maandag 23 mei 2016

EK op school organiseren

Ik vroeg er op Facebook naar, maar er kwam weinig reactie. Ik denk dan ook dat er niet zo veel leerkrachten een EK voetbal op school organiseren. Bij ons is dit echter een traditie. Mijn collega uit het vijfde doet het al jaren en sinds ik op de plaatselijke dorpsschool werk, help ik er - als voetballiefhebber - graag aan mee. Al komt er wel wat werk bij kijken, maar dat nemen we er met veel plezier bij ;).


Om jullie op weg te helpen, wil ik ons verhaal hier graag delen. Het is immers de bedoeling om hier vaker ook iets voor een ander leerjaar of de hele school op te gooien. Dan kan ik nog meer mensen uit het onderwijs bereiken!

Eerst enkele algemene zaken over ons EK. Zoek mensen die dit project willen dragen en doe het niet alleen!
 • Wij delen de school op in twee groepen. Zo spelen wij een tornooi met 1-2-3 en een met 4-5-6. Mijn collega fluit alle wedstrijden van 4-5-6, ikzelf neem die van de kleintjes voor mijn rekening.
 • Elk kind mag inschrijven, maar is niet verplicht. Wij maken een onderscheid tussen kinderen die nog nooit voor een voetbalclub speelden, leerlingen die ooit aangesloten waren en jongens en meisjes die nu nog steeds actief voetballen bij een club. Ik maakte daarvoor een simpel inschrijvingsformulier dat je hieronder kunt downloaden.

 • De kinderen worden in evenwaardige groepen verdeeld waarbij zowel meisjes als jongens zitten en kinderen van alle leerjaren door elkaar worden gegooid. Kinderen mogen dus niet zelf kiezen, wij gaan als leerkracht zelf aan de slag en stellen de ploegen samen.
 • De wedstrijden worden in de speeltijd gehouden en we spelen 2 x 5 minuten. Op die manier is er zeker tijd genoeg. Wij spelen sommige dagen alleen in de voormiddag, soms ook in de namiddag, maar uiteraard vul je dat zelf in. Doordat wij dit jaar pas volgende week starten, komen we er niet met alle speeltijden en worden er sommige wedstrijden zelfs tijdens de lessen gespeeld. Maar ik zeg het, het draaiboek kun je naar jouw aanvoelen uitschrijven :).
 • Wij starten elk EK met een loting. Dit jaar zou die loting met een bekende voetballer doorgaan, maar hij is voorlopig niet meer te bereiken. Het zou dus kunnen dat we het zonder moeten stellen. Bij een loting maken wij niet alleen de ploegen bekend, we koppelen ze ook aan een land. Uiteraard moeten de kinderen van deze loting op de hoogte worden gebracht en dat doen wij dit jaar aan de hand van een affiche! Bij deze ook een grote dank je wel aan Agnes, mijn TOPco-teacher!


De loting starten we met het officiële EK-lied van David Guette an Zara Larsson...


Voor de loting zelf plaatsen we twee glazen vazen vooraan in de turnzaal. In de ene pot zitten nummers van 1 tot 20 (het aantal ploegen die we hebben) en in de andere pot zitten de landen. (We kozen 20 landen uit de 24 die aan het EK meedoen.) Ik zal de nummers trekken, de leerlingen die bij deze ploeg horen worden voorgelezen en daarna koppelen we de ploegen aan een land. In de andere pot zitten dan doosjes met kleine vlagjes.


 • De ploegen worden na de loting opgehangen zodat ze ten allen tijde geraadpleegd kunnen worden. Daarvoor gebruiken we ook grotere vlaggen. Deze kun je hieronder allemaal downloaden.

 • Na deze loting zorgen we voor een speelschema en leggen we een datum voor de finales vast. Later post ik hier nog meer over. Voor vandaag moet dit volstaan :).
Wil je zelf ook aan de slag en heb je nog vragen? Aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik ben er zeker van dat de leerlingen je eeuwig dankbaar zullen zijn!Bron:
* http://ek2016frankrijk.be/

3 opmerkingen:

 1. Wij doen mee! Mijn collega en ik zitten vanmiddag samen om alles in onze school te doen passen! Bedankt alvast voor de documenten en het super idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat ik een aanzet gaf! Heel veel succes ermee en moesten er vragen zijn, dan hoor ik het graag. Via mijn Facebookpagina of via gietjescorner@hotmail.com ben ik altijd bereikbaar!

   Verwijderen
 2. Ik organiseer nu dit jaar voord de 2x een WK op onze school. Als sportleerkracht werk ik dit volledig zelf uit en de kinderen kijken er nu alvast opnieuw naar uit. Ik speel ook 1-2-3 tegen elkaar en 4-5-6. Wat ik ook doe, is de meisjes een soort apart tornooi te laten spelen (zij zijn dan De Red Flames), op die manier hebben ook de meisjes kans op tornooiwinst. De uiteindelijke winnaar van het tornooi speelt een wedstrijd tegen de leerkrachten en krijgt een wisselbeker.

  BeantwoordenVerwijderen