Op donderdag 30 januari is het Gedichtendag. Zelden deed ik er de laatste jaren iets mee want mijn co-teacher moest van mijn voormalige directeur taal op haar nemen, maar de kaarten liggen dit jaar een beetje anders. Sinds september ging aan de slag in het lerarenplatform en in de voorbije grote vakantie legde ik heel wat materiaal klaar. Ik doorploegde tientallen zakken en dozen (want ik verzamelde de afgelopen jaren heel wat) en kwam heel wat onafgewerkte projecten tegen. Ideeën die dan ontstaan waar ik mijn schouders onderzette, maar die ik in drukke periodes noodgedwongen weer aan de kant moest leggen.
Zo kwam ik ook het volgende boek tegen.
In dit boek vind je maar liefst 150 gedichten voor kinderen terug.
Sommige leerlingen lezen hier en daar wel een boek, maar komen zelden in contact met rijmen en verzen. Dan vind ik het onze taak om ze ook hiermee in aanraking te laten komen. Niet iedereen zal dat fijn vinden, zoals ook volwassenen niet altijd open staan voor deze literatuurvorm. Maar er zijn altijd wel leerlingen die het een echte ontdekking vinden of die er gewoon op dat moment keihard van genieten. En ik kan je stiekem verklappen dat er ook voor volwassenen een aantal pareltjes in dit boek staan!
Een voorbeeld:
Je gezicht
is je eigen weerbericht
als je in de spiegel kijkt
kun je je eigen bui zien hangen
Jan 't Lam
Ik heb wel eens een bui
Leopold, 1985
Wil je meer over dit boek weten? Dan zet ik hieronder nog enkele gegevens op een rijtje.
- Titel: Voel je wat ik voel? de 150 mooiste gedichte over gevoelens voor kinderen
- Schrijver: Jan Van Coillie
- Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
- Uitgegeven in 2009
- ISBN: 978 90 5908 296 0
- NUR 275, 291, 292
En dit staat er op de achterkant van het boek:
Voel je wat ik voel?
De 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen
Jan Van Coillie
Soms, dan heb ik flink de pest in.
Zit het me opeens tot hier.
Loop ik heel de dag te balen,
vind ik iedereen een klier.
André Sollie
Elk kind - en elke volwassene - kent het gevoel er flink de pest in te hebben, maar in de woorden van de dichter wordt dat gevoel bijzonderder en intenser. Poëzie kan troosten, relativeren, doen wegdromen en opkikkeren.
In deze bundel vind je een hele waaier aan gevoelens, gevangen in gedichten.
Over ozo heppie zijn, je te pletter vervelen, verlangens, driftkikkers, bange dromen, vlinders in je buik, onweersvogels, een koning zonder zin, pleinpijn, vrolijkheid naast stil verdriet.
Jan Van Coillie selecteerde met veel zorg 150 blije, bange, boze gedichten! Over familie, vrienden, school, dieren, grote en kleine verrassingen en alles wat gevoel in het leven van kinderen brengt. Van dichters als Willem Wilmink, Frank Adam, Nannie Kuiper, Ed Franck, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Annie M.G. Schmidt, Edward van de Vendel, Riet Wille en vele anderen.
Met gevoelige tekeningen van 13 illustratietalenten: Kristien Aertssen, Sabien Clement, Carll Cneut, Gerda Dendooven, Merel Eyckerman, Annette Fienieg, Ingrid Godon, Benjamin Leroy, Thé Tjong-Khing, Sebastiaan Van Doninck, Klaas Verplancke, Jurgen Walschot en Anne Westerduin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten