donderdag 21 oktober 2021

Herhaling tot 10 en tot 20 broodnodig

Ik deelde ze hier eerder al eens, maar ik merk dat er toch weer heel wat lezers zijn bijgekomen (waarvoor mijn oprechte dank!). Daarom wil ik de herhalingsbundels tot 20 nog eens in de kijker zetten. Doorheen de jaren heb ik al heel wat materiaal zelf gemaakt, maar ik moet er hier meteen aan toevoegen dat deze niet van mijn hand zijn. Ik voegde er wel hier en daar wat van Geronimo aan toe en ik werkte ook een kort draaiboek uit. Zodat je weet hoe ik de bundels inzet in mijn klas. Uiteraard zijn er tal van andere mogelijkheden. Als differentiatie, als huiswerk, als herhaling,...

Aan de hand van pictogrammen op mijn keuzemuur weten de kinderen wanneer ze in welk boekje mogen werken. Handig vind ik dat. Een keuzemuur is trouwens eigenlijk zowat hetzelfde als een kieskast, maar ik wil natuurlijk altijd wel wat origineel blijven ;). Al is een kieskast natuurlijk ook fantastisch! In de toekomst wil ik mijn aanbod trouwens nog uitbreiden, maar voorlopig vind ik daar even de tijd niet voor :).

Hieronder deel ik de pictogrammen voor mijn keuzemuur. Gewoon ophangen en kinderen weten wat hen te doen staat!



In deze bundel komen er nog geen brugoefeningen voor. Ook al noem ik ze al een tijdje niet meer zo...

Pictogram keuzemuur - rekenen tot 20 (oefeningen met splitsingen)
Ik wil het geen brugoefeningen meer noemen omdat ik merk dat er spontaan paniek in mijn klas uitbreekt. Terwijl de kinderen dit soms beter onder de knie hebben dan dat ze zelf doorhebben. Een lange weg laat ik hen ook niet meer uitschrijven (zo met haakjes) omdat ook dit eigenlijk niet bevorderlijk werkt. Het is niet dat ze er meer inzicht door krijgen. Integendeel. Ik spreek van een omwegje. Stel dat je 9 + 7 hebt staan, dan schrijf je de splitsing 1 en 6 onder de 7. In plaats van de weg rechtdoor te nemen (9 + 7), neem je een omweg (9 + 1 + 6).


Dit boekje werd aangekocht, maar ik plakte ze op genummerde bladzijden. Werkt voor mij makkelijker.

Wil je even weten hoe ik ze inzet in de klas? Dan lees je dit hieronder in mijn draaiboek.


Geïnteresseerd in de boekjes? Aarzel dan niet en stuur als de bliksem een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Nog een fijne avond iedereen!

zaterdag 16 oktober 2021

Een actuaquiz is leuk én leerrijk!

 Het is al een tijdje dat ik met een actuaquiz in mijn klas werk. Vroeger deed ik dat op woensdag, maar aangezien ik het weekoverzicht van Karrewiet gebruik, vind ik het fijner werken om op maandag met de kinderen aan de slag te gaan. Vandaar dat hij dit keer al af is :). Ik wil hem graag terug met jullie delen want er is altijd al veel vraag naar geweest. 

Omdat ikzelf in het tweede leerjaar sta, kon ik de bestaande quizblaadjes die op het net circuleren eigenlijk niet gebruiken. Ze waren te moeilijk of de leerlingen moesten zelf te veel opschrijven. Daarom werk ik altijd met tien meerkeuzevragen. Een quiz ziet er als volgt uit...


Interesse? Dan is het mogelijk om deze quiz elke week (ten laatste op maandag) in je mailbox te krijgen.
Het enige wat je hoeft te doen is mij een mailtje te sturen (gietjescorner@hotmail.com) of hieronder een reactie met een mailadres achter te laten.


Nog een fijn weekend aan iedereen!


donderdag 7 oktober 2021

Evolueren is Dagelijkse Kost en vice versa

Lezers die Gietjes Corner al een tijdje volgen, die weten dat ik in mijn klas met Dagelijkse Kost werk. Dat is een manier om mijn dag aan te vatten en alle rompslomp rond het invullen van een agenda en het indienen van blaadjes en huiswerken te combineren met het herhalen van geziene leerstof.

Tot vorig schooljaar maakte ik elke avond een nieuw werkblad en probeerde ik dat voor de volgende ochtend klaar te leggen. Dat was heel vaak een serieuze rush en dan werkte ik ook nog eens met een verbeterblaadje vooraan. Maar ik slaagde er geen enkel jaar in om het systeem vol te houden. Ik slabakte in bepaalde periodes of ik vond de tijd niet meer om te verbeteren. Blaadjes bleven rondslingeren, met alle gevolgen van dien. Daarnaast nam het ook wel wat tijd in beslag. Ik kreeg mijn andere vakken moeilijker rond omdat het gewoon te vaak te lang uitliep. Daarom brainstormde ik deze zomer eens over een aangepast systeem en dat heb ik intussen al een maand uitgetest en ik moet zeggen: wat werkt het fijn. We zijn op weg naar het ideale :). Uiteraard is het dan de bedoeling om deze werking met jullie te delen want wie weet inspireer ik nieuwe mensen of help ik anderen die ook zoekende zijn.

Ik probeer in deze post duidelijk te maken wat het is en hoe ik het aanpaste aan mijn noden.

Wat blijft er hetzelfde? Kinderen werken 's morgens aan herhalingsblaadjes die in een L-mapje zitten. Intussen worden de schoolagenda's ingevuld, dienen de leerlingen de nodige zaken in en worden de huiswerken opgehaald. Leerlingen mogen uitleg vragen aan hun buur als ze iets niet begrijpen. Via hulpvragers weten wij waar we als leerkracht hulp moeten bieden (zie foto hieronder). Na elke maand wordt er een bundel met blaadjes meegegeven.


Heb je nood aan iets meer uitleg? Dan vind je dit in mijn draaiboek over de start van de dag. Download het hiernaast: Draaiboek start van de dag

Wat is er veranderd? Niet één blad per dag, maar een bundel van 3 bladen per week. Niet tot 9u30 of zelfs tot 9u45, maar meestal tot rond 9u10-9u15. Niet meer elke dag met een dictee, maar af en toe eens (omdat er al heel wat dictees in de nieuwe handleiding van spelling staan). Niet meer met het noteren van een nummer, maar gewoon elke week nieuwe losse blaadjes (de vorige bundels zitten geniet in het mapje).

Benieuwd naar hoe een bundel eruit ziet? Dan deel ik ze uiteraard graag met jullie. 
Hieronder zie je een voorbeeld uit september.




 Hieronder kun je de bundels van september gratis downloaden.


Wil je ook graag met hetzelfde mapje werken? Dan kun je ook het naamplaatje downloaden.


Is je interesse gewekt en ontvang je graag elke week een nieuwe herhalingsbundel? Dan kan dat. Stuur zo snel mogelijk een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com of laat een reactie hieronder achter. 

Nog een fijne donderdag!



Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...