zondag 9 februari 2014

Ernest en Celestine, een schitterende film voor kinderen én volwassenen

Op donderdag gingen we met het tweede leerjaar naar de film. Eigenlijk hou ik meer van toneel voor de kinderen, maar na de film 'Ernest en Celestine' moet ik misschien wel mijn mening herzien.

Kinderen kijken al heel vaak tv en gaan ook regelmatig naar de cinema waardoor ik het eigenlijk niet meer nodig vind om met schoolkinderen nog naar de film te trekken. Ik hou er dan meer van om andere culturele activiteiten als toneel, poppenspel,... op het programma te zetten.

Maar ik moet dus mijn mening bijsturen. 'Ernest en Celestine is niet voor niets genomineerd voor een Oscar! En daar mogen we best trots op zijn want er werkten twee Belgen mee aan dit pareltje. Animatiefilms zag ik nog niet zo vaak, maar ik hou wel van het genre. Soms is het wel erg flitsend en het computerwerk druipt van je scherm. Oké, dit is nu zo'n tijdperk, maar met Ernest en Celestine wordt er bewezen dat het ook anders kan. Oordeel zelf maar. Hieronder zie je een stukje in het Frans, maar hier kun je ook de Nederlandse trailer bekijken. (Deze video wilde echter niet opladen, daarom een Franse versie.)


De film werd eigenlijk volledig met de hand uitgetekend en zweert bij sobere kleuren. Daardoor is het net iets minder flitsend, maar dit bedoel ik zeker niet negatief. Er zijn ook heel wat grappige scenes waardoor de kinderen heel aandachtig blijven kijken. Daarnaast heeft de opgebouwde spanning daar natuurlijk ook iets mee te maken. Met 88 minuten is dit een behoorlijk lange kinderfilm, maar zowel kinderen (vanaf 7-8 jaar) als volwassenen zullen met veel aandacht en plezier deze prent uitkijken.

Verhaal
De film 'Ernest en Celestine' handelt over een beer en een muis. Ernest woont boven de grond in een hutje, Celestine onder de grond in 'Muizenland'. Er wordt haar op de mouw gespeld dat een vriendschap met iemand van boven de grond helemaal niet kan, maar wanneer Celestine Ernest leert kennen, beseft ze al gauw dat een hechte band tussen een beer en een muis nog zo gek niet is. Ze helpen elkaar doorheen moeilijke tijden en besluiten (noodgedwongen) om samen in de hut van Ernest te gaan wonen. Ze zijn echter voortvluchtig waardoor er snel een einde komt aan hun gezellig samenzijn...

2 opmerkingen: