donderdag 31 juli 2014

Hou van mij!

Hier is er nog een boek! Dit keer nam ik er weer eentje van Anja Feliers ter hand. Eerder las ik al 'Laat me los' van deze Belgische topauteur en nu werd het 'Hou van mij!'. Deze vakantie volgen er zeker nog een paar romans, thrillers, jeugdboeken en boeken over bekende Vlaamse series. Ik heb de smaak weer helemaal te pakken :).

Gegevens

Uitgegeven in: 2011
Uitgeverij: Manteau
Omslagillustratie: Ruby Del Angel / Arcangel Images / Hollandse Hoogte
Omslagontwerp: Wil Immink
Aantal pagina's: 317
ISBN: 978 90 223 2670 1

Flaptekst

Ik zie wel hoe ze soms naar me kijkt. Haar blik is uitdagend en tast mijn grenzen af. Ze vraagt om aandacht en weet als geen ander hoe ze dat moet doen. Glimlachend, knipogend, op de grens van het provocerende. Ze roept gevoelens bij me op die niemand anders ooit heeft weten op te roepen. Als ik bij haar ben, word ik iemand anders. Vult mijn hoofd zich met beelden over wat ik met haar zou doen.
Ze weet wat ze doet. Ze beseft het maar al te goed. Ze schept er genoegen in met mij te spelen en mijn uithoudingsvermogen te testen. Ze is vermoeiend. Zo vermoeiend. Ik weet niet hoe lang ik haar nog zo haar gang kan laten gaan.

Kathleen is psychologe en docente en woont samen met Julie, haar tienerdochter. Haar leven verloopt vlekkeloos, tot Matthias, een twintigjarige student, avances maakt. Kathleen wijst hem af. Vanaf dan lijkt alles voor haar verkeerd te lopen. Even later vertelt Julie haar dat ze smoorverliefd is op deze Matthias. Bij Kathleen slaan de stoppen door.

Mijn mening (+/++)

Verwacht je bij Feliers niet aan moeilijke en ingewikkelde boeken. De verhaallijn is duidelijk, de personages goed omschreven. Er doen ook niet al te veel mensen mee zodat het vanaf hoofdstuk 1 duidelijk is wie er in het verhaal een belangrijke rol zal spelen. Deze boeken zijn dan ook een ideaal tussendoortje. Ze lezen heel erg vlot, verwachten geen al te diep gepeins van hun lezer en zijn toch spannend. Soms moet een vakantieboek echt niet meer hebben.


Bron afbeelding:
*http://www.bol.com/nl/p/hou-van-mij/1001004011517957/

woensdag 30 juli 2014

Voorblad voor de europotjes

Vorige week liet ik jullie de kleine euro's zien. Ik ben helemaal nog niet klaar met de potjes, maar ik maakte wel al een blaadje voor op de doosjes. Ik zal plastic bakjes van de slager gebruiken en die moet ik natuurlijk van een mooi voorblad voorzien. Daarom maakte ik de drie volgende titelblaadjes.

dinsdag 29 juli 2014

Zelfstandig werk invoeren

Ik bekeek mijn lessenrooster van vorig jaar nog eens opnieuw en ik wil toch graag hier en daar nog wat aanpassen. Hier en daar is misschien het juiste woord niet want ik heb de indruk dat ik elk jaar opnieuw weer heel wat wil veranderen. Stilletjes aan wil ik evolueren naar het ideale onderwijs, al besef ik dat de weg eeuwig lang blijft :).

Wat ik vooral belangrijk vind, is dat de kinderen op verschillende manieren kunnen werken. Als je de handleidingen volgt, is het nogal vaak zo dat er een klassikale uitleg wordt gegeven en dat de kinderen dan individueel, in duo's of in groep aan het werk gaan. Ik vind dat het tijd wordt dat ik dat stramien wat doorbreek. Ze moeten uiteraard kunnen luisteren naar een uitleg van de leerkracht, maar ik vind het ook belangrijk om wat differentiatie in de werkvormen te steken. Zo hoeven de kinderen niet altijd opnieuw in een werkboek te werken na die uitleg en vind ik het belangrijk dat ze ook hun werk wat leren plannen.

Oké, ze zijn nog jong in een tweede leerjaar, maar toch kunnen de beginselen van zelfstandig werk hier misschien al aangebracht worden. Het zal een proefproject worden, maar ik ben van plan om elke dag een lestijd van 25 minuten uit te trekken voor zelfstandig werk. Ik zou dit steeds voorzien van 11u25 tot 11u50. Op die manier geef je jezelf als leerkracht ook wat ruimte om een kind of een groepje leerlingen apart te gaan bijwerken. De woensdag zou ik dan geen zelfstandig werk, maar hoekenwerk plannen.

Op mijn rechterbord zal ik doorheen de week een overzicht maken van wat de kinderen kunnen maken of afwerken. Dit zal ik aan de hand van dagritmekaarten van Leendert Jan Vis doen. Die vond ik hier. Ik koos er 9 uit. Eentje als titelblad op mijn bord (zelfstandig werken), de rest om als onderverdeling te gebruiken (rekenen, taal, spelling, stil lezen, lekker lezen, computer, schrijven en spelletje).




Wil je de 'hoofddagritmekaart' rond zelfstandig werken downloaden? Klik dan hier.
Wil je de kleine dagritmekaarten downloaden? Klik dan hier.

De bedoeling is ook om een onderverdeling tussen MOET en MAG te maken. Daarom ook dat ik bovenstaande kaartjes twee keer zou afdrukken. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld van rekenen zowel iets bij moet als bij mag te schrijven. Dit lijkt een beetje op contractwerk, maar het zijn niet allemaal extra taken. Dit vind ik niet nodig omdat ik al heel veel extra werk liggen heb. Een contractwerk zou volgens mij van het goeie te veel zijn. Door op deze manier te werken hoop ik ook veel meer werkjes effectief af te werken. Ik betrap me erop dat er soms weinig tijd voor afwerken vrij wordt gemaakt en op deze manier wil ik een einde aan rondslingerende, onafgewerkte werkjes maken.

Het uitzicht van mijn bord zet ik zeker ook nog eens op mijn blog als het schooljaar van start gaat. Zo krijg je nog een beter zicht op welke oefeningen ik allemaal op het bord zet.


Bronnen:
http://klasvanjuflinda.nl/klasmanagement/4090/dagritmekaarten-leendert-jan-vis/

maandag 28 juli 2014

The Departed, een spannende Amerikaanse thriller

Naast boeken hou ik ook echt van films. Ik vind echter heel weinig tijd om eens een paar uurtjes voor de tv te gaan zitten. Toch maak ik er in de vakantie ook wat avonden voor vrij. Want zeg nu zelf, wat is er leuker dan knus met z'n tweetjes in de zetel naar een spannend verhaal te kijken?

Vanaf nu is het ook de bedoeling om de films hier regelmatig op mijn blog te posten en daarbij de gegevens van de prent en mijn beoordeling met jullie te delen. Net zoals ik dat ook met boeken doe. Op die manier zou er hier binnen een paar jaar op heel wat vlakken een schat aan informatie moeten te vinden zijn ;).

Vandaag gaat het over 'The Departed', een spannende film met Jack Nicholson, Matt Damon en Leonardo DiCaprio.

Gegevens


Uitgegeven in: 2006
Regisseur: Martin Scorsese
Producenten: Brad Grey, Graham King en Brad Pitt
Scenarist: William Monahan
Hoofdrolspelers: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson
Muziek van: Howard Shore
Montage: Thelma Schoonmaker
Speelduur: 151 minuten

Het verhaal



Het is niet de bedoeling om het verhaal helemaal uit de doeken te doen, maar ik wil jullie wel heel kort vertellen waarover 'The Departed' gaat.

Twee jonge mensen komen bij de politie terecht. Zowel Bill Costigan (Leonardo DiCaprio) als Colin Sullivan (Matt Damon) willen een carrière uitbouwen, maar dit op twee verschillende manieren. Costigan wordt ingezet als undercoveragent, Sullivan heeft de leiding over een gespecialiseerde eenheid. 

Sullivan heeft echter ook connecties in het misdaadmilieu en houdt de Ierse misdadiger Frank Costello (Jack Nicholson) een hand boven het hoofd. Costigan moet dan weer infiltreren in de bende van diezelfde Costello. Op deze manier kruisen hun levens elkaar zodat het voor beiden heel erg gevaarlijk wordt. Wie wordt als eerste ontmaskerd? Zal het recht geschieden? 

Mijn mening (++)

Het is niet altijd even makkelijk om een mening op papier te zetten, maar bij deze film kan ik heel oprecht zeggen dat ik 'The Departed' nog eens opnieuw zou bekijken. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Met een cast als deze mag je iets verwachten en ik werd helemaal niet ontgoocheld. De film is niet alleen spannend, ze krijgt op het einde ook nog een wat onverwachte wending. Op het moment zelf hou ik daar misschien iets minder van (omdat je er met je ogen open inloopt), maar achteraf gezien geeft het de film gewoon nog dat tikkeltje meer. Hou je van spanning en van ingewikkelde verhalen en intriges? Dan is 'The Departed' zeker iets voor jou!


Bronnen:
* http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Departed
* https://www.youtube.com/watch?v=auYbpnEwBBg

zondag 27 juli 2014

Voorblad voor doos extra schrijfopdrachten

Ik maakte nu al drie extra schrijfopdrachten en de fiches zal ik opnieuw in een doos verzamelen. De doos toon ik later nog, maar ik laat jullie nu al het voorblad zien.

zaterdag 26 juli 2014

Het haarportret - twee voorbeelden

Donderdag toonde ik jullie hier al mijn extra schrijfopdracht rond het oefenen van de voornaam. Sommige mensen vroegen via mail om een voorbeeld.


Ik kleurde mijn voorbeeld nog niet in, maar dat is wel de bedoeling als de kinderen wat tijd over hebben. Onderaan in het balkje kunnen de kinderen nog eens hun naam voluit schrijven. De ogen lijken hier ook niet perfect, maar het is dan ook maar een voorbeeld ;).

Dit blad zal ik lamineren zodat het een paar jaar mee kan gaan, zo hebben de kinderen altijd een voorbeeld bij de hand. Ik zal het niet bij de opdracht leggen want dan doen ze het gewoon na, ik toon het voor de kinderen aan de opdracht beginnen.

Op het einde van het jaar wil ik de kinderen nog een portret laten maken, maar dan met hoofdletters. Ook daarvan maakte ik een voorbeeld.



Wil je deze opdracht ook graag gebruiken? Klik dan hier.

vrijdag 25 juli 2014

Het vreemdste boek ooit...

Ik heb al heel wat voorbereid in de voorbije weken vakantie, maar van mijn vriend ben ik ook verplicht om wat te lezen. Hij weet dat ik dat heel graag doe en dat ik er eigenlijk te weinig tijd voor uittrek. Gehoorzaam zoals ik ben, nam ik de afgelopen week weer een nieuw boek ter hand. Vraag me dit keer echter niet wat ik gelezen heb want ik weet het eigenlijk niet. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar ik probeer het straks wat beter uit te leggen. Ik heb het vandaag immers over het boek 'Darling River' van Sara Stridsberg.

Gegevens

Uitgegeven in: 2010
Oorspronkelijke titel: Darling River. Doloresvariationer
Uitgegeven in het Nederlands: 2014
Uitgeverij: De Geus
Nederlandse vertaling: Janny Middelbeek-Oortgiesen en De Geus BV
Omslagillustratie: plainpicture/patrikiou/Rauschen/HH
Omslagontwerp: b'IJ Barbara
Aantal pagina's: 313
ISBN: 978 90 445 2029 3

Flaptekst

Lo maakt met haar vader nachtelijke tochtjes door de bossen en verleidt mannen aan de oevers van Darling River. Een moeder heeft haar dochter en man verlaten en rijdt rond op de verlichte wegen van Europa. Dolores Haze verliest haar pasgeboren kind en sterft zelf kort daarna. Een apin leert tekenen in Jardin des Plantes in Parijs, geholpen door een wetenschapper.

Mijn beoordeling (- of +/- of +)

Ik weet het eigenlijk helemaal niet meer met dit boek... Meestal ben ik nog welbespraakt en verschijnen de woorden hier erg snel op het scherm, maar vandaag is het even anders. Dit boek van Stridsberg heeft me echt in de war gebracht. Het is vreemd, goed, onbegrijpbaar, bizar en aangrijpend tegelijk. Een lelijk boek kan ik het echt niet noemen omdat ik het niet aan de kant heb gelegd. Boeken waar ik echt niet van hou, breng ik terug binnen bij de bibliotheek en heb ik niet tot het einde uitgelezen. Dit verhaal bracht me als geen ander ooit te voren uit evenwicht. Sommige momenten dacht ik dat ik me zou kunnen laten meeslepen, andere momenten stond ik weer mijlenver van het verhaal. De schrijfstijl en verhaallijn zijn niet alleen vreemd, ik heb nog steeds het gevoel dat ik er heel weinig van begrepen heb. Terwijl er aan de andere kant wel heel veel dingen blijven hangen...

Ik snap dat jullie met deze beoordeling zelf niet veel zijn, maar ik daag jullie uit om 'Darling River' ter hand te nemen. Misschien kan iemand van jullie mij meer duidelijkheid geven. Misschien begrijpen jullie het beter. De schrijfster doet iets waar nog geen enkele andere auteur bij mij is in geslaagd. Niet dat ik ze daarom met stip bovenaan op mijn lijst ga zetten. Helemaal niet, maar toch heeft mij dit verhaal iets bijgebracht. Een uitdaging voor iedereen, maar nu is het weer hoog tijd voor een 'gewoon' boek :).


Bronnen:
* http://www.boekwinkeltjes.nl/singleorder.php?id=9789044520293

donderdag 24 juli 2014

Oefen het schrijven van je naam met een haarportret!

Ik toonde jullie eerder al twee extra opdrachten rond schrijven en vandaag volgt er een derde. Ik werk altijd met dezelfde soort blaadjes zodat ze achteraf een mooi geheel vormen. Dit keer maakte ik een oefening voor het schrijven van de naam. Dit blaadje komt later op het schooljaar wellicht nog eens terug wanneer de kinderen hun voornaam met een hoofdletter kunnen schrijven.


Ik zal een exemplaar met mijn naam maken zodat de kinderen een voorbeeld hebben. Deze wordt dan getoond voor ze aan de slag gaan. Graag zou ik ook nog iets vinden om een schrijfwerkje in de kijker te zetten. Dat hoeft niet groots te zijn, maar het is wel leuk als er elke week iets van iemand anders wordt uitgestald. Misschien hebben jullie ideetjes? Tips zijn altijd welkom, hieronder of via mail (gietjescorner@hotmail.com).


Bronnen:
* http://www.pinterest.com/pin/297378381617270116/



woensdag 23 juli 2014

Namaakgeld voor ieder kind

Meer dan een jaar geleden toonde ik hier al eens munten en biljetten voor het bord. Ik moet zeggen dat ik er echt heel erg blij mee ben. Het is iets dat vaak gebruikt wordt en dat tot nu toe dus al meer dan z'n nut heeft bewezen.




Naast de grote munten en biljetten heb ik ook kleinere versies voor de kinderen. Het is de bedoeling om voor ieder kind een bakje te maken met alle munten en biljetten zodat ze op elk moment van de dag hun doosje kunnen uithalen. Zo kunnen ze de oefeningen rond de euro gaan staven met concreet materiaal en dit is wat vele kinderen nodig hebben. De euro is in het tweede leerjaar immers een vaag begrip en vele leerlingen gingen nog nooit met echt geld om.

Waarom zelfgemaakte munten en biljetten? Op school zijn er maar een aantal doosjes met namaakmunten voor de hele lagere school en ik merk dat je ze vaak niet te pakken krijgt als je ze nodig hebt. Daarnaast vind ik die plastic dingen ook niet echt waarheidsgetrouw. De kleur is niet dezelfde als van de echte munten en de briefjes zien er ook echt 'vals' uit. Daarom dus dit vele extra werk weer :).





Het komt er nu op aan om 20 bakjes te maken met telkens 15 munten van elke soort en een aantal briefjes. In het tweede leerjaar heb ik 200 en 500 euro nog niet nodig aangezien de kinderen maar leren tellen tot 100. Ondanks deze meevaller heb ik toch nog heel wat knip- en plakwerk voor de boeg :). Van het moment er een bakje klaar is, laat ik het hier zeker nog eens zien.

dinsdag 22 juli 2014

Oefenen op de speelplaats!

Zondag had ik het al over schrijven en het oefenen op de speelplaats. Ik toonde je toen al een opdrachtenkaart en ik maakte nu nog een tweede.


















































Zo heb ik al twee extra opdrachten voor de schrijflessen. Nog 14 te gaan :).



Bronnen:
*http://www.pinterest.com/paulaprevoo2/huizen-kleurplaten/*http://www.leukekleurplaten.nl/kleurplaat/tshirt_en_broek/

maandag 21 juli 2014

Leesvoer voor jong en oud.

In de vakantie is er net altijd wat meer tijd om te lezen. Zo neem ik op reis steevast een boek of acht mee zodat ik me ergens in de prachtige natuur kan verdiepen in een romantisch verhaal, een thriller of een literaire roman. De volgers van Gietjes Corner weten het al, ik zou zowat alles lezen. Zelfs jeugdboeken kunnen me vaak nog bekoren. Ik kom er de laatste tijd nauwelijks nog aan toe, maar misschien moet ik daar deze zomer wel weer verandering in trachten te brengen.

Een label 'Boeken' om ze allemaal te verzamelen heb ik niet echt, maar ik heb drie plaatsen waar je naartoe kunt. Ik wil ze graag nog eens op een rijtje zetten zodat de lezers onder jullie weten waar ze een makkelijk overzicht kunnen vinden.

Eerst en vooral is er mijn tabblad 'Gelezen boeken'. Op deze pagina vind je alle boeken die ik sinds het opstarten van mijn blog heb gelezen. Het zijn er nu een zestigtal en er komen er maandelijks minstens twee bij. Naast elke foto staat een link en via deze link kom je op het berichtje dat ik rond dat boek postte. Van ieder boek vind je er de flaptekst, gegevens en mijn beoordeling. De quotering gaat van --- over +++. Zowel het eerste als het laatste geef ik eigenlijk vrij zelden, maar de plusjes of minnetjes geven volgens mij toch een goeie indicatie van het boek.

Hetzelfde overzicht vind je ook nog eens op Pinterest. Daar staan de boeken niet alfabetisch, maar ligt de nadruk vooral op de voorkaften.

Als derde en laatste heb ik ook nog een tabblad 'Wat ik nog wil lezen'. Daar vind je een overzicht van boeken die ik ooit nog eens zou willen lezen. Je merkt dat die lijst behoorlijk uitgebreid is, maar overal waar ik kom durf ik wel wat namen noteren. Zo schreef ik jaren de top tien uit de Standaard Boekhandel op en noteer ik ook titels die door vrienden en familie worden aangereikt.
Merk je dat jouw favoriet boek nog ontbreekt, laat het me dan zeker weten. Ik voeg ze meteen toe.

Als allerlaatste wil ik nog een andere blog aanraden.


Mijn blog gaat overwegend over schoolgerelateerde zaken, maar Kims Leeshoekje handelt louter en alleen over boeken, films en theater. Er is een schat aan informatie te vinden en zowel romans, waargebeurde verhalen als thrillers komen evenwaardig aan bod. Onze genres liggen wat in dezelfde lijn, maar Kim leest gewoon veel meer dan ik waardoor er nu al meer dan 200 boeken op haar blog staan! Allen daarheen zou ik zo zeggen ;).

zondag 20 juli 2014

Extra opdracht schrijven

Nu mijn leesmap voor het komende schooljaar in orde is, wil ik verder werken aan mijn schrijven. Ik was al een heel eind opgeschoten, maar heb toch nog het een en ander te doen. Aangezien het in deze vakantie erop aan komt om opdrachten af te werken, ben ik nu bezig met de extra opdrachten voor schrijven.

Ik liet jullie hier al weten hoe ik mijn lessen schrift wil gaan veranderen. Het inoefenen van de letters, woorden, verbindingen en zinnen wil ik ook niet meer alleen door middel van het werkboekje. Kinderen vinden het vaak nogal saai waardoor hun schrijfprestaties meestal in dalende lijn zijn. Extra opdrachten zijn echter extra werk en de bedoeling is dus om in de komende 6 weken nog 16 opdrachten te maken.

Eerder liet ik jullie op mijn blog al de werking zien. Bij iedere schrijfles horen er twee extra opdrachten. Niet alle kinderen werken aan deze opdracht, we werken met een doorschuifsysteem.
  • Kinderen worden in groepjes van 2 of 3 verdeeld en er zijn in totaal acht groepjes
  • Les 1: groep 1 - opdracht A, groep 2 - opdracht B.
  • Les 2: groep 3 - opdracht A, groep 4 - opdracht B.
  • Les 3: groep 5 - opdracht A, groep 6 - opdracht B.
  • Les 4: groep 7 - opdracht A, groep 8 - opdracht B.
  • Les 5: groep 1 - opdracht B, groep 2 - opdracht A.
  • Les 6: groep 3 - opdracht B, groep 4 - opdracht A.
  • Les 7: groep 5 - opdracht B, groep 6 - opdracht A.
  • Les 8: groep 7 - opdracht B, groep 8 - opdracht A.
Je gebruikt dus om de vier weken twee opdrachten (A en B) voor acht lessen. Aangezien er in totaal 64 lessen schrift zijn, heb je 16 opdrachten nodig. Die hoeven niet allemaal verschillend te zijn, er kunnen gerust wat opdrachten doorheen het jaar terugkeren. 

De eerste die ik heb uitgewerkt (voor de eerste acht lessen dus) is het oefenen van schrijven op de speelplaats. Ik plaats die opdracht in het begin van het schooljaar omdat je dan misschien nog op mooi weer kan rekenen. De kinderen krijgen een opdrachtkaart mee naar buiten en het is de bedoeling dat ze die stap voor stap uitvoeren.


In de toekomst maak ik nog een tweede opdrachtkaart voor op het einde van het schooljaar. Uiteraard kun je de opdrachten aanpassen, inkorten of nog verlengen.


Nog een fijne zondag!


Bronnen:
*http://www.pinterest.com/paulaprevoo2/huizen-kleurplaten/

zaterdag 19 juli 2014

De leesmap: een overzicht

Ik vertelde je hier al heel vaak iets over de leesmap en wil het nu nog een laatste keer samenvatten voor jullie. Dan sluit ik dit onderdeel af en begin ik met iets anders. Dat kan muzische, schrift, taal of rekenen zijn... :)

De leesmap is dus een bestekmapje die een paar jaar geleden in de eerste graad bij ons op school werd ingevoerd.


Op die leesmap plak ik een naamkaartje in het thema 'Geronimo'.


In het begin van het jaar wordt er een brief in de leesmap gestoken. Op die brief staat een woordje uitleg voor de ouders.

Beste ouders,

Elke maandag moet je kind als huiswerk lezen. Enkel op die dag lezen, is echter niet voldoende. Het is de bedoeling dat er ook op andere dagen soms wat geoefend wordt (5 à 10 minuten). Probeer toch minstens een drietal keer per week te lezen (één blaadje per oefenmoment is voldoende). Gelieve telkens de datum te noteren en het blaadje te ondertekenen. Zo kan ik controleren hoeveel er thuis gelezen wordt. De kinderen mogen ook bij elke leesbeurt een figuurtje inkleuren.  

Kinderen die thuis liever in een boekje lezen (i.p.v. de blaadjes in de leesmap te gebruiken), mogen dit ook. Gelieve dan wel steeds de bijgevoegde tabel in te vullen. Zo kan ik ook controleren wat en hoeveel je zoon of dochter heeft gelezen. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten

Juf Stéphanie

Samen met de brief zit er ook een tabel in de map. De uitleg van de tabel vind je in de brief hierboven.



Iedere maand krijgen de kinderen een nieuwe leesbundel. De tien bundels verzamelde ik voor mezelf in een map zodat ik ze doorheen het schooljaar makkelijk terugvind.


Iedere bundel bestaat steeds uit woordrijen én zinnen. Op elk blad worden ook een aantal leesmannetjes geplakt. Op die manier kunnen de kinderen de blaadjes meer dan één keer lezen en is er voor de begeleider een mogelijkheid om de datum en een handtekening te plaatsen.


Ik denk dat ik jullie duidelijk heb gemaakt hoe mijn leesmap werkt en ik hoop dat jullie hier inspiratie of ideeën kunnen uithalen. Klik op een link hierboven en al het materiaal is gratis te downloaden!

vrijdag 18 juli 2014

Zelfgemaakte rabarberconfituur

Ik maakte het ooit eerder al eens, maar kwam er het voorbije jaar niet toe. Aangezien ik van rabarber hou en mijn vriend van confituur, wilde ik van die twee nog eens een geslaagde combinatie maken. Wij wonen nog steeds niet in ons verbouwde huis dus moet ik nog altijd rekenen op de moestuin van mama en papa.
Binnen een jaartje zou ik dat willen combineren met eigen gekweekte groenten, maar dat blijft voorlopig alleen bij dromen.

In het begin van de vakantie kreeg ik een aantal stalen rabarber en op de verjaardag van mijn ventje maakte ik er confituur van. Eigenlijk houdt het niet veel in om dit zelf te maken en het is zoveel lekkerder!

Ingrediënten: 500 gram rabarber en 500 gram kristalsuiker
De meeste mensen gebruiken geleisuiker, maar ik gebruik gewone kristalsuiker. Dit op aanraden van mama
en schoonmama.


Werkwijze:
1. Veeg de stokken rabarber mooi af met een handdoek (wassen en schillen hoeft niet).
2. Snij de rabarber in schijfjes.
3. Neem een wok, gooi er de halve kilo rabarber in en strooi er 500 gram suiker over.
4. Kook het geheel op en roer voortdurend. De confituur moet een vijftal minuten koken.
5. Giet de confituur warm in potten, draai de pot toe en draai de pot om (zet de pot op het deksel).


Smakelijk!

donderdag 17 juli 2014

Klaar voor het nieuwe jaar!

Schiet niet in paniek als jij dat nog niet bent. Ik ben het alleen wat de leesmap betreft :). Maar uiteraard ben ik al blij met deze kleine overwinning. Ik vertelde jullie eerder al over deze map en nu is ze helemaal af!

Ik maakte een overzicht voor vooraan in mijn map:


Ik voorzag dus voor iedere maand een nieuwe bundel, op die manier is er normaal leesvoer genoeg voor ieder kind. Ik maakte een aantal bundels zelf en ik gebruikte een paar bestaande blaadjes.

De eerste twee bundels (voor september en oktober) zijn een kopie uit oude leesboekjes van Leessprong. De kinderen kennen die niet en ik kopieerde uit het vierde leesboekje een aantal blaadjes met woordrijen en zinnen.

De lezertjes van Kameleon vind je in de handleiding. Deze gebruikte ik niet in mijn lessen dus komen ze voor de leesmap goed van pas. Dit zijn ook blaadjes waar woorden en zinnen gecombineerd worden.

Alle andere bundels maakte ik zelf aan de hand van materiaal dat ik op het net vond. Deze week toonde ik hier al een bundel en eerder ook hier

Vandaag maakte ik de tiende en laatste en deed dit opnieuw aan de hand van twee sites (die van Daniel Billiau en Woordentrainer). De bundel bestaat uit 14 bladzijden en bestaat uit woorden en zinnen op (oud) AVI-niveau 5. Hieronder zie je de eerste drie blaadjes.



























Wil je deze tiende bundel ook gebruiken? Klik dan hier.


woensdag 16 juli 2014

Villa Toscane, een echte vakantiethriller

De eerste weken zat ik vooral te klussen op school, maar ik maakte ook wel wat tijd om te lezen. Dankzij de leesblog van Kim ontdekte ik heel wat verschillende Nederlandse auteurs en ik zette dan ook al een aantal namen op mijn vakantielijstje.

In de tweede week van de vakantie las ik 'Villa Toscane' van Linda Van Rijn. In het begin van het schooljaar las ik al 'Winterchalet', maar nu koos ik een zomerse thriller van deze Nederlandse schrijfster.

Gegevens

Uitgegeven in: 2014
Uitgeverij: Uitgeverij Marmer BV
Omslagillustratie: Getty Images
Omslagontwerp: Riesenkind
Aantal pagina's: 211
ISBN: 978 94 6068 167 7

Flaptekst

Als Carlo Marino zijn baan bij een bank verliest, besluiten hij en zijn vrouw Heleen te gaan voor de droom die ze al jaren koesteren: ze verhuizen met hun twee kinderen naar Toscane, waar ze in een oude hoeve een agriturismo beginnen. Na een grondige verbouwing en de nodige investeringen komen er snel veel gasten. Carlo en Heleen genieten van hun nieuwe leven als gastheer en gastvrouw, en van het fantastische Italiaanse leven. Net als de kinderen Florian en Sophia zijn ze helemaal ingeburgerd in de kleine gemeenschap.
Maar wanneer er onverwacht vreemde dingen gebeuren op de agriturismo valt hun droomwereld in scherven. Een gruwelijke gebeurtenis brengt een verzwegen verleden naar boven en dwingt hen om hun complete toekomst op het spel te zetten...

Mijn beoordeling (+/++)

Ik heb dit boek van Linda Van Rijn graag gelezen, maar het was wel maar een gewoon tussendoortje. Er zit niet zo heel veel spanning in het boek en je weet snel welke richting het uitgaat. Het verhaal leest wel erg vlot en het komt realistisch over. Dat is altijd leuk als je een thriller leest. Voor een vakantie is dit dus een leuke, hapklare brok, niet meer dan dat.

Bron afbeelding:
* http://www.durftelezen.nl/villa-toscane-van-linda-van-rijn/

dinsdag 15 juli 2014

Naamkaartjes leesmap

Ik ga nog even door met lezen want ik wil hier echt wel projecten gaan afwerken. Gisteren vertelde ik jullie nog even hoe mijn leesmap er komend schooljaar zal uitzien en ik maakte intussen ook al naamkaartjes voor de mapjes.


Hierboven zijn de naamkaartjes te downloaden, maar ik merk dat de figuren wat door elkaar zijn gelopen. Lukt het niet om ze zelf aan te passen? Aarzel dan niet om een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com te sturen. Dan stuur ik het originele document zo snel mogelijk door.

maandag 14 juli 2014

Nieuwe leesbundels voor de leesmap

Vorige vrijdag had ik het hier nog over mijn leesmap en ik ben intussen weer een stapje dichter bij het eindresultaat :). Ik ga overal op zoek naar woordrijen en teksten om er dan tien bundels van te maken.

Het idee van de leesmap haalde ik eigenlijk bij mijn collega Majella van Made by Mazella. De leesmap zit altijd in de boekentas en de kinderen zijn één maal in de week VERPLICHT om er in te lezen. Dat is dan ook meteen hun huiswerk die dag. Op andere dagen mogen ze uiteraard ook lezen en het is de bedoeling om toch minstens een drietal keer per week te lezen.


Om te kunnen zien wanneer de kinderen wat hebben gelezen, plak ik op elke bladzijde van een leesbundel leesmannetjes. De leerlingen kleuren de figuurtjes, erboven wordt de datum genoteerd en eronder plaatst een ouder of grootouder een handtekening.


In de map zit ook een leestabel (tweede blad). Die is voor de kinderen die liever geen leesblaadjes, maar boekjes lezen. Daarop kunnen ouders dan noteren wanneer en wat de leerlingen hebben gelezen.


Vorig jaar maakte ik al een aantal leesbundels, maar ik wil er tegen komend schooljaar eigenlijk tien klaar hebben. Op die manier kan ik aan het begin van iedere schoolmaand een nieuw bundeltje uitdelen. Zo zouden kinderen voldoende oefenstof moeten krijgen om het volledige schooljaar door te komen.

Eerder deelde ik hier al een aantal bundels die ik met Leestrainer maakte, nu gebruikte ik Woordtrainer en de site van Daniel Billiau. De bundel bestaat uit woorden en teksten op het oude AVI-niveau 4 en in totaal zijn er veertien blaadjes.



























Binnenkort post ik ook nog eens de naamkaartjes voor de leesmap en een overzicht van alle bundels.


Bronnen:
*http://www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer/
*http://www.kleuren.nu/kleurplaten/categorie/verjaardag/giraffe-met-cadeautjes.html
* http://www.pinterest.com/jufcecilia/thema-ziekenhuis-ziek-zijn/
*http://gratis-kleurplaten.com/kleurplaat-fazant.html

zondag 13 juli 2014

Labels maken voor verzameldozen

De grote vakantie is een ideaal moment om alles eens opnieuw te sorteren en te rangschikken. Doorheen het jaar heb je daar niet altijd de tijd voor en ik hou wel van netheid en orde. Daarom ook dat ik alle dozen in mijn klas eens wil doorploeteren en sorteren. Sommige dingen erfde ik van een collega die op pensioen is, andere dingen zijn van mijn hand. De nieuwe materialen zitten automatisch in een doos en dat is wel handig, maar bepaalde andere dingen slingeren overal rond.

De dozen die ik hierboven bedoel, zien er bijvoorbeeld zo uit...















Intussen probeer ik ook de andere rondslingerende materialen wat de verzamelen. Dan ga ik steevast bij mijn mama langs want die houdt alles in bewaring in ons ouderlijke huis :). Gelukkig spaart ze echt alles en vinden we zo meestal een doos op maat.

Zo gebruikte ik twee koekendozen om mijn dikke wasco's en punnikklossen te verzamelen.



Aangezien ik geen zin heb om binnenkort op alle dozen uit mijn kast te halen om te weten wat er in zit, voorzag ik de dozen van een label. Dit keer weinig poespas - geen tekening of foto van het materiaal - maar gewoon een naamlabel.


Ik printte ze uit en plakte ze op de dozen. Als ik mijn kast opentrek, weet ik dan meteen welke doos ik nodig heb. 



Nog een fijne zondag!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...