Nog een goede maand en wij mogen onze nieuwe leerlingen weer verwelkomen. Er moet nog veel gebeuren voor ik zover ben, maar we pakken het weer heel structureel aan. Dat lukt me altijd tot de laatste week van augustus en dan is daar plots een oplawaai van paniek. Maar zover zijn we nog niet, gelukkig :).
Ik werkte mijn klasopstelling uit en doe dit net even anders dan vorige jaren. Wat ik wel behoud, is dat de kinderen de eerste maand weer volgens klasnummer zitten. Dat vind ik erg makkelijk om de nummers zelf uit mijn hoofd te leren. Aan de hand van deze nummers krijgen de kinderen ook een plaats in de klasrij (buiten en in de gang).
Op de speelplaats staan de kinderen heel schools, per twee. Nummer 1 staat naast nummer 2, nummer 3 achter nummer 1 en dan 4 naast 3 enz. Ik denk dat je snapt wat ik bedoel.
In de gang staan ze dan juist omgekeerd want nummer 1 en 2 stappen het verst door. Vooraan in de rij staan nu nummer 16 en 15, achter 16 staat 14 en naast 14 nummer 13,... Een voorbeeld zie je hieronder.
Ik schreef nu al op een blad uit wie waar moet staan, zodat we dat op de eerste dag wat kunnen oefenen. Voor vele kinderen is dit niet zo evident en ik vind het fijn om wat routine te creëren. Daar pluk je doorheen het schooljaar zeker de vruchten van. Of de kinderen eerst allemaal flink in een rij moeten staan voor we naar binnen gaan, daar ben ik nog niet helemaal uit. Sommige kinderen nemen echt wel hun tijd en anderen moeten maar blijven wachten. Het zou kunnen dat ik ze meteen naar binnen laat gaan en een opdrachtje klaar leg. Daar ben ik nog niet uit.
Wat doen jullie? Klasrij vormen en samen naar binnen of meteen naar binnen als ze alles uit de boekentas hebben gehaald? Tips zijn meer dan welkom!
Aangezien ik komend schooljaar maar 16 kinderen in mijn klas heb, zal ik de bankjes heel traditioneel opstellen voor de eerste weken. Het worden normaal gezien 4 rijen van 4. Dat ziet er als volgt uit volgens klasnummer:
4 - 3 - 2 - 1
8 - 7 - 6 - 5
12 - 11 - 10 - 9
16 - 15 - 14 - 13
Op die manier leer ik zelf makkelijk de klasnummers van buiten en kan ik de kat uit de boom kijken. Iedereen begint met een schone lei dus iedereen krijgt de kans om naast iedereen te zitten.
Daarna is het de bedoeling om elke maand van plaats te wisselen. Hoe doe ik dat? Normaal maakte ik zelf een opstelling, maar sinds vorig jaar maak ik gebruik van Social Shuffle. Misschien heb je hier al van gehoord, zo niet, dan moet je zeker een kijkje nemen achter de volgende link.
Omdat het verplaatsen vorig jaar vaak eens werd uitgesteld (want god, wat was dat een soep met 33 banken), wil ik deze activiteit dit schooljaar vastleggen in de agenda. Op die manier verplicht ik mezelf om het te doen en zitten de kinderen ongeveer altijd even lang op een plaatsje.
Ik pikte volgende data uit: 1 september volgens klasnummer en dan maandag 3 oktober, maandag 7 november, maandag 5 december, maandag 9 januari, maandag 6 februari, maandag 6 maart, dinsdag 18 april en maandag 5 juni.
Een maand kan kort zijn, maar het is uiteraard niet verboden om het gewoon tweemaandelijks te doen.
Wat heeft de Social Shuffle hiermee te maken? Wel, ik ontdekte deze site via Pinterest. Ik heb zelf geen digitaal bord in mijn klas, maar ik gebruikte de tool via een scherm en mijn beamer en de kinderen vonden het superleuk. Op die manier zien ze ook dat het toekennen van een plaatsje heel willekeurig gebeurt.
Je voegt gewoon het aantal leerlingen en je klasopstelling in en dan worden de symbooltjes gehusseld tot een nieuwe opstelling. Vorig jaar overliep ik de symbolen telkens voor de Social Shuffle, maar dit jaar pak ik het anders aan. In de bank zal ik een symbool kleven. Op die manier weten de kinderen het hele jaar door welk symbool ze zijn.
Ook zin om op die manier aan de slag te gaan? Gebruik dan het volgende document. Ik zette alle symbolen op een rij.
Ik plak dus in elke bank een symbool en doe dit op basis van een klasopstelling van 16 natuurlijk. Die heb ik al eens in de Social Shuffle ingevoegd zodat ik weet welke afbeeldingen er te voorschijn komen. Er zijn er immers een pak meer dan 16. Aan het begin van de maand open ik dan de Social Shuffle en dan zien de kinderen meteen hun nieuwe plaats en kunnen we gezamenlijk voor een nieuwe klasopstelling zorgen. Via de site staat er wel dat het maar mogelijk is om vier keer op een jaar te veranderen. Ik weet niet of dezelfde voorstelling de vijfde keer zal te voorschijn komen, dat zal ik nog moeten zien. Maar dan maak ik zelf snel een opstelling denk ik. Tegen dan zijn we al februari en heb ik tijd zat om een plan B uit te dokteren.
Daarnaast ben ik van plan om eventueel ook nog iets met de symbolen te doen. Zo kan ik bijvoorbeeld ook de kaartjes in een pot stoppen en trek ik eens deze in plaats van namen. Dat kan bij het geven van een leesbeurt of het maken van groepjes,...
Bij deze weer een hele brok voor vandaag en hou er maar rekening mee dat er nog zullen volgen. Blijf Gietjes Corner dus zeker een bezoekje brengen!
Bron:
* http://www.de2sprong.be/V02/fotos/fotos.php?albumId=3091
Ik verander van plaats om de twee weken. Om de beurt gebruik ik de social shuffle en geef ik zelf plaatsen.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk heb je jezelf teruggevonden. Maar wat het ook is, geef het tijd om het een plaats te geven.
BeantwoordenVerwijderenWelkom terug en kijk ernaar uit voor leuke ideetjes.
Marij
Mijn partner die me verlaten heeft na 16 jaar en na een klein jaar in ons verbouwd liefdesnest... Het zal inderdaad heel wat tijd vragen. Had dit nooit verwacht, maar ik sta ervoor en moet erdoor.
VerwijderenLeuk idee die 'social shuffle' ! Ga ik zeker eens proberen komend schooljaar ;-).
BeantwoordenVerwijderenHopelijk geraak je snel door deze moeilijke tijd. Ik wens je alvast het allerbeste en kijk uit weeral uit naar je prachtige ideetjes en materiaal.
BeantwoordenVerwijderenIk werkte vorig jaar met de social shuffle en midden in het jaar was de 'demo'versie op... dus had ik telkens dezelfde plaatsen ... redelijk jammer, maar geen idee hoe je dit kan oplossen... Dan is jouw systeem wel goed om het zelf te doen ...
BeantwoordenVerwijderenIk werkte vorig jaar met de social shuffle en midden in het jaar was de 'demo'versie op... dus had ik telkens dezelfde plaatsen ... redelijk jammer, maar geen idee hoe je dit kan oplossen... Dan is jouw systeem wel goed om het zelf te doen ...
BeantwoordenVerwijderen