maandag 20 augustus 2018

Aangepaste lesfiche rond slingerlezen

Een aantal jaren terug volgde ik in Veldegem een nascholing rond lezen. De eerste jaren van mijn loopbaan schoolde ik me eigenlijk amper bij. Ik volgde wel drie jaar lang 'HIVO' in Torhout op zaterdag, maar aangezien ik nooit vast werk te pakken kreeg, dienden er zich geen kansen aan om via mijn tewerkstellingsplaats nascholingen te volgen. Daar kwam de afgelopen jaren verandering in en daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik heb intussen immers al veel gezien, veel gehoord en veel bijgeleerd. Eigenlijk was het de bedoeling om na elke leerrijke ervaring hier een verslagje op jullie los te laten, maar ik ben nog heel ver van dat doel verwijderd ;). Al doe ik mijn best om de achterstand wat in te halen...

Op die nascholing een paar jaar terug hadden we het over lezen. Dit onderdeel van taal is in mijn klas heel erg belangrijk. Niet dat dit niet zo is in de hogere jaren, maar zeker in de eerste graad gaat heel veel tijd naar intensieve leestraining. Veel kinderen vinden dit echter lastig en eerder saai dan leuk. En daar moeten we met z'n allen iets op vinden. Ik weet intussen al dat ik niet alle kinderen zal kunnen overtuigen en dat het moeilijk blijft om bepaalde leerlingen te prikkelen, maar ik merkte met mijn slingerlezen toch een lichte verschuiving. Soms verwacht ik er te veel van. Ik zou willen dat iedereen met héél veel plezier in boeken duikt, maar dan weet ik dat ik naïef ben. Ik moet al blij zijn met de beweging die er komt en met de lachende kinderen die wel dolgelukkig zijn als ze voor een kwartier in een boek mogen duiken.

Wat ik nu eigenlijk wil zeggen, is dat ik sinds een paar jaar aan slingerlezen doe. Voor ik je er heel wat meer over vertel, deel ik graag mijn lesfiche. Die zal je al heel wat meer kunnen vertellen! Ik postte hem hier ooit al eens op Gietjes Corner, maar ik paste hem intussen - anno 2018 - weer wat aan.


Uit de afbeelding kun je misschien niet veel opmaken, maar uiteraard kun je de lesfiche weer downloaden. Klik hieronder en dompel je onder in een magische wereld ;).

Over het materiaal en de verdere uitwerking heb ik het de volgende keer. Ik probeer het wat op te delen zodat jullie zeker kunnen volgen en dat ik niet té veel tekst in één keer op jullie los laat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...