dinsdag 28 oktober 2014

De Geronimo Stilton-tas!

Ik vertelde het jullie eerder al dat ik in het eerste leerjaar een collega heb waar ik al fantastisch veel van heb geleerd! Ze is niet alleen een voorbeeld als het om schoolideeën gaat, ze heeft ook een neus voor naaien. Misschien denken jullie nu dat ik gewoon iets van haar nodig heb... maar nee hoor, ik meen het! En als je me niet gelooft, oordeel zelf maar en neem een kijkje op Made by Mazella.

In mijn beginjaren mocht ik haar tijdens haar zwangerschap vervangen en toen zag ik al een aantal leuke en bruikbare dingen. Intussen is de tijd niet stil blijven staan en probeert ze - net als ik - steeds te veranderen, te vernieuwen, te verbeteren.
Sinds een paar jaar werken ze in het eerste met 'Ik lees met hup' en in het weekend krijgt een van de leerlingen een mini-hupje mee naar huis. De kinderen nemen het kangoeroetje dan echt overal mee naartoe en later prijken er supermooie foto's in de klas rond de avonturen van hup en de kinderen.

Aangezien ze dat in het eerste leerjaar zo tof vinden, wilde ik ook in het tweede zoiets invoeren. De gang en de schriftjes zijn allemaal binnen het thema van Geronimo Stilton dus werkte ik een tas uit met allerlei spulletjes van deze kleurrijke muis.

Ik ging tweedehands op zoek naar een leuke tas. Eerst was ik van plan om die zelf te maken, maar ik vond uiteindelijk wat ik zocht...


De rugzak is voldoende groot en er kunnen dus heel wat spullen in. Ik zocht vooral veel op beurzen en ben blij met de inhoud van de tas. Hopelijk de kinderen straks ook!

Een pennenzak, gevuld met kleurpotloden, stiften, schrijfgerief, lijm en een schaar.

















Een puzzel met 250 stukken. Om samen met grote broer, zus, mama of papa te maken


Een kleur- en spelletjesboek van Geronimo. Ik koos er enkele leuke blaadjes uit en stopte ze in een map. Er zijn niet alleen kleurplaten en woordzoekers, maar ook sudoku's, tekenblaadjes,...



Misschien is het ook leuk om iets te knutselen!


Of om iets te koken!


Voor bepaalde dingen heb je ook helemaal geen hulp nodig. Neem nu dit luisterboek....


Misschien leest mama of papa elke avond voor en kan dit nu uit het sprookjesboek van Stilton!



Maar uiteraard kan er ook zelf gelezen worden. 


Tot slot zou ik graag nog een dvd en een kwartetspel aan deze rugzak toevoegen. Ik heb deze nog niet in mijn bezit dus kan ik ze jullie hier nog niet tonen.

De bedoeling is om de rugzak op woensdag met de kinderen mee te geven en om hen te vragen om die op maandag terug mee te brengen. Op die manier hebben ze ruimschoots de tijd om me de zak aan de slag te gaan. Dit is helemaal geen verplichting en dus hoeft er eigenlijk niets. Wanneer de kinderen de zak op maandag vergeten is er nog altijd een kans om hem op dinsdag mee te brengen. Ik zal daar nog over communiceren met de ouders in een brief en die post ik dan zeker ook nog op mijn blog.

Misschien hebben jullie ook zo'n klaspop of klasfiguur en gaan jullie ook aan de slag. Als de kids het maar plezant vinden!

Geniet nog van jullie vakantie

maandag 27 oktober 2014

Hier zijn we weer... met slingerlezen!

Hier ben ik eindelijk weer terug. Het was hier gewoonweg een volle week stil! Niet van mijn gewoonte, maar ik vond echt geen gaatje om te schrijven. Daar moet de komende dagen weer verandering in komen want ik heb echt niet stil gezeten. Het probleem bij mij is al te vaak het door elkaar halen van projecten. Ik was de afgelopen grote vakantie vooral bezig met schrijven, maar intussen kwam daar al wero, muzische en lezen bij. Ook godsdienst, hoekenwerk en spelling wil ik dringend beter gaan uitwerken. En aan mijn klasinrichting schorten er ook nog een paar dingen. Je hoort het... De komende weken wordt het dus weer een allegaartje van heel wat materiaal, maar laat ons hopen dat al die dingen jullie blijven boeien en inspireren.

Vandaag wil ik het even over slingerlezen hebben. Het hele weekend was ik eigenlijk met lezen bezig. Ik zal je kort proberen uit te leggen waarom. Tot vorig schooljaar werkten wij in het tweede (en het vijfde) met tandemlezen. Op dinsdagnamiddag kwamen de kinderen van deze twee leerjaren samen om te oefenen aan hun technisch lezen. Het tweede las, het vijfde corrigeerde waar nodig. Ik vond dit echter een saaie manier om lezen in te oefenen, zowel voor de jongsten als voor de oudste kinderen. Daarom besloten we dit jaar om het helemaal anders aan te pakken. Een paar weken geleden volgde ik de bijscholing 'Juf,ik stop niet meer als ik lees!' van het Eekhoutcentrum en deed daar tal van ideeën op. Ik wil ze echter niet klakkeloos overnemen en daarom werkte ik dit weekend het een en ander uit. Morgen zitten we op school samen om dat tandemlezen in z'n definitieve - nieuwe - vorm te gieten, maar ik riep dus ook slingerlezen in het leven!

Over dat tandemlezen heb ik het de komende weken zeker nog, maar vandaag gaat het over het volgende.


Op de bijscholing werd er verteld dat het eigenlijk raadzaam is om de kinderen elke dag vrij te laten lezen. Ze kiezen zelf een boek, gaan ergens op een rustige plaats zitten en krijgen tien minuten tot een halfuur om zich onder te dompelen in de magische wereld van hun verhaal.
Met mijn collega van het tweede leerjaar zag ik het wel zitten om zoiets ook in onze klassen door te voeren, maar dan wel aangepast naar onze mening en wensen.

Ik probeer in het kort te vertellen (oh, wat is dat moeilijk) waar het op neer komt.
Volgens de bijscholing:
* een periode van acht weken
* dagelijks
* fictieboeken
* 'vijfvingertest' bij het eerste blad: vijf moeilijke woorden op de eerste bladzijde, kies dan een ander boek
* na acht bladzijden beslissen: lees ik verder of niet?
* elk kind maakt een lijf van een rups, boekjes die uit zijn schrijven ze op een rode (slecht boek) of groene (goed boek) poot en bevestigen die aan hun rups.
* leerkracht leest ook!
Zij noemen het de leesrups.

In de herwerkte versie:
* heel het schooljaar (maar we starten dit jaar dus na de herfstvakantie)
* twee keer een kwartier per week
* fictieboeken en non-fictieboeken (dus ook informatieve boeken, strips,...)
* geen rups, maar een vlagje per uitgelezen boek

Dit zijn richtlijnen die nu werden uitgezet, maar die naar de toekomst toe misschien wel aangepast worden. Voor ons is het ook nog wat zoeken hoe het zal draaien en dan post ik zeker de bevindingen of veranderingen op gietjes.blogspot.be.

Het is dus de bedoeling om de kinderen een boekje te laten kiezen en ze op pagina 8 (of misschien 10) te laten beslissen om verder te lezen of niet. Lezen ze niet verder dan kunnen ze ook geen vlagje van het boek maken. De vijfvingertest gebruik ik niet omdat ik denk dat dit voor mijn leerlingen wat te moeilijk zal zijn. Lezen ze het boekje verder en helemaal uit, dan mogen ze een vlagje bij mij komen halen. Eerst zal ik een paar korte vragen stellen zodat ik weet of ze het boekje wel effectief gelezen hebben. Daarna vullen ze het vlagje  - al dan niet - in. Het hokje bovenaan dient als volgcijfer. Op die manier werken ze samen naar 100 want dat is nu net de hoeveelheid die ze in het tweede leerjaar moeten leren. Is het vlaggetje klaar dan wordt het opgehangen in de klas. Op die manier is het geen individueel, maar een klassikaal project en kan iedereen steeds zien hoeveel boeken er al werden gelezen.

Ook zin om met het slingerlezen aan de slag te gaan? Klik dan hier.
Hierbij wil ik ook Bert nog eens uitdrukkelijk bedanken. Na uren prutsen, knippen, zwoegen en zweten, kwam er een vuil, grijs werkblaadje uit mijn printer gerold. Dankzij de hulp van de facebookgroep 'Leerkrachten lager onderwijs' en in het bijzonder Bert kon ik toch met een gerust hart naar bed ;). Bedankt!


Bronnen:
* http://www.kleurplaatkleurplaten.nl/kinderen-kleurplaten.html
* http://www.klascement.be/docs/9522/?previous

maandag 20 oktober 2014

Twee nieuwe blaadjes voor de hersftvakantie

Een hele tijd geleden liet ik jullie hier al mijn bundel voor de herfstvakantie zien. Wat is het heerlijk om eens iets uit de kast te halen dat je opnieuw kan gebruiken! Eens je er je werk hebt van gemaakt kun je er jaar na jaar de vruchten van plukken. Ik heb dat een kleine tien jaar niet kunnen doen, maar het ziet er toch naar uit dat ik voor een aantal jaar na elkaar vertrokken ben in het tweede leerjaar.

Daarom ook dat ik nu al de bundel uithaalde. Zo hoef ik hem vrijdag niet meer snel, snel te kopiëren maar kan ik hem morgen al klaarleggen voor mijn kinderen. Ik overliep gisteren nog eens de blaadjes en ik merk dat er een paar leerstofonderdelen in verwerkt zitten die de leerlingen tot nu toe eigenlijk nog niet zagen in de klas. Ik weet niet of ik vorig jaar wat sneller heb gewerkt of hoe dat nu precies komt, maar daarom maakte ik een aantal vervangblaadjes. Uiteraard kunnen ze ook gewoon aan de bundel toegevoegd worden.

Het eerste blaadje gaat over de kalender, het andere over woorden met au of ou. Ik maakte de blaadjes niet helemaal zelf, ik scande een paar bestaande werkblaadjes in en maakte er mijn eigen versie van.


























Wens je de herfstbundel met deze extra blaadjes ook te gebruiken? Klik dan snel hier.
Sommige oefeningen zijn niet van mijn hand en voor de volledigheid vermeld ik dus ook de bronnen.


Bron:
* Vakantiekalender - Oefenblaadjes voor de grote vakantie (Van In)

zondag 19 oktober 2014

Hoofdletters oefenen

In het tweede leerjaar nemen de hoofdletters een grote hap uit de schrijflessen. Het is immers de bedoeling dat de kinderen alle 26 letters uit hun hoofd kennen. Daar is wel wat oefening voor nodig. Ik werkte al het een en ander uit rond dit thema (en er volgen later nog een aantal dingen), maar aangezien ik van huiswerken dit jaar een werkpunt heb gemaakt, ging ik ook op zoek naar schrijfblaadjes.

In de Standaard Boekhandel vond ik de volgende boekjes.


















De letters komen overeen met onze methode (D'haese) en deze boekjes zijn dus prima inzetbaar in de klaspraktijk. Je kunt ze als extra oefening gebruiken, maar ik ga er huiswerkblaadjes van maken. Ik laat ze hier in de toekomst zeker nog zien. Ik zal ook steeds twee versies maken zodat de kinderen die links schrijven ook op hun wenken worden bediend. Het voorbeeld staat dan immers rechts zodat zij ook kunnen kijken terwijl ze schrijven.

Toch nog eens een boek!

Ik las tijdens mijn weekje Vogezen maar liefst 6 boeken en maar goed ook want de laatste tijd vind ik echt geen gaatje meer om te lezen. Het is altijd veel te laat als ik ga slapen waardoor het me niet meer verstandig lijkt om nog in een verhaal te duikelen. Daarom ook dat een boek hier alleen maar in het weekend nog naar boven komt. Een tijdje geleden kon ik het me ook nog permitteren om 's morgens wakker te worden met een goed boek, maar die dagen lijken ook al lang geteld :). Ik moet dringend dat werken wat afbouwen en opnieuw wat meer tijd voor mezelf (en voor mijn ventje) nemen, maar dat komt wel weer. Als mijn lichaam plots weer een grote STOP voor mijn ogen hangt.

Ach, we klagen niet. We zijn blij dat we kunnen en mogen werken en dat er af en toe toch nog eens tijd is voor een goed boek. Dit keer werd het 'Kijk niet om' van Elin Hilderbrand.

Gegevens

Oorspronkelijke titel: The Castaways
Uitgeverij: The House of Books
Uitgegeven in: 2009 - 2011 (Nederlands)
Vertaling: Yvonne de Swart
Omslagontwerp Studio Jan de Boer BNO, Amsterdam
Omslagillustratie: Susan Fox/Trevillion Images
Aantal pagina’s: 395
ISBN: 978 90 443 3070 0

Flaptekst

Greg en Tess MacAvoy besluiten hun trouwdag met een romantische zeiltocht te vieren. Hun beste vrienden hopen dat de huwelijksproblemen van de MacAvoys nu voorbij zijn. Maar er komt tragisch nieuws. Greg en Tess zijn op mysterieuze wijze verdronken. Ze laten twee kleine kinderen achter. het echtpaar vormde het bruisende middelpunt van de uit vier stellen bestaande groep die elkaar volkomen vertrouwde, samen op vakantie ging en op elkaars kinderen paste. Maar het ongeluk brengt ook smeulende conflicten aan de oppervlakte, en bij alle rouw duikt de vraag op wat er die dag werkelijk op de zeilboot is gebeurd? Was het wel een ongeluk? Of was het moord?


Mijn beoordeling (+/++)

Misschien heeft het te maken met het feit dat ik er zo lang over deed om dit boek uit te lezen, maar ik moet toegeven dat ik dit verhaal soms wat langdradig vond. In het begin hoor je nog heel veel nieuwigheden over de hechte vriendenkring, maar in het midden van het verhaal wordt er vooral ingegaan op bepaalde details. Die worden volgens mij wat te diep uitgespit waardoor er weinig wendingen meer komen. Er was dus niet echt opbouwende spanning in het boek aanwezig. Op die manier blijf je wat op je honger zitten. Zeker geen slecht verhaal, maar voor mij persoonlijk ook geen uitschieter.


Fijne zondag!



Bron:
* http://www.bol.com/nl/p/kijk-niet-om/1001004011249115/


zaterdag 18 oktober 2014

Nieuwe ontdekking in blogland!

Elke dag zit ik op het net. Soms kan dat tot fantastische vondsten leiden, andere keren heb je het gevoel dat je je tijd helemaal hebt verprutst. Dat gaat zo en daar moet ik leren mee leven. Goed materiaal vinden neemt soms wel wat tijd in beslag, maar ik heb het er - meestal - graag voor over :).

Een goeie twee jaar geleden begon ik zelf met mijn blog en ik wilde meteen de meest bezochte webstek van het land worden. Jaja, ik en mijn plafond altijd... Toch moest ik echt wel hard werken voordat die bezoekers tot bij mij kwamen. Oké, in het begin postte ik eigenlijk niet zo vaak en er stond ook nog heel erg weinig op mijn blog. Nu zijn we meer dan twee jaar verder, heb ik meer dan 150.000 bezoekers over de vloer gekregen en staan er ook al meer dan 500 berichten op mijn blog.
Niet slecht voor een 'beginner' denk ik dan. Eens het begint te lopen heb je ook het gevoel dat je nuttig bent en dat je je tijd niet in een luchtkasteel pompt. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om beginnende bloggers even een duwtje in de rug te geven!

Ik moet zeggen dat ik wel blij ben met de trend want toen ikzelf begon, waren er naar mijn aanvoelen helemaal niet zo veel onderwijsblogs. Als ze er waren dan kwamen ze meestal uit Nederland of spitsten ze zich toe op de derde graad. Pas op, deze blogs kunnen uiteraard ook heel erg interessant zijn, maar voor bepaalde leeftijdsgroepen waren er wel wat hiaten. Daarom ben ik heel erg blij dat er nog andere jonge leerkrachten het nut van een blog inzien en er zelf eentje opstarten.

Bij deze wil ik dus heel graag mijn nieuwe ontdekking met jullie delen. De blog van Juf Stephanie staat nog in de startblokken, maar ziet er nu al veelbelovend uit! Heel overzichtelijk, een sobere maar stijlvolle lay-out en heel erg bruikbare lesmaterialen! Zo staat er nu al een heel leuk 'tussendoortjessysteem' online en ook de Boggle-letters vind ik supermooi! Neem vlug een kijkje en denk misschien zelf eens na over een eigen blog! Een stappenplan is trouwens hier te vinden.











Veel surf- en leesplezier!

vrijdag 17 oktober 2014

Een handig hulpmiddeltje...

Ik heb een paar kindjes die nog wat moeite met getallenkennis tot 20 hebben. Daarom maakte ik gewoon een simpel twintigveld. Dit kan ook op de bank bevestigd worden als extra hulpmiddel.


Wil je dit ook gebruiken? Klik dan hier.

donderdag 16 oktober 2014

De bonnenbus

Een groot jaar terug vertelde ik jullie hier over mijn bonnenbus. Het komt erop neer dat ik een goed systeem voor straffen en belonen wilde vinden. Ik moet zeggen dat er misschien nog wat mankementen aan zijn, maar ik probeer dit jaar de hiaten uit mijn systeem te halen en ik denk dat we dan helemaal vertrokken zijn. In een tweede leerjaar kun je kinderen immers nog bang maken met een rode bon :).

Bij goed gedrag geef ik een groene bon, bij (herhaaldelijk) slecht gedrag een rode bon. Bij drie groene bonnen een verrassing, bij drie rode bonnen een serieuze straf. Die bonnen zaten vorig jaar echter gewoon tussen de schoolagenda en ik moet zeggen dat er af en toe wel eentje verdween. Daarom dat ik dit jaar een bonnenbus voorzag. Ik kleefde gewoon een lege omslag op de allerlaatste bladzijde van de agenda en ik plakte daar het woordje 'bonnenbus' op. Zo kunnen de ouders ook altijd zien hoeveel bonnen hun kind nu precies al verzameld heeft.



Heb je interesse in de bonnen of wil je gewoon het labeltje voor de omslag gebruiken? Kijk dan snel hieronder.

Onder deze link vind je de aanpasbare bravobonnen
Onder deze link vind je de kan beter-bonnen
Onder deze link vind je de verassingen voor de bravobonnen
Onder deze link vind je het label voor de bonnenbus
Onder deze link vind je het voorblad voor de bonnendoos

woensdag 15 oktober 2014

Indiaan zonder naam!

Op Pinterest kwam ik al heel leuke ideeën tegen. Soms ontbreekt het me aan tijd om ze te verwezenlijken, maar de 'Indiaan zonder naam' nam niet zo veel tijd in beslag.

Aangezien er in mijn klas ook altijd een aantal blaadjes zonder naam rondslingeren vond ik het opportuun om deze wandplaat te maken. Ik hang er gewoon de blaadjes waar geen naam op staat bij en de kinderen kunnen zelf gaan kijken als ze een blaadje missen. Handig toch?


Let vooral niet op de witte muren, die zijn te oud om nog geschilderd te worden. Gelukkig zijn mijn kastjes sinds vorige zomer wel blauw en komen er na de herfstvakantie nog zelfgemaakte gele kussens :).


Bron:
* http://www.pinterest.com/pin/301037556316126605/

dinsdag 14 oktober 2014

Onthoudwoorden inoefenen als tussendoortje

Een hele tijd geleden toonde ik jullie hier al mijn wandplaten voor de onthoudwoorden.


Alle onthoudwoorden per thema (van het tweede leerjaar) werden vergroot tot een A5 en hangen nu uit in mijn klas. Tegen het einde van het jaar hangen de woorden op die manier allemaal uit. Het thema waar we aan werken hangt aan het bord, de andere verplaats ik naar een prikbord boven het bord. Zo kunnen kinderen de woorden blijven raadplegen. Bij sommige dictees worden ze wel afgedekt.

Ik merk echter dat er dit jaar zeker nood is aan extra inoefening. De kinderen krijgen de kaartjes mee naar huis (in een mapje in een omslag), maar dat blijkt voor vele leerlingen niet voldoende te zijn.



Daarom bedacht ik nog een leuk spelletjes om ze ook in de klas als tussendoortje in te oefenen. Het is uiteraard ook mogelijk om een verwerking in hoekenwerk te voorzien, maar ik zocht eerder naar een kort herhalingsmoment.

Ik verwijderde alle woorden van de wandplaten en ik drukte elk thema nog eens op een apart kleur af. Om het even uit te testen begon ik met thema 1 en 2. Aangezien ik 20 leerlingen in mijn klas heb, voorzag ik 100 kaarten van de eerste twintig onthoudwoorden van het tweede leerjaar.


Ik maakte - met dezelfde voorkaft van de mapjes van de kinderen - 20 verzamelmapjes en stak in elk mapje vijf woorden. Vele woorden komen nu terug, later zal dat uiteraard een stuk minder zijn. Het is de bedoeling om er steeds meer thema's tussen te haspelen zodat er in ieder mapje nog steeds vijf woorden zitten, maar elke beurt vijf andere.


De bedoeling van deze oefening is dat de kinderen het mapje uithalen, de woorden uithalen en telkens het woord noteren op de onderkant van de kaart. Ze gebruiken hiervoor een bordstift. Je kunt de mapjes terug ophalen en dan verbeteren, maar ik loop rond en stuur bij waar nodig. Op die manier worden de kinderen onmiddellijk op hun fouten gewezen en moeten ze het woord nog eens opnieuw schrijven. Is het woord juist, dan mogen ze het woord terug uitvegen met een vodje. Ik scheurde gewoon een oude T-shirt in 20 stukken en het vodje blijft - samen met de stift - bij de kinderen in de bank.



Van het moment we klaar zijn met de vijf woorden stoppen de kinderen de kaartjes terug in het mapje en geven ze het mapje door aan de buur. Op die manier krijgen ze steeds andere woorden. Nu zitten alle woorden er vijf keer in, later zal dat uiteraard een beetje minder zijn. Het kan ook zijn dat de woorden waar er geen fouten meer tegen gemaakt worden er eerder worden uitgehaald dan andere moeilijke woorden. Alles hangt een beetje af van je klasgroep en welke woorden er makkelijk of minder makkelijk geautomatiseerd worden.

Ik hoop dat jullie met deze uitleg begrijpen waar ik naartoe wil en dat deze werkwijze jullie misschien opnieuw inspireert om het spellingonderwijs weer eens op een andere manier aan te pakken.

Werk je ook met Kameleon en wil je graag de kaarten gebruiken? Klik dan op volgende link. Hier vind je alle tekeningen met het woord. Je hoeft alleen het woord te verwijderen.

Veel plezier ermee!


maandag 13 oktober 2014

Een sudoku-overzicht

De voorbije weken deelde ik jullie heel wat dingen rond sudoku's. Misschien komt het allemaal niet meer zo duidelijk over waardoor ik hier eigenlijk nog eens een korte samenvatting wil plaatsen.

Eerst en vooral wil ik dus elke donderdag het laatste kwartier vrijhouden voor spelletjes. De komende weken is dat voor sudoku's. Volgend jaar wil ik daar al van de eerste week mee beginnen, maar dat gebeurde nu niet. Uiteraard is het wel mogelijk om er op gelijk welk moment mee te beginnen. Ik zou echter wel steeds in dezelfde volgorde werken.

* 1ste week: systeem sudoku uitleggen en eerste sudoku van Sudoku Start maken.



* 2de week: de andere drie van Sudoku Start (blaadje hierboven) maken.

* 3de week: 4x4 sudoku met geometrische figuren maken


* 4de week: sudoku met getallen


Daarna zou ik misschien een pauze inlassen en eventueel eerst een ander raadseltje aanpakken. Op die manier is het wat afwisselend voor de kinderen. Blijft de sudoku hen echter nog altijd boeien, dan zou ik de moeilijkheidsgraad nog wat verhogen.

* 5de week: 6x6 sudoku met geometrische figuren


* 6de week: 6x6 sudoku met getallen


* 7de week: 9x9 sudoku met getallen


Wellicht is deze stap in het tweede leerjaar een stap te ver, maar dat zullen we dan wel weer zien. Het is de bedoeling om te kijken hoe ver we met de klasgroep komen. Daarnaast moet er uiteraard ook nog tijd over blijven voor andere spelletjes. Ik zal me vooral laten inspireren door oude kinderkranten uit de Libelle, vakantieblaadjes, Zonnekindjes en andere kinderrubrieken in tijdschriften en kranten. Uiteraard zijn ook hier weer tips welkom!

Wil je één van de bovenstaande sudoku's gebruiken en kun je ze niet downloaden? Aarzel dan niet en stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com! Ik probeerde ze allemaal via Google Drive te posten, maar de figuren sprongen soms alle kanten op. 

Eén van de volgende dagen post ik nog meer oefenmateriaal en een handige boekentip rond sudoku's!

zondag 12 oktober 2014

Aduis!

Ik weet niet of ik het hier eerder al over Aduis had, maar ik vind het toch nog even belangrijk om deze site in de kijker te zetten. Je vindt er echt heel wat materiaal op terug.

Ik gebruik de werkbladen nooit integraal, maar ik heb wel al heel vaak leuke oefeningen op deze site gevonden. Je knipt ze, je plakt ze, je giet ze in jouw vormgeving en klaar is kees!

Binnenkort komt er trouwens een nieuw tabblad op mijn blogje en daar zal je Aduis zeker terug vinden. Alle interessante links wil ik op die pagina verzamelen zodat ik weet wat ik hier al heb gedeeld en wat nog niet. Er staat dus weer heel wat te gebeuren op Gietjes Corner!


zaterdag 11 oktober 2014

Huiswerkje rond de kalender

Ik vertelde jullie hier eerder al dat ik dit jaar werk maak van mijn huiswerken. Ik kocht al enkele boekjes aan waar ik inspiratie kan uithalen, maar uiteraard is er ook heel wat op het net te vinden. Het stoorde mij gewoon enorm dat mijn huiswerkjes er vorig jaar altijd verschillend uitzagen. Ik wil zoveel mogelijk geleerde leerstof nog eens op een andere manier aanbieden en dat kan alleen maar als je 's avonds op zoek gaat naar goed inoefenmateriaal.

Vorig weekend maakte ik een blaadje in verband met de kalender. De begrippen hier rond zijn in een tweede leerjaar heel erg belangrijk waardoor ik het ook interessant vind om dat eens thuis te oefenen.


Het huiswerkje bestaat uit een aantal algemene vragen die voor elke leerling haalbaar zouden moeten zijn. Wens je dit blaadje ook te gebruiken? Klik dan hier.


vrijdag 10 oktober 2014

Sudoku met getallen

In mijn klas ben ik begonnen met sudoku's met figuren, maar uiteraard is het ook de bedoeling om die met cijfers aan te leren. We starten met de grootte van vier op vier.


Wil je deze ook graag gebruiken? Klik dan hier.

donderdag 9 oktober 2014

Sudokudidactiek...

We gaan er wat geleerde woorden tegen gooien vandaag... om maar te zeggen dat alles serieus onderbouwd is hier :).

Die didactiek laten we na één zin al achterwege hoor, ik wil gewoon even uitleggen wat mijn gedachtegang achter heel dit opzet - rond sudoku's - is.

Ik heb het altijd fijn gevonden om kinderen heel veel nieuwe dingen en prikkels aan te bieden. Als je je alleen maar bij de lessen uit de handleidingen houdt, heb ik het gevoel dat mijn klas niet genoeg swingt. Dat kan ook aan mij liggen hoor, ik heb wel van die rare trekjes :).

Daarom ook dat ik op zoek ga naar andere, nieuwe dingen. Dingen waar ze iets uit leren, maar die toch ook leuk zijn. Ik kwam dus vorig weekend uit op sudoku's. Ik gebruikte het eerder al als tussendoortjes in de hogere leerjaren, maar ik merk dat er ook in de eerste graad zo'n behoefte bij de kinderen heerst.

Ik ben dus van plan om vanaf nu van donderdag spelletjes- of raadseltjesdag te maken. Ik zal daar niet te veel woorden aan vuil maken, maar ik zal de kinderen melden dat er het laatste kwartier van de dag iets leuks op het menu staat.

Waarom donderdag? Die dag hebben de kinderen geen turnen of zwemmen en het is dus een volledige dag in de klas. Dat kan voor sommige leerlingen uit een tweede leerjaar wel eens lastig zijn. Om dit te doorbreken voer ik dus die spelletjes in. Uiteraard kun je hier ook je beloningssysteem aan koppelen. Niet flink geweest vandaag? Het laatste kwartiertje niet meedoen, maar oefeningen afwerken,... Al hoop ik natuurlijk dat ik die regel niet te vaak hoef toe te passen :).

Het idee rijpt nu om eigenlijk een soort jaarplan rond die donderdagavond te maken. Dat zal niet voor meteen zijn, maar hou Gietjes Corner zeker in de gaten want ik hou jullie uiteraard op de hoogte.

Met dit jaarplan zou er een soort lijn in die spelletjesdag moeten zitten zodat je weet waar je naartoe werkt en hoe je het steeds opnieuw op donderdag zal aanpakken.

Ik geef je even een voorbeeld.
Vanaf volgend jaar zou ik dus uiteraard meteen in de eerste week beginnen. Aangezien september meestal vier donderdagen heeft, zou ik dus een gradatie in de sudoku's steken. Eens september voorbij is, zou ik dan weer voor een ander soort spelletje of raadseltje kiezen. Denk maar aan een rebus, een kruiswoordraadsel, een Zweeds raadsel, een woordzoeker,... Uiteraard zijn alle andere tips ook meer dan welkom!

* 1ste week van september: systeem sudoku uitleggen en eerste sudoku van Sudoku Start maken



* 2de week van september: de andere drie van Sudoku Start (blaadje hierboven) maken

* 3de week van september: 4x4 sudoku met geometrische figuren maken


* 4de week van september: sudoku met getallen



Op die manier hebben de kinderen al verschillende dingen rond de sudoku geleerd en kunnen ze vanaf nu eigenlijk wel zelfstandig aan de slag. Daarom zal ik altijd andere sudoku's voorzien in mijn klas zodat ze die kunnen maken in een vrij moment.

Van het moment er bij het extra werk een sudoku hangt, mogen ze dan ook eentje uithalen en er aan (verder) werken. Dat kan tijdens de weroles zijn, maar zeker ook tijdens muzische activiteiten (als ze even moeten wachten) of tijdens de rekenles.

Die andere sudoku's deel ik binnenkort ook nog op mijn blog! Hou dus Gietjes Corner zeker in de gaten.

Wil je intussen wel al van start gaan met de bovenstaande blaadjes? Stuur dan zeker een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.

Veel puzzelplezier!


Bron:
* http://www.debatrix.com/nl/2013/07/begin-je-speech-met-een-overtuigende-openingstechniek/
* http://www.sudokucollection.com/sp/K024x.html
* http://www.printactivities.com/Kid_Sudoku_Puzzles/Kid_Sudoku_Puzzle_L1_02.html

woensdag 8 oktober 2014

Sudoku 3x3 extra inoefenen

Ik toonde jullie eerder al een viertal sudoku's met 9 hokjes. Omdat ik die ook nog individueel wil laten oefenen, maakte ik nog een knipblaadje. Tussendoor kunnen de leerlingen dan deze oefeningen (zonder begeleiding) proberen te maken. Ik ben heel erg benieuwd of dat zal lukken.



De vorige keer zocht ik nog sudoku's op het net, deze maakte ik helemaal zelf. Uiteraard wel met afbeeldingen van het net. Aan de hand van de figuren onderaan kunnen de sudoku's worden opgelost.

Wens je deze sudoku te gebruiken? Klik dan hier.

dinsdag 7 oktober 2014

Moeilijke kleurplaten

Zoals jullie wel al weten, heb ik graag wat extra opdrachten klaar liggen. Op die manier hoeft er nooit een leerling met zijn of haar vingers te draaien en dat komt de sfeer in je klas ten goede. Van het moment kinderen niets meer te doen hebben, beginnen ze dingen uit te steken die niet mogen of ze beginnen te praten. Met die extra opdrachten probeer ik dat te vermijden.

Zo heb ik voor taal, rekenen en schrijven extra boekjes, maar het is de bedoeling om ook voor de andere lessen iets te voorzien. Voor wero zou ik in de toekomst nog graag een boekje maken, maar voor de muzische lessen voorzag ik een paar weken geleden een aantal kleurplaten. In heel wat klassen wordt er met mandala's gewerkt, maar dat vind ik een beetje afgezaagd. Daarom ging op zoek naar een aantal moeilijke kleurplaten. Op zich is dit misschien ook geen grote uitdaging, maar ik wil het toch even proberen met deze extra opdracht. Uiteraard zijn al jullie tips meer dan welkom!

Met moeilijke kleurplaten bedoel ik het volgende:


Via Pinterest en het net vind je heel wat mogelijkheden. Ik deel ze hier niet omdat ze niet van mijn hand zijn. 

Ik maakte meteen ook een voorblad voor mijn bord. Kinderen hoeven dan niet onnodig te vragen of ze mogen kleuren, ze zien of het mag als het voorblad aan het bord uithangt. 


Het is de bedoeling om later nog een andere opdracht te voorzien zodat kinderen niet altijd tegen hun zin moeten kleuren. In principe kunnen ook de raadsels in de muzische lessen worden ingeschakeld.

Wil je het voorblad voor je bord ook graag gebruiken? Klik dan op de volgende link.


Bron:
* http://www.pinterest.com/pin/96968198199199995/

maandag 6 oktober 2014

Sudoku start

Ik liet jullie de voorbije week al twee sudoku's zien, maar misschien waren die net nog iets te moeilijk voor je leerlingen of kinderen. Daarom dacht ik dat het wellicht handig zou zijn als de drempel nog wat verlaagd wordt. Via Pinterest vond ik leuke sudoku's met slechts 9 vakjes. Zo kan je kind misschien het plezier van de leuke raadsels ontdekken en ben je vertrokken voor uren spelplezier.


Er staan er meteen vier op een blad en ook hier weer kunnen de kinderen knippen en plakken. Uiteraard is het de bedoeling om later ook over te stappen naar het zelf tekenen of invullen van een sudoku.

Vind je ook deze sudoku leuk en wil je ze graag gebruiken? Klik dan hier.

Bron:
* http://www.pinterest.com/pin/460493130622918106/

zondag 5 oktober 2014

Aanvullen tot 10

In het begin van het tweede leerjaar wordt de leerstof van het eerste nog eens herhaald. Zo ook de oefeningen met de brug tot 20. Kinderen bij ons zijn het gewoon om op een welbepaalde manier aan de slag te gaan.

Voorbeeld: 4 + 9 = ( ... + ... ) + ... = ...

De kinderen nemen het eerste getal volledig en splitsen het tweede getal. Eerst moeten ze dus 10 maken. Dat wil zeggen dat 9 in 6 en 3 wordt gesplitst. Op die manier komen ze tot de volgende oplossing: 4 + 9 = (4 + 6) + 3 = 13.

Om dit te kunnen moeten de kinderen uiteraard goed de splitsingen van 10 kennen zodat ze weten hoeveel er precies van het tweede getal bij het eerste gevoegd moet worden. Sommige leerlingen hebben daar nog wat last mee waardoor ik opnieuw op zoek ben gegaan naar een hulpmiddel.

Aangezien wij met staafjes (tientallen) en losse (eenheden) werken als extra materiaal, maakte ik een kaartje met tien hokjes. Zo kunnen de kinderen altijd het eerste getal op het hulpmiddel leggen en zien ze onmiddellijk hoeveel blokjes er nog bij moeten om tien te maken.



Ik zal dit kaartje op de bank bevestigen en het is dan uiteraard de bedoeling dat het na verloop van tijd opnieuw verwijderd kan worden.

Wil je dit kaartje ook graag gebruiken? Klik dan hier.

vrijdag 3 oktober 2014

Een sudoku van 6 op 6 met geometrische figuren

Een paar dagen terug toonde ik jullie een eenvoudige sudoku van vier op vier met geometrische figuren. Uiteraard is het de bedoeling om de uitdaging groot te houden en daarom dat ik nu ook eentje met 36 hokjes maakte!


Wil je ook deze sudoku inzetten in jouw klaspraktijk? Of ben je gewoon op zoek naar leuke dingen voor de komende vakantie? Klik dan hier.

Bron:
* http://kidgiddy.blogspot.be/2010/10/giddy-up-friday-sudoku-printables.html

woensdag 1 oktober 2014

Wandplaten voor de vier hoofdbewerkingen

Ik had al een hele tijd een paar wandplaten rond rekenen gepind. Zoals ik jullie hier eerder liet zien, maakte ik er al een paar voor metend rekenen, maar ik had er ook nog nodig voor de vier hoofdbewerkingen. Ik maakte ze dit keer niet zelf, maar ik vond ze op Lessen van Lisa. Een heel leerrijke en inspirerende website.




















Intussen drukte ik ze af op lichtblauw papier zoals mijn andere wandplaten. Op die manier krijg ik een mooi geheel. Wil je deze wandplaten ook? Neem dan snel een kijkje op de site van Lisa

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...