig stuk karton dat in de breedte net iets smaller uitvalt dan je kaders. Ik nam een stuk van 72 cm op 8 cm.

2. Scheur een groot stuk aluminiumfolie af en verfrommel dat stuk (niet in een prop, maar er mogen geen effen stukjes meer inzitten).

3. Doe lijm op je groot stuk karton en plak er het aluminiumfolie op. Door het vooraf te verfrommelen zal het een stuk minder makkelijk scheuren. Er mogen dus gerust wat kreukjes inzitten, dat geeft je werkje juist een mooi effect.

4. Snij dan drie kaders uit die een mooie passe-partout rond je foto zullen vormen.

5. Maak weer een prop met aluminiumfolie en beplak dan je kaders.  Je kunt ook reliëf in je kaders steken door er eerst kleine kartonnetjes op te plakken en het dan pas met aluminiumfolie te bedekken.

6. Dan leg je drie foto's op je grootste karton en met schijfjes kurk maak je bakjes zoals hieronder. De foto's moeten daar precies in passen zodat ze er niet uit vallen. Je kunt ze uiteraard ook gewoon vastkleven, maar dan kan er later niet meer gewisseld worden. Daarom opteerde ik voor dit systeem.


7. Meng witte knutsellijm met ecoline zodat je een kleurrijk papje bekomt. Laat de kinderen hun kaders schilderen. Bij tijdsgebrek kunnen ze natuurlijk ook zo gelaten worden. Er zijn hier uiteraard ook nog tal van andere mogelijkheden. Bespuit ze of schilder ze met gewone verf,...




8. Plak de kaders vervolgens vast op de kurken. Zo zie je de kurken niet meer en zitten de foto's straks mooi vast.





9. Schuif de foto's in het kader en je werkje is klaar!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten