zaterdag 27 februari 2016

Gebed voor maart

Soms maak ik plannen voor een reeks berichten, gespreid over een aantal weken of zelfs maanden. Maar dan ben ik weer met iets anders bezig en komt het er niet meer van om mijn serie af te werken. Daarom maakte ik in de voorbije krokusvakantie even wat tijd voor een aantal berichten rond gebedjes. Ik deelde er al een aantal en die vind je terug onder het label Gebed.

maart

Goede God,
elk jaar is het weer vasten.
Dan denken we aan mensen ver van hier.

Help ons in deze vastentijd
dankbaar zijn met wat we hebben.
Misschien kunnen we ook
eens tevreden zijn met wat minder.

Leer ons delen, God,
en doe ons vooral steeds meer lijken op Jezus.
Hij die ons leert goed te zijn voor iedereen.

Dit vragen we U
heel in het bijzonder in deze veertigdagentijd. Amen.


Al mijn gebedjes toonde ik eerder al eens onder één noemer, namelijk mijn gebedsdoos. Benieuwd naar deze? Dan vind je die hier.


maandag 22 februari 2016

Samen op weg naar Pasen!

Er bestaan heel wat mooie liedjes, maar wanneer je ze nodig hebt, vind je ze meestal niet. Daarom ook dat ik alles wat ik tegenkom hier post. Dan vind ik het makkelijk terug op momenten dat de tijd soms heel erg dringt ;).

Dit keer een godsdienstig lied over de veertigdagentijd. Eigenlijk komt dit onderwerp niet echt aan bod, maar het gaat wel over de weg naar Pasen. Wat er allemaal is gebeurd met Jezus in die periode en hoe wij deze dingen nu moeten toepassen op ons leven (maar dan behoorlijk makkelijk verteld :)).

Ik zet het zeker in tijdens mijn godsdienstlessen en dan kan ik het ook gebruiken bij het gooien van de dobbelsteen (Lied). Weet je niet waarover ik het heb? Kijk dan zeker even hier!


zaterdag 20 februari 2016

Gebed over de vasten

Ik vertelde jullie hier al over mijn dobbelsteen en ik toonde je via dit berichtje ook al mijn gebedsdoos. Af en toe zal ik binnen een bepaald thema nog eens een gebedje uitlichten. Mensen die dan niet geïnteresseerd waren in de gebedsdoos zijn intussen misschien wel op zoek naar een welbepaalde tekst.

Vandaag hebben we het even over de tijd van het jaar, met andere woorden over de vasten. Andere themagebeden vind je trouwens onder het label 'Gebed'.

Vasten

Lieve God,
dit jaar in de vasten heb ik iets met mezelf afgesproken:
ik kijk niet méér dan een half uur per dag tv.
Meestal kijk ik veel meer,
want het is een echte gewoonte geworden.
Maar ik wil de baas blijven over mezelf.
De vasten is een goede tijd
om iets te doen aan vastgeroeste gewoontes.
Mijn zus doet ook mee.
We hebben opeens veel meer tijd.
Voor spelletjes en andere leuke dingen.
Laat de vasten voor ons een tijd zijn
waarin we dichter bij elkaar en bij jou komen,
en ook dichter bij wat we zelf
van ons leven willen maken.


donderdag 18 februari 2016

Een video om over na te denken

Het mag soms niet al te moeilijk zijn voor kinderen uit de lagere school, al hebben ze ook wel wat uitdaging nodig. Met het volgende fragment kun je wat losmaken binnen je klasgroep. Ik denk dat ze er heel wat dingen kunnen uit afleiden. Ik heb het over de kortfilm 'For the birds' van Pixar. Bij sommigen onder jullie zeker al bekend (want ik zag hem zelf al een aantal keer voorbijkomen), voor anderen dan weer een nieuwigheid denk ik dan.


Handig aan dit filmpje is dat het kort, duidelijk en grappig tegelijk is. Naar aanleiding van heel wat situaties kunnen deze beelden van nut zijn of je kunt het uiteraard ook binnen een wero- of godsdienstthema kaderen.

Heel veel plezier ermee en een fijn weekend straks ;)!

woensdag 17 februari 2016

Onze Vader in verschillende vormen

Maandag had ik het hier al over mijn dobbelsteen en toen lichtte ik er 'OT-NT' even uit. Weet je niet meer waarover het ging of miste je dat berichtje? Kijk dan snel even terug.



Vandaag ga ik niet verder met 'OT-NT' (dat komt nog), maar ik wil het over het 'Onze Vader' hebben. Toen dat vroeger werd gegooid, werd er alleen luidop gebeden, maar ook hier is er heel wat variatie mogelijk. In het begin toen ik in het tweede leerjaar stond, moest het gebed nog aangeleerd worden, maar nu gebeurt dat al in het eerste leerjaar. Daarom kennen de kinderen de gewone versie al als ze bij mij toekomen. Dat gebed elke keer op dezelfde manier te herhalen, leek me daarom wat saai dus ging ik op zoek naar varianten.

Ik vond verschillende liedjes (die trouwens intussen ook het lezen kunnen bevorderen ;))




En twee keer in de alom bekende versie van Ellie en Rikkert





Maar het kan ook met gebaren!



De kinderen vinden het met die variaties veel leuker om nog eens het Onze Vader  te bidden. Voorheen zag ik hier en daar wel eens een neus krullen... 


Bron:
* http://www.geloventhuis.be/2012/vanuit-de-hemel/bidden-en-vieren/onze-vader-die-in-de-hemel-zijt.html

dinsdag 16 februari 2016

Lesfiches, daar moet ik dringend werk van maken

Ik heb hier altijd wel iets te doen en er staan heel veel opdrachten op mijn to-do-lijst, maar waar ik nu echt eens werk wil van maken is van het maken van lesfiches. Misschien heb ik wel te lang getwijfeld en brengt het niet op wat ik ervan verwacht, maar knopen doorhakken is de boodschap.

Ik zal in het kort proberen uit te leggen waar ik mee worstel. Vaak zit ik nogal met wat frustraties wat handleidingen betreft. Ik hou er niet echt van, maar kan er eigenlijk ook niet zonder. Elke dag opnieuw een tiental lessen zelf ontwikkelen is een utopie. Ik besef al een hele tijd dat dit niet mogelijk is. Daarom wil ik eigenlijk beetje bij beetje alle lessen uit de handleidingen naar mijn hand zetten. Sommige eruit gooien, andere dan weer lichtjes wijzigen om dan nog andere misschien integraal te gebruiken. Nu gebeurt dit voorbereiden en aanpassen veel te vaak gehaast of zelfs overhaast (waardoor ik niet altijd bereik wat ik zou willen bereiken) en ook achteraf lopen er een aantal dingen verkeerd. Ik werk dan het een en ander uit, maar als ik het jaar nadien op zoek ga naar het gemaakte materiaal, vind ik het niet snel genoeg meer terug of vind ik het helemaal niet zo goed meer. Heel erg vervelend allemaal.



Mijn vraag naar jullie toe is dus of jullie nog met echte lesvoorbereidingen werken of hoe jullie dat precies aanpakken.
* Volg je de handleiding gewoon integraal? Zo ja, van welke handleidingen zijn jullie helemaal weg?
* Neem je notities op de handleiding zelf of werk je op een blad apart?
* Wat doe je precies met de hele resem doelen? Pik je er een aantal uit of zet je ze gewoon allemaal in je agenda?
* Wie maakt er nog een lesfiche en hoe doe je dat?
* Hoe bewaar je de blaadjes die je bij bepaalde lessen hebt gemaakt?
* Wie werkt ook met eigen lessen en niet meer met een handleiding en hoe ging je te werk? Hoe bouwde je dit op en hoeveel tijd nam dat ongeveer in beslag?

Ik zou het heel fijn vinden, moesten er wat reacties komen! In de toekomst zal ik trouwens ook al mijn lesfiches hier met jullie delen (of jullie nu voor of tegen zijn :) ). Uiteraard zal daar weer heel wat herwerkt of zelf bedacht materiaal bij zitten!

Moest je liever persoonlijk reageren, dan kan dat uiteraard ook altijd op gietjescorner@hotmail.com.

Tot morgen!


Bronnen:
* http://demet.nl/article_read.php?a=3149

maandag 15 februari 2016

Bijbelplaten voor de klasmuur!

Ooit vertelde ik jullie hier hoe mijn schooldag elke keer opnieuw begint. Bij mijn collega in het vierde zag ik de dobbelsteen en die heb ik - zonder schaamte - gewoon overgenomen ;). Ik vond het een superidee en de kinderen vragen er zelf naar als ik het durf te vergeten. Voor meer info over die dobbelsteen, kun je terugkijken naar de link in de eerste zin van dit blogpostje.


Er zijn zes mogelijkheden na het gooien van deze dobbelsteen en het is over die mogelijkheden dat ik het de komende weken wil hebben. Hier valt immers heel veel mee te doen. Ik deel het wat op zodat het geen te lange postjes worden, maar ik beloof dat ik tegen de grote vakantie (of misschien zelfs tegen het paasverlof) alle zes vlakken van de dobbelsteen volledig heb uitgewerkt. Wat zeg je daar van? :)

We beginnen vandaag met OT-NT. Kinderen vinden het supertof als dit gegooid wordt. Dan mogen ze immers naar een Bijbelverhaal luisteren. Ik vertel er altijd bij dat ik zelf niet weet of dit echt is gebeurd en dan zijn de kinderen ook wel kritisch (of sommigen toch). Op die manier probeer ik hen ook wel bij te brengen wat geloven precies inhoudt en dat lukt zelfs met deze jonge kinderen al aardig.

Vroeger las ik uit een moeilijkere Bijbel voor, maar die verhalen spraken niet echt aan bij de kinderen uit het tweede. Daarom ging ik een tijdje terug - op het Boekenfestijn - op zoek naar een andere versie. Ik kwam de volgende tegen...



In dit boek staan telkens korte verhalen die rijkelijk geïllustreerd worden. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk verhalen voor te lezen en die dan in de klas zichtbaar te maken. Ik maakte dus van elk verhaal een wandplaat door middel van het kopiëren van de prenten in het boek.


Ik voorzag de wandplaten ook van titelkaartjes zodat er terug naar andere, vroegere verhalen kan verwezen worden. Alles verzamelde ik uiteraard weer in een passende doos!

Dit zijn de titelkaartjes (samen met de prenten in de doos):


en dit is dan de doos...


Gewoon een kopie nemen van het boek en op de bovenkant van de doos kleven. 
Alles mooi verzameld om jaren te gebruiken.

Wil je de titelkaartjes ook graag? Dan kan dat uiteraard, dat weet je intussen al denk ik :).
Je kunt ze via volgende link allemaal downloaden! Gewoon nog even knippen, lamineren en knippen en klaar is Kees!

Maar dat is eigenlijk nog niet alles. Ik heb nog een aantal andere plannen met deze Bijbelverhalen. Altijd maar opnieuw gewoon voorlezen uit het boek is misschien wat saai. Bij mijn klasgroep van dit jaar loopt dat behoorlijk vlot, maar sommige groepen verwachten wel wat afwisseling. Daarom maken de volgende hersenspinsels weer wat webben in dat overvolle hoofd van mij:
* Ik wil ook nog op zoek naar andere manieren om een Bijbelverhaal te brengen. De afgelopen weken en maanden kwam ik wel al een aantal ideeën tegen: een Bijbelverhaal via een lied aanbrengen, vertellen bij vertelplaten, sommige Bijbelverhalen werden in Lego gemaakt en kun je terugvinden op Youtube,...
Uiteraard zijn alle andere suggesties hier zeker meer dan welkom! Laat gerust een reactie hieronder achter of stuur een mailtje naar gietjescorner@hotmail.com.
* Aan de hand van deze Bijbelverhalen zou ik samen met de kinderen graag een kleine kinderbijbel (per kind) opbouwen. Dan hebben ze na een jaar ook iets om mee te doen naar huis. Ik zou daarom aan elk verhaal dat wordt voorgelezen een opdrachtje koppelen. Die kunnen ze dan tussendoor maken. Dit zijn geen zo'n vage plannen meer, ik heb al een aantal opdrachten klaar staan :).

Bij deze heb ik jullie hopelijk weer heel wat nieuwe ideeën aangereikt en hou ik jullie warm om Gietjes Corner te blijven volgen! Er komt trouwens nog heel veel meer, ook over de andere vijf vlakken van de dobbelsteen! 

Tot gauw!


Bron:
* https://www.bol.com/nl/p/een-bijbel-voor-jou/1001004002406915/

zondag 14 februari 2016

Een bord vol spelling!

De voorbije vakantie wilde ik ook even wat werk maken van mijn borden op Pinterest. Het ene werd veel te groot, het ander was naar mijn idee nog veel te klein en sommige dingen stonden gewoon in de verkeerde map. Omdat ik intussen al weet dat ik vooral niet TE veel hooi op mijn vork mag nemen, kuis en orden ik stap voor stap. Daarom ging ik vorige vrijdag aan de slag met mijn bord 'Klas' en selecteerde daar alles rond spelling. Bij deze heb ik nu een ruim (maar nog steeds overzichtelijk) bord rond Spelling. Ik weet zeker dat jullie er ook nog inspiratie kunnen uit halen.


Uiteraard wil ik nu eindelijk ook eens werk maken van het uitwerken van pins. Het is dus de bedoeling om dingen te herwerken of meer naar mijn hand te zetten. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte van mijn vorderingen! Zowel op het vlak van het opkuisen en aanvullen van mijn pins als van mijn uitwerkingen rond spelling. Al mag je ook dingen rond schrijven, lezen en rekenen verwachten. En wat kwam ik ook weer toffe ideeën rond klasorganisatie tegen. Of vertel ik jullie misschien eerst iets meer over alle knappe blogs die ik op het net tegenkwam? 

Genoeg stof dus om de rest van 2016 te vullen, daar ben ik van overtuigd :).

zaterdag 13 februari 2016

Wie pik er nu even uit?

We komen het allemaal wel eens tegen. Elk kind moet aan de beurt komen, maar we willen de leerlingen niet zomaar per klasnummer of per rijtje afroepen. Daarvoor heb ik nu de oplossing gevonden! Het is helemaal niet van mijn hand, maar de voorbije vakantie speurde ik heel wat interessante blogs af en ik kwam de volgende website tegen.


Als je op bovenstaande link klikt, kun je de namen van de kinderen van jouw klas gaan invoegen als je op het woordje Edit klikt. Ben je klaar, dan is het mogelijk om die namen te bewaren. Je klikt op Save this list as currently shown. Dan geef je je lijst een code en klik je op OK. Daarna krijg je een bericht dat je de link die straks in je adresbalk verschijnt goed moet bewaren. Ik deed het eens met klas 2A waar ik les aan geef en dan bekom je de volgende link http://www.classtools.net/random-name-picker/76_FihYb8

Als je daarna op Submit klikt, kun je aan het rad draaien. Dan zijn er nog twee mogelijkheden. Ofwel verdwijnt de naam eruit en draai je verder met de andere namen ofwel blijft de gekozen naam gewoon staan. Wil je het kind uit het rad, dan klik je op het kader in het midden (dat je ook op de afbeelding hierboven ziet staan). Mag het kind blijven meedoen, dan klik je gewoon naast het kader, maar op het rad. Dan blijven alle namen gewoon staan.

Een behoorlijk lange uitleg voor een vrij simpele tool. Ik hoop dat jullie hem ook plezant vinden! 

Dit bericht bewaar ik trouwens op een nieuw tabblad, namelijk Sites. Alle websites waar ik leuke dingen tegenkom, post ik op dat blad. Interessante blogs van juffen zet ik binnenkort dan weer in de rechterkolom van Gietjes Corner. Er komt dus de komende tijd weer heel wat op jullie af!

vrijdag 12 februari 2016

Leuke werkblaadjes om hoofdletters te oefenen

Ik beloofde ze jullie al een week en hier zijn ze eindelijk! Hoofdletters moeten in een tweede leerjaar regelmatig geoefend worden en met de volgende werkblaadjes lukt dat aardig. Je kunt ze bij elk schrift inzetten, maar uiteraard kun je ook voorbeeldletters schrijven. Elk blad ziet er als volgt uit...


Eigenlijk was het de bedoeling dat de kinderen de grijze strook als de buik van de letters zagen. Ik bedoel daarmee dat de a daarin wordt geschreven en dat de lijn erboven dan voor de p wordt gebruikt. Dit bleek echter moeilijker dan verwacht waardoor de kinderen nu alleen in de witte lijnen schrijven. De grijze gebruiken ze nooit. Dat lijkt makkelijker in de gedachtegang van mijn leerlingen en dan pas ik me natuurlijk graag aan :).

Ben je geïnteresseerd in alle blaadjes? Kijk dan achter de volgende link.

Tot gauw! Ik beloof dat ik er morgen terug ben ;).

woensdag 3 februari 2016

Een nieuwe start in 1-2-3, dat kan ik nie ;)!

Ik zit al behoorlijk wat uurtjes achter mijn computer en veel nieuwe berichten kwamen er hier nog niet langs. Ik wilde vanmiddag SNEL voor een nieuw jasje voor m'n blogje zorgen, maar viel dat even tegen zeg ;).

De foto moest verwijderd worden (want die klopte immers niet meer) en ook de omschrijving van mijn blogje had een update nodig. Dat verliep al bij al vlot, maar ik wilde ook iets met meer pit en Gietjes Corner mocht ook een tikkeltje persoonlijker. Het is immers de bedoeling om binnenkort al mijn blogs in hetzelfde kleedje te stoppen. Dan is er wat uniformiteit en vallen alle Gietjes hopelijk meteen op. Ik moet echter eerst zeker van mijn stuk zijn en dat ben ik jammer genoeg nog niet (al had ik gehoopt dat dit op een woensdagnamiddag realiseerbaar was ;)). 


Velen onder jullie vonden zwart nogal hard en daarom rammelde ik ettelijke keren aan het sjabloon en klikte op tientallen kleurencombinaties. Voor vanavond heb ik er genoeg van en ik wil nu vooral nog even met de inhoud - in plaats van met de lay-out - bezig zijn. Daarom probeer ik de komende dagen (en vakantie) werk te maken van mijn labels (want die wolk ziet er niet uit!) en doe ik een poging om alle berichten in overzichtelijke tabbladen te gieten. Ik hoop echt dat we dan weer vertrokken zijn voor jaren blogplezier!

Bij deze mag je de komende dagen en weken steeds meer (overzichtelijke) tabbladen verwachten, maar morgen post ik ook eindelijk nog eens wat materiaal. Een tipje van de sluier zie je hieronder... 


De schrijfwerkblaadjes zijn nog maar een begin hoor want er kregen hier de afgelopen weken en maanden weer heel wat ideeën vorm! Gietjes Corner is dus klaar voor een spetterend 2016! Eindelijk! Hopelijk zijn jullie er ook klaar voor!

Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...