woensdag 28 september 2016

Een eerste hulpkaart voor hoekenwerk

Morgen staat er in mijn klas weer hoekenwerk op het programma. Ik wilde deze werkvorm tot in de puntjes uitwerken (en dit dan hier uiteraard heel uitgebreid met jullie delen), maar ik vind de tijd jammer genoeg niet. Wachten is een mogelijkheid, maar laat deze eigenschap nu eigenlijk niet in mijn aard te liggen :). Daarom ging ik de afgelopen weken tussendoor toch al aan de slag en dus kan ik vandaag al iets met jullie delen.

Eén van de doelen van hoekenwerk is zelfstandig werken of samen kunnen werken. Ik merk dat mijn leerlingen heel vaak nog uitleg komen vragen. Soms is dat terecht, soms was de uitleg van mij niet duidelijk en in sommige vallen misschien zelfs wat te kort. Maar als ik mijn hoekjes overloop dan zijn de kinderen meestal al heel ongeduldig. Ze willen zo snel mogelijk starten en hebben eigenlijk geen zin meer om te luisteren. Daarom dacht ik aan hulpkaarten. Deze vragen wel wat extra werk, maar zijn een goeie leidraad voor de kinderen.

Ik maakte er vandaag eentje voor een bingo rond minsommen tot 10. De bingo is niet van mijn hand, maar vind je op de website van juf Shanna. Benieuwd? Kijk dan hier.
Het spelbord ziet er zo uit...

Op de hulpkaart zet ik een aantal belangrijke dingen voor de leerlingen. Het is de bedoeling dat ze die eerst doornemen voor ze aan het werk gaan. Ze leren lezen, maar ze oefenen ook een stappenplan,...
Ik maakte de hulpkaart nu alleen voor de bingo hierboven, maar juf Shanna heeft heel wat rekenbingo's dus ik denk dat ik hem wel nog wat algemener maak. Dat houdt dan in dat ik wellicht alleen de titel zal aanpassen. Voor de rest is hij uiteraard bij elke bingo rond bewerkingen in te zetten. Hopelijk vinden jullie hem ook handig!


Uiteraard kun je deze hulpkaart weer downloaden! Kijk snel achter de volgende link!


Bronnen:
* http://www.jufshanna.nl/

Tot morgen!

zondag 25 september 2016

Rekentoetsjes bewerkingen

Ik vertelde jullie op mijn blog al eerder over mijn rekenschrift. Vanavond ga ik er niet verder op in want ik wil snel mijn bed gaan opzoeken, maar niet voor ik hier nog iets gedeeld heb. Het is immers alweer véél te lang geleden. Bij deze dus een serie toetsjes die handig kunnen zijn in het tweede, derde of zelfs vierde leerjaar. Elk bestand bestaat uit twee identieke blaadjes omdat ik 2 pagina's op één vel papier afdruk. Zo kunnen de toetsjes netjes in een A5-schrift worden geplakt.

Ze zien er allemaal als volgt uit...


En je kunt ze uiteraard weer heel makkelijk downloaden!

In de toekomst volgen er zeker nog toetsjes, maar die zullen niet meer voor vandaag zijn :).
Tot gauw!


zaterdag 24 september 2016

Gebed voor oktober

Straks begint er alweer een nieuwe maand en dan kan het volgend gebed misschien van pas komen...

oktober

God van ons allemaal, U houdt van alle mensen,
wie ze ook zijn, hoe ze er ook uit zien.
Ook voor mij en voor iedereen in de klas
bent U een lieve Vader, een goede Moeder.
Dank U wel dat U ons allemaal graag ziet.

Wij bidden voor de hele wereld,
dat er meer verbondenheid mag zijn.
Voor alle kinderen van de wereld,
dat ze allen een mooie toekomst mogen hebben.
Voor de leiders van de wereld,
dat ze goede beslissingen nemen,
Wij bidden ook voor onszelf,
dat we proberen ons steentje bij te dragen
om onze wereld beter te maken…


dinsdag 6 september 2016

Meten en metend rekenen, het prille begin

Een heel kort berichtje vanavond want veel tijd rest er me vandaag niet meer. Zoals jullie al lang weten ben ik met tientallen dingen tegelijkertijd bezig. Niet altijd makkelijk, maar ik heb het gevoel dat het soms echt niet anders kan.

In de vakantie dacht ik ook na over mijn rekenonderwijs. Ik moet zeggen dat de nadruk bij mij op getallenkennis en vooral op bewerkingen ligt, maar ik wil dit jaar nog meer inzetten op toepassingen, meetkunde en meten en metend rekenen. Over dat laatste vakonderdeel gaat het vanavond. Ik wil de lessen uit Kompas wat herwerken want ik vind de werkbladen vaak ontoereikend. Soms te druk en onoverzichtelijk, andere keren niet te linken met het doel dat moet nagestreefd worden. In het wilde weg beginnen, is niet aan mij besteed dus maakte ik vanavond al een paar documenten waar ik morgen mee aan de slag kan.

Eerder deelde ik al eens alle rekendoelen voor het tweede leerjaar en misschien is het handig om deze nog eens ter hand te nemen. Je kunt ze hier downloaden.

Ik wil de onderwerpen van de lessen zoveel mogelijk behouden en daarom maakte ik een overzicht van alle lessen meten en metend rekenen.


Wil je dit overzicht ook gebruiken? Klik dan hier!

Maar ik wil ook de doelen bewaken wanneer ik met de lessen aan de slag ga. In de concordantielijst staan er een behoorlijk aantal leerplandoelen, maar die wil ik graag reduceren. Het is immers niet mogelijk om aan tien doelen tegelijk te werken. Om toch een overzicht te behouden, maakte ik een tabel. Zo kan ik bewaken of ik niet steeds aan dezelfde doelen werk, maar dat ze allemaal zo veel mogelijk aan bod komen.


Wil je ook met deze tabel aan de slag? Klik dan hier!

maandag 5 september 2016

Vijf maanden dobbellezen!

Ik vertelde jullie gisteren al dat ik met de grove borstel door mijn leesonderwijs ga. Ik deed al een aantal dingen en sommige veranderingen vond ik goed. Andere werkvormen bleven maar wat aanmodderen en hadden nood aan een vernieuwde of voltooiende aanpak. Daarom roep ik naast het slingerlezen van afgelopen jaren ook het dobbellezen in het leven. 'Dobbellezen?', vraag je je wellicht af. Ja, dobbellezen! Omdat kinderen zelf mogen kiezen hoe we die dag zullen lezen en dit voor vijf maanden lang: september, november, januari, maart en mei. Wat ik in de andere maanden zal doen, vertel ik je later pas ;).

Dobbellezen gaat erom dat ik als leerkracht niet opleg hoe we gaan lezen, maar dat er een leerling mag gaan dobbelen met een dobbelsteen. Ik kocht zo'n groot, zacht ding en leg dit vooraan in de klas. Elke dag - behalve op woensdag (want ja, dan doen we aan slingerlezen) - mag er om 9u30 gegooid worden. Zo wordt de klok nog eens herhaald en wordt er op die manier sowieso vier keer intensief getraind. Het is de bedoeling dat de kinderen tegen 9u35 beginnen te lezen en dat ze effectief 15 minuten lezen. Dat kan met de klas, maar ook in groepjes van twee of vier. Hoe alles in zijn werk gaat, leg ik je later uit. Hieronder zie je alvast al een overzicht!


Wil je dit overzicht ook graag gebruiken? Download het dan snel hier!


Ik ben nu bezig om alles tot in de puntjes uit te werken en dan is het uiteraard de bedoeling om al mijn materiaal hier zo snel mogelijk met jullie te delen. Er komt uiteraard ook weer een lesfiche met doelen.

zondag 4 september 2016

Dit jaar doen we aan Pacmanlezen!

Dit jaar zal mijn leesonderwijs een ware metamorfose ondergaan. Ik heb al heel wat op touw gezet, maar ik kwam er nog niet toe om er hier iets over te vertellen. Er komen zeker heel wat blogpostjes hieromtrent, maar vandaag begin ik met iets kort.

Ik kwam onlangs de volgende foto op Pinterest tegen.


Ik vond dit wel een leuk idee om het lezen wat speelser te maken en daarom werkte ik iets uit in Paint.


Download hier!

Afdrukken op gekleurd papier, de mond uitknippen, lamineren, terug uitknippen en klaar!



Ik ga hiermee de saaie leeslessen uit onze handleiding wat opvrolijken, maar er volgt binnenkort nog meer, veel meer! Hou Gietjes Corner dus zeker in de gaten!

Tot gauw!

zaterdag 3 september 2016

Nu ook Stiltontas tot in de puntjes!

Het wordt misschien wel het jaar van de afwerking. Ik zette al heel wat op touw en bedacht heel wat interessante (maar o zo omslachtige) materialen en werkvormen, maar ik vond meestal de tijd niet om iets af te werken. Sommige initiatieven bleven gewoon liggen en ik moet zeggen dat dit soms wel wat op mijn zenuwen begint te werken. Nu ik hier heel wat uurtjes alleen moet slijten, blijft er wel wat tijd over om nog wat achter mijn bureau te kruipen. Ik hoef je niet uit te leggen dat ik het anders zou willen, maar we kunnen er maar het beste van maken. Bij deze een Stiltontas tot in de puntjes :).

Ik vertelde jullie hier eerder al eens over dit initiatief, maar ik herhaal het graag nog eens. Binnen mijn klasthema ging ik op zoek naar een passende rugzak.


Deze tas stopte ik vol met Geronimospullen; een kwartet, een puzzel, een lees-, luister-, knutsel-, sprookjes- en kookboek en een etui met heel wat schrijfgerief, 

Elke woensdag krijgt een kind van de klas de tas mee en dus start ik er dit jaar op 7 september mee.
Ik maakte deze vakantie ook een lijst zodat ik weet wanneer de rugzak met wie meegaat. Zo kan er geen discussie ontstaan en weet ik ook altijd wie al geweest is en wie nog niet.


Wil je de lijst graag gebruiken? Dan kan je die hier downloaden!

Vorig jaar introduceerde ik ook iets nieuws. De tas wordt immers ook aan mijn actuales gekoppeld. Daar vertelde ik eerder ook al iets meer over. Gemist? Klik dan snel even op de volgende link.
Ik maak gebruik van een fototoestel en van een schrift dat er als volgt uitziet.



De blaadjes voor het schrift kun je hier downloaden!

Een vernieuwing dit jaar is dat ik de eerste keer zelf voor reporter speel. Op die manier kunnen de kinderen zien wat er allemaal kan binnen dit luikje van de tas. Ik ga gewoon op zoek naar interessante dingen op school of ver daarbuiten en kleef enkele foto's en artikels in het schrift. Zo kunnen de kinderen doorheen het jaar altijd eens terugbladeren tot bij mijn speurwerk.

Om alles te verduidelijken naar de ouders toe, maakte ik ook een brief op. Ik deelde die ook al eerder op Gietjes Corner, maar ik paste ook dit blaadje een beetje aan. Download snel hier



En dan heb ik er dit jaar nog één iets aan toe gevoegd. In de tas zitten er ook kopieerblaadjes uit een kleur- en spelletjesboek van Stilton. Die verzamelde ik allemaal in een bijpassende map. 



Het is echter zo dat de kinderen de gemaakte blaadjes meestal lieten zitten en dat werd dan een kluwen van mapjes en ingevulde oefeningen waardoor de blanco bladen amper nog te vinden waren. Daarom voegde ik dit jaar nog een extra briefje toe.


En dit briefje kan je dan weer hier downloaden!

Zo, nu heb ik ALLES rond de Stiltontas met jullie gedeeld en kunnen jullie eventueel zelf aan de slag. Ik wens jullie alvast allemaal een fijne (en productieve) zondag toe!


Alle oplossingen van de woordzoekers

 Ik toonde je hier en hier een lading woordzoekers, maar toen waren de oplossingen nog niet gemaakt. Die heb ik nu wel klaar. Er werden vers...