donderdag 28 april 2016

Evaluatie schrijven voor leerlingen én leerkrachten

Ik geef nu al een paar jaar les in het tweede leerjaar en ik ben nooit echt tevreden geweest met de schrijflessen. Wij werken met de methode D'haese en daar horen twee werkboekjes van Van In bij. De schrijfbladen op zich zijn niet slecht, maar ik zit zo weinig variatie in. Terwijl er zoveel meer met dit vakonderdeel te doen is. Ook hier moeten wij als leerkracht onze creativiteit in kwijt kunnen, vind ik en dat ben ik de komende maanden dan ook van plan.

Over leuke instappen vertelde ik hier al iets meer en ook werkbladen en extra schrijfbundels werden eerder op Gietjes Corner gedeeld. Nu stond ik even stil bij de zithouding en pengreep die bij deze lessen hoort. Ik moet zeggen dat ik daar al acht maanden op hamer, maar dat ik nog steeds heel veel opmerkingen moet maken. Daarom zou ik daar volgend jaar vanaf dag één een werkpunt van willen maken zodat ik echt wel vorderingen waarneem. Nu valt dat wat tegen naar mijn aanvoelen.

Om dit gestructureerd te kunnen doen en er ook voor te zorgen dat kinderen inspraak hebben en hun eigen houding tegelijk te kunnen evalueren, maakte ik volgend evaluatieblad. Er is er er eentje voor elk trimester en ik voorzie aan de ommekant van de fiche plaats voor opmerkingen.


Download de bovenstaande fiches hier gratis: EVALUATIEFICHE SCHRIJVEN

De bedoeling is dat ze één keer per maand hun eigen schrijfhouding en pengreep evalueren. Hoe doe je dat (of hoe kun je dat doen)? Ik leg het stap voor stap uit.
* Klassikaal wordt het evaluatieblad besproken (zodat kinderen alles goed begrijpen).
* Op een vast moment van de maand wordt gevraagd aan de leerlingen om hun hokje in een welbepaalde kleur te kleuren. Dit kan in het rood, oranje of groen. De bolletjes eronder kunnen hen helpen om te beslissen welk kleur ze moeten gebruiken. De bollen aan de linkerkant zijn die voor de leerling, die aan de rechterkant voor de leerkracht. Als ze één bolletje kleuren, dan kleuren ze oranje. Zijn alle bolletjes gekleurd dan is rood de beste keuze.
* De leerkracht kleurt daarna ook voor elke leerling. Op die manier kunnen de kinderen jouw kleur niet zomaar overnemen.
* Zowel de leerlingen als de leerkracht kan aan de ommezijde nog commentaar schrijven. Misschien vonden ze een les echt leuk of hebben ze met een bepaalde verbinding nog heel veel moeite. Dit kan allemaal onder de opmerkingen geschreven worden.
* De bedoeling is dat de kinderen vorderingen maken. Blijven ze bij rood hangen, dan boeken ze geen vooruitgang en kan er geen groene duim (uit mijn beloningssysteem in de klas) uitgedeeld worden. 
* De evaluatiefiches stop ik in de schrijfmap, waar ik het hier al over had. Dan kan dit ook eens meegegeven worden naar huis.

Wat denken jullie van dit systeem? Hoe zouden jullie kinderen belonen? Zou je ook met die kleurencode werken of heb je andere ideeën? Ik ben heel benieuwd naar jullie aan- en opmerkingen!

woensdag 27 april 2016

Een kaartje voor Moederdag

Ik schreef hier al een aantal dingen over Moederdag, maar ik merk dat ik zeker nog niet alles deelde. Zo zorg ik er bijvoorbeeld ook altijd voor dat er aan de pakjes van mijn leerlingen een kaartje hangt. Ik vind het cadeautje op die manier nog dat tikkeltje persoonlijker. Oudere kinderen zou ik zelf een tekstje laten schrijven, maar in een tweede klas geef ik hen een voorgedrukt gedichtje. Ik vond het volgende op het internet en ik paste het een heel klein beetje aan.

Voor de liefste mama van het land
leg ik mijn speelgoed even aan de kant.
Knuffelen, troosten,
voorlezen van een verhaal…
Mijn mama? Die kan het allemaal!
Daarom deze kaart met een vaas erbij
dat zegt, lieve mama:
jij bent de beste voor mij!


Dit gedichtje kunnen de kinderen op het volgende voorgedrukte kaartje schrijven.


Ik druk de twee bladzijden op één vel af zodat de kaartjes een A5-formaat hebben.

Uiteraard kun je dit document ook terug GRATIS downloaden! Kijk snel onder de volgende link:

Hieronder zie je dan het uiteindelijke resultaat (wel bij het werkje van vorig jaar)...


Een gebed voor mij, euh jou of was het nu voor mei?

Via het label 'Gebed' kun je al een aantal gebeden vinden, maar vandaag deel ik er nog eentje voor de komende maand.

mei

Goede God,
In de natuur komt alles weer groen
vele bloemen en bomen bloeien.
Wat is de schepping mooi !

Dank U wel voor de zon en de maan.
Dank U wel voor de aarde en de hemel.
Dank U wel voor de planten en de dieren.
Dank U wel voor de bloemen en de vruchten.

Dank U wel voor alle mensen die we graag zien
en die we nu stil vernoemen ….

Mogen ze allemaal lang en gelukkig leven
Mogen ze allemaal weten dat Gij hen en ons allemaal graag ziet.

Dank U wel, Goede God !


dinsdag 26 april 2016

Stil maar niet stil gezeten :)

Goh, wat vind ik het jammer dat mijn blogje niet de aandacht krijgt dat het verdient. Niet van jullie hoor, maar van mijn kant uit. Ik verwaarloos het de laatste tijd een beetje en ik moet zeggen dat ik het ongelooflijk mis. Het contact met andere creatieve, gedreven leerkrachten en ja, ik werd ook wat verslaafd aan alle positieve commentaar ;). Er blijft de laatste tijd gewoon heel weinig tijd over. Ik ken wel een paar redenen daarvoor, maar daar ga ik hier niet verder over uitweiden. Geen tijd :).

Wat ik wel wil, is de draad hier weer oppikken. Zo kan ik jullie misschien wederom inspireren en wordt 2016 alsnog een succesvol blogjaar. Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten, ik heb de laatste maanden echt niet stil gezeten :).

Omdat jullie al zo lang niets van mij hoorden, wil ik meteen uitpakken met iets groots. De laatste tijd heb ik serieus wat tijd in het maken van flitskaarten gestoken. Het is zo dat in het tweede leerjaar heel wat oefeningen geautomatiseerd moeten worden en ze moeten dan ook op allerlei manieren geoefend kunnen worden. Ik vertel je later zeker nog meer over de mogelijkheden van deze kaarten, maar vandaag wil ik alle plusoefeningen tussen 21 en 100 met jullie delen. Ik kan je verzekeren, het zijn er heel wat :). Uiteraard maakte ik ook dezelfde flitskaarten tot 10 en tot 20 en die deel ik de komende week zeker ook nog. Kom dus zeker regelmatig een kijkje nemen!

Ik maakte vroeger al eens flitskaarten in Paint, maar dat vroeg echt behoorlijk wat tijd. Daarom pakte ik het nu wat anders aan. Niet dat ik die andere niet meer gebruik in mijn klas, maar het was onmogelijk om ook op die manier alle rekenoefeningen tot 100 te maken.

Ze zien er nu als volgt uit...


Elke oefening staat op één blad waardoor ze in allerlei formaten afgedrukt kunnen worden. Wil je ze groot, laat je ze gewoon op A4 staan. Anders zet je bij het afdrukken gewoon een aantal vellen op één blad. Zo maak je ze in A5 of zelfs nog kleiner. Mogelijkheden genoeg.

Hieronder kun je alle plusoefeningen downloaden! Ik hoop dat jullie hier blij mee zijn! Klik op de link en dan kom je automatisch bij mijn mapje op Google Drive. Veel plezier ermee!

Plusoefeningen van 21 tot en met 100: gratis te downloaden!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...