vrijdag 21 februari 2014

Leestabel voor de leesmap

Een hele tijd geleden liet ik hier al eens weten dat ik in mijn klas met een leesmap klas werk. Ik zag dit voorbeeld bij juf Majella van Made by Mazella en dat systeem werkt goed. Het is immers heel erg belangrijk dat kinderen in de eerste graad vaak oefenen. Toen vertelde ik er ook bij dat ik zelf leesblaadjes voorzie, maar dat er ook een tabel in de leesmap zit.

Niet elk kind houdt van de leeslijsten in de map en er zijn ook kinderen die liever in een boek lezen. Daarom is er voor hen naast de leesblaadjes ook nog een alternatief. Dit jaar heb ik 30 kinderen in de klas en het is dan ook niet mogelijk om leesmateriaal op ieders niveau mee te geven. Kinderen mogen daarom ook opteren om in een boekje te lezen. In plaats van figuurtjes op de leesblaadjes te kleuren, moeten zij dan gewoon onderstaande tabel invullen. Op die manier krijg ik ook zicht op wat zij lezen. De meeste kinderen lezen zowel de leesblaadjes als in boekjes, maar sommigen kiezen uitsluitend voor het ene of het andere. Dit systeem blijkt goed te werken en zal ik volgend jaar zeker opnieuw gebruiken. Tegen dan zou ik ook tien leesbundels moeten klaarhebben, één voor elke maand.Wens je ook gebruik te maken van deze tabel? Kijk dan snel op het tweede blad van het volgende document.

Nog een fijne vrijdag!

3 opmerkingen:

 1. Hallo!

  Wat voor leesblaadjes gebruik jij? Zijn dat die leeslijsten?
  Momenteel werk ik ook met een leesmapje maar ik kopieer dan boekjes.
  Misschien heb jij een betere methode.

  Groeten
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor mijn late reactie, maar ik werd overstelpt met vragen, mails en reacties :). Ik gebruik per maand een bundeltje leesblaadjes en die vind je ook op mijn blog terug. Aangezien ze niet allemaal van mijn hand zijn, deel ik ze niet allemaal. Vind je ze niet, laat dan gerust iets weten. Ik probeer wat sneller te reageren ;).

   Verwijderen