woensdag 18 januari 2023

Racelezen naar het voorbeeld van Juf Joycella

 Ik had mezelf beloofd om een aantal projecten af te werken in plaats van nieuwe op te starten en ik moet zeggen: het is een huzarenstukje om mezelf in de hand te houden :). Ik doe mijn best, maar eens ik goed en wel vertrokken ben met iets, flitst er al terug van alles door mijn hoofd om nieuwe dingen uit te werken. Mezelf intomen is de boodschap en ik heb daarom in de kerstvakantie de vloer van mijn bureau helemaal leeggemaakt. Ik kan je vertellen dat er intussen toch alweer wat tegels bedekt zijn, maar we houden het dus binnen de perken. Eerst afwerken voor we er iets nieuws bijhalen ;).

Daarom wil ik vandaag ook hier iets posten, dan pas is het voor mij helemaal af. Dan hebben niet alleen mijn leerlingen, maar hopelijk ook die van jullie er iets aan. Nooit eerder vertelde ik hier iets over tandemlezen, maar wij hebben al jaren een leesproject tussen het tweede en vijfde leerjaar. Ik vertel jullie daar later zeker nog meer over, maar vandaag wil ik het specifiek over racelezen hebben. Onder begeleiding van iemand uit het vijfde lezen de kinderen van mijn klas zoveel mogelijk woorden in één minuut. Ik vond deze werkvorm bij Juf Joycella en die sloeg meteen aan bij mijn leerlingen.

Ik herwerkte een volledige reeks documenten: ik haalde er een aantal Nederlandse termen uit en ik voegde wat Belgische (Vlaamse) woorden toe. Ook stak ik alles in een Geronimojasje. Uiteraard kun je dit snel gaan aanpassen naar je eigen klasthema indien je dat wenst.


Er zijn twaalf reeksen (want ze zijn eigenlijk gebaseerd op een Nederlandse leesmethode) van telkens 5 tot en met 7 bladzijden met woordenreeksen. Elke reeks stak in in een omslag (die van een label werd voorzien). In elke omslag zit een originele reeks die werd gelamineerd en telkens een aantal kopieën.

Hoe ga je aan de slag? De leerling van het tweede leerjaar neemt een gelamineerd blad, de leerling van het vijfde een kopie. Binnen één minuut leest de leerling van het tweede zoveel mogelijk woorden (juist). De leerling van het vijfde doorstreept de woorden die fout werden gelezen en onderstreept het laatste woord (na één minuut). Achteraf kunnen de fouten even worden besproken. Daarna leest het kind van het tweede de reeks nog een tweede keer. De leerling van het vijfde noteert opnieuw de fouten, maar neemt hiervoor een andere kleur. Zo is het duidelijk wat er in beurt 1, beurt 2 en later in beurt 3 werd fout gelezen. Het is uiteraard de bedoeling dat de kinderen steeds verder komen.

Van dichtbij zien de lijsten er zo uit...


Bron: Juf Joycella

Zelf zin gekregen om aan de slag te gaan met dit materiaal? Dan kan dat! Hieronder download je de volledige reeks 1, 2 en 3 en ook de labels voor de omslagen van reeks a.

Wil je ook graag de andere reeksen? Laat dan je e-mailadres in de opmerkingen hieronder achter of stuur als de bliksem een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.


20 opmerkingen:

  1. van.campenhout.berthe@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wendy.eeckhout@kbhonline.be

    BeantwoordenVerwijderen
  3. elke.guelinckx@bleydenberg.be

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De documenten kwamen jouw richting uit, Claudia!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw, ziet er super uit! Graag ook de volledige versie: katrien.audiens@wingerdterhagen.be

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bettine.vanhunnik@vanlingenschoolzetten.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb tot en met 20 januari 08:32 (Bettine) een mailtje met de bestanden verstuurd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zou ik ook wel fijn vinden. Alvast bedankt.
    elkevanlaethem@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waw, super materiaal alweer. annelies.lauwers@kbrp.be

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er leuk uit! Jufvicky@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Annelies, Elke en Vicky, er kwam een mail jullie richting uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Weerom fijn materiaal ! Waar haal jij je energie ? :)
    gilberte.vandezande@de-7sprong.be

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Shanavandenelsen@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo, Heeft u een betrouwbaar en betrouwbaar bedrijf nodig om een lening te krijgen om uw project te financieren, heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening of hypothecaire lening nodig? zoek niet verder weg dan Sunshine Financial Group Inc. Wij bieden allerlei soorten leningdiensten, zowel beveiligde als ongedekte leningen, langlopende en kortlopende leningen en nog veel meer voor een gesubsidieerde rente van 3% per jaar. Schrijf ons voor meer informatie via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447360502110 en ontvang direct antwoord

    Ik weet dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een enorm probleem is geweest. Voor individuen die een financieel probleem hebben en daarvoor een oplossing nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een aandelenlening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld/inkomen, lage kredietscore etc.

    Maak u geen zorgen meer, want wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan particulieren en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

    Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u maar wilt.

    Wij bieden 24 uur leendiensten van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of stuur ons een bericht op WhatsApp: +447360502110 | & Ontvang direct een reactie.

    BeantwoordenVerwijderen

Breng de actua naar je klas met een quiz!

Je hebt zo van die momenten dat alles lijkt te lukken en dan zijn er van die dagen dat je denkt: zo wil ik het niet meer. Dan kan je bij de ...